גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מלחמת המלט עולה מדרגה: שר הכלכלה עמיר פרץ העלה את היטל ההיצף על יבוא מלט; שר האוצר כץ מתנגד

עמיר פרץ המליץ להעלות את ההיטל על יבוא מלט מטורקיה ומיוון העלייה בשיעור של עד 17.25% לתקופה של 5 שנים ● ההחלטה עדיין טעונה אישור שר האוצר וועדת הכספים של הכנסת; והיא מיטיבה בעיקר עם מונופול המלט נשר שבבעלות לן בלווטניק כץ מיהר להגיב, כי ידחה את ההמלצה

מפעל מלט. "התעשיות בטורקיה לא עובדות לפי כללי איכות הסביבה שלנו"   / צילום: shutterstock, שאטרסטוק
מפעל מלט. "התעשיות בטורקיה לא עובדות לפי כללי איכות הסביבה שלנו" / צילום: shutterstock, שאטרסטוק

מלחמת המלט מגיעה לשיא, ועולה לדרג המיניסטריאלי: שר האוצר, ישראל כץ, צייץ כי הוא עומד לדחות על הסף את המלצת שר הכלכלה והתעשייה, עמיר פרץ, להעלות את היטל ההיצף על יבוא מלט מטורקיה ומיוון בשיעור של עד 17.25% לתקופה של 5 שנים. הטענה של כץ, שמגובה גם באנשי מקצוע במשרדו היא, שצעדו של פרץ יחזק את המונופול נשר על חשבון התחרות החופשית מול יבואני המלט. זאת, משום שהיטל ההיצף יגרום להעלאת מחיר המלט המיובא, ובכך יתרום לעליית מחירי המלט בארץ, על אף שחברת נשר התחייבה, כי היא לא תעלה את מחירי המלט מתוצרתה.

ההחלטה של פרץ פרטנית בין יצרני המלט השונים בטורקיה ויוון, על פי מחירי המלט. וכך, על יצרן טורקי אחד לא יוטל כלל היטל, ועל ארבעה יצרנים יוטל היטל בשיעור של 5.6-8.8%. על היתר הוטלו היטלים גבוהים יותר של 15-17.25%.

פרץ הסביר, כי "המלט המיובא לישראל במחירי היצף הביא בשנים האחרונות לירידת מחירי המלט אשר לא גולגלה לצרכן ומלבד פגיעה בענף היצרני המקומי, ירידת המחירים לא הביאה להפחתה של מחיר הבטון או להפחתה במחירי הדיור. מחירי הדיור בשנים האחרונות לא רק שלא ירדו, אלא האמירו. לכן, ברור שמחירי הדירות אינם מושפעים ממחירי המלט, וזאת כיוון שתשומות המלט זניחות במחיר הדירה לצרכן. זאת ועוד, מחיר המלט אשר נמכר כיום נמוך משמעותית מהמחיר על פי התחייבות שנשר התחייבה למדינה לשימור התחרות כתנאי להמשך הסרת המלט מפיקוח על המחיר, בגובה 346 שקל לטון".

פרץ הוסיף כאמור, כי נשר התחייבה בכתב למדינה, שלא להעלות את מחירי המלט בכל התקופה בה יעמוד ההיטל בתוקף, ואולם באוצר סבורים, כי אחרי צעד כזה, מחיר המלט יעלה, שכן המתחרים של נשר ייאלצו להעלות את מחירי המלט שלהם.

כדי לבצע את ההחלטה, היא צריכה לעבור דרך שר האוצר, ישראל כץ, ו-ועדת הכספים של הכנסת. לפחות כץ לא שוכנע בנכונותה. להיפך. הוא צייץ והודיע, שאין בדעתו לקבל את הפנייה של פרץ: "שר הכלכלה עמיר פרץ הודיע לי היום שהוא ממליץ להעלות את ההיטלים על המלט המיובא ובכך להעלות את מחירו. דבר זה מנוגד לחלוטין להשקפת עולמי, שדוגלת בתחרות נגד מונופולים ובהוזלת יוקר המחיה. לכן, מתוקף סמכותי בכוונתי לדחות המלצה זאת על הסף" צייץ כץ. והשאלה תהיה, מה יקרה בוועדת הכספים, וכיצד תיפתר הסוגיה, שבה כל גורם רגולציה אוחז בעמדה משלו.

כץ מגובה גם פוליטית ממי שהיה שר אוצר מיועד, ניר ברקת, ומשר המודיעין אלי כהן שימש עד לאחרונה כשר הכלכלה והתעשייה. ברקת בירך את כץ על החלטתו, ואילו כהן אמר, כי  ״להגיד שהטלת היצף לא תשפיע על מחירי הדיור זה כמו להגיד שמחיר החלב לא ישפיע על מחיר הגבינה. לנופף בסיסמה ריקה מתוכן של כלכלה אנושית אבל מנגד להיכנע למונופולים ולקבוצות לחץ, פוגע ברוכשי דירות ובעיקר בזוגות הצעירים".

פרץ הסביר בהחלטתו, כי לדבריו, "קיים חשש ממשי כי המשך הפגיעה בענף היצרני המקומי תביא לצמצום פעילות הייצור המקומי ומשכך לעליית מחירי המלט בטווח הארוך, לייקור מחירי היבוא ולפגיעה כלכלית במשק. לכן, הגנה על התעשייה המקומית מפני יבוא במחירי היצף, היא שיקול רב חשיבות בשמירת טובת המשק לטווח הארוך", אך גורמים באוצר, ובראשם השר כץ וברשות לתחרות, גורסים כי הדבר יגרום לעליית מחיר ולהחזרת מעמדה של נשר כמונופול מלט עצמתי כבעבר. פרץ מסר, כי הוא דוחה את הטענות שהושמעו, כי ההיטל ישיב את נשר להחזיק בנתח שוק גבוה מ-90%, כפי שהיה בעבר, וכינה אותן "לא ריאליות", משום שכיום מנהלת מלט תחרות עם היבואנים.

מדובר במלחמה קשה שמנהל מונופול המלט המקומי נשר, שנמצא בבעלות לן בלווטניק, שבעבר החזיק ברוב מוחלט של שוק המלט בישראל, ואילו כיום חלקו בשוק זה מוערך בכ-50%, ביבואני מלט, שבראשו עומדת חברת סימנט, שבשליטת אנשי העסקים סמי קצב, אסי שמלצר ושלומי פוגל.

בנשר טוענים, כי היבואנים מנצלים עודפי ייצור שנוצרו במדינות כמו טורקיה ויוון, על מנת לייבא מלט במחירים שזולים אפילו ממדינות המוצא, מה שנוגד את עקרונות התחרות, דבר שמצדיק הטלת היטלי הצף גבוהים על היבואנים; לעומתם טוענים היבואנים ואיגוד לשכות המסחר כי הבעיה נעוצה כולה אצל נשר, שפועלת כמונופול ורוצה לשמר את הרווחיות הגדולה שלה. ארגוני הגג הכלכליים של שני הצדדים מגלים בהם תמיכה מוחלטת - התאחדות התעשיינים בנשר ואיגוד לשכות המסחר ביבואנים.

ברשות התחרות, שליוותה את המהלכים, הביעו לאורך כל הדרך תמיכה באי הטלת היצף על יבוא המלט ולא מקבלים את הטענות שמושמעות מכיוונה של נשר, שהמצב כיום משקף תחרות בלתי הוגנת מצד היבואנים. זאת על אף שלטענת נשר היא אינה מונופול יותר. בשנה שעברה הגישה החברה בקשה לרשות התחרות לבטל את הכרזתה כמונופול, אולם זו לא עשתה זאת עדיין.

ב-2017 החלה חקירת ההיצף, שנערכה במסגרת משרד הכלכלה. במסגרת החקירה הראשונה, קבע הממונה על היטלי סחר במשרד, דני טל, כי מתקיימים כל התנאים להטלת היטל היצף. הוועדה המייעצת לשר במשרד דנה בדוח ב-2018, אך ממה שכונה אז "שיקולים כלל משקיים", הטילה היטל בגובה רבע אחוז בלבד. בשנה שעברה הוטל על טל לבדוק שוב את הנושא.

באפריל השנה הודיע טל על כוונתו להמליץ על הקפצת היטלי ההיצף, לרמות של 29.95% למלט מיוון ולמלט מתוצרת טורקיה ל-17.25%. הוועדה המייעצת שבדקה את הדוח סירבה לקבל את המלצותיו, והציעה שההיטל יישאר ברמה של רבע אחוז בלבד.

בסופו של דבר כאמור, פרץ החליט לפגוש את המלצות הגורמים באמצע הדרך. החלטתו של שר הכלכלה והתעשייה טעונה אישור שר האוצר וועדת הכספים של הכנסת.

סימנט הגיבה, כי היא מקווה ששר האוצר ישראל כץ ישנה את החלטת פרץ. "החלטת השר פרץ מבקשת להחזיר את ישראל לשלטון המונופולים והוועדים. ההחלטה עשויה בתפרים גסים ומתעלמת לחלוטין ממסקנות הוועדה המקצועית להיטלי סחר שהחליטה שאין מקום להגדיל ההיטל. הניסיון להחזיר את ישראל לימי השלטון הכלכלי של מפא"י שהציף את הארץ במונופולים, ריכוזיות ויוקר מחיה - ייכשל.

"בהחלטתו השר פרץ מטיל למעשה "מס מונופולים" שיעלה לציבור רוכשי הדירות כ-100 אלף שקל וייקר במאות מליוני שקלים את הוצאות המדינה על תשתיות.

"בזכות התחרות הצלחנו לפתח תעשיית מלט ובטון חדשה בישראל המעסיקה אלפי עובדים ולהביא לירידת מחירים של כ-30%. עצוב, ולא מפתיע, לראות שהשר מעדיף את טובתה של קבוצה קטנה וכוחנית של כ-120 מנהלים במונופול נשר על פני עשרות אלפי עובדים בתעשיית הבטון, המלט והבניה בישראל כשהוא מסווה זאת בטיעון פופוליסטי של "צורך להגן על מקור פרנסתם של ישראלים".

במשרד הכלכלה מדגישים, כי שיעור החלק של המלט ממחיר הדירה הוא פחות מאחוז, כך שהעלאה המחיר, לא תביא לעלייה משמעותית במחירי הדירות.

מחברת נשר מברכים מדרך הטבע על ההחלטה. "אנחנו מוקירים את ההחלטה, אשר מדגישה את חשיבות התעשייה הישראלית ומרכזיותה במשק הישראלי", הגיבה החברה. "אנו נפעל בהגינות ובשקיפות הן לבניין הארץ ותשתיותיה והן מתוך ההכרה בחשיבות יוקר המחייה בישראל. נעשה כל שביכולתנו להוכיח כי אנו ראויים לאמון בתעשייה הישראלית ובעובדיה ולכן גם התחייבנו- החלטה משמעותית- שלא להעלות את מחירי המלט בישראל".

מהתאחדות התעשיינים נמסר: "במציאות של מיליון מחוסרי עבודה, המשימה העיקרית של ממשלת ישראל היא להגן על מי שמייצר מקומות תעסוקה בישראל מפני פעילות שמטרתה הרס ענפי כלכלה ותשתית. אנו מברכים את השר עמיר פרץ על החלטתו ומצפים משרי הממשלה להבין זאת ולהתגייס בכל הכוח להגן על מקומות העבודה כמו גם על יכולת הייצור העצמאית של המשק, בעיקר בכל הקשור לייצור עבור פיתוח התשתיות בישראל".

עוד כתבות

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש על סף מכירת השליטה גם באלרון

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● סכום העסקה המשוער: כ-90 מיליון דולר

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קולנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים על ידי משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, shutterstock

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מגמה ירוקה בבורסה המקומית; מדד ת"א בנקים 5 מזנק בכ-2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.2% ות"א 90 מטפס בכ-1.1% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו מזנקת הבוקר ביותר מ-23% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

סייברארק ירדה למרות הדוחות החזקים: מה עשו הישראליות בוול סטריט בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית