גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דעה: ניהול האחים נאוי ב"שלט רחוק" ממיאמי? בקשה הזויה ומדאיגה

בימים סוערים אלו בעלי המניות צריכים את המנכ"ל ובעל השליטה קרוב ללווים, אם זה באתר הבנייה או בכל מקום שבו הם מריחים את האפטרשייב של הלווה, ולא בפגישת זום

האחים שאול ודורי נאוי / צילום: יונתן בלום
האחים שאול ודורי נאוי / צילום: יונתן בלום

שוק האשראי החוץ-בנקאי הוא ערוץ מימון חיוני בימי שגרה, וצינור חמצן מימוני של ממש בימי משבר. אולם קיים חשש כי דווקא בעת משבר כלכלי חברות האשראי החוץ-בנקאי יילחמו על חוסנן הפיננסי, ויהוו פקטור משני במימון במשק.

חברת האשראי החוץ-בנקאי של האחים נאוי היא מהחברות המובילות והמקצועיות בענף בישראל, ומכאן העניין הציבורי במגמות העסקיות הנשקפות מדוחותיה הכספיים. תיק האשראי של החברה, שעמד בסוף שנת 2019 ברמה של 2.45 מיליארד שקל, התכווץ באופן דרמטי ב-480 מיליון שקל ברבעון הראשון השנה בצל משבר הקורונה, אך יש לציין כי החברה התמודדה עם הירידה הזו בתיק האשראי בצורה טובה.

פאניקת הקורונה הביאה עמה פדיונות של 433 מיליון שקל ניירות הערך המסחריים (נע"מים) שהנפיקה אחים נאוי, וכפועל יוצא היא נאלצה להגדיל אשראי בנקאי ולהקטין אשראי ללקוחות. לחברה מוניטין טוב בבנקים, שהעמידו לה צינור חמצן במחירים נוחים, ואולם חברות אשראי חוץ-בנקאי קטנות יותר עשויות למצוא עצמן במצוקה קשה בסיטואציה שבה שוק ההון ייסגר עבורן.

אחים נאוי מציינת כי אין לה חשיפה לענף המסעדנות, אולמות אירועים וביגוד והנעלה. עבור בעלי המניות של נאוי מדובר בחדשות טובות, אך ברמה המשקית נראה כי ענפים אלו הפכו להיות מוקצי אשראי. חבל מאוד שזהו המצב, ועל המדינה לספק פתרונות לענפים אלו בימים שבהם שוק האשראי הבנקאי והחוץ בנקאי מלקק את פצעיו, מבצע בקרת סיכונים ומקטין אותם.

מבנה החוב של נאוי מושפע מהחלטה בעייתית של החברה, שפדתה ברבעון הראשון אשתקד אג"ח בהיקפים של כ-600 מיליון שקל בלי למחזר אותן, ובחרה לממן את כל פעילותה בהון עצמי ואשראי קצרצר. זאת, מתוך מטרה להביא למינימום את הריבית המשולמת על החוב, וכך חסכה כמה שברירי אחוז בעלות המימון המצרפית.

הניסיון ממשבר 2008 בארה"ב מלמד כי התבססות על שוק הנע"מים כמקור מימון מרכזי היא בעייתית בימי משבר. טוב תעשה נאוי אם תגוון את מקורותיה באמצעות גיוס חוב קונצרני לטווחים בינוניים.

בקשה בעייתית לא פחות מגידול בהפרשות לחומ"ס 

משבר הקורונה פגע בענף המימון החוץ בנקאי בעיצומה של צמיחה חדה בהיקפי הפעילות, ואחים נאוי עצמה נדרשה לבצע חיתום איכותי לתיק האשראי הגדול בתולדותיה חמש דקות לפני משבר כלכלי מהותי. שיעור ההפרשה לחובות מסופקים (חומ"ס) שלה טיפס ברבעון הראשון השנה ל-1.75% במונחים שנתיים, לעומת שיעור של 1.12% בשנה קודמת ו-0.73% בשנת 2018, ולעומת הפרשה של 0.19% בלבד ברבעון המקביל אשתקד.

מגמת הגידול החד בהפרשות לחומ"ס החלה כבר ברבעון הרביעי אשתקד, אז הציגה החברה הפרשה רבעונית עצומה של 18.7 מיליון שקל, מתוך הפרשה שנתית כוללת של 28.8 מיליון שקל, ומכאן שאין ליחסה רק לנזקי הקורונה. ניתן להניח כי הרצון להגדיל היקפי פעילות בשנים האחרונות הביא עמו פשרות מסוימות ביחס לאיכות החיתום של אחים נאוי.

אך למרות הגידול בהפרשות לחומ"ס, יש לציין כי התמונה העסקית העולה מהדוחות הכספיים לרבעון הראשון של אחים נאוי רחוקה מלהדאיג.

החברה רשמה ברבעון רווח של 6.2 מיליון שקל, אולם בנטרול הנזקים החדים שנרשמו מרכיב התיק המושקע באג"ח - אשר במידה שלא מומש בפאניקה, תיקן מאז תום הרבעון חלק לא מבוטל מההפסדים - עמד הרווח הרבעוני על כ-16 מיליון שקל.

הבעיה המרכזית של קורא דוחות במצב עולם שכזה, היא היכולת לאמוד את מידת השמרנות שבה נקטה הנהלת החברה בכל האמור בשיעור ההפרשה הלא ספציפית לחובות מסופקים (כחלק מיישום תקן חשבונאי 9 IFRS העוסק במדידת הפסדי אשראי).  מרחב שיקול הדעת של ההנהלות אדיר, וכאשר תיק האשראי עומד על כ-2 מיליארד שקל, הרי שכל שבריר אחוז בהפרשות לחומ"ס, לעיתים בגין לקוח בודד, משנה מקצה לקצה את תמונת דוח הרווח והפסד.

אם לא די בסערה העסקית, מגיעה בקשתו של דורי נאוי, מבעלי השליטה ומנכ"ל משותף בחברה, לנהל אותה ב"שלט רחוק" ממיאמי שבפלורידה. בקשה זו הזויה ומדאיגה. בימים סוערים אלו בעלי המניות צריכים את המנכ"ל ובעל השליטה קרוב ללווים, אם זה באתר הבנייה או בכל מקום שבו הם מריחים את האפטרשייב של הלווה, ולא בפגישת זום.

עבור בעלי המניות, דורי נאוי הוא לא עוד מנהל שכיר, שכן הוא ואחיו שאול הם הפנים של החברה. לפיכך עצם בקשתו בעת הנוכחית היא בעייתית, לא פחות מגידול נקודתי בהפרשות לחומ"ס כתוצאה מהמשבר.

בשנים האחרונות עולה לא אחת החשש שהאחים נאוי השלימו הלכה למעשה את האקזיט שלהם בשוק ההון, שכן הציבור והמוסדיים מחזיקים בכ-65% ממניות החברה, והם מחפשים להשלים את אסטרטגיית היציאה. עזיבה של דורי בתזמון הנוכחי תהווה אישוש לחששות אלו.

העננות הגבוהה סביב תחום הפעילות של החברה, ולא פחות חשוב מכך - מחויבות בעלי השליטה לעתידה, הביאו את אחים נאוי להיסחר בדיסקאונט של כ-13% ביחס להונה העצמי, בעוד שבימים כתיקונם החברה ידעה להציג תשואה דו ספרתית נאה על ההון. לפיכך ייצוב השורות הניהוליות, לצד התייצבות במשק, יוכלו להחזיר את הצבע ללחיי המשקיעים בחברה, גם אם ברור כי סבלנות בעת הנוכחית היא מילת המפתח. 

הכותב הוא יועץ כלכלי, דירקטור וחבר ועדות השקעה בגופים מוסדיים. כותב המאמר ו/או החברה עשויים להחזיק או לסחור בני"ע המצוינים בכתוב. האמור בכתבה אינו מהווה תחליף לשיווק השקעות ו/או ייעוץ השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם

עוד כתבות

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר בתל אביב צפוי להיפתח במגמה מעורבת ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

פעילות יחידת מגלן במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

בכיר חמאס ל-AP: חמאס תניח את נשקה אם תקום מדינה פלסטינית

חבר הזרוע המדינית של חמאס ח'ליל אל-חיה קרא להקים מדינה פלסטינית בגבולות 67 • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים להחזרת החטופים • עדכונים בולטים

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באסיה; הניקיי צולל ב-2%

ההנג סנג עולה ב-0.2% ● החוזים העתידיים בארה"ב יורדים ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילי שיוט חדשים ואופנועי שלג למשימות מיוחדות

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה