גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרשנות: אמריקה נגד "המפלגה הקומוניסטית של סין"

פתאום, 50 שנה לאחר שהאידיאולוגיה נשלחה אל פינה רחוקה, ארה״ב מגלה שהסכסוך שלה עם סין הוא בעצם מאבק בין העולם החופשי לדיקטטורה הגדולה ביותר עלי אדמות ● האם זה גילוי זמני של ימי בחירות בארה״ב, או שעצם ההגדרה של היחסים בין מעצמות העל עומדת להשתנות?

מזכיר המדינה פומפאו (מימין) והנשיא טראמפ (משמאל) בתדרוך בבית הלבן / צילום: Evan Vucci, Associated Press
מזכיר המדינה פומפאו (מימין) והנשיא טראמפ (משמאל) בתדרוך בבית הלבן / צילום: Evan Vucci, Associated Press

ההרעה ביחסי ארה״ב־סין מקבלת ביטויים כמעט יומיים בשבועות האחרונים. בפעם הראשונה מאז עליית דונלד טראמפ לשלטון, ההרעה הזו נצבעת בצבעים אידיאולוגיים.

עד הזמן האחרון, במשך רוב נשיאותו, טראמפ התלונן על סין בלשון של סטטיסטיקות על מאזני־סחר. בחודשים האחרונים נוספו תלונותיו על טיפולה של סין בנגיף הקורונה. אידיאולוגיה נעדרה מן הרטוריקה שלו.

אבל גם אם הצבעים האידיאולוגיים הם חדשים בשביל ממשל טראמפ, אין הם חדשים כלל בשביל מפלגתו. האגף השמרני, הדומיננטי, של המפלגה הרפובליקאית היה תמיד אנטי-קומוניסטי. ביקורת על משטרה הפנימי של סין, על הגבלת חופש הדיבור וההתארגנות בתחומיה, על רדיפה שיטתית של כנסיות נוצריות, ועל התנכלות לחרויותיה של הונג קונג היו לחם חוקו של הימין האמריקאי מאז ומעולם, זאת אומרת מאז תפסו הקומוניסטים את השלטון וכוננו את רודנותם, ב־1949.

טראמפ אמנם נקט קו אנטי־סיני חריף במערכת הבחירות שלו ב־2016, אבל לקו הזה לא היה כל קשר להסתייגויות הקלאסיות של הימין הרפובליקאי. הוא תקף את התנהלותה של סין בענייני סחר, השקעות זרות וקניין רוחני. העסיקה אותו ״השורה התחתונה״, כאן כבכל עניין אחר.

חירותם הפוליטית של הסינים לא עניינה אותו, ממש כפי שחירותם הפוליטית של הרוסים, או המצרים, או הסעודים אינה מעניינת אותו. הוא מייצג אסכולה אמריקאית ישנה, שכרוכים בה דחפים בדלניים בסיסיים ואינטרס עצמי. הדגש על זכויות אדם, שנוסף למדיניות החוץ האמריקאית מסוף שנות ה־70 ואילך, מעולם לא דיבר אל לבו.

״תחילה, הנה עובדות יסוד״

הנה כי כן, משהו משתנה עכשיו. את מהלך השינוי, לפחות במישור הרטורי, מוביל מזכיר המדינה מייק פומפיאו. הוא חוזר ותוקף לא סתם את סין, אלא, בהדגשה יתרה, את ״המפלגה הקומוניסטית של סין״.

זה לכאורה אמצעי להבחין בין 1.4 מיליארד סינים לבין אוליגרכיה מפלגתית קטנה ולא־נבחרת המנהלת את חייהם. אבל המפלגה הקומוניסטית של סין היא כנראה ארגון החברים הגדול ביותר בעולם (90 מיליון ב־2018). את שימוש הלשון הזה צריך להבין ככפירה בעצם הלגיטימיות של המשטר.

ביום ד׳ שעבר, פומפיאו דיבר בתדרוך לעיתונאים על ״קריאת התיגר של המפלגה הקומוניסטית של סין״.

״תחילה״, הוא אמר, ״הנה עובדות היסוד. מאז 1949 מנהל את סין משטר קומוניסטי ברוטלי וסמכותני. במשך כמה עשורים חשבנו, כי המשטר יסגל לעצמו צביון הקרוב אלינו באמצעות סחר, קשרים מדעיים, שיחור (outreach) דיפלומטי, התרת כניסתם לארגון הסחר העולמי. זה לא קרה.

״אנחנו המעטנו עד מאוד מחומרת איבתה הרעיונית והמדינית של בייג׳ינג לארצות החופשיות. העולם כולו מתוודע עכשיו אל העובדה הזו״.

״הבחירות שבחרה המפלגה״

להלן ציטט פומפיאו סקר דעת קהל ״חדש״ של מרכז פיו (Pew) בוושינגטון, אשר הראה כי 66% מן האמריקאים רואים את סין בעין רעה. למעשה, הסקר נעשה עוד בחודש מרץ, אבל הדעת נותנת שמאז, אם בכלל, גברה עוד יותר השלילה.

״זו תוצאת הבחירות שבחרה המפלגה הקומוניסטית של סין״, הסביר פומפיאו, והבחירות האלה ״מושפעות מאופיו של המשטר. והאופי הזה אינו חדש״.

חדש לעומת זאת הוא נגיף הקורונה. טיפולו של המשטר בהתפרצות הנגיף ״האיצה אצלנו התפתחות הבנה מציאותית יותר של סין הקומוניסטית״.

ולהלן הוא העלה את הטמפרטורה לפחות במעלה אחת נוספת. ״המפלגה בחרה להרוס מדגמים חיים של הנגיף במקום להתחלק בהם, או לבקש מאיתנו לסייע בשמירתם״.

״סין מוסיפה למנוע חוקרים מלהיכנס למתקניה הרלוונטיים, מוסיפה למנוע בדיקה של מדגמי נגיף חיים, מוסיפה לצנזר כל דיון במגפה בתוך סין, ועוד הרבה יותר מזה".

הוא הגיב בביטול על ההודעה שסין תתרום שני מיליארד דולר למערכה הבינלאומית נגד הנגיף. הבה נשווה את הסכום הזה למחיר שסין ״כפתה על העולם״, הוא הציע, ועמד ומנה את מספר המתים בארה״ב (״90,000״. אתמול כבר התקרב המספר ל-99,000); 36 מיליון אמריקאים איבדו את מקומות העבודה שלהם (מאז המספר עלה ל־39 מיליון); 300 אלף מתים בכל רחבי העולם (למעשה, 343 אלף); הנזק הכספי הכולל עומד על תשעה טריליון (9,000 מיליארד) דולר, וזו תוצאה של ״כישלונות המפלגה הקומוניסטית של סין״, הטעים פומפיאו.

התשובה הקלה ביותר

מה שיכנע את דונלד טראמפ להקנות צלילים אידיאולוגיים למשבר עם סין? התשובה הקלה ביותר היא צרכיו האלקטורליים.

טראמפ כמובן אינו אשם שנגיף קורונה חדש הופיע בשוק חקלאים בווהאן בסתיו שעבר. אבל באופן בלתי נמנע הוא נושא באחריות להתנהלות ממשלו. הטלת האשמה על סין תקל עליו לטעון שארה״ב נפלה קורבן למזימה, או למחדל, של מישהו אחר.

קצת קשה להאמין בכנות התפנית האידיאולוגית, לפחות עד כמה שהדברים נוגעים לטראמפ עצמו. קל להאמין בה, כשהדברים נוגעים לפומפיאו, פוליטיקאי מן הימין הנוצרי הקשוח של המפלגה, ציר קונגרס לשעבר, שבגיל 56 עדיין לא ויתר על עתיד פוליטי. הוא עשוי להתמודד על מושב בסנאט, ואין זה בלתי סביר כלל שהוא מהרהר בבית הלבן עצמו, אולי ב־2024.

הסינים חורקים שיניים. כלי התקשורת שלהם, שאינם נהנים משום דרגה של עצמאות, מגדפים את פומפיאו. בזמן האחרון הם התחילו גם לתקוף את טראמפ.

אבל, למרבה העניין, צדדים מעשיים של יחסי סין־ארה״ב נמשכים. הסינים אומרים שהם מתכוונים לעמוד בדיבורם, ולרכוש מוצרים חקלאיים אמריקאיים בשווי של 200 מיליארד דולר, כפי שהבטיחו לפני שהחמיר משבר הקורונה. מאחר ששיקולי סחר הנחו את יחסו של טראמפ אל סין מלכתחילה, יש לסינים סיבה לקוות שאם ינצח בבחירות, טראמפ יתעשת ויחזור ויכונן את היחסים על בסיס של אינטרסים הדדיים, לא של העדפות אידיאולוגיות.

האוסטרלים, הסינים ו־90 המיליארד

האומנם הם צודקים? התרגלנו להניח בחודשים האחרונים, שסיום המשבר הרפואי לא יחזיר את העולם אוטומטית אל משבצת הפתיחה בכל כך הרבה מובנים: כלכליים, חברתיים ופוליטיים. גם היחסים עם סין לא ימהרו ויאותחלו. משקע עמוק של חשד כלפי סין קונה שביתה בשורה של דמוקרטיות מערביות.

פומפיאו דיבר בשבוע שעבר בייחוד על אוסטרליה. שגשוגה תלוי בשוק הסיני. שליש מסך כל היצוא האוסטרלי מופנה אל סין, כמעט 90 מיליארד דולר (של ארה״ב) בשנה. סין קונה את אוצרות הטבע של אוסטרליה, בייחוד פחם ועפרות ברזל, וכן תוצרת חקלאית כמו דגנים ובשר בקר. הכול מסכימים שאוסטרליה פיתחה ״תלות לא בריאה״ בסין.

לפני שלושה שבועות, ראש ממשלת אוסטרליה, סקוט מוריסון, קרא לחקור כיצד פרצה המגפה בסין. עיתון בסידני פרסם גילויים מסמרי־שיער מתיקי ממשלה חסויים על ״המצאת הנגיף״ במעבדה בווהאן ועל השמדת הראיות.

שגריר סין בקנברה הגיב על הדברים האלה בטון האגרסיבי שבו מדברים כיום דיפלומטים סיניים כבל רחבי העולם. הוא איים שהסינים יחרימו מוצרים אוסטרליים. ״אנחנו עומדים לצדה של אוסטרליה ולצד 120 ארצות נוספות, שנענו לקריאה האמריקאית לחקור את מקורות הנגיף״, אמר פומפיאו בשבוע שעבר.

אוסטרליה היא עכשיו שדה הקרב הבולט ביותר במלחמה הקרה בין המערב לסין. התנהגות האוסטרלים, התנהגות הסינים והתנהגות האמריקאים נלמדות אל נכון בשורה של ארצות דמוקרטיות. מוטב לקוות שהן נלמדות גם בישראל.

אנחנו עומדים ללמוד, במידה שעדיין לא למדנו, כי נגיף הקוביד עומד להפוך לציון דרך בהיסטוריה של היחסים הבינלאומיים. רמז: הוא אינו עומד לקרב רחוקים, או לעגל קצוות.

______________________

רשימות קודמות ב yoavkarny.com וב https://tinyurl.com/yoavkarny-globes

ציוצים (באנגלית) ב twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; בשוק ממתינים לפרסום התחזיות להמשך

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● המשקיעים ממתינים לפרסום התחזיות להמשך שיתפרסמו היום בשעה 16:00 ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

החוזים העתידיים בוול סטריט יורדים ב-1%; ירידה חדה בצמיחה בארה"ב

מזרחי טפחות: "הנתון היום לא מביא לשינוי בציפיות מהפדרל ריזרב להורדת ריבית" ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות, המניה צוללת במסחר המוקדם ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו מגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים