גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

היציאה ממשבר הקורונה עוברת בהשקעה בתשתיות

למי שמחפש תיק השקעות שאולי יכול להיות תנודתי במשברים פיננסיים, אבל לאורך זמן יקנה שקט נפשי ויציג תשואה סבירה - מומלץ לגוון את התיק עם חברות התשתיות

עבודות תשתית באזור כרמיאל / צילום: איל יצהר, גלובס
עבודות תשתית באזור כרמיאל / צילום: איל יצהר, גלובס

כשאזרחי העולם יצאו בספטמבר 1945 בתופים ומחולות עם סיומה של מלחמת העולם השנייה, ניתן היה בקלות להיכנס למיתון ממושך ולתקופה דיכאונית, שבה רק סופרים את הזמן לקראת מלחמת עולם שלישית. בפועל, התקופה שלאחר מלחמת העולם השנייה אופיינה בצמיחה מהירה ובעלייה חדה ברמת ובאיכות החיים.

אחת הסיבות לצמיחה המהירה לאחר שהאנושות כמעט השמידה עצמה לדעת, הייתה השקעה מאסיבית בתשתיות. אפשר היה להסתובב בלונדון או בברלין ההרוסות מההפגזות ולהיכנס לדיכאון על עולם שהיה ואבד - או לבחור באפשרות להתחיל לבנות את אירופה מחדש, ואז יש מנופים וטרקטורים ומיכון כבד בכל מקום. אם בונים הכל מחדש, יבנו טוב יותר - וצפוי עתיד טוב יותר.

כשהמחשבה הזאת היא הלך הרוח השולט, האזרחים גם מרגישים נוח יותר לקנות ולהשקיע, כי הם מאמינים שיהיה טוב יותר - ואם יהיה טוב יותר, אפשר להשקיע במקום לחסוך ליום סגריר - וזה מסייע לצמיחה ולתעסוקה. מבחינות רבות, השפעתה של מגפה אינה שונה מהותית מהשפעות של מלחמה עולמית, ולעתים מגפות אף משמעותיות יותר לכלכלה. כדי לייצר צפי לצמיחה ולעתיד טוב יותר, יש צורך לנקוט שיטות דומות לאלה שננקטו לאחר מלחמת העולם השנייה.

עם התפרצות מגפת הקורונה, נכון היה בשלב הראשון להזרים כסף ישירות לאזרחים ולעסקים, כדי למנוע מצוקת נזילות שעלולה הייתה להוביל להיקפים משמעותיים של פשיטות רגל וחדלויות פירעון. אבל כעת אנו נמצאים במרבית מדינות העולם לאחר הגל הראשון של המגפה, וצריך להתחיל לתכנן את היום שאחרי ואת המעבר מקרב בלימה נגד קריסה כלכלית לקרב התקדמות לטובת צמיחה כלכלית.

השקעה בתשתיות מייצרת בטווח הקצר מקומות עבודה, אבל חשוב מכך, מדובר בהשקעה שאמורה לשפר את רמת ואיכות החיים בעתיד. כך למשל, אם בישראל יתחילו להשקיע בשיפור משמעותי של מערך התחבורה הציבורית (רכבת ואוטובוסים) וביצירת חיבור מהיר למרכז עם תדירות נסיעות גבוהה, אזרחים ירגישו בנוח לגור מחוץ לאזורי הביקוש. אזרח שיודע שהוא יכול לעבוד במרכז ולגור קצת יותר רחוק מהמרכז, ובאופן הזה לחסוך על הוצאות דיור, ירגיש נוח יותר להגדיל את ההוצאות השוטפות כיום, כי מבחינתו מחר הוצאות הדיור יהיו נמוכות יותר.

כדי לייצר את האופטימיות הזאת, צריך להתחיל בפרויקטים ארוכי טווח של מחלפים ומסילות רכבת, וייתכן אף שהגיע היום שבו "רכבת לאילת" אינה ביטוי גס.

צווארי הבקבוק בעולם התשתיות

הבעיה עם השקעה בתשתיות היא שזה מצריך הירתמות של כמעט כל גופי הממשל והתכנון. כך למשל, גם אם רכבת ישראל תקבל מחר בבוקר תקציב של 10 מיליארד שקל לטובת פרויקטים של תשתיות לטובת שיפור השירות והאיכות של הרכבת, היא לא תצליח לבצע השקעות מיידיות ותזדקק לכ-10 שנים כדי לבצע בפועל את כל ההשקעות.

הביורוקרטיה והסרבול הממושך מרגע שמחליטים לדון על פרויקט תשתיות ועד לרגע שהוא מיושם בפועל, יוצרים בזבוז זמן משווע בנקודת הזמן שבו יש צורך בהתאוששות כלכלית מהירה - זמן רב ויקר. יש צורך להאיץ, בכפוף להליכי בקרה סבירים, את משך הזמן הנדרש להוצאת פרויקט מהכוח אל הפועל, מהרגע שמתחילים לדבר על הפרויקט ועד שטרקטור עולה על הקרקע. כפי שידעו להעביר כסף במהירות כדי למנוע משבר כלכלי, כך יש צורך לאשר פרויקטים במהירות כדי להאיץ את הצמיחה הכלכלית.

ואולם המגבלות הטכניות הן לא המגבלות היחידות - יש פער גם בכסף. לא פעם נתיבי ישראל (מע"צ לשעבר), רכבת ישראל וחברות ממשלתיות אחרות מעוניינות בהוצאת פרויקט אל הפועל ומציגות תקציב של 3 מיליארד שקל על פני חמש שנים, ואז מגיע משרד האוצר ואומר: "בסדר, אבל אני מקציב רק 1.5 מיליארד שקל". המשמעות היא שהפרויקט יגרר זמן יותר, ונוסף על כך, כפי שכל ישראלי יודע - מה שזול עולה בסוף ביוקר.

כדי לצלוח את המשוכה הפיננסית צריך לפעול להחזרת קרנות המנוף וקרנות התשתיות, שהממשלה הקימה לאחר משבר 2008. מדובר בכספי משקיעים שיושקעו בפרויקטים של תשתיות, שלהן תהיה ערבות ממשלתית לפחות בשלב הינוקא (בדומה לכביש 6).

אם המדינה אכן מעוניינת שהפרויקטים יצאו לפועל, אז ניתן להקים חברת תשתיות מיוחדת, שכל תפקידה להשקיע בפרויקטים והתקציב שלה מגיע מהמשקיעים, בתמורה למשל לשיעבוד של הגידול הצפוי בהכנסות כתוצאה מהגידול בשימוש בתחבורה.

מבחינות רבות, למשקיע הישראלי עדיף אסטרטגית להשקיע בתשתיות בישראל מאשר במאגרי גז ונפט ביבשות רחוקות. בנקודת הזמן הנוכחית, יש צורך קריטי בשילוב ידיים של המגזר הציבורי עם המגזר הפיננסי. יש צורך להפעיל מחדש את קרנות המנוף וקרנות התשתיות, שיוכלו גם להשקיע ישירות בתשתיות, וחשוב לא פחות, לתמוך בחברות הישראליות כדי שלחברות יהיה מספיק הון כדי לבצע את הפרויקטים האלה.

חברות תשתיות - לגיוון תיק ההשקעות

מכיוון שלא יהיה מופרך להניח שבשנים הקרובות אנו צפויים לחוות גידול משמעותי בהיקף ההשקעות בתשתיות ברחבי העולם, ובישראל בפרט, המשקיעים צריכים להתחיל ולגוון את תיק ההשקעות עם חברות תשתית.

כמה שוות חברות התשתיות

בישראל אפשר לגוון את תיק ההשקעות עם חברות כמו שיכון ובינוי, הנסחרת בשווי שוק נוכחי של כ-5.3 מיליארד שקל לאחר ירידת המניה בכ-33% מהשיא; או שפיר הנדסה, עם שווי שוק של כ-8.4 מיליארד שקל ויציבות יחסית בתקופת הקורונה, עם ירידה של כ-13% מהשיא.

ניתן גם להשקיע בחברות רב-לאומיות כמו VINCI, הנסחרת בשווי של 46.6 מיליארד אירו לאחר ירידה של כ-28% מהשיא במנייתה; חברת ACS, הנסחרת בשווי של 6.2 מיליארד אירו, לאחר ירידה של כ-45% מהשיא; או חברת JACOBS האמריקאית , בשווי שוק של 10 מיליארד דולר, לאחר ירידה של כ-30%.

לא מדובר במניות שיעלו באלפי אחוזים, אבל למי שמחפש תיק השקעות שאולי יכול להיות תנודתי במשברים פיננסיים, אבל לאורך זמן יקנה שקט נפשי ויציג תשואה סבירה - מומלץ לגוון את התיק עם חברות התשתיות.

השקעה בתשתיות היא צו השעה, והשקעה בחברות תשתית היא החלטה מושכלת של משקיעים. כולנו תקווה שממשלת האחדות שהוקמה השבוע, תממש את המנדט שבשמו הוקמה - טיפול בנזקי הקורונה הבריאותיים, ולא פחות חשוב, הכלכליים. הצלחתם - הצלחתנו. 

הכותב הוא מנכ"ל OXTP INVESTMENTS. הכותב ו/או חברות קשורות עשויים להשקיע בניירות ערך ו/או מכשירים לרבות אלו שהוזכרו בה. האמור אינו מהווה ייעוץ או שיווק השקעות, המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם.

עוד כתבות

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

הוא עורך דין צמרת, היא תעשיינית מצליחה, עכשיו השותפות ביניהם נחשפת

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

ביקור שר החוץ האמריקאי, אנתוני בלינקן, בישראל / צילום: אמיל סלמן-הארץ

דיווח: ארה"ב לא תטיל סנקציות על גדוד נצח יהודה

לפי ה-ABC, על היחידות ש"הפרו זכויות אדם" לא יוטלו סנקציות כמו אי העברת נשק אמריקני ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● כל העדכונים

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר