גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רוזן: שרשרת כשלים בהתנהלות הפרקליטות בפרשת איקיוטק

נציב תלונות הציבור על הפרקליטות מותח ביקורת חריפה על התנהלות הפרקליטות בטיפול בתיק איקיוטק: הטיפול בתיק נמשך באופן לא סביר, המתלוננים לא עודכנו בהחלטת הפרקליטות לגנוז את התיק נגד אחד החשודים בפרשה, ולא תועד כהלכה השימוע שנערך לו

השופט בדימוס דוד רוזן, נציב תלונות הציבור על הפרקליטות / צילום: תמר מצפי
השופט בדימוס דוד רוזן, נציב תלונות הציבור על הפרקליטות / צילום: תמר מצפי

נציב תלונות הציבור על הפרקליטות (מייצגי המדינה בערכאות), השופט בדימוס דוד רוזן, מותח ביקורת חריפה על התנהלות הפרקליטות בטיפול בתיק פרשת איקיוטק.

פרשת איקיוטק היא פרשייה שהתפרסמה לראשונה בשנת 2013, בה חברת איקיוטק וחברות נוספות שקשורות אליה דרשו תשלום מאלפי אזרחים על שירותי תוכן משנים קודמות.

רוזן פרסם היום (ב') תמצית החלטה ובה ביקורת על התנהלות הפרקליטות בפרשת ההונאה רחבת-ההיקף. מההחלטה עולה כי הטיפול בתיק נמשך באופן שאינו סביר (למעלה מחמש שנים), המתלוננים לא עודכנו בהחלטת הפרקליטות לגנוז את תיק החקירה נגד אחד החשודים בפרשה, וכן לא תועד כהלכה השימוע שנערך לו.

תיק אקיוטק עורר כזכור סערה ציבורית גדולה. במסגרת התיק נחקר חשד כי בוצעו לכאורה עבירות במיליוני שקלים כלפי אלפי מתלוננים.

בעקבות הימשכות ההליכים וסגירת התיק כנגד אחד החשודים, הוגשו מספר תלונות שונות, בזמנים שונים, לנציבות התלונות על מייצגי המדינה בערכאות. בירור התלונות העלה כי נפלו פגמים באופן טיפול הפרקליטות בתיק, ואלה עיקרם:

 הימשכות ההליכים:

לדברי הנציב רוזן, התיק הועבר לפרקליטות בנובמבר 2013 והיה מצוי בטיפולה למעלה מחמש שנים וחצי, מתוכן שנתיים וחצי בהשלמות חקירה במשטרה. הפרקליטות מסרה בתגובה לנציב כי מדובר בתיק מורכב וסבוך שהצריך השלמות חקירה רבות וארוכות.

הנציב רוזן קבע בהחלטתו כי "מדובר בהימשכות הליכים שאינה סבירה, ויש בה כדי לפגוע פגיעה לא מבוטלת בהליכים המשפטיים עליהם יוחלט בסופו של יום, ולא פחות חשוב, לפגוע באמון הציבור ברשויות החוק".

נציין כי החלטת הנציב בנוגע להימשכות ההליכים בתיק זה ניתנה לפני כשנה.

אי-עדכון המתלוננים בדבר גניזת התיק:

לטענת הפרקליטות, לא נשלחה הודעת עדכון למתלוננים, משום שעניינו של אחד החשודים בפרשה טרם הוכרע, ולאור ריבוי המתלוננים בתיק, הפרקליטות מצאה לעדכנם רק לאחר קבלת ההחלטה בעניינם של כל החשודים בפרשה.

הנציב דחה טענה זו וקבע: "הימנעות מעדכון המתלוננים יש בה כדי לפגוע בזכותם המעוגנת בחוק להגיש ערר על החלטת הסגירה בזמן אמת".

הנציב הביא נושא זה בפני המשנה לפרקליט המדינה (פלילי) על-מנת לתקן את המצב הקיים.

היעדר תיעוד ההחלטה בשימוע:

בבירור התלונה עלה כי השימוע שנערך לחשוד תועד באופן הלוקה בחסר. כך, למשל, התרשומת נרשמה בכתב-יד קשה לקריאה, ונעדרו ממנה פרטים רבים ומהותיים. כמו כן, לא ניתן היה ללמוד ממנה על מועד עריכת הרישום, הנוכחים בשימוע, הסיכום ו/או ההחלטה שנתקבלה ותמצית נימוקיה, הגורם המחליט ומועד קבלת ההחלטה, שמו וחתימתו של עורך הרישום והנחיות לגבי המשך הטיפול בתיק.

בעניין זה קבע הנציב כי "החובה לרשום ולתעד את הליך השימוע בעלת חשיבות רבה, הן לשם סיוע בעבודת הפרקליט והן למערכת כולה, אך לא רק, כי אם גם, על-מנת שתתאפשר בקרה פנימית וחיצונית".

עוד הוסיף רוזן כי  מדובר בכשל חמור שאין להשלים עמו, וכי "יש בהתנהלות זו כדי להעמיד את המעוניין להשיג ולערור על ההחלטה לסגור את התיק בעקבות השימוע, בפני שוקת שבורה".

עוד מציין רוזן כי בירור התלונה הציף שאלה עקרונית שעניינה מסירת עיקרי נימוקי החלטת השימוע למתלוננים. "כיום שיטת העבודה בפרקליטות היא לא למסור את עיקרי נימוקי החלטת השימוע". בתגובתה מסרה הפרקליטות כי הטלת החובה כאמור תהווה נטל בלתי סביר, שאין לה מקום.

הנציב מציין בהחלטתו כי מדובר במידע מהותי עבור מתלונן שירצה להגיש ערר על ההחלטה, ועל כן חובה על הפרקליטות לעשות כן. עוד הוא ציין כי בעבר קיבלה הפרקליטות את המלצת הנציב למסור למתלונן, המבקש לערור על החלטה לסגירת תיק, את עיקרי הנימוקים להחלטה בכתב. בעקבות ההמלצה תוקנו הנחיות פרקליט המדינה העוסקות בכך, והדברים יפים גם לעניין זה.

הנציב המליץ למשנה לפרקליט המדינה לעשות כל שבכוחו על-מנת שתיושם הנחיית פרקליט המדינה, כך שעיקרי החלטת סגירת התיק יימסרו בכתב למתלוננים. 

שורה ארוכה  של תביעות 

פרשת איקיוטק המפורסמת עלתה לכותרות ב-2013, כאשר החברה שיגרה למאות אלפי לקוחות דרישות לפירעון חובות שצברו לכאורה בעת שהצטרפו לשירותי תוכן לפני שנים (ולפעמים בגילאי ינקות). ב-2015 המשיכה הפרשה לעלות לכותרות, כאשר החברה ובעליה, בן אופק, כיכבו בבתי המשפט. שורה ארוכה של תביעות התנהלו - לעתים הלקוחות תבעו את איקיוטק, ולעתים ההפך. ברבות מהתביעות החברה הפסידה, ונפסק כי תשלם אלפי שקלים.

באוגוסט 2017 הגיע "מסע הגבייה" הידוע לשמצה של ספקית התוכן לסלולר איקיוטק והפיאסקו שהגיע בעקבותיו - שכלל דיונים בכנסת וחקירה פלילית - לשלב כתבי האישום, בכפוף לשימוע. פרקליטות מחוז תל-אביב (פלילי) הודיעה אז לבן אופק ועו"ד נועם קוריס כי נשקלת העמדתם לדין, בכפוף לשימוע, בגין קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, ניסיון לקבל דבר במרמה בנסיבות מחמירות וקשירת קשר לביצוע פשע.

באוקטובר האחרון הוחלט לסגור את התיק נגד עו"ד קוריס. החלטה בעניינו של אופק טרם התקבלה. 

"הפרקליטות כושלת בתפקידה" 

ח"כ בועז טופורובסקי (יש עתיד) מסר בתגובה: "עם חשיפת הפרשה, בהיותי חבר כנסת לפני 6 שנים, עסקתי רבות בכדי למצות הדין עם האחראיים בחברת אקיוטק, שפגעו נפשית וכלכלית בעשרות אלפי אזרחים.

"הידיעה היום אכזבה אותי. זו בושה שבמדינה מתוקנת, בה מצופה ממערכת המשפט להעמיד את הצדק על כנו, אנו רואים כיצד הפרקליטות כושלת בתפקידה, כשהנפגעים העיקריים הם אזרחי המדינה.

"לא אשתוק - אני רואה עצמי מחויב לסיים את ההליך אותו התחלתי. אפנה במיידית ליו"ר ועדת הכלכלה, ח"כ יעקב מרגי, בדרישה לקיים דיון דחוף בנוכחות כלל הגורמים הרלוונטיים לקבלת תשובות והבהרות. בנוסף, אגיש הצעה דחופה לסדר, בכדי לעלות את המחדל על סדר יומה של הכנסת, תוך כוונה שהצדק ייעשה ובהקדם".

עוד כתבות

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

פינוי פצועים מירי פצמ''רים בכרם שלום / צילום: N12

7 פצועים מירי פצמ"רים מרפיח; גלנט: "סימנים שחמאס לא יילך למתווה"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • שבעה ישראלים נפצעו, בהם שלושה במצב קשה, מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, גבר כבן 65 נפצע קל מרסיסים • צה"ל והשב"כ חיסלו את אחד ממפקדי חטיבת רפיח בג'יהאד האיסלאמי • עדכונים בולטים

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

הגדולה של וורן באפט היא הרבה מעבר לבחירת מניות מוצלחת

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו מזנקת הבוקר ביותר מ-23% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין