גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה גרם למשרד הבריאות לפרסם נתונים חלקיים לגבי הדברה של פירות וירקות

משרד הבריאות לא פרסם בשנים האחרונות נתונים לגבי תחום ההדברה • במקביל לפרסום דוח מבקר המדינה החליטו במשרד להקדים תרופה למכה ולהציג דוח שעוסק בנושא • הבעיה: הדוח כולל נתונים ישנים, חלקיים ומדאיגים • משרד הבריאות: "התהליך מצריך זמן"

שוק פתח תקווה / צילום: גיא ליברמן, גלובס
שוק פתח תקווה / צילום: גיא ליברמן, גלובס

בזמן שמשבר הקורונה כובש את הכותרות, דוח מבקר המדינה שפורסם באחרונה ובדק את תפקוד משרד הבריאות בפיקוח על שאריות חומרי הדברה בפירות ובירקות, נבלע בין ענייני היום. בין היתר, מצא מבקר המדינה כי חומרים רעילים ושאריות חומרי הדברה נמצאים במזון ולא מפוקחים כראוי, שבמשך תקופות ארוכות בוצע דיגום חלקי או לא בוצע כלל, ולשירות המזון הארצי לא הייתה תמונה מלאה על החשיפה של הצרכנים לחומרי הדברה במזון.

עוד עלה מהביקורת כי שירות המזון הארצי פרסם באתר האינטרנט שלו סיכום של תוצאות הסקרים שביצע לשאריות חומרי הדברה לכל אחת מהשנים 2013-2016 ומאז הוא חדל מהפרסומים. במשך תקופה ארוכה היעדר השקיפות ופרסום הנתונים העסיק מומחים ואנשי בריאות בישראל, אך רק בסמוך לדוח המבקר עלה לאתר האינטרנט של משרד הבריאות דוח שירות המזון לשנים 2017-2018 - וממנו מצטיירת תמונה מדאיגה, ובעיקר תמונת חסר; המידע נמסר לציבור באיחור של שנתיים, והמצב בשטח כיום איננו ידוע.

ביקורת על האכיפה

מהדוח שפורסם לאחרונה עולה כי בישראל ישנן חריגות גבוהות של חומרי הדברה עד פי שלושה לעומת האיחוד האירופי. הממצאים של השנתיים האחרונות גרועים יותר מבשנים קודמות; אם ב-2013 היו 4% חריגות וב-2016 היו 7% חריגות, ב-2017-2018 שיעור החריגות עומד על כ-13%. באיחוד האירופי, לשם השוואה, עומד ממוצע החריגות על כ-4% בלבד. רק 37% מהפירות והירקות שנדגמו בסקר משרד הבריאות היו נקיים משאריות חומרי הדברה. זאת בניגוד לנתון האירופי שעומד על 55%.

ב-11% מהפירות שצורכים ילדים, כגון ענבים, תותים, אגסים ותפוחים, נמצאו שאריות של מספר חומרי הדברה. "אמנם ייתכן כי כמות כל חומר וחומר עמדה בתקן הקבוע בחוק, אך אין התייחסות להשפעתם המצטברת של חומרי הדברה שונים על גופם של ילדים המהווים אוכלוסייה רגישה לחומרים אלו", אומרת ברנדט באור, מדענית בריאות וסביבה של אדם טבע ודין. "בניגוד לאירופה, בישראל לא מתבצעת הערכת סיכונים שמתחשבת בהשפעתם המצטברת של חומרי הדברה שנמצאים בחריגה, ביניהם חומרים שנאסרו לשימוש באירופה כבר לפני שנים רבות".

המרוססים ביותר

שאריות חריגות של חומרי הדברה במזון יכולות לנבוע משני מקורות; חומר מותר לשימוש בגידול אשר השארית גבוהה מהרמה המותרת, או שימוש בחומר אסור לגידול, בניגוד להוראות התווית. כלומר; החקלאי עבר על החוק. החריגות מהכמות המותרת של חומרי הדברה ב-49% מהפירות והירקות נובעות משימוש בחומרי הדברה האסורים באותם גידולים. מכך עולה למעשה ביקורת קשה על יעילות הפיקוח והאכיפה של משרד החקלאות. בין חומרי ההדברה שחרגו מערכי הסף הקבועים בחוק, ישנם חומרי הדברה אשר נאסרו לשימוש באיחוד האירופי אך עדיין נמצאים בשימוש בישראל. חומר הדברה שחרג במיוחד הוא הכלורופיריפוס (23% חריגות), אשר נאסר לאחרונה באירופה בשל החשש לפגיעה בהתפתחות המוח של ילדים ועוברים. בישראל טרם התקבלה החלטה לגבי השימוש בו.

איחור של שנתיים


מן הדברים עולה השאלה המתבקשת; מדוע התפרסם הדוח שנתיים לאחר דגימת הנתונים, ודאי כאשר מדובר רק ב-1,958 דגימות? "יש ציבור גדול שדואג ונמנע מאכילת פירות וירקות בשל החשש משאריות חומרי הדברה. כל תוצאות המעבדה ממוחשבות, לכן לא ברור מדוע נדרש כל כך הרבה זמן לפרסם את הנתונים", אומרת ד"ר חגית אולנובסקי, מומחית לניהול סיכוני בריאות וסביבה. "ככל שהחומר לא מתפרסם, החקלאים לא יודעים על מה לשים דגש, והציבור לא יודע במה להמעיט ואיך להתמודד. לא ברור למה הדוח מוצא אחת לשנתיים, באיחור של יותר משנה, ולא כל חצי שנה עד שנה. מדובר בנתונים החיוניים לבריאות הציבור, וכששואלים אותי איך ניתן לאכול ירקות ופירות ללא שאריות משמעותיות של חומרי הדברה, אני צריכה להשיב על פי הנתונים שפורסמו מלפני כמה שנים".

הדוח מתפרסם לראשונה בצימוד של שנתיים, ולא כדוח של שנה בודדת. "זה גורם לי לחשוב שאולי באחת השנים הייתה קפיצה גדולה שרצו לטשטש. זה גורם לציבור לא לבטוח באכילת פירות וירקות, אף שערכם התזונתי קריטי, ולמרות שאין להם כל תחליף. סוגי הפירות והירקות שבהם יש חריגה משתנה משנה לשנה, ולכן מהותי במיוחד להקפיד על מעקב ופרסום תדיר. תוכנית הדיגום עצמה אף היא לא חשופה, ואנחנו לא יודעים אם השוני הוא משום שהחקלאים שינו את חומרי ההדברה, או שמספר הדגימות השתנה".

אחריות הפיקוח על שאריות חומרי ההדברה במזון מתחלקת בין משרד הבריאות למשרד החקלאות. גם האחרון פרסם לאחרונה את הדוח שלו ל־2018. מן הדוח עולה כי מ-1,500 הדגימות שנלקחו לכל סוגי הפירות והירקות בכל הארץ, ב-55% נמצאו שאריות הדברה, 16% מהדגימות הכילו שאריות הדברה מעל התקן. חריגה גבוהה נמצאה במנגולד, בצל ירוק, פטרוזיליה, חסה, כוסברה, כרפס, שמיר, מלפפון ותפוח.

"למעט עשבי תיבול שתמיד יש בהם חריגות, בכל שנה אין חפיפה מספקת בין תוצאות הדיגום של משרד החקלאות לתוצאות הדיגום של משרד הבריאות, וזה אומר שלא דוגמים מספיק" מסבירה אולנובסקי. "מספר הדגימות הגבוה שמשרד החקלאות מתגאה בהן - פי שלושה מהשנה הקודמת - מתחלק על פני כל סוגי הירקות והפירות של כל המגדלים. הדוח תמציתי ומעובד וכולל בעיקר את השיפורים והתוצאות החיוביות, אולם לא כולל את התוצאות עצמן. כך למשל - אף שאין חריגות באבטיחים, לא ידוע כמה כאלו נדגמו בפועל, וייתכן שמדובר באבטיח אחד או שניים בלבד".

איך צריך הציבור לנהוג לאור הממצאים?
"מומלץ לאכול ירקות ופירות עם קליפתם ולגוון באכילת פירות וירקות בצבעים שונים. יש לשטוף את הפירות והירקות במים ואפשר גם עם מעט סבון לפני צריכתם, כאשר החלק החשוב בשטיפה הוא השפשוף של קליפת הפרי או הירק בספוג או סקוץ’ רך. בקליפת המזון יש ויטמינים ומינרלים, ומנגד קילוף שלה למען הימנעות מחומרי הדברה לא יהיה משמעותי כיוון שחומרי הדברה רבים חודרים לתוך הפרי או הירק. מומלץ לצרוך פירות וירקות עונתים - בעונה עצמה משתמשים בפחות חומרי הדברה".

באדם טבע ודין עוקבים אחר הנושא זה שנים רבות. "ישראל היא אחת הצרכניות הכבדות של חומרי הדברה לחקלאות בעולם", אומר עו"ד עמית ברכה, מנכ"ל אדם טבע ודין. "אנחנו נפעל לחייב את המשרד הבריאות לפקח על שימוש בחומרי ההדברה בחקלאות לטובת הציבור בישראל. הגיע הזמן לנער את שירות המזון במשרד הבריאות".

"תנאי הסף מחמירים"


תגובת משרד הבריאות: "תוכנית הדיגום לוקחת בחשבון מוצרים שצריכתם גבוהה על ידי ילדים ולכן חלקם היחסי בתוכנית הדיגום גבוה. ניתוח התוצאות וכתיבת הדוחות מצריכים עבודה רבה ואורכים זמן. חומרי הדברה המורשים נבחנים על ידי הוועדה הבינמשרדית לאישור תכשירי הדברה. חלק מהמלצות הוועדה לביטול חומרים לא אומצו על ידי משרד החקלאות. תוצרת חקלאית מהרשות הפלסטינית נדגמת במעברים, ובימים אלה אנו עובדים על צמצום התוצרת החריגה הנכנסת לישראל".

תגובת משרד החקלאות: "ישראל מחמירה בערכי הסף לשימוש בחומרי הדברה. ברוב המקרים, יותר מאשר באירופה. מממצאי סקרי השנים האחרונות עולה כי כ-90% מהדגימות בישראל עומדות בתקן. אחוז הדגימות שנדגמות מדי שנה ביחס למספר התושבים - גבוה בהשוואה לאירופה. השימוש בכלורפיריפוס מאושר בכ-150 מדינות לרבות ארה"ב. במסגרת הערכה מחודשת שנערכה בשנים האחרונות, לה היו שותפים כלל המשרדים, לרבות משרד הבריאות, אושר השימוש מחדש בחומר זה. גם ארגון הבריאות העולמי וארגון החקלאות העולמי מתירים שימוש בו. תוכנית הדיגום של משרד החקלאות כוללת כל הגידולים המשקפים את החקלאות בארץ, וכוללים את הגידולים שנמצאו חריגים בהתאם לסיכום של משרד הבריאות".

עוד כתבות

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

עיראק / צילום: Associated Press, JEROME DELAY

הפצצה בבסיס המיליציות הפרו-איראניות בעיראק

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

שכונה ד' בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

מתל אביב עד באר שבע: השכונות עם הכי הרבה שוכרים בארץ

אמנם שיעור הבעלות על דירות בישראל גבוה, אולם יש אזורים שבהם שיעור השוכרים עולה כבר על 50% ● נתוני הלמ"ס מגלים איפה השכונות המבוקשות וכמה זה עולה למשקיעים ● כתבה שנייה בסדרה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית