גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מאות אלפי ישראלים עשויים למצוא את עצמם בקרוב שוב בלי דמי אבטלה

באוגוסט תסתיים הזכאות של מאות אלפים לדמי אבטלה, אבל באוצר מעדיפים להמשיך ולעדכן בכל פעם מחדש על שינויים ברשת הביטחון • מדוע מתעקשים באוצר שלא להעניק ודאות למובטלים, לאור העובדה שהסכום ששולם עד כה נמוך משמעותית מזה שהוקצה בתוכנית החילוץ

בנימין נתניהו וישראל כ"ץ / צילום:  Abir Sultan, רויטרס
בנימין נתניהו וישראל כ"ץ / צילום: Abir Sultan, רויטרס

עם פרוץ משבר הקורונה נפלטו משוק העבודה מעל מיליון עובדים. יציאה לחופשה ללא תשלום, פיתרון שהיה על המדף, אפשר למחפשי העבודה החדשים לתבוע דמי אבטלה באופן כמעט מיידי. הממשלה פעלה במקביל גם להארכת תקופת תשלום דמי האבטלה למי שזכאותו הסתיימה במהלך החודשים מרץ, אפריל ומאי.

היום ברור שמה שהיה נדמה בתחילה כמשבר חולף, יישאר כאן לפחות לעוד כמה חודשים. המשבר הכלכלי שגרם נגיף הקורונה, רק הולך ומעמיק. התחזיות האחרונות של בנק ישראל וגופים אחרים צופות כי שוק העבודה לא יחזור למצבו מלפני המשבר, לפחות עד סוף 2021.

הממשלה, לעומת זאת, כבר החלה לקפל את רשתות הביטחון הסוציאלי שפרשה בתחילת המשבר. תקופת הזכאות המקוצרת לקבל דמי אבטלה, למשל, לא הוארכה מעבר לאפריל. המשמעות: מפוטרי חודש מאי יידרשו לעבוד 12 חודשים ברציפות כדי להיות זכאים לדמי אבטלה.

אבל הבעיה הגדולה והבוערת יותר היא מה יעשו מאות אלפי מחפשי העבודה שכבר נמצאים בחוץ ושזכאותם לדמי אבטלה עומדת לפוג. מעל רבע מיליון מובטלים לא יהיו זכאים לדמי אבטלה בחודש יוני, לפי תחזיות הביטוח הלאומי. בחודש יולי, לפי אותן תחזיות, צפוי מספרם של דורשי העבודה שכבר מיצו את זכאותם לטפס ולהגיע ל-372 אלף ובאוגוסט ל-469 אלף.

צריך לסייג ולציין כי בביטוח הלאומי סופרים בקבוצות האלה גם מובטלים בני פחות מ-24, שלפי החוק אינם זכאים כלל לדמי אבטלה ומספרם נאמד בכ-120 אלף איש.

חיים את הרגע: ללא תוכנית אסטרטגית

ההערכות הפנימיות באוצר מדברות על מספרים נמוכים הרבה יותר של מובטלים. ועדיין לכל הצדדים ברור שאפילו "רק" רבבות מובטלים שלא זכאים לדמי אבטלה הם פצצת זמן חברתית - והשאלה הגדולה היא כיצד לטפל בה. השיטה בה בחר האוצר עד היום הייתה "טלאי על טלאי".

בתחילת המשבר האוצר הסכים להאריך תשלום דמי אבטלה למי שהזכאות שלו נגמרה במרץ, אבל רק עד סוף אפריל. לאחר מכן ההקלה הזו הוארכה, אבל רק עד סוף מאי. בתחילת יוני החליטו ראש הממשלה ושר האוצר על טלאי נוסף: 35 יום של תקופת הסגרים (מה-15 למרץ ועד ל-19 באפריל) לא ייחשבו במניין מכסת ימי האבטלה של המובטלים. כך יוצא שמי שהוצא לחל"ת בתחילת המשבר יקבל למעשה עוד 26 ימים (35 פחות שבתות ו-5 ימים שמנוכים מדמי האבטלה).

שוב יאלצו לרגע האחרון

ומה לגבי מאות האלפים שהוצאו לחל"ת או פוטרו במהלך תקופת הסגרים או אחריה? ומה אחרי שייגמר הטלאי הנוכחי? ייתכן שלאור משך המשבר, הגיע הזמן להחליף דיסקט ולהתחיל להסתכל על פיתרון לאבטלה באופן אסטרטגי וארוך טווח.

שר הרווחה איציק שמולי ומנכ"ל המוסד לביטוח לאומי מאיר שפיגלר הציגו השבוע הצעה לתוכנית ממשלתית שתאריך את דמי האבטלה עד סוף חודש אוגוסט לכל הדורשים.

ההצעה של שמולי ושפיגלר מתבססת בין היתר על מהלכים שנעשו במדינות כמו קנדה והולנד, שהודיעו על הארכת דמי האבטלה עד אוגוסט, ניו זילנד ואוסטרליה (עד ספטמבר), אנגליה (אוקטובר) וארה"ב, שהאריכה עד נובמבר.

העלות התקציבית של ההצעה של שמולי ושפיגלר מוערכת ב-3.3 מיליארד שקל. השניים מציעים גם להאריך את הסיוע לבני 67 ומעלה וגם את הפטור מקיזוז למקבלי כפל קצבאות - בעלות נוספת של 0.5 מיליארד שקל.

נכון, מדובר במיליארדי שקלים. אבל מצד שני, עד סוף מאי האוצר הוציא פחות מ-4 מיליארד שקל מתוך 15.4 מיליארד שקל שהקציב בתחילת משבר הקורונה לתשלום דמי אבטלה למובטלים - כך שיש עדיין לא מעט כסף פנוי בקופת התשלומים למובטלים.

ההצעה של פלוג: כך יימנע עוני

הצעה מעניינת אחרת מעלה פרופ’ קרנית פלוג, נגידת בנק ישראל לשעבר וסגנית נשיא למחקר במכון הישראלי לדמוקרטיה: "להערכתי, בסופו של דבר הממשלה תיאלץ להאריך את הזכאות של דמי אבטלה פעמים נוספות עד שהאבטלה תרד לרמות יותר נמוכות, ולכן רצוי מאוד להודיע על כך כבר עכשיו".

לשיטתה של פלוג, "ראוי היה להכריז כבר היום שהזכאות תימשך עד שהאבטלה תרד מרמה דו-ספרתית. הכרזה כזו תקטין את אי הוודאות ואת החרדה של המובטלים ותמנע צמצום חד בהוצאות - מה שיסייע לרווחתם ולפעילות במשק. חשוב לציין כי מדינות אחרות, שבהן מלכתחילה הזכאות לדמי אבטלה הרבה יותר ממושכת מאשר בישראל, הודיעו כבר על הארכת הזכאות במספר חודשים. תוצאת אי-הארכת דמי האבטלה עלולה לגרום למשפחות רבות להידרדר לעוני".

פלוג מתחה בעבר ביקורת על רשת הביטחון שמדינת ישראל נותנת למובטלים. ביטוח האבטלה בישראל בימי שגרה נחשב "קמצני" בהשוואה בינלאומית. בעוד שמדינות מפותחות אחרות משלמות לאזרחיהן אבטלה לתקופות שמתחילות בחצי שנה, שנה ואפילו תקופות ארוכות יותר, מוכנה ישראל לשלם רק 50 עד 100 יום למובטלים בגילאי 24 עד 35. מובטלים בני פחות מ-24 אינם זכאים כלל לדמי אבטלה. מובטלים בגילאי 35 ומעלה (ומובטלים צעירים שתומכים בשלוש נפשות נוספות) מקבלים כבר מעל 100 יום אך בשום מקרה המדינה לא משלמת מעבר לתקרה של 175 ימי אבטלה, שהם קצת יותר משישה חודשים.

ההגיון שמאחורי "הקמצנות" הזו הוא לא רק רצון לחסוך בתקציבים. שוק העבודה הישראלי לא התקשה לספק בשנים האחרונות עבודה לכל דורש, והמדינה רצתה לתמרץ מובטלים למצוא עבודה ולא להתרגל להטבות הסוציאליות.

משבר הקורונה שינה את המציאות הזו באופן קיצוני. חלקים משמעותיים במשק עדיין סגורים, בהנחיית הממשלה. העסקים בענף הטיסות והתיירות לחו"ל משותקים לחלוטין. על פי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, בענפי האירוח וההסעדה נעדרו בחודש מאי שני שלישים מהעובדים. בענפי האומנות הבידור והפנאי נעדר מעבודתו כל עובד שני.

במציאות הזו, כך לפי סקר של הלמ"ס, 81 אלף איש שאינם משתתפים בכוח העבודה ומעוניינים לעבוד - טוענים כי לאור המצב הקיים כלל לא חיפשו עבודה.

באוצר צפויים להתנגד להצעות של שמולי ושל פלוג. על הרעיון של הארכת דמי האבטלה כל עוד האבטלה גבוהה מ-10%, יגידו באוצר שזו קביעה שרירותית. על ההצעה של שמולי יגידו שהמספרים בה מנופחים ושהאבטלה יורדת בקצב מהיר הרבה יותר מכפי שמדווח לשירות התעסוקה ולביטוח הלאומי.

בנוסף, קיים חשש אמיתי שהארכת הזכאות לדמי אבטלה לעובדים שהוצאו לחל"ת תגרום להם להפסיד עוד זמן יקר בתקוות שווא שיחזירו אותם - במקום לנצל את הזמן לחיפוש עבודה חדשה או להכשרה מקצועית.

על כך אומרת פלוג: "מתייחסים בהגזמה לחשש מפני פגיעה ברצון של עובדים לחזור לתעסוקה, בהינתן העובדה שהבעיה העיקרית בשוק העבודה היא מקומות העבודה ולא אי-רצון להשתלב בעבודה. אמצעי להתמודדות עם החשש מפני פגיעה בתמריץ לעבודה יכול להיות בהפחתה מדורגת של דמי האבטלה על פני זמן". 

מדינות שהאריכו זכאות לאבטלה

קנדה והולנד
עד 8/2020

ניו זילנד ואוסטרליה
עד 9/2020

אנגליה
עד 10/2020

ארה"ב
עד 11/2020

סינגפור
עד 12/2020

עוד כתבות

צומת גלילות / צילום: שלומי יוסף

המוסד רוצה תחנת רכבת, ומשרד התחבורה שוכח את השיקולים המקצועיים

אתמול נחשף בגלובס כי במשרד התחבורה בוחנים לשנות את תוכניות המטרו כך שיעמדו בבקשת המוסד לתחנת רכבת צמודה למטה הארגון ● מדובר בעוד הוכחה לבעיה הקשר ביותר בתכנון התחבורה בישראל: העדפת לחצים מגוונים ושיקולים פוליטיים על שיקולים מקצועיים

צילומים: מרים אלסטר/פלאש90, חיים צח/לע''מ, AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

החנינות פורחות בימי המלחמה: "ימים קשים מצדיקים את הפעלתן"

מתנדבי זק"א שפינו גופות, מילואימניקים שלחמו ברצועה ומי שאיבדו קרובים בנובה הם חלק משורה של אנשים שקיבלו חנינה מאז ה־7.10 ● מה זה אומר על הרעיון הבסיסי של שלטון חוק, ומה הסיכוי שהאנשים שחננו יחזרו לסורם?

רון בנימין ז''ל / צילום: דוברות מטה החטופים

החטוף רון בנימין נרצח על ידי חמאס, וגופתו הושבה לישראל

תוך שעות ספורות הופעלו ארבע אזעקות מחשש לחדירת כלי טיס עוין בגליל העליון ובאצבע הגליל • צה"ל: הלחימה בג'באליה, במזרח רפיח ובמרכז הרצועה נמשכת - יותר מ-70 מטרות הותקפו • הלילה: תקיפה אווירית חריגה בג'נין, חוסל המחבל שביצע את הפיגוע בחרמש • עשרות אלפים מפגינים ברחבי הארץ להשבת החטופים ונגד הממשלה ● עדכונים שוטפים

כוחות איחוד והצלה בזירת תאונה. ''לרענן את מערך הבטיחות בתאגידים'' / צילום: חילוץ והצלה

כך תשפיע הרפורמה בתקנות הבנייה על האחריות לתאונות בענף

הרפורמה מבקשת לשנות את מדרג בעלי התפקידים באתרי הבנייה, כך שתוטל לראשונה אחריות ישירה בדין לבטיחות באתרים על שורת בעלי תפקידים נוספים

נשיא מצרים א סיסי וראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו / צילומים: AP, Shutterstock, מארק ישראל סלם (ג'רוזלם פוסט)

קהיר מאיימת על ירושלים, בזמן שהיא זקוקה לגז הישראלי יותר מאי פעם

בעקבות תמרון צה"ל במרחב רפיח בוחנים המצרים מחדש את היחסים עם ישראל, אלא שנראה שבפן האנרגטי, האפשרויות של מצרים מוגבלות ● ישראל אמנם צריכה את צינורות ההולכה המצריים, אבל גם השכנה ממערב זקוקה לנו, נוכח צפי למחסור חמור בגז בקיץ

דב קוטלר בכנס הפוטנציאל והתשואה של החברה הערבית בישראל / צילום: כדיה לוי

דב קוטלר מדבר לראשונה על הפרישה, בריחת גופים מממנים זרים והפוטנציאל של החברה הערבית

מנכ"ל בנק הפועלים הפורש השתתף בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית של גלובס והתייחס למצב הכלכלי של ישראל ● "יחסית למלחמה אנחנו בהחלט במצב סביר, אבל השאלה היא התשקיף קדימה ואותי הוא מטריד", אמר דב קוטלר ● "יש לבנק 20 סניפים בחברה הערבית. אין ספק שבהרגלי הצריכה של עולם האשראי, יש הבדלים משמעותיים אבל יש גם התקדמות וצריך להשקיע גם בחינוך"

אונייה של צים / צילום: Shutterstock

צים מייקרת את הובלת המכולות מהמזרח לישראל

חברת הספנות הודיעה על התייקרות עלויות הובלת המכולות שלה מהמזרח הרחוק לישראל החל מה-25 במאי ● עם היטלים ומסים מחיר מכולות מגיע לכ־4,260 דולר עבור מכולת 20 רגל

עו''ד ד''ר גיל-עד נועם במהלך הדיון / צילום: Reuters, Yves Herman

ישראל לבית הדין בהאג: משמעות עצירת המלחמה - 132 חטופים ירקבו במנהרות חמאס

אחרי שבית הדין הבינלאומי לצדק בהאג קיים דיון בבקשה שהגישה דרום אפריקה להוציא צווים להפסקת המלחמה, המשלחת הישראלית השיבה על טענותיה ● המשנה ליועמ"שית למשפט בינלאומי, עו"ד ד"ר גיל-עד נועם, העומד בראש המשלחת: "לקרוא למשהו 'רצח עם' שוב ושוב, לא הופך את זה לרצח עם" ● במהלך הדיון נקראו קריאות ביניים והדיון הופסק למספר שניות

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

הנפת דגל ישראל על אדמת רפיח סימנה נקודת שבר ביחסים עם מצרים

היחסים בין ישראל לשותפה הביטחונית מצרים הגיעו לשפל תקדימי עם ההשתלטות על מעבר רפיח, צעד שבעיניים מצריות נתפס ככיבוש ● הנשיא אל־סיסי מנסה למצב את עצמו כמבוגר האחראי באזור, אך יש מחירים שהוא לא יכול לשלם

דיון בבג''ץ על גיוס תלמידי ישיבות, פברואר 2024 / צילום: דוברות הרשות השופטת

הממשלה לבג"ץ: נשלים את חקיקת חוק הגיוס עד סוף יולי

הממשלה הודיעה לבג"ץ כי חקיקת חוק הגיוס תושלם עד לסוף מושב הקיץ של הכנסת, כלומר עד לסוף יולי ● לפי תגובת הממשלה לבג"ץ, אחרי ה-7 באוקטובר נוצרה שעת כושר ייחודית לקידום הסדרים שקודם לא היה להם סיכוי 

צבי סוכות, הציונות הדתית / צילום: יאיר דב

כמה המתיחות מול הבית הלבן תקדימית, ומה העבר מלמד על חומרת המצב כעת?

העימות עם ממשל ביידן על הכניסה לרפיח העלה את שאלת היחסים עם ידידתנו הגדולה ● ההיסטוריה מלמדת שהיו התנגשויות אינטרסים בין ישראל לארצות הברית מאז שנות החמישים - אבל האופן בו האמריקאים הגיבו לחציית קווים ישראלית השתנה בהתאם לסכנה הקיומית לישראל

השגריר גלעד ארדן. גורס את אמנת האו''ם בעצרת הכללית / צילום: צילום מסך מתוך UNTV

ישראל והאו"ם: מה כדאי לזכור לפני שגורסים

ב–29 בנובמבר 1947 הכריז נציג סוריה באו"ם בעקבות החלטת החלוקה: "היום האו"ם נרצח" ● בזכות היום ההוא הגענו אל השבוע הזה

טורטליני מלוחייה. מנה מזיכרונות הליקוט של הילדות / צילום: חיים יוסף

המסעדה התל אביבית שמציגה אלגנטיות אירופאית עם טוויסט מקומי

חברי הילדות שגדלו בעמק יזרעאל עומדים מאחורי המטבח הקלאסי המשודרג של אלנה, ומציעים מנות שהן בול מה שצריך למפלט מושלם

נמל קרטחנה, ספרד / צילום: Shutterstock, Aleksei Kazachok

ספרד מנעה מאונייה שהובילה חומר נפץ לישראל לעגון אצלה

ספינת המטען הכללי מריאן דניקה, ששטה עם דגל דנמרק, יצאה מהודו ב־8 באפריל, תוך שלפי עיתון "אל פאיס" הספרדי - היא נשאה 27 טונות חומר נפץ ● לפי שר התחבורה הספרדי, האוניה פנתה בבקשה לעגינה בקרטאחנה ב־21 במאי וסורבה

טיילור סוויפט. השפעה של 330 מיליון דולר על ה־NFL / צילום: ap, Lewis Joly

השיעור הכלכלי שחברות המדיה יכולות ללמוד מטיילור סוויפט

שוק המדיה חווה האטה שתחייב את שלושת מנועי הצמיחה הגדולים שלו - רשתות חברתיות, חברות סטרימינג וחברות גיימינג - לשנות אסטרטגיה ולשתף פעולה ביניהם, כך עולה מדוח חדש של פירמת הייעוץ דלויט ● הסיפור של סוויפט ובן הזוג כוכב ה־NFL מוכיח עד כמה מהלך כזה יכול להיות רווחי

בעסקה מורכבת נדרש המתווך להראות הישגים כדי להיות ראוי לעמלת תיווך / אילוסטרציה: Shutterstock

בעסקה מורכבת נדרש המתווך להראות הישגים כדי להיות ראוי לעמלת תיווך

האם יש לשלם דמי תיווך אף שפעולות התיווך הופסקו ביוזמת המוכרים ולאחר זמן התנהל מו"מ ישיר בין המוכרים לקונים?

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

סמוטריץ' רוצה להחריב את קשרי הסחר עם טורקיה, אך עלול לדרוס הסכם עם האיחוד האירופי

סמוטריץ' הודיע על כוונתו להחיל מכס של 100% ממחירו של כל מוצר המיובא מטורקיה, בנוסף למכסים הקיימים ● המשמעות של המהלך: דריסה של הסכם PAN-EURO-MED CUMULATION שבו חברות ישראל וטורקיה, אבל גם האיחוד האירופי ומדינות נוספות

יו''ר המחנה הממלכתי, בני גנץ / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

גנץ באולטימטום לנתניהו: "תוכנית פעולה חדשה עד ה-8.6 או שנפרוש מהממשלה"

יו"ר המחנה הממלכתי תקף את רה"מ בהצהרה ואמר: "בתקופה האחרונה דבר מה השתבש. החלטות חיוניות לא התקבלו. מעשים מנהיגותיים הנדרשים כדי להבטיח ניצחון לא נעשו" • ראש האופוזיציה לפיד: "גנץ צריך להודיע הערב שהוא פורש מהממשלה האיומה בתולדות המדינה, שהוא לא יסייע עוד לנתניהו להישאר בשלטון, ושהוא קורא לבחירות"

ד''ר קלאוס בוגסו / צילום: מהאלבום הפרטי

המדען שהמציא את הציפרלקס מודה: "היה רגע שבו התרופה נגד דיכאון כמעט נגנזה"

ד"ר קלאוס בוגסו, כימאי רפואי שנחשב "בעל ידי הזהב" בפיתוח תרופות נוגדות דיכאון, הוא בין האחראים הבולטים למהפכה בטיפול במחלה שלוותה בבושה ובסטיגמות ● רק במלחמה הנוכחית זינק מספר המטופלים בתרופות נוגדות דיכאון ב־10%־20% ● בראיון לגלובס, הוא מספר למה לקח כל כך הרבה זמן להוציא את התרופה לשוק ומדוע קשה לפתח מוצר שיעזור לכולם

גידול קקאו בשמורה בניגריה. הבצורת הקשה זה 20 שנה / צילום: Associated Press, Sunday Alamba

לשלם הון או להסתפק בתחליף זול? העתיד המריר של תעשיית השוקולד

גל התייקרויות הקקאו, על רקע היבול העגום במערב אפריקה, אולי התחלף בירידות חריפות - אך המחסור צפוי להימשך והמומחים לא מעריכים שהמחירים ישובו לקדמותם ● בינתיים יצרניות הממתקים הגדולות כבר מקטינות אריזות, משנות מתכונים ומשלבות יותר תוספות בחטיפים