גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בחברת HAP מבקשים לאשר בדיעבד עסקת בעלי עניין

החברה המשקיעה בארה"ב מבקשת להכשיר בדיעבד עסקת בעלי עניין שבוצעה לפני כשנה וחצי, והיקפה כ-4 מיליון דולר ● על רקע עסקה זו, שדווחה לדירקטוריון בעיכוב משמעותי, התפטר בחודש מרץ הדירקטור אלדד אברהם

הפרוייקט בשכונת טרייבקה /  צילום: מצגת החברה
הפרוייקט בשכונת טרייבקה / צילום: מצגת החברה


השותפות HAP Seven NY Venture, שגייסה מימון מהציבור בת"א באמצעות תשקיף לצורך פעילות השקעות בנדל"ן בארה"ב, מבקשת להכשיר בדיעבד עסקת בעלי עניין שבוצעה לפני כשנה וחצי, והיקפה כ-4 מיליון דולר.

על רקע עסקה זו, שדווחה לדירקטוריון בעיכוב משמעותי, התפטר בחודש מרץ הדירקטור אלדד אברהם, שנימק את התפטרותו בכך ש"לאור הפרטים אודות עסקה עם בעל שליטה, שלא דווח עליה ולא אושרה על-ידי הדירקטוריון וועדת הביקורת, אבקש להודיע על התפטרותי מדירקטוריון השותפות באופן מיידי".

התפטרות דירקטור כצעד אקטיביסטי תוך פירוט הנסיבות, אינה צעד שכיח מאוד בשוק ההון. העסקה אושרה לבסוף בוועדת הביקורת ובדירקטוריון ב-7 במאי, קרוב לחודשיים לאחר התפטרותו של אברהם ושנה ו-4 חודשים לאחר חתימת ההסכם המקורי.

ניר אמזל, מנכ"ל HAP ואחד מבעלי השליטה בה, מודה היום בשיחה עם "גלובס" כי הצורך לאשר בדיעבד את עסקת בעלי העניין היא "טעות. פשוט קצר בתקשורת. גילינו אותה במסגרת בדיקה שלנו בפברואר-מרץ השנה, פתחנו בבדיקה מאוד מקיפה שכוללת את השתלשלות האירוע ולמה זה קרה, וייצרנו נהלים קשיחים כדי שזה לא יקרה שוב". לדבריו, בסופו של יום, למשקיעים נוצר חיסכון של 2.5 מיליון דולר שיכול עוד לגדול בהמשך.

HAP Seven היא חלק מקבוצת HAP (בעלת השליטה בשותף הכללי) שהיא חברה לייזום והשקעות בנדל"ן המתמקדת ברכישה ובבנייה של בנייני מגורים בניו יורק. HAP,  הנמצאת בבעלות אמזל, אמיר חסיד וערן פולק, מגייסת הון מהציבור לטובת פרויקטים יזמיים שהיא מקימה, וכך HAP Seven הנפיקה ניירות ערך לציבור על בסיס תשקיף, בפיקוח רשות ניירות ערך. עם זאת, היא אינה נסחרת בבורסה בת"א. מדובר במודל דומה לגיוס שביצעו הקרנות הגשמה ואינטו.

העלות הוערכה ב-78 מיליון דולר והשווי במימוש - 112 מיליון דולר

 

הפרויקט הוא פרויקט מגורים להשכרה בברודוויי 4452 במנהטן, ועם השלמתו הנכס בן 7 הקומות יכלול שטחי מגורים להשכרה, שטחי מסחר וחניון. תמהיל יחידות המגורים יורכב מ-61 דירות סטודיו, 29 דירות חדר, 28 דירות שני חדרים ו-11 דירות שלושה חדרים. כ-30% מהיחידות יהיו בנות השגה. בעת גיוס המימון העריכה החברה שעלות הפרויקט תסתכם ב-78 מיליון דולר ושוויו הצפוי בעת המימוש (סוף 2021) יהיה 112 מיליון דולר. בסוף 2018 גויסו לפרויקט 16.3 מיליון דולר, רוב הסכום ממשקיעים פרטיים וחלקו באמצעות התשקיף.

ב-17 ביוני תתכנס אסיפה כללית ובה יתבקשו בעלי היחידות (השותפים המוגבלים) של HAP לאשר בדיעבד התקשרות בין חברת הנכס Broadway Mazal עם חברת HAPC (בשמה המלא HAP Construction), שתיהן חברות בבעלות בעלי השליטה בשותף הכללי. ההתקשרות של שתי החברות נחתמה עוד ב-1 בינואר 2019.

במסגרת ההסכם, HAPC נדרשת להעניק שירותי ייעוץ וניהול בנייה הכוללים בין היתר מינוי מפקח בנייה, בחירת קבלני המשנה וניהול שוטף של תקציב ולוח הזמנים. ההסכם קובע ש-HAPC זכאית לתמורה של 4 מיליון דולר לאורך חיי הפרויקט, ושירותים נוספים ככל שיינתנו יחויבו ב-450 דולר לשעת עבודה בפועל. נכון למועד הזימון, שולם ל-HAPC סכום של 2.95 מיליון דולר.

הרוב הנדרש לאישור הוא רוב מכלל בעלי המניות שאינם בעלי עניין אישי, ושסך המתנגדים לא עולה על 2% מכלל זכויות ההצבעה. בין בעלי העניין האישי באישור ההחלטה המוצעת נמנים המנכ"ל אמזל, וכן אמיר חסיד וערן פולק, כאמור בעלי השליטה בשותף הכללי ובחברת הנכס, וכן בעלי השליטה ב-HAPC.

"מורכבות מובנית של ריבוי עסקאות בעלי עניין" 

 

לפי הזימון לאסיפה, טרם חתימת ההסכם קיבלה חברת הנכס שתי הצעות לבניית הפרויקט, המגלמות בין היתר גם את השירות הניתן על-ידי HAPC, בסך 47.3-58.9 מיליון דולר. המשמעות, לדברי החברה, היא גידול של 4-15.5 מיליון דולר בעלויות, דבר שהיה מביא לטענתם לפגיעה בתשואות של בעלי הזכויות בחברת הנכס, וביניהם השותפות.

עוד נכתב כי במטרה להוזיל עלויות, HAPC פעלה מול קבלני משנה, וכי "לא רק שהעלות הכוללת של הפרויקט לא עלתה, אלא האמור אף הוביל לקיטון בתקציב הפרויקט בסך של כ-2.47 מיליון דולר".

על בסיס נימוקים אלה, ההתקשרות אושרה כאמור על-ידי ועדת הביקורת והדירקטוריון של השותף הכללי.

אמזל אומר היום כי "בניגוד למרבית הקרנות שהוציאו תשקיפים, אנחנו חברה יזמית ולא רק מתווכים בין יזם למשקיעים. אנחנו משקיעים מההון העצמי שלנו לצד המשקיעים, ותמיד נושאים בסיכון איתם".

לדבריו, העובדה שמדובר בחברה יזמית יוצרת מורכבות משום שהיא מייצרת לא מעט עסקאות בעלי עניין; HAP פועלת במספר כובעים, בהם חברה יזמית, גיוס מימון, ניהול הפרויקט, וכן השותף הכללי שהוא היישות המדווחת.

את הפרויקט הספציפי הזה החלה החברה כיזמית, ובמכרז שערכה כששוק הנדל"ן הניו יורקי להט, הבינה שלא תוכל להתכנס לתקציב המתוכנן. לפיכך החליטה להשתמש בחברת הבנייה שלה במקום בצד ג', תוך שיתוף פעולה עם אחד הקבלנים שהשתתף במכרז.

"אנחנו מייצרים חיסכון דרמטי", מדגיש אמזל. "הכל נבע מרצון להוריד את התקציב, היינו ממוקדים בעשייה עצמה. אני מודה שלא אמורות להיווצר בעיות כאלה, אבל היום יש לנו נוהל הרמטי, ואי אפשר להעביר כסף לבעלי עניין ללא אישור כתוב מהארץ". 

עוד כתבות

אילוסטרציה: Shutterstock

פסק הדין החדש שכל זוג נשוי צריך להכיר. וההשלכות

בית המשפט העליון קבע השבוע באופן תקדימי כי ניתן לחלק בין בני זוג המתגרשים גם נכס שהיה שייך לאחד מהם לפני הנישואים ● כל מה שכדאי לדעת על הסכסוך שמאחורי ההלכה החדשה, ההשלכות וגם - למה מעכשיו "חייבים לעשות הסכם ממון"

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר / צילום: ap, Tsafrir Abayov

בעקבות רפורמת הנשק של בן גביר: כמות התלונות על המשרד לביטחון לאומי גדלו פי 6

רפורמת הנשק של השר בן גביר הביאה לגל של 370 אלף בקשת לרישיון נשק מתחילת המלחמה, שהביאה לעומס בירוקרטי יוצא דופן ● 1,436 תלונות על המשרד לביטחון לאומי הוגשו בשנה החולפת, לעומת 226 תלונות בלבד בשנה שעברה ● רבות מהתלונות הן של חיילים בחזית שלא הצליחו להוציא רישיון נשק אזרחי

מטוס F-15 של חיל האוויר האמריקאי / צילום: Reuters, Mark Cosgrove

מערכת ישראלית תשמש את הצבא האמריקאי

לגלובס נודע כי מערכת של חברת TSG הישראלית תוטמע בצבא האמריקאי, כחלק מעסקה בגובה מאות אלפי דולרים

מטוסים בנתב''ג / צילום: Shutterstock, Dmitry Pistrov

חברות התעופה מבקשות פטור רטרואקטיבי על הטיסות שבוטלו, איך זה ישפיע עליכם?

חברות התעופה פנו בבקשה דחופה להעניק להם פטור רטרואקטיבי מחובת מתן הטבות לנוסעים שטיסותיהם בוטלו או שונו בעקבות מבצע "עם כלביא" ● במקביל, אלפי ישראלים כבר תובעים את חברות התעופה על הפרת זכויותיהם במהלך תקופת המבצע ● נראה כי בחברות התעופה מנסים לדחוף לשינויים רגולטוריים כדי להימנע מתביעות הענק ● ומה קבעו בתי המשפט במשברי תעופה עולמיים?

עוזי לוי, מנהל מחקר חו״ל בבנק מזרחי טפחות / צילום: באדיבות מזרחי טפחות

"פוטנציאל לתשואות פנומנליות": מנהל המחקר בבנק שמסמן 3 סקטורים לוהטים

עוזי לוי, מנהל מחקר חו"ל במזרחי טפחות, לא נלחץ מהשיאים בשוק המניות: "זה לא 'הייפ' על ריק — אנחנו נמצאים בראשיתה של מהפכה טכנולוגית" ● למשקיע אגרסיבי הוא ממליץ לשים את הז'יטונים על מניות AI, ענן ומחשוב קוונטי, לצד הסקטור החבוט של אנרגיות מתחדשות

ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: יוסי כהן

החמרה בפיקוח על הנפקות בבורסה: מפיצים יידרשו להירשם ולדווח לרשות ני"ע

בעקבות העלייה בפעילות המפיצים בשוק ההון, רשות ניירות ערך תחייב גופים שפעלו עד כה בענף ללא פיקוח להירשם במרשם החתמים – גם אם אינם מציעים חיתום ● מרבית המפיצים כבר רשומים, אך ברשות פועלים להגביר את הפיקוח על גורמים נוספים הגוזרים קופון מהנפקות

טראמפ שולח לישראל מערכת נשק בשווי חצי מיליארד דולר

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ארה"ב תמכור לישראל מערכת להנחיית פצצות, בוול סטריט ג'ורנל טוענים שגם דחייה של חודש בתוכנית הגרעין האיראנית משמעותית ואיך השפיעה המערכת מול איראן על ענף התעופה ● כותרות העיתונים בעולם

נשיא העליון, השופט יצחק עמית, בדיון בבג''ץ על מינוי ראש השב''כ / צילום: צילום מסך מהשידור החי

עמית בדיון על מינוי ראש השב"כ: נתניהו טוען שמדובר במסע ציד נגדו אישית. איך זה לא ניגוד עניינים?

בג"ץ דן בשתי עתירות: האחת מבקשת לאפשר לנתניהו להשלים את מינוי האלוף זיני לראש השב"כ - בניגוד לעמדת היועמ"שית שקבעה כי הוא בניגוד עניינים; והשנייה מבקשת למנות ועדה בלתי תלויה לאיתור מועמדים ● במהלך הדיון ח"כ גוטליב צעקה לעבר הנשיא עמית: "תתבייש לך" - והוצאה מהאולם ● בעקבות הפרעות נוספות, הוחלט להמשיך את הדיון ללא קהל; עמית על המהומה באולם: "ניסיון להכשיל הליך משפטי"

נשיא אזרבייג'ן אילהם אלייב (מימין) עם נשיא איראן מסעוד פזשכיאן / צילום: ap

המל"ט שחשף ידידה ותיקה של ישראל להאשמות איראניות

על רקע קשריה ההדוקים עם ישראל, מוצאת את עצמה אזרבייג'ן מטרה לחשדות של טהרן בשיתופי-פעולה ביטחוניים עם ישראל בזמן המלחמה, לרבות תנועות של מל"טים על גבול איראן ● באקו מכחישה, אבל המשטר האיראני דורש הסברים - והמתיחות האזורית מתגברת

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

בזמן המלחמה מול איראן: הבורסה אישרה את המעבר למסחר בימי שישי

לפני כשבועיים החליט דירקטוריון הבורסה על שינוי התקנון - באופן שהמסחר בה יתקיים החל מהשנה הבאה בימים שני עד שישי, במקום ראשון עד חמישי כיום ● IBI: "זהו מהלך חשוב הן בהיבט של חיבור שוק ההון הישראלי והבורסה לני״ע לעולם והן מבחינת בפעילות חבר הבורסה מול הלקוחות" ● איגוד בתי ההשקעות: "מדובר במהלך מורכב הכרוך בשורה של סוגיות רגולטוריות ותפעוליות שטרם הוסדרו"

כסף בקיר. עם שחר שני / צילום: פרטי

תכנון המס אפשר לו לקנות שתי דירות להשקעה, והוא רק בן 23

שחר שני עבד כנער בצביעת בתים ובשיפוצים, ולכן לא נבהל מקניית דירה שזקוקה לשיפוץ ● לאחר מכן מינף את הניסיון שצבר בבית ואת מבצעי הקבלנים - כדי להחזיק שתי דירות בגיל שבו רוב הצעירים עוד חוסכים לטיול אחרי צבא

משמאל לימין: מייסדי אימג'ין, יהונתן צלח, דין ביתן ושחר פורת / צילום: אייל טואג

גיוס של 23 מיליון דולר לחברת אימג'ין AI בהובלת לארי אליסון

גיוס סבב נוסף בהיקף של 23 מיליון דולר לאימג'ין AI, שפיתחה טכנולוגיה לגילוי מהיר של סרטן, שאותו מוביל, כמו את סבב הגיוס הקודם, מייסד חברת אורקל והמשקיע לארי אליסון ● בעקבות הגיוס הנוכחי, סך ההשקעות בחברה מגיע ל-45 מיליון דולר

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: עמוס בן גרשום לע''מ

ראש הממשלה ביטל דיון בהקמת שדה תעופה ברמת דוד

המועצה הארצית לתכנון ובניה לא תדון היום בהקמת שדה התעופה ברמת דוד שבעמק יזרעאל והליכי התכנון יעוכבו ● הביטול מגיע אחרי שסגן השר אלמוג כהן התפטר מהממשלה במחאה על התכנון לקדם שדה תעופה בצפון ולא בדרום

אילון מאסק / צילום: Shutterstock

ניסיון לחזור למירוץ ה-AI: גיוס הענק של של אילון מאסק

בנק ההשקעות מורגן סטנלי הודיע כי סטארט-אפ הבינה המלאכותית xAI, שלפי מאסק, שוויו מוערך בכ-80 מיליארד דולר, גייס 10 מיליארד דולר בחוב ובמניות ● גיוס ההון יאפשר לחברה לקדם את מודל ה-AI של החברה, Grok, ולהשיג יתרון מול המתחרות שלה, OpenAI ו-Anthropic

יצחק מירילשוילי, בעלי רוטשטיין וערוץ 14 / צילום: wikimedia ,RONENGOLDMAN.COM

קבלת פנים צוננת: המניה שנפלה ביומה הראשון במסחר

אנשי העיר, חברת הנדל"ן שבשליטת רוטשטיין, ירדה בחדות בבורסה בתל אביב, לאחר שהשלימה הנפקה ראשונית לפי שווי של רבע מיליארד שקל

שלמה אליהו, בעל השליטה במגדל / צילום: תמר מצפי

לחץ המכירות על מניית מגדל השתחרר, ואליהו כבר מורווח מעל 3 מיליארד שקל

מימוש אופציות על־ידי גופים מוסדיים הכביד עד לאחרונה על מניית מגדל ● בעל השליטה, שלמה אליהו, יכול כעת לחייך, אך השקעה במדד הביטוח הייתה מניבה לו תשואה של פי כמה וכמה

ישראל שיתקה את המימון השיעי / צילום: AP

הצד הפחות מוכר של המלחמה: ישראל נתנה מכה אנושה גם לתשתית הפיננסית של איראן

אחרי ששיתקה כלכלית את הציר השיעי, ישראל חנקה גם את מנגנון הכספים של איראן עם חיסול אנשי מפתח בהעברת כספים לציר השיעי ● אבל המערכה טרם הסתיימה: חברות קש סיניות מבריחות נפט וסחורות תחת מסווה, ונעזרות בבנקים אירופיים

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

הוא חתום על אחד האקזיטים המדהימים בתולדות ישראל אבל 4 חברות שלו כבר נקלעו לקשיים. למה זה קורה?

בני לנדא נחשב לאחד מהיזמים הבולטים בישראל, בין היתר, בזכות האקזיט המדהים של אינדיגו ואלף פטנטים שרשם ● אך לפחות ארבע חברות המקושרות אליו נקלעו לקשיים - בשל פיתוחים יקרים, קצב חדירה איטי לשוק, תלות במשקיעים אירופים והשלכות המלחמה ● האם מדובר בצירוף מקרים מצער, או בכשל מובנה במודל?

דגם Aion V של המותג GAC / צילום: GAC

מי יעמוד בראש מותג הרכב הסיני שנכנס מחדש לישראל

מותג הרכב הסיני GAC יושק מחדש בספטמבר הקרוב בישראל, כאשר בשלב הראשון יושקו בארץ ארבעה דגמים חשמליים ● קבוצת אגד חתמה על הסכם להקמת מרכז לוגיסטי חדש באזור התעשייה תימורים ● וגם: חברת ההתחדשות העירונית שמשפצת ומרהטת בהתנדבות מקלטים בבניינים ישנים ● אירועים ומינויים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

המניה הלוהטת שחזרה לככב בוול סטריט, והמניות שאכזבו בת"א

האופטימיות ביחס להסכמי הסחר והמערכה הקצרה עם איראן צבעו את המסכים בבורסה בתל אביב ובוול סטריט בירוק במהלך החודש החולף ● סקטור השבבים ובעיקר מניית אנבידיה הובילו את העליות, מי אכזבו והאם הראלי יימשך?