גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקשר המופרך בין הדור החמישי לקורונה, ולמה צמחה המחאה נגד הטכנולוגיה?

גל הפגנות נגד רשתות הדור החמישי הגיע בסוף השבוע גם לישראל ● מאחורי המחאה עומדת תיאוריית קונספירציה שקושרת בין הטכנולוגיה החדשנית להתפשטות הקורונה ● מהי בכלל הטכנולוגיה הזאת, למה היא לא באמת מסוכנת ואיך היא תשפיע על חיינו ● שאלות ותשובות

גרפיטי נגד טכנולוגיית הדור החמישי, בלונדון / צילום: רויטרס
גרפיטי נגד טכנולוגיית הדור החמישי, בלונדון / צילום: רויטרס

בסוף השבוע התקיימה הפגנה נגד רשתות הדור החמישי בכיכר רבין בתל אביב והפגנות מקבילות התקיימו ברחבי הארץ. המפגינים הם חלק מגל בינלאומי של מתנגדים לפריסת רשתות אלו, שהתעצם בחודשים האחרונים בשל תיאוריית קונספירציה לפיה אנטנות סלולריות מדור זה הן הגורם לווירוס הקורונה או מעודדת את התפשטותו.

תומכי התיאוריה מנסים למנוע באמצעות מחאה את פריסת האנטנות. באנגליה, בקפריסין ובהולנד תומכי התיאוריה הציתו אנטנות סלולריות ואף היו מקרי תקיפה של מהנדסים שהתקינו תשתיות סלולר.

התיאוריה על הקשר בין הדור החמישי לקורונה נפוצה במהירות מסחררת אך הדאגה מרשתות הדור החמישי התחילה עוד לפני הקורונה, ונסובה בעיקר סביב הסכנות מקרינה סלולרית. האם הרשתות האלה באמת מסוכנות, מאיפה הגיעה תיאוריית הקונספירציה, ולמה בכלל צריך רשתות כאלו?

מה זה רשתות הדור החמישי?

כמו טכנולוגיות סלולריות קיימות, גם טכנולוגיית הדור החמישי נשענת על גלי רדיו שמשודרים בין אנטנה ובין המכשיר הסלולרי. גלי רדיו הם גלים אלקטרומגנטיים, שקיימים בכל מקום סביבנו, החל מרשתות WiFi, דרך הטלוויזיה ועד למקורות טבעיים כמו אור השמש.

גלי הדור החמישי הם גלים בתדר גבוה יותר מאלו שנעשה בהם שימוש ברשתות סלולר קודמות. תדר גבוה יותר משמעו שהגל נע בגלים צפופים יותר, שלא מסוגלים לנוע דרך עצמים. לכן, הם נעים למרחקים קצרים יותר אך מאפשרים חיבור בעוצמה גבוהה יותר ליותר מכשירים בטווח בו הם פועלים.

למרות שמדובר בגלים בתדר גבוה משל רשתות הדורות הקודמים, הם נמצאים עדיין על הטווח של גלים בקרינה לא מייננת, קרינה שנמצאת בתדר נמוך מכדי להיות מסוגלת לפרק את ה-DNA ולגרום לנזק. גלים בטווחי קרינה מייננת כמו גלי אולטרה סגול הנפלטים מהשמש או גלי רנטגן המשמשים ברפואה, נמצאים בתדרים גבוהים בהרבה.

האם הדור החמישי מסוכן?

טכנולוגיית הדור החמישי היא כאמור רשת תקשורת מהירה שיכולה להעביר כמויות אדירות של נתונים בתדרים קצרי טווח. לכן, כדי לרשת ערים ומדינות ברשת החדשה, יש צורך בכמות גדולה של אנטנות קטנות יחסית.

מלבד שדרוג מגדלי אנטנות קיימים, הן יצריכו, לפי אומדן, חצי מיליון מגדלים חדשים ואתרי תאים קטנים על עמודי חשמל, עמודי תאורה ובניינים. הפיזור של האנטנות הללו בצפיפות גבוהה בתוך אזורי מגורים הוביל לחששות רבים בנוגע לנזקי הקרינה שלהן.

למרות שמדובר בעלייה משמעותית במספר מוקדי הפריסה, העלייה ברמת החשיפה צפויה להיות מתונה במיוחד, והחשיפה הכללית תישאר נמוכה. זאת מכיוון שתדרי הגלים מוגבלים בתקנים בינלאומיים והם הרבה מתחת לרמות התדרים שנמצאו כבעלי השפעה כלשהי על בריאותם של אנשים.

האם קרינה סלולרית מסוכנת?

בנוגע לסכנות הקרינה הסלולרית, נערכו בדיקות ומחקרים שונים שמראים שישנו קשר כלשהו בין קרינה סלולרית לסרטן, אך הקשר הוא זניח. מחקר שערך ארגון הבריאות העולמי ב-2011 ובדק את הקשר בין קרינה סלולרית וסרטן מצא שהיא מסרטנת באותה המידה כמו קפה, אבקת טלק וירקות מוחמצים, בין היתר - כלומר, שהשפעותיה זניחות לחלוטין. משקאות אלכוהוליים ומאכלי בשר מעובד נמצאו כמסרטנים יותר בדירוג ארגון הבריאות העולמי, וגם אלה נחשבים לבטוחים מספיק.

מחקר אחר, שנערך על חולדות על ידי מחלקת הבריאות האמריקאית ב-2018, מצא שקרינה סלולרית גרמה לסוג מסויים של סרטן בקרב החולדות הזכרים. החשיפה של החולדות לקרינה הסלולרית הייתה גבוה פי עשרות מונים מזו שאנשים נחשפים אליה בשימוש במכשירי סלולר, ולכן, לא ניתן היה להקביל את תוצאות המחקר לבני אדם.

כלומר, ישנן ראיות לקשר כלשהו בין סרטן וקרינה סלולרית, אך היא לא נחשבת למסוכנת לבריאות כיוון שאין כל ראיות לכך שהקשר הזה הוא מסוכן יותר לבני אדם מאשר הקשר בין סרטן ומלפפון חמוץ .

האם רשתות הדור החמישי קשורות לקורונה?

הצורך למצוא הסבר לווירוס הקורונה הוא ברור: תפוצתו המהירה והפתאומית, הסכנה הבריאותית שהיא טומן, ויותר מכך - השינויים הרדיקליים להם הוא גרם בסדרי החיים של אנשים בכל העולם - הם מקור לבלבול ולחרדה. מכיוון שמדענים ואנשי רפואה עדיין חוקרים את הקורונה ולא מחזיקים בתשובות מוחלטות, תאוריות קונספירציה כמו זו המקשרות בין הדור החמישי לקורונה, יכולות להיכנס לוואקום הזה.

לפי גרסה אחת של התאוריה הזו, התדרים מאנטנות אלה הם שגורמים להיווצרות הווירוס ולפי גרסה שנייה, הם גורמים להיחלשות המערכת החיסונית של בני אדם, וכך לתסמינים חמורים ואף למוות. כך או כך, אלו שמאמינים בתאוריה סבורים כי היא מובילה להתפשטות הווירוס.

אין שום ביסוס מדעי לטענה הזו, והמחקרים הקיימים מצביעים על מעבר של הוירוס מאדם לאדם בלבד, ולא דרך גלי רדיו. בנוסף, במקרים רבים, כמו גם בישראל, פעילים קישרו בין אנטנות סלולריות של הדור החמישי ובין התפרצות הקורונה באיזור מסויים - למרות שאנטנות כאלה כלל לא היו מותקנות באיזור. כיום, אין בישראל כלל אנטנות של הדור החמישי, ופרויקט הפריסה הארצי טרם התחיל.

מה היתרונות של הדור החמישי?

דור חמישי מאפשר להעביר כמויות אדירות של נתונים בקצב מהיר מהצד המחובר. המשמעות עבור הגולשים ברשת היא שמכשיר שיהיה מחובר לדור החמישי יוכל, למשל, להזרים סרטים באיכות גבוהה במהירות מסחררת, אך רק בתנאי שגם שירות הסטרימינג יתמך בהעברת נתונים מהירה גם מצידו. בנוסף, רשתות אלו צפויות לאפשר שירותים רבים שלא ניתנים ליישום כיום בקנה מידה רחב, כמו למשל רכב אוטונומי, שמצריך עיבוד תמונה במהירות גבוהה.

האם הדור החמישי יאפשר יותר מעקב אחרי אזרחים?

אחד החששות המשמעותיים שעולים בקרב מתנגדי הדור החמישי, מלבד החשש הבריאותי, הוא הפחד סביב יכולות מעקב וניטור שמתנגדי הרשתות חוששים שפריסתן תאפשר. אחת הטענות המופרכות יותר היא על כך שממשלות משתילות לאזרחים חיישני מעקב מהדור החמישי באמצעות מי השתייה, חיסונים או דרכים אחרות. כמובן שמדובר בטענה שאין לה שום ביסוס, אבל פריסת רשתות דור החמישי אכן תאפשר התקדמות גם בטכנולוגיות אבטחה ופיקוח.

למשל, זיהוי פנים של מצולמים במצלמות רחוב יעשה מהיר ומדוייק יותר, וגם קל יותר לביצוע בקנה מידה רחב, כיוון שכמות הנתונים שניתן יהיה להעביר במהירות גבוהה תגדל. לכן, מדינה כמו סין, שמבצעת מעקב יומיומי בקנה מידה רחב אחרי האזרחים שלה באיזורים מסויימים, יכולה להרחיב את הפיקוח והשליטה שלה באמצעות הישענות על פריסת רשת הדור החמישי, שהושקה במדינה כבר בשנה שעברה. עם זאת, מעקב של השלטון אחר האזרחים יכול להתבצע עם רשתות הדור החמישי או בלעדיה, כפי שניתן לראות בסמכויות המעקב והאיכון הסלולרי שקיבל השב"כ בתקופת המשבר.

איך פריסת הדור החמישי צפויה להשפיע על הטלפון הסלולרי שלי?

מכיוון שמדובר בתדרים בטווח קצר שלא מאפשרים כיסוי מלא, פריסת הדור החמישי לא תחליף את הדור הרביעי, אלא תהווה רשת משלימה. לפי דוח של חברת המחקר והמודיעין העסקי GSMA, רשתות דור חמישי יהוו 15% בלבד מכלל הפריסה הגלובלית עד שנת 2025. עד אז, גם הפריסה של רשתות הדור הרביעי צפויה להמשיך לעלות ל-59%, מ-43% כיום, להוסיף כיסוי סלולרי לאיזורים נוספים ולהחליף רשתות ישנות יותר.

משמעות הדבר היא שלא יהיה צורך בהחלפת מכשיר הטלפון למכשיר חדש בשל פריסת רשתות דור חמש בעתיד הנראה לעין. מי שיבחר להחליף למכשירי דור חמישי, יזכה לחיבור מהיר במיוחד במוקדי הפריסה, אך אלו גם יפנו רוחב פס ברשתות הדור הרביעי ויהפכו את הגלישה בהן למהירות יותר. 

עוד כתבות

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בבורסה; אופקו הלת' יורדת ב-3%, אנרג'יאן מטפסת ב-2%

מדד ת"א 35 יורד ב-0.4% ות"א 90 מאבד מערכו 0.7% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

ימי הזוהר מאחוריה? הקרן של משקיע העל דועכת

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"