גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לאחר שביתת הרעב: בעלי מועדון הבארבי עתר לבג"ץ נגד הממשלה

שאול מזרחי טוען בעתירתו כי אין כל הצדקה להבחנה בין אולמות אירועים, להם הותר לקיים אירועים בהשתתפות 250 איש, לבין מועדונים ואולמות תרבות אחרים בהם מתקיימות הופעות בימי שגרה

שאול מזרחי, בעלי מועדון הבארבי / צילום: מתוך יוטיוב
שאול מזרחי, בעלי מועדון הבארבי / צילום: מתוך יוטיוב

לאחר שביתת הרעב, שאול מזרחי, בעלי מועדון הבארבי הוותיק בתל-אביב, פונה לבג"ץ: מזרחי הגיש עתירה לחייב את הממשלה להפסיק את האפליה בין אולמות האירועים למוסדות השונים המקיימים אירועי ומופעי תרבות, ולאפשר גם לאחרונים לערוך אירועים בהשתתפות 250 איש.

מזרחי הוא הבעלים של "מועדון הבארבי, בית ליוצרים ישראלים", המצוי בדרך קיבוץ גלויות 52 בתל-אביב. המועדון, אשר הוקם עוד בשנת 1994, תחילה כבית קפה קטן עם במה קטנה אשר מוקם ברחוב יונה הנביא בתל-אביב, גדל והתבסס והוא מהווה כיום את הגורם המרכזי המקיים מופעים של תרבות ומוזיקה ישראלית.

על-פי רישיון העסק שלו, רשאי המועדון לקיים מופעי תרבות ומוזיקה בפני קהל של 960 איש, הצופים במופעים בעמידה במפלסיו השונים של המועדון.

פעילותו של המועדון הושבתה כליל מאז נאסרה פעילותם של מרבית העסקים בארץ, ב-15 במרץ. לאחרונה עלה מזרחי לכותרות לאחר ששבת רעב מול בית ראש הממשלה בירושלים במחאה על כך שלא קיבל פיצויים לאורך כל התקופה בה נשא בהפסדי ענק, ובדומה לו גם עסקים רבים בענף התרבות.

הרקע לעתירה הוא ההקלות שניתנו לבעלי אולמות אירועים לעומת בעלי מועדונים ואולמות הופעות אחרים. לפני כשבועיים קיבלו העסקים בתחום התרבות והאירועים בשורה לפיה החל מה-14 ליוני הם יוכלו לחזור לעבוד, במגבלות מחייבות לצורך שמירה על בריאות הציבור, ובין היתר הגבלת הקהל באירועים ובהופעות והנחיות נוספות.

הבשורה הזאת לא שרדה זמן רב, ובימים האחרונים קיבלו העסקים בתחום התרבות והמופעים הודעה מעודכנת כי הם לא יכולים לחזור לפעילות, גם לא תחת מגבלות או תוך שמירת כללי "התו הסגול". מנגד, העסקים בתחום האירועים המקיימים "טקסים דתיים" קיבלו הודעה כי הם יכולים לקיים אירועים, בהם חתונות, בר מצווה ועוד, תוך הגבלת הקהל ל-250 איש. מותר גם לרקוד בחתונות ובאירועים הללו, תחת מגבלות, אבל הופעות במועדונים ומסיבות נאסרו בשלב זה כליל.

בעתירה שהגיש מזרחי באמצעות עורכי הדין אורי הברמן ומיכל רומנו ברטהולץ ממשרד עורכי דין שרקון, בן עמי, אשר ושות', טוען מזרחי כי אין כל הצדקה להבחנה בין אולמות אירועים, להם הותר לקיים אירועים בהשתתפות 250 איש, לבין מועדונים ואולמות תרבות אחרים בהם מתקיימות הופעות בימי שגרה.

בעתירה צוין כי כחלק מתקנות וצווי הוטלו על העסקים מגבלות מהותיות על זכויות הפרט ועל החירויות הבסיסיות ביותר של אזרחי ותושבי המדינה, המוגנות בחוקי היסוד של המדינה, לרבות על חופש התנועה וחופש העיסוק שלהם, והושבתה או הוגבלה פעילותם של מגזרים רבים במשק, וביניהם בתי עסק לבילוי ופנאי וכן אולמות אירועים.

"בעוד שבעיצומה של המגפה נמצאו מגבלות אלה מוצדקות ומידתיות, הרי שעם השיפור בנתוני התחלואה, פעלה ופועלת ממשלת ישראל במרץ להקלת והסרת ההגבלות, ולהתאמתן למציאות המשתנה", נכתב בעתירה. עוד צוין כי "כך, הקלה הממשלה אט אט את מגבלות היציאה מהבית וההתקהלות; כך אישרה פתיחת חנויות, מספרות ומכוני יופי - תחילה רק ברחוב הפתוח ולאחר מכן גם בקניונים; כך חידשה הממשלה את הלימודים במרבית מוסדות החינוך; וכך אישרה הממשלה אף הפעלת בריכות שחייה, אטרקציות תיירותיות, שווקים וחוגים, וכן פתיחת בתי אוכל, ברים ופאבים לישיבה במקום, וזאת כבר החל מיום 27 במאי 2020".

עוד צוין בעתירה כי "בימים אלה ממש, ועל אף נתונים מדאיגים מסוימים המעידים על עלייה מוגבלת בתחלואה, הוסיפה הממשלה ואישרה אף פתיחה של "אולמות האירועים לקיום חתונות או אירועים לציון טקס דתי, ובכלל זה בת ובר מצווה ואירוע לציון הולדת בת או בן, ובתוך כך אף איפשרה לקיים באירועים אלה ריקודים בלתי מוגבלים, ובלבד שמספר המשתתפים באירועים לא יעלה על 250 אנשים, בנוסף על עובדי האולם".

בעתירה מודגש עוד כי "מדובר בהקלה המאפשרת כיום ל-250 איש להיפגש באולם סגור, לסעוד ולרקוד יחד".

לטענת עורכי דינו של מזרחי, פנייתם לקבל את הנימוקים שעמדו בלב קבלת ההחלטות בנוגע להקלות אלה - לא נענתה. "אומנם, לא ניתן לדעת בוודאות מה הם השיקולים, הנימוקים, חוות-הדעת המקצועיות והנתונים, העומדים מאחורי הקלות אלה. פניות העותרת לקבלת חומרים לא נענו עד לכתיבת שורות אלה, והחומרים לא מצויים במרשתת".

יחד עם זאת, טוען מזרחי בעתירה, חזקה על הממשלה כי ההקלות האמורות אושרו רק לאחר היוועצות ראויה באנשי המקצוע ושקילת כל הסיכונים, ולאחר שנחה דעתם כי סיכונים אלה מוגבלים ונדחים מפני חירויות הפרט, אשר הוגבלו זה לא מכבר במסגרת הצו והתקנות.

בנסיבות, מעלה מזרחי את השאלה: במה שונים מועדוני ההופעות ואולמות המקיימים אירועי תרבות מהאולמות העורכים טקסים דתיים, מהברים ומהפאבים. "בעודם מאשרים הקלות אלה, ובין היתר, מאפשרים הפעלת ברים ופאבים ובמיוחד, מתירים קיום אירועים רבי משתתפים, הכוללים גם ריקודים המוניים, באולמות אירועים - נמנעים המשיבים (הממשלה ומשרדי הממשלה, א' ל"ו) מלאשר הקלות דומות בעולם התרבות, ומונעים כליל את קיומם של אירועי התרבות באולמות ומועדונים ברחבי הארץ, ולו בתנאים דומים לאלה שנקבעו ביחס לאולמות האירועים", נכתב בעתירה.

לטענת מזרחי, "אין כל טעם מבורר להבחנה בין הפעילות המאושרת באולמות האירועים, לבין זו הנמנעת באירועי התרבות, ואין כל סבירות, מידתיות או שוויון, בהתרת הפעילות הדומה בענף האחד ומניעתה בענף האחר, תוך הותרת מוסדות התרבות השונים בארץ, וביניהם העותרת, בפני שוקת שבורה".

מזרחי מבקש מבג"ץ להורות על הממשלה להחיל על מוסדות התרבות בארץ, וביניהם המועדון בבעלותו, את אותן הקלות אשר נבחנו כבר ואושרו ביחס לענף אולמות האירועים, ואף לפרסם הקלות אלה ללא דיחוי, באופן שיאפשר למוסדות התרבות להתארגן לחידוש הפעילות.

בתוך כך, מזרחי צפוי לפתוח את המועדון בעוד יומיים, ב-17 ביוני, בהופעה של דודו טסה, אשר תיערך במסגרת חתונה שמזרחי מפיק במועדון. מזרחי רואה בכך מצג חי של האבסורד שנוצר בעקבות האיסור לפתוח את המועדונים ולקיים הופעות, כאשר עריכת חתונות ואירועים דתיים מותרת. 

עורכי דינו של שאול מזרחי, מיכל רומנו-ברטהולץ ואורי הברמן ממשרד שרקון, בן עמי אשר ושות', מסרו: "הגבלות הקורונה פוגעות בזכויות הפרט באופן קשה. הדעת יכולה לסבול פגיעה כאשר היא הכרחית וכאשר היא שוויונית.

"החלטת הממשלה לאפשר את פעילות אולמות האירועים, לרבות ריקודים במקום סגור, אינה מתיישבת עם המשך האיסור המוחלט על קיום אירועי תרבות והמשך סגירת מועדון הבארבי. מטעמים אלה נדרשת התערבות בית המשפט". 

עוד כתבות

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

שר החוץ הטורקי מעוניין בשת"פ עם המיליציות הפרו־איראניות

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל