גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נמאס מכדור הארץ? ראש המשימה הקרובה של נאס"א למאדים בראיון

נג’ין קוקס, המנהלת בנאס"א את צוות התכנון של משימות הרובוטים על מאדים, מספרת איך סדרת טלוויזיה גרמה לה לגלות בחלל את הצד האופטימי של כדור הארץ ●  "חשוב שגורמים נוספים יוכלו להוציא אנשים מכדור הארץ"

נג’ין קוקס.”אם אנחנו מתכננים להרחיב את הנוכחות של האנושות מחוץ לכדור הארץ, אנחנו צריכים קודם כל שהאנושות תהיה ראויה להרחבה”
צילום: גוד אזגורי, שגרירות ארה"ב
נג’ין קוקס.”אם אנחנו מתכננים להרחיב את הנוכחות של האנושות מחוץ לכדור הארץ, אנחנו צריכים קודם כל שהאנושות תהיה ראויה להרחבה” צילום: גוד אזגורי, שגרירות ארה"ב

אם בחודשים האחרונים הרגשתם קלאוסטרופוביה בכדור הארץ וחשבתם שיהיה נחמד לנטוש את מראות הרחובות הסגורים או המחאות בערים ולעבור למאדים, אתם לא היחידים. זה מה שצוות רובוטי המאדים של נאס"א חשב. "אמרנו לרוברית החדשה שלנו, Perseverence - לכי למאדים. אנחנו פה בתוך כל הכאוס והבעיות, אבל את? את יכולה. טוסי לך מכאן", מספרת נג’ין קוקס, מנהלת צוות התכנון של משימות הרובוטים על מאדים בנאס"א. פרסבירנס, המכונה "פרסי" על ידי חברי הצוות, תצטרך לחכות קצת, כמו כולנו. היא מיועדת לצאת למאדים בחודש יולי הקרוב.

השיגור הצפוי של "פרסי" הוא חלק משורה של אירועים מעניינים בתחום החלל שמתרחשים עכשיו. אחד מהם, שתפס כותרות השבוע, הוא השיגור הראשון של אדם לחלל בטיסה מסחרית. אחרי עשור שבו ארה"ב לא שיגרה בני אדם לחלל, חברת SpaceX של אלון מאסק, היזם שמתכוון להקים בעתיד מושבה מאוישת על מאדים, שיגרה שני אסטרונאוטים מנוסים של נאס"א לתחנת החלל הבינלאומית.

קוקס מפרגנת מאוד למיזם הפרטי, ולא משמיעה מילה של ספקנות או ביקורת לגבי האפשרות שחברה עם כוונות רווח תבצע את המשימה המאתגרת הזאת בבטיחות ובאופן שיתרום גם למדע. "אנחנו רואים חשיבות רבה בכך שגורמים נוספים יוכלו להוציא אנשים מכדור הארץ, וכרגע המספר מצומצם מדי. SpaceX הראו שהם יכולים להגיע לחלל בצורה מוצלחת יותר מפעם אחת, ולכן אני רואה אותם כחלק ממקהילה שלנו, אף שהם חברה מסחרית. הם עוברים מגוון תהליכי בקרת בטיחות בנאס"א כדי לוודא שלא חותכים שם פינות".

בזירת מאדים, הכניסה בינתיים היא רק לרובוטים. Perseverence תצטרף לרכב החלל Curiosity. "פרסי תהיה יותר עצמאית, כדי שתוכל להספיק יותר בלי להיות תלויה בתקשורת איתנו", אומרת קוקס, המנהלת את הצוות שמנחה את כלי הרכב הרובוטיים במאדים. "אנחנו נותנים לה יותר שליטה, וזה אתגר לא קטן לאדם לתת שליטה לרובוט שכל כך הרבה תלוי בו ועלה כל כך הרבה כסף. זה שינוי תרבותי, ואנחנו משתנים כמו שמרכז החלל ביוסטון נאלץ להשתנות כשהוא החל לשלוח לחלל אסטרונאוטים תבוניים - בהתחלה חשבו שהם פשוט יבצעו את המשימות בדיוק על פי ההנחיה".

קוקס עם תלמידים במצפה רמון. "ממליצה לסיים תואר מדעי, גם אם זה לא בא בטבעיות"
צילום: גוד אזגורי, שגרירות ארה"ב

איך הצלחתם להשלים את המשימה בזמן, למרות שעבדתם מרחוק בגלל הקורונה?
"מרחוק?! הרובוטית שלי על המאדים! ואני כל הזמן צריכה להרגיש כאילו אני איתה. לא רק זה, יש לנו שיתוף פעולה עם מדענים מכל העולם, בזמן אמת. מכשירי מציאות מדומה ומציאות רבודה הם חלק משמעותי מהיומיום שלנו, וזה באמת עוזר לנו להרגיש שאנחנו יחד. לעבוד מרחוק זה משהו שאנחנו מרחיבים מאוד את ההגדרה שלו".

העובדה שאת חושבת מנקודת המבט של הרובר על מאדים גורמת לך להרגיש לפעמים שאת שם באמת?
"בכל פעם שאני רואה איזה שולחן פיקניק אדום מזווית העין, המוח שלי אומר ‘היי, זה מאדים’. צורת החשיבה שלי תמיד מביאה בחשבון כמה כוכבי לכת, כמו שהחשיבה של שגריר תמיד מביאה בחשבון כמה מדינות וכמה תרבויות. ההתכווננות שלי היא קצת החוצה מהפוליטיקה וכל מה שקורה כאן על כדור הארץ, אבל הרגליים שלי על האדמה".
בחודשים האחרונים היה ודאי מעניין להרגיש שאת לא רק כאן.

"כן, אני מאמינה שכשאתה עושה זום אאוט אתה פחות מקובע. נאס"א לא יכולה לפתור את האיומים הקיומיים על כדור הארץ, אבל אנחנו יכולים לתת פרספקטיבה. אנחנו יכולים להגיד, ‘זה מה שקרה לכוכב לכת שהתחמם’".

מה גילה לכם קיוריוסיטי לגבי האפשרות שאכן היו פעם חיים על המאדים?
"לא גילינו שהיו חיים, אבל כן גילינו שהתנאים על מאדים היו עשויים לאפשר חיים פעם. האתגר של פרסבירנס הוא להביא אלינו לראשונה דגימות ממאדים - משימה קשה מוטורית לרובוט, אבל הוא לא מזהם, וזה היתרון שלו על האדם".

ואיך הוא יחזור לכדור הארץ בעצם?
"אנחנו משאירים אותו בינתיים על מאדים, במקומות שונים, ועובדים על ה-Fetch Rover, שיהיה לו רק תפקיד אחד - לקחת את הדגימות, להרים אותן, ולשים אותן בתוך טיל חדש. אותו טיל חדש צריך לצאת ממאדים חזרה אל רכב חלל אחר, שסובב סביב מאדים, כי לטיל שנמצא על מאדים לא תהיה מספיק אנרגיה גם לצאת מהאטמוספירה של מאדים וגם להגיע עד כדור הארץ. אנחנו בונים את זה ל-2025. וזה אולי נראה לך עוד הרבה זמן למשימה כזו...."

האמת שלא. זה נראה כלום זמן.
"נכון, לכן הגורמים שעובדים על זה כבר התחילו לדחוף אותנו, הצוות שעובד על הפרסבירנס, החוצה. הם אומרים, ‘יש לנו רק חמש שנים! זה דחוף! החדשות הטובות הן שגם סוכנות החלל האירופית התגייסה למשימה, ואם היא תעשה את חלקה, הזמן עשוי להתקצר בחצי, אם כי הניהול הופך להיות הרבה יותר מורכב ומגבירים את הסיכון לטעות אנוש בגלל פערי תקשורת הנובעים מפער תרבויות. אנחנו לא רוצים לגלות שהיד של הרובוט לא מגיעה עד הדגימה כי מדדנו אותה ב-feet ולא במטרים".

האופטימיות של "מסע בין כוכבים"

קוקס החלה להתעניין בחקר החלל בזכות סדרת הטלוויזיה Star Trek, אבל היא צפתה בה בנסיבות קצת שונות מאלה שהייתם מדמיינים. "נולדתי בהודו. אבא שלי הגיע לארה"ב כמדען על מלגת פולברייט, ואמא שלי חזרה להודו כדי ללדת אותי, אבל אחר כך חזרנו לקנזס, שבה העברתי את רוב ילדותי. אבל כשהייתי נערה, אבי, שחקר את מלזיה, נסע ללמד שם, והמשפחה נסעה איתו".

קוקס הנערה שמה לב שהיחס לנשים במלזיה ובהודו שונה מאשר בארה"ב. המחשבה שבתרבות אחרת עלולים ליטול ממנה את זכויות האדם ואת תחושת השוויון שהיו מובנות מאליהן בקנזס הפחידה אותה. "וסטאר טרק, העולם האינקלוסיבי הזה, שכלל גם גברים וגם נשים מכל הסוגים וגם חייזרים - הוא היה כמו קרן אור שנבעה מתוך הטלוויזיה השחורה-לבנה שלנו, עם מסר של תקווה. ואז החלו משימות החלל המאוישות ואמרתי לעצמי, סטאר טרק זה אמיתי, שם אני רוצה להיות".

הדרך של קוקס לנאס"א הייתה מלחמה לא רק בסטריאוטיפים, שהתברר שבכל זאת קיימים גם בעולם המערבי, אלא באופי ובסט הכישורים שלה עצמה. "מה שבלבל את אבא שלי", היא אומרת, "הוא שהייתי דווקא מצוינת בתפקידים המסורתיים. את התואר הראשון עשיתי בפסיכולוגיה ובהנדסה, והייתי טובה מאוד בפסיכולוגיה ולא כל כך בהנדסה. אבל היה הדבר הזה שכל כך רציתי לעשות. היום אני מהנדסת טובה מספיק כדי להיות מנהלת בנאס"א, אבל כישורי הפסיכולוגיה שלי לא פחות חשובים.

"אני ממליצה לצעירים שעבודה מדעית מלהיבה אותם, אבל לא טבעית להם, בכל זאת לנסות לסיים את התואר המדעי ולהתנסות בעבודה המדעית. אולי תגלו שיש תפקידים בחברות מחשבים שבהם לא כותבים קוד כל היום. אולי יש היסטוריונים שלא כותבים מאמרים כל היום. אני לא זוכרת מתי בפעם האחרונה עשיתי חישוב בראש. זה כלי, אבל לא זו העבודה".

"התקשרתי לתא הקולי כל שעה"

כדי ללמוד הנדסה, קוקס הייתה זקוקה למלגה, "כי כל הכסף ללימודים הלך לבנים". ולכן התגייסה לחיל האוויר. "הייתי קצת אובססיבית על העניין הזה", היא מודה. קוקס התקדמה בחיל האוויר, ובמקביל החלה לפנות למשרות בנאס"א. "בסוף מי ששכר אותי הייתה קבוצת מתכנתים שחיפשו איש תפעול שיקשר ביניהם לבין העולם שמחוץ לקוד. אז הייתי גם אישה וגם הלא-מקודדת הראשונה בצוות. עברתי תשעה ראיונות! ואני חושבת שבסוף הם פשוט הבינו שאני ממש רוצה לעבוד שם. אהבתי הכול, אפילו את הקירות.

"אין שום דבר שישווה לקבלת העבודה שתמיד רצית. אין כמו לקבל את המסר בתא הקולי! התקשרתי לתא הקולי כל שעה! אני שם 25 שנה וזה עדיין מה שמחזיק את כל העצמות שלי יחד. נשים באפריקה סוחבות מים ארבע שעות ביום ובכל פעם שיש לי יום רע, אני חושבת - אבל לא סחבתי היום בעבודה אפילו דלי מים אחד. וזה רק בגלל שנולדתי עם מזל. אם אבי היה עומד במילתו לאמא שלו, שיחזיר אותנו להודו, הייתי גדלה במדינה שרק עכשיו מתחילה לגלות את זכויות הנשים. ההודיה שלי על כך שגדלתי בארה"ב היא יומיומית".

גם היום קוקס עדיין רואה קשר ישיר בין חלל להכללה. "אם אנחנו מתכננים להרחיב את הנוכחות של האנושות מחוץ לכדור הארץ, אנחנו צריכים קודם כל שהאנושות תהיה ראויה להרחבה".

את מאמינה שהיום האנושות ראויה להרחבה, או אפילו קרובה לכך?
"אני אופטימית לגבי האנושות והאופטימיות הזו היא חלק מחיי היומיום שלי, כשאנחנו משתפים פעולה עם מדענים מכל העולם. ואם אנחנו יוצאים משיתוף הפעולה הזה לחלל, זה מחזק את המסר שאנחנו חייבים לשמר אותו.

"מצד שני, לפעמים אנחנו פוחדים שאם האנושות תיפול לתקופה מאוד שחורה על כדור הארץ, אנחנו עלולים להגיע למצב שבו יאבדו כל ההישגים שלנו - שהכרנו את החלל, שביקרנו בכל כוכבי הלכת האלה. הרי יש לכך תקדים. בימי הביניים חלק מההישגים של חלק מהתרבויות אבדו. במדינות מוסלמיות ובאסיה הגיעו רחוק בחקר האסטרונומיה ואחר כך היה צריך לגלות את כל זה מחדש. אני יודעת שחברות עוברות רגרסיה. והנה אנחנו מוצאים את עצמנו מנהלים גם במדינה הזו שיחות על זכויות נשים.

"אבל אני מאמינה ומקווה שהחלל הוא אור של תקווה. אם אני רואה מישהו לובש חולצה של נאס"א, אני חשה גאווה אבל בעיקר תקווה, שהוא רואה את עצמו כחלק מחברה שהיא הדור הבא".

תוכנית החלל היא באמת מכלילה?
"דווקא בתקופה שבה צפיתי ב’סטאר טרק’ וחלמתי על כך, היו בפועל רק גברים לבנים בחלל. היום תוכניות החלל הן מגוונות, וכמובן שלהיות חלק מחקר החלל זה לאו דווקא להיות אסטרונאוט. לדוגמה, תוכנית בראשית הראתה לילדים בישראל שיש כל מיני דרכים לחקור ולהיות מעורבים".

קוקס נרגשת כשהיא מגלה שאחד ממייסדי תוכנית בראשית ומוביליה הוא יריב בש, המתנייד בכיסא גלגלים. קבוצת אנשים נוספת שלא נראית כמו האסטרונאוט הקלאסי מרגישה שתוכניות חלל הן גם בשבילה.

"ואני מאוד אוהבת את העובדה שהסיפור של החללית בראשית הוא סיפור של כישלון, שהוא לא באמת כישלון", אומרת קוקס. "גם לנאס"א התרסקו והתפוצצו דברים, אבל מתארגנים וממשיכים הלאה. את המטרה שלהם, להכיר לילדי ישראל את החלל ואת המדע סביבו, הם השיגו. כשאני מראה לאנשים מכל העולם את הנחיתה על מאדים, הם נלהבים אבל אין להם בסיס להשוואה. השיחות עם הילדים הישראלים היו אחרות, הם אמרו ‘זה כמו בבראשית’, זה פתח לי את הפתח לשיחות איתם על איך נראית הדרך להצלחה. זה היה נכון לילדים מכל הארץ, וגם ממזרח ירושלים".

קוקס הגיעה לישראל כמה שבועות לפני התפרצות הקורונה, במסגרת תוכנית הדוברים של שגרירות ארה"ב, המביאה לארץ מומחים אמריקאים כדי לעודד שיתוף ידע בין המדינות. במהלך הביקור, היא הרצתה בפני תלמידי תיכון ונשים מתחומי הטכנולוגיה, וסיפרה להם על המסע האישי שעברה ותרומתה לחקר החלל, במטרה לעורר תחושת מסוגלות ורצון לחתור לקריירה בתחומי ההנדסה, הטכנולוגיה והמדע.

העולם התרגל לקבל תשובות מהירות

המשרה הראשונה שקיבלה קוקס בנאס"א הייתה בצוות השולח את המסרים לרכבי החלל, וספציפית למשימה "גלילאו" שחקרה את צדק וירחיו. "גילינו למשל את האפשרות שעל צדק יהיו מים. גילינו שהירח שלי יופיטר הוא הכי וולקני. זו הייתה תקופה שבה לא העריכו כל כך את הירחים של כוכבי הלכת, אז היה הרבה מה לגלות. כשהגעתי לנאס"א לא ידענו אם נמצא עדויות לכך שהיו אי פעם מים במערכת השמש מלבד על כדור הארץ, וגילינו שיש מים. הם בכל מקום. מדהים שגילינו את זה".

קוקס התקדמה מתפקיד תפעולי לתפקיד ניהולי ובשנים האחרונות היא ממוקדת במאדים. "אין הרבה אנשים עם ניסיון בתפעול רכב שנוסע על המאדים", היא אומרת, "רובם נמצאים בצוות שלנו, ולכן אנחנו תמיד מרגישים אחריות גדולה לשמר את הידע שלנו ולהמשיך לחקור את מאדים".

אל מול אתגרי הקורונה, הרגשתם שהאתגר שלכם חשוב יותר או פחות?
"נפעמנו מההתגייסות של כל העולם לפתור את האתגר הרפואי הזה. כמונו, גם הלוחמים בקורונה עובדים על אתגר ברמה של כלל האנושות, ומהבחינה הזו יש בינינו זיקה. בנאס"א השעו בתקופה הזו כמה מהפעילויות כדי לעבוד על פיתוח מכונת הנשמה לייצור מהיר ופשוט. הכלים שבהם אנחנו משתמשים כדי לפתח מוצר ולוודא שהוא אמין הם אותם כלים הדרושים לביצוע המשימה הזו על ידי צוות רפואי.

"העולם רגיל היום לשאול שאלות ולקבל תשובות במהירות. אבל בעיות קשות הן קשות ולא ניתן לענות עליהן בן לילה. גם בנאס"א וגם בעולם הרפואי אנחנו שואלים שאלה, מתכננים תוכנית גדולה ויקרה שנועדה לתת את המענה ואז מפעילים אותה והמענה יכול להגיע אפילו תוך כמה שנים, ואז שואלים עוד שאלה".

סליחה, מה השעה במאדים? האתגרים שיוצרים פערי הזמנים עם כדור הארץ

מדוע רכשו אנשי הצוות של קוקס שעונים מיוחדים ומה הוביל אותם למסיבת חוף בלוס אנג’לס בשלוש לפנות בוקר? ומדוע אכפת לבעלה ולילדיה של קוקס מה השעה במאדים? קוקס מסבירה: "אנחנו לא רוצים לבזבז אפילו שנייה מזמנו של רכב החלל קיוריוסיטי. לכן אנחנו מנצלים את הלילה במאדים כדי לעבור על המידע העדכני ביותר שהגיע ממנו, ולתכנן לו את המשימות ליום המאדים הבא. כדי להיות יעילים בכך אנחנו חייבים לעבוד לאורך כל ליל המאדים".

אבל הימים והלילות במאדים אינם חופפים את אלה של כדור הארץ. אורכו של יום מאדים הוא בין 24:37 שעות ל-24:39 שעות, בדומה לשלנו, אבל אין סינכרון. "זה בלבל מאוד את המדענים ואת המהנדסים, אז הם התייצבו אצל שען בפסדינה, קליפורניה, ואמרו לו, ‘אנחנו צריכים שעון שזז קצת יותר לאט’". השעון התגלה כיעיל כל כך, שנאס"א החליטה לייצר אותו בעצמה. כעת הוא דיגיטלי ומציג גם את הטמפרטורה ואת עונת השנה במאדים.

המדענים גילו שנוח להם לחיות כאילו הם עצמם מחויבים לשעון מאדים, כלומר, להיות ערים בליל מאדים ולישום ביום מאדים. "המשמעות היא שכל הבית עובר במידת מה לשעון מאדים. בעלי ביקש שאארגן גם לו ולילדים שעון מאדים כדי שהוא יידע מתי יש סיכוי לשוחח איתי ומתי עדיף לא לעשות רעש, כשהזמן הנכון או הלא נכון משתנה ב-40 דקות כל יום". במשרדי הצוות מחשיכים את כל האורות, כדי לא להתבלבל בשעות. העבודה בסגנון הזה קשה מאוד לגוף, וגם לחיי החברה. "אתה מתחיל להרגיש שאתה בניתוק משאר העולם", אומרת קוקס.

"אחד העובדים שלנו העביר בחודש אוגוסט את כל המשפחה שלו לשעון מאדים. הרי אין בית ספר, אז הם הלכו לבואלינג בלילה ולים באחת לפנות בוקר, והם גילו שאפשר להגיע לכל מקום בלוס אנג’לס בקלות כשאין תנועה! כך פיתחנו מנהג - אם אנחנו מסיימים משמרת עם עלות השחר במאדים, ומתברר שהשעה שלוש לפנות בוקר בכדור הארץ, אנחנו נוסעים לים ועושים מסיבה. ובכל פעם שנחתנו באיזה בר בשלוש לפנות בוקר ואנשים שאלו אותנו, ‘מי אתם, אנשים מוזרים שעושים מסיבה של העבודה בשעה כזו?’ אמרנו להם שאנחנו אנשי מאדים. וכך הרגשנו".

עם הזמן התברר שדרוש שינוי גם באופן שבו מדברים על הזמן. יום מאדים נקרא Sol. "התרגלנו להגיד שעשינו משהו Yestersol, אתמול, או שנעשה אותו Solorrow או ToSol כדי למנוע בלבול", אומרת קוקס. "עם הזמן גילינו שהצוות שעובד על הרוברים אומר ToSol ולעומת זאת הצוות שעובד על המשימות הלא רובוטיות אומר משהו שנשמע יותר דומה ל-ToSoul , כלומר אני יכולה לזהות על איזו משימה הם עובדים לפי המבטא המאדימי שלהם".

עוד כתבות

העימות בין ישראל לאיראן העסיק את תעשיית הפייקים העולמית

המתיחות בין ישראל לאיראן משכה תשומת לב עולמית. אבל לא תמיד בגלל האמת ● המשרוקית של גלובס

שיגור מיירט ה'חץ' במהלך המלחמה / צילום: דוברות משרד הביטחון

"הדבר הכי טוב שאנחנו מכירים בשוק": ההתעניינות במערכות היירוט הישראליות בשיא

ביצועי ההגנה האווירית בשבת זכו לסיקור תקשורתי באירופה, ולגלובס נודע כי בחברות הביטחוניות בישראל נרשמה התעניינות גבוהה מהרגיל בטכנולוגיות שלהן בימים האחרונים ● בגרמניה, המדינה היחידה שרכשה את חץ 3, היוו היירוטים הוכחה לכך שההשקעה הייתה נבונה. כעת עולה במדינה השאלה: "מתי כבר היא תגן עלינו?"

האינפלציה בישראל מתחממת / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

האינפלציה מרימה ראש? מדד מרץ חם מהצפוי - קצב של 2.7%; מחירי הדירות ממשיכים לעלות

בקצב חודשי עלה המדד ב-0.6% • נתוני האינפלציה הפתיעו את התחזיות המוקדמות, שציפו לעלייה חודשית של 0.5% ועלייה שנתית של 2.6% ● מחירי הדירות ממשיכים לטפס ● מתן שטרית, הכלכלן הראשי של קבוצת הפניקס: "בנק ישראל ימשיך לנקוט משנה זהירות, ולכן הסיכויים להפחתת ריבית בהחלטה הקרובה נמוכים בשלב זה"

מדד ינואר-פברואר של 2024 קבע שיא חדש במחירי הדירות / אילוסטרציה: Shutterstock

מחירי הנדל"ן בדרך לשיא חדש, ואלה הדירות והמיקומים שהרוכשים מעדיפים

הירידות נמחקו לחלוטין, ומדד ינואר-פברואר של 2024 קבע שיא חדש במחירי הדירות ● עיון בנתונים מוצא כי בשלושת החודשים שבין דצמבר לפברואר השנה הוביל מחוז המרכז את עליות המחירים, עם 3.6% עלייה ● הבעיה המסתורית היא ההיצע 

פועלים עובדים באתר בנייה / צילום: Shutterstock

יותר ביקוש לפועלי בניין ועובדים בלתי מקצועיים, פחות למהנדסים ואקדמאים

שיעור התעסוקה עלה במרץ במקצת ועומד על 60.8%, ושיעור האבטלה הצטמצם ועומד על רמה של 3.1% ● עם זאת, ייתכן כי הגיוס הנרחב למילואים מצמצם מלאכותית את שיעור האבטלה

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

המנכ"ל שמכר מניות בעשרות מיליוני שקלים: "במבט לאחור עשינו דברים מסוכנים מאוד ברמה האישית"

יאיר נחמד הקים את חברת הפינטק נאייקס עם שני שותפים, הנפיק אותה בת"א לפי שווי של כמעט מיליארד דולר ובהמשך הוביל אותה לנאסד"ק ● הגיוס בנאסד"ק בוצע אחרי שהמניה עלתה בעשרות אחוזים מתחילת 2024 ● "לא רציתי למכור", טוען נחמד, "אני מאמין בחברה ולא רוצה למכור מניות. יכולנו גם לא להנפיק, אבל היו לנו סיבות"

מנהלי חברות השבבים הגדולות על במה אחת: כנס TECH IL יוצא לדרך

כנס TECH IL של גלובס, שמתקיים היום, מאגד על במה אחת את היזמים, האנג'לים, קרנות ההשקעה והסטארט-אפים הבולטים בענף ההייטק המקומי ● מה חושבים מנהלי חברות השבבים הגדולות בעולם, העצות של המשקיעות הבולטות בישראל ואיך למקסם את החיבור בין חדשות ותעשיות ביטחוניות?

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

החשש מעימות חזיתי בין ישראל לאיראן הפיל את וול סטריט

הנאסד"ק ירד בכ-1.8% ● הניקיי ירד ב-1.2% ● מאסק: "עשינו בדיקה מעמיקה והחלטנו, בהחלטה קשה, לפטר יותר מ-10%" ● BDO: "המתיחות מול איראן ובמיצרי הורמוז צפויה להשפיע על שוק הנפט העולמי" • בזכות מאזניהן החזקים, בוול סטריט צופים תשואת יתר ל"שבע המופלאות" ● 10.5 טריליון דולר - שיא בשווי הנכסים שמנהלת בלקרוק

פלסטינים עוברים ליד בניין שנהרס בתקיפה ישראלית ברפיח / צילום: Associated Press, Hatem Ali

דיווחים פלסטיניים: ארבעה הרוגים בתקיפת צה"ל מערבית לרפיח

דובר הוועדה לביטחון לאומי באיראן: "אנחנו מוכנים להשתמש בנשק שמעולם לא השתמשנו בו" • שר החוץ הסיני: איראן מימשה את זכויות ההגנה העצמית שלה • הרמטכ"ל הרצי הלוי אחרי המתקפה האיראנית: "ישראל חזקה מאוד ויודעת להתמודד לבד" • דובר צה"ל: המתקפה שהייתה בדרכה לישראל סוכלה כמעט במלואה • גלנט הנחה להיערך לפינוי האוכלוסייה מרפיח • ביידן: ארה"ב מחויבת לביטחון ישראל • עדכונים שוטפים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בתל אביב; מדד ת"א בנקים 5 ירד בכ-1.1%

מדד ת"א 35 צלל ב-1.2% ● מדד המחירים לצרכן בישראל יפורסם הערב, מה צופים הכלכלנים? ● BDO: "המתיחות מול איראן תשפיע על שוק הנפט" ● בזכות מאזניהן החזקים, בוול סטריט צופים תשואת יתר ל"שבע המופלאות" ● וגם: 10.5 טריליון דולר - שיא בשווי הנכסים שמנהלת בלקרוק

האלוף במיל' ישראל זיו / צילום: גיא חמוי

"אני מודאג": ישראל זיו מנתח - מה יקרה עם רפיח והאם נתקוף באיראן?

האלוף במיל' ישראל זיו, שכיהן בעבר כראש אגף מבצעים בצה"ל, עוקב בדאגה אחרי מהלך העניינים לאחר המתקפה האיראנית נגד ישראל ● "מבחינת ישראל, יש לה את הלגיטימציה לתקוף, אבל אני חושש שזו החלטה קצת נמהרת. יש לנו שתי חזיתות פתוחות" ● ומה הוא חושב שצריך לעשות ברפיח?

בחינות הסמכה / צילום: אלון רון

תוצאות בחינת ההסמכה בראיית חשבון: הסטודנטים של מכללת ספיר בראש

מדובר בבחינת ההסמכה הראשונה שהתקיימה מאז פרוץ המלחמה ● הסטודנטים מהאוניברסיטה העברית נמצאים בתחתית הטבלה ● שיעור המעבר הכללי של כלל הנבחנים בבחינה עומד על 68%

גיל שויד / צילום: גלובס

גיל שויד על הפרישה מתפקיד מנכ"ל צ'ק פוינט: "לא מתחרט על כלום, רוצה לבנות את המוצר הבא"

"אני גאה שצ'ק פוינט תמיד הייתה יציבה, לא הייתה שנה אחת שלא הרווחנו", כך אומר גיל שויד, מנכ"ל חברת הסייבר צ'ק פוינט ב-31 השנים האחרונות, בשיחה עם עורך ההייטק של גלובס, אסף גלעד, בכנס TECH IL של גלובס ● על השפעות המלחמה אומר שויד כי "הנזק המקומי הוא לא הבעיה, אלא הנזק שייגרם לטווח רחוק"

מייסדי סנאפי, חני גולדשטיין ודביר כהן / צילום: Elad Malka

הגיוס מגלה: השווי של הסטארט-אפ נחתך בחצי, אבל ההכנסות עלו

חברת הסטארט-אפ סנאפי, פלטפורמת המתנות לעובדים וללקוחות, השלימה סיבוב גיוס הון חדש בהובלת קרן קומרה ● הסיבוב בהיקף של 25 מיליון דולר משקף לחברה ירידת שווי, שנע כעת בין 180-200 מיליון דולר - כמחצית מהשווי הקודם שקיבלה החברה בשנת 2021

לאה פרמינגר, סמנכ''לית השקעות, אלטשולר שחם / צילום: סם יצחקוב

אלטשולר בצמרת, מיטב בתחתית: אפיקי ההשקעה שמאחורי התשואות

לאה פרמינגר, סמנכ"לית ההשקעות החדשה של בית ההשקעות אלטשולר שחם, שחזר להצטיין בכל המסלולים: "החשיפה למניות פיננסים באירופה שיחקה לטובתנו" ● גם מור בלט לחיוב ברבעון, ואילו מיטב בתחתית ● מעל לכולם - הביצועים של מסלולי ה-S&P 500 שהניבו תשואה רבעונית של 12%

משקאות ממותקים / צילום: Shutterstock

גביית יתר של 16.7 מיליון שקל: התביעה שאושרה נגד רשות המסים

בית המשפט אישר הגשת תובענה ייצוגית נגד רשות המסים בגין גביית מס קנייה ביתר מיבואני המשקאות הממותקים ● ברשות טענו בתגובה כי תנאי להשבת הכסף ליבואניות המשקאות יהיה הוכחה שהן לא גלגלו את המס לצרכנים ● המס, שהטיל שר האוצר לשעבר אביגדור ליברמן, בינתיים כבר בוטל ע"י הממשלה הנוכחית

רכבים מוכנים לייצוא בטורקיה, ב־2023 / צילום: Shutterstock

לא רק טורקיה: גם בסין מחלחלת לשוק אווירה אנטי־ישראלית, ואלה ההשלכות

טורקיה מאיימת להטיל "מיסי יצוא" כבדים על כל הסחורות לישראל, בנוסף למגבלות הסחר עליהן הודיעה בשבוע שעבר, ובסין מתחילה האווירה האנטי־ישראלית לחלחל לשוק ● בינתיים, שתי המדינות חולשות על כ־30% מיבוא הרכב לארץ ● כיצד יוכל הענף המקומי להתגבר?

מנכ''ל שטראוס, שי באב''ד / צילום: איל יצהר

נפרדת מתחומים עם רווחיות נמוכה: אלה הפעילויות ששטראוס מתכוונת למכור

קבוצת שטראוס חוזרת להתמקד בפעילויות הליבה שלה ומעמידה על המדף את חלקה במפעל וכוורת יד מרדכי, את פעילות הירקות הטריים והמצוננים "טעם הטבע" ואת רשת קפה עלית

נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

ועדת האיתור הכריעה: זה המנכ"ל המיועד של נמל אשדוד

ניסן לוי, המכהן כסמנכ"ל ההון האנושי בבנק מזרחי טפחות, צפוי לקבל את תפקיד מנכ"ל נמל אשדוד ● ההמלצה של ועדת האיתור תעלה לאישור דירקטוריון הנמל בהמשך השבוע, ולאחר אישור הדירקטוריון המינוי טעון את אישור ועדת המינויים ברשות החברות

יירוטי כיפת ברזל מעל שמי אשקלון, ערב מתקפת הכטב''מים מאיראן / צילום: Reuters, Amir Cohen

ישראל החליטה: תקיפה ברורה ונחרצת נגד איראן; נשלמה היערכות חיל האוויר

דיווח: סעודיה ואיחוד האמירויות חלקו מידע מסווג עם ארה"ב כדי לסכל את המתקפה האיראנית ● קבינט המלחמה התכנס ב-14:00 לדיון נוסף על תגובת ישראל מול איראן ● נשיא צרפת מקרון הודיע כי ישוחח היום עם נתניהו; שר החוץ הבריטי: "שוקלים להטיל סנקציות נוספות על איראן" שר החוץ של ארה"ב אנתוני בלינקן שוחח עם שרי החוץ של ערב הסעודית, ירדן ומצרים עדכונים שוטפים