גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שמחה מהולה בעצב: באולמות האירועים נערכים לפתיחה מחודשת - וחוששים מהבור הכלכלי אליו נכנסו

ההנחיות לפתיחת גני האירועים מציבים אתגרים שחלקם משביתי שמחות ● בעלי אולמות ל"גלובס": "לא נוכל לעמוד ברחבת הריקודים ולהפריד בין החוגגים" ● ובדרך לבום חתונות הקיץ - האם בקרוב יעלו המחירים?

גן אירועים "הנחלה" / צילום: ענת אלמוג
גן אירועים "הנחלה" / צילום: ענת אלמוג

ההנחיות לפתיחת גני ואולמות האירועים מציבות אתגרים שחלקם משביתי שמחות. כיום ההתקהלות המותרת היא עד 50 איש, ועל-פי ההקלות, מ-14 ביוני כמות האורחים יכולה לגדול לעד 85% ממה שמתיר רישיון העסק.

ההנחיות דורשת עטיית מסכות (למעט בזמן האוכל) - דרישה ראשונה שעל פניו מאתגרת ליישום. לא מצופה מבעלי האולמות לעמוד ברחבת הריקודים ולרווח בין המקפצים או לבקש מהאורחים את עטיית המסכה לפי חוק ברגע שסיימו עם המשקה או עם האוכל. נזכיר כי בעלי האולמות אינם מוסמכים כפקחים לאכיפת החוק.

דרישות נוספות הן לשמירה על מרחק של 2 מטר מאורח לאורח, מינוי אחראי קורונה, בדיקת חום, הקמת מתחם מבודד למבוגרים, הגשת אוכל במזנון - דרישות אלה ישימות יותר במבחן המציאות.

עם פרסום ההנחיות הודיע איגוד בעלי האולמות וגני האירועים כי ימשיכו בשביתת רעב לאור הנזקים שחלקם ספגו, אלא שבינתיים הבנות שהושגו מול שר האוצר ישראל כ"ץ הובילו לסיום השביתה.

לפי נועם לוי, בעלי האולם קמילו ויו"ר משותף של התאחדות האולמות, "ההנחיות גובשו ביחד איתנו, והן ישימות, אבל הבעיה היא ששלושה חודשים הענף היה סגור, ובעלי אולמות נקלעו לבור כלכלי. כ"ץ הבטיח לנו סיוע שכולל מענק כולל של עד 20 מיליון שקל, הקלות בארנונה ולהכליל את מי שסורב לקרן המסורבים להלוואה ב-60% בערבות מדינה".

ואכן, הנזקים בינתיים הצטברו. "במרץ היו אמורים להיות לנו 15 אירועים, באפריל בגלל פסח היו 10 אירועים, ובמאי עוד 22 אירועים. כולם בוטלו", אומר מעין כאהן, מנכ"ל גן האירועים "עדן על המים" בקיבוץ ניר אליהו. "ספגנו נזק מטורף ולקחנו הלוואה להתגבר עליו". עם זאת, אירועים ראשונים של אחרי הקורונה מתואמים כבר ל-7 ול-8 ביוני, בהם יוגבל מספר האורחים ל-50. לפי כאהן, "אירוע שתואם לפני הקורונה ל-10 ביוני, זז שבוע קדימה כדי להגדיל את מספר האורחים".

הקהל הישראלי לא ממש סבלני 

"עדן על המים" הוא גן אירועים המשתרע על שטח של 1.5-2 דונם עם קיבולת ל-1,000 אורחים, "כך שמגבלת האנשים לא בעייתית מבחינתנו", אומר כאהן. לדבריו, "האתגר מתחיל במסכות ובשמירה על מרחק. הקהל הישראלי לא ממש סבלני לדברים האלה, ואני לא רואה אותנו עומדים ברחבת הריקודים ומפרידים בין החוגגים, זה קצת דומה לעישון. אנחנו מתריעים, ונסביר לפני כן לזוגות את המשמעות, אבל אנחנו לא יכולים לשמש כפקחים בזמן האירוע.

"לאירוע באים בממוצע 300-400 איש, דורשים שבכניסה יהיה רווח של 2 מטר, זה אומר שטח של 800 מטר, ואני מאמין שאלה נקודות שנוכל להתארגן עליהן. הגודל של המקום שלנו, שפעם אולי היה חיסרון, היום הוא היתרון. לפני הקורונה סיימנו תהליך של הכנסת מחיצות כדי להקטין את האולם, בהתאם למגמה שמתרחשת בשנים האחרונות של אירועים מצומצמים יותר שיוכלו לכסות את העלויות. גם האוכל עבר שינוי מכמות לאיכות, וכעת זה פועל לטובתנו".

אתם נערכים לכך שיהיו פחות אירועים? 

"כן, אבל מצד שני יש ביקוש על-ידי מי שהמתינו, וייתכן שיהיה 'בום' של חתונות עכשיו. מנגד, בזירה העסקית יש אפס פעילות, וברור לנו שלא יהיו אירועים עד לסוף 2021", אומר כאהן.

נוותר על רווחים, רק רוצים לעבוד

"למדנו מהמשבר הזה לא למהר ולפעול בהדרגה ולפי הסדר", מוסיף יואב אלרגנד, בעלים משותפים בגן אירועים "הנחלה"  בבית עובד. "עם רוב הזוגות שהזמינו אירוע לחודשים הללו הגענו להבנה ופעלנו יחד איתם תחת עננת חוסר הוודאות. הרוב החליטו לדחות את האירוע שלהם, חלקם גם לשנה הבאה. בודדים ביקשו לבטל, חלקם רצו שנתחייב שלא יצטרכו למשל לעטות מסכות בספטמבר. אנחנו לא יכולים להתחייב למה יהיה או האם תהיינה הקלות או החמרות".

לפי אלרגנד, "את רוב ההנחיות קל ליישם. להבדיל מענף המסעדנות, אנחנו ענף שיודע להיערך מראש בדיוק לפי כמות האנשים שצפויים להגיע לכל אירוע. אנחנו מניחים שכמות האורחים תהיה נמוכה ממה שהורגלנו, מה שיקל על יישום ההנחיות. גם המודעות של האורחים לזהירות תסייע לשמירה על המרחק. מה שחשוב הוא שיש מתווה. אם הוא לא היה מתקיים עכשיו, כשזוגות צריכים כחודש להיערך לאירוע לפחות - העונה הזו הייתה אבודה".

ומה יקרה למחירים? 

כאהן: "לא פשוט להרים את השאלטר, יש לזה משמעויות כספיות אדירות. זה שונה ממצב של עבודה שוטפת לאורך כל השנה. אחרי שנעשה כמה אירועים ונלמד, נוכל להבין את המשמעות. נכון לעכשיו, המחירים שהיו לפני כן נשארו".

לפי לוי, "כל אולם יבנה את המודל הכלכלי שלו בכוח האדם בהתאם לכמויות של האירועים והאנשים. את הכול נלמד בחודשים הקרובים. אני לא חושב שנעלה מחירים - נעדיף לוותר על רווחים, כולנו רק רוצים כבר לעבוד".

עוד כתבות

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

אחרי קריירה בת עשורים בתעשיית השבבים מוריס צ'אנג יכול היה לפרוש ● אבל אז הוא בחר להקים את חברת TSMC – והפך לאדם שתרם יותר מכול לפיתוח הטכנולוגיה החיונית בעולם ● ההצלחה שזכה לה לא הייתה למרות גילו, אלא בזכות גילו ● האם הוא חריג? מחקר מגלה: הסיכוי שמייסדים בני 50 יצליחו גבוה פי שניים מזה של בני 30

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר