גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סטרווד ווסט עברה לידי מחזיקי האג"ח: התספורת של ענקית הקניונים כ-75%

קצת יותר משנתיים לאחר הנפקה ענקית בבורסת ת"א, שבה גייסה יותר מ-900 מיליון שקל, מינה בית המשפט נאמנים שינהלו את סטרווד ווסט הקורסת, ויביאו  לאישור תוכנית להבראת החברה או לחיסולה

בארי שטרנליכט,/ צילום: רויטרס
בארי שטרנליכט,/ צילום: רויטרס

סגן נשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב, השופט חגי ברנר, החליט ביום חמישי האחרון למנות את עורכי הדין רון הדסי וצוריאל (צורי) לביא לנאמנים זמניים של חברת הנדל"ן הזרה סטרווד ווסט. במסגרת ההחלטה, קיבלו הנאמנים את הסמכות לנהל את עסקי החברה, להסדיר את חובותיה ולהביא לאישורה של תוכנית להבראתה או לחיסולה.

סטרווד ווסט היא לפי שעה הכישלון הגדול ביותר של הנפקות האג"ח של חברות הנדל"ן הזרות, שמרכזות את פעילותן בצפון אמריקה, בבורסת תל אביב. החברה, שמחזיקה בשבעה קניונים בארה"ב, גייסה במרץ 2018 סכום עתק של 910 מיליון שקל בהנפקה ראשונה לציבור של איגרות חוב מסדרה א', וזאת אף שכבר במועד ההנפקה הציגה ירידה מדאיגה בביצועים של הקניונים שלה.

מחזיקי האג"ח ישלמו "שכר לימוד"

מי שרכש אז את האג"ח, האמין כנראה למצגת היפה שצורפה לתשקיף ושסיפרה כי סטרווד ווסט נמנית עם קבוצת סטרווד קפיטל הענקית של איל הנדל"ן האמריקאי בארי שטרנליכט. אלא שאותם משקיעים שכחו כנראה כי נטישת נכסים כושלים היא עניין שבשגרה בארה"ב, וכי בעלי שליטה אינם נוהגים שם להכניס יד לכיסם במטרה לסייע לנושים של אותם נכסים.

כך, לאחר שמשקיעי החוב הקונצרני בתל אביב למדו בעשור הקודם על בשרם כי לטייקונים המקומיים אין יכולת פיננסית לתמוך בקבוצות העסקיות הממונפות שבשליטתם בעת של צרה קיצונית, מתברר כעת כי תפיסה זו לא הורחבה דיה בהקשר של בעלי שליטה אמריקאים, שהנפיקו בשנים האחרונות חובות תאגידיים בהיקף של עשרות מיליארדי שקלים בתל אביב, באמצעות חברות שהקימו באיי הבתולה הבריטיים (BVI). את שכר הלימוד הזה ישלמו מחזיקי האג"ח של סטרווד ווסט, העומדים בפני "תספורת" ענקית, שצפויה לעמוד על יותר מ-80% מהחוב.

חצי שנה לאחר הנפקתה של סטרווד ווסט התחילה נפילה מהירה במחיר של אג"ח א', בעקבות הידרדרות בתוצאות העסקיות של החברה ובשווי הקניונים שבבעלותה. בתחילת 2020 התעצם כדור השלג במהירות, לאחר שדירוג האג"ח הופחת לרמה המקנה למחזיקים עילה להעמדת החוב לפירעון מיידי. עניין זה הוביל לסיום עסקת החלף שנדרשה, במסגרת ההלוואה העיקרית על הנכסים, ולהפרה של ההלוואה העיקרית שהיקפה כ-549 מיליון דולר. כמו כן, החברה לא פרעה תשלומי קרן וריבית בגין הלוואה נוספת (הלוואת סאות'לייק), כך שהיא נקלעה למצב שבו היא נדרשת לפירעון מיידי של חוב בסך כ-1.03 מיליארד דולר.

כל אלה הובילו את רואי החשבון להצמיד לסטרווד ווסט הערת "עסק חי" בדוחותיה, כשבמקביל ספגה החברה את המכה הסופית ממשבר הקורונה. המשבר הוביל לסגר בארה"ב ולסגירת הקניונים של החברה ב-22 במרץ עד לפתיחתם החלקית החל ב-7 ביוני. בעקבות אירועים אלה החליטו מחזיקי האג"ח של החברה בישראל להעמיד את החוב כלפיהם לפירעון מיידי. לאחר החלטה הגיש נאמן האג"ח את הבקשה (שאושרה כאמור) למינוי מנהלים זמניים, וזאת לצורך ניהול המגעים מול המשקיעים השונים.

שווי הנכסים לא מספיק לפירעון החוב

בדוחות הכספיים לסיכום 2019, שפורסמו בסוף אפריל, ציינה סטרווד ווסט כי לרשותה הון עצמי חיובי של 444 מיליון דולר, וזאת על בסיס שווי נכסים נטען של 1.44 מיליארד דולר. עם זאת, נכסיה השוטפים של החברה הסתכמו בסוף 2019 ב-78 מיליון דולר - סכום שאינו מספיק לפירעון התחייבויותיה.

מלבד החוב למחזיקי האג"ח, בהיקף של כ-260 מיליון דולר, חייבת סטרווד ווסט עוד 777 מיליון דולר לשלושת המלווים המובטחים שלה. ההלוואה העיקרית ניתנה כנגד שיעבוד על חמישה קניונים, בעוד ששני הקניונים האחרים משועבדים כנגד הלוואות של כ-240 מיליון דולר.

בשבוע שעבר דיווחה החברה כי בשל אי ביצוע של תשלומי חוב ההלוואה העיקרית בגין החודשים מאי ויוני 2020, היא קיבלה הודעה אזהרה מהמלווים הבכירים. לפיה ההודעה, מדובר בהפרה של הסכם ההלוואה, שאם לא תתוקן עד ל-10 ביולי, המלווים הבכירים עשויים לפעול למימוש זכויותיהם, ובכלל זה להעמיד את החוב לפירעון מיידי ולמנות כונס נכסים לחמשת הקניונים.

בהחלטתו מהשבוע שעבר, קבע השופט ברנר כי המינוי הזמני יעמוד בתוקפו למשך 30 ימים, ובמידת הצורך ניתן יהיה לבקש את הארכתו. עד ליום 27 ביולי יגישו הנאמנים הזמניים דוח, ובו יפרטו את ממצאיהם והמלצותיהם בנוגע להתכנותו של הסדר חוב ואת לוחות הזמנים לגיבושו ולאישורו. כמו כן, ימליצו הנאמנים הזמניים על החלופה המועדפת מבין שלוש החלופות האפשריות שעומדות כיום בפני מחזיקי האג"ח, וזאת לצורך מתן הצו לפתיחה בהליכים (צו פירוק, או לחילופין צו להמשך הפעלה זמנית או לצורך שיקום). בעקבות פרסום ההחלטה, התפטרו כל נושאי המשרה בסטרווד ווסט מתפקידיהם, והחברה עברה באופן רשמי לשליטת נושיה, מאחר שהם אלה שיקבעו מעתה את עתידה.

בינתיים, נדרשים הנאמנים לבחון את שלוש הצעות ההסדר שנבחרו על ידי מחזיקי האג"ח, וכן הצעה נוספת שעמדה בקריטריון ההצטרפות לאחר מכן. הצעות אלה התקבלו מצד חברות נדל"ן מסחרי וקרנות השקעה בארה"ב, והן מבוססות על המזומנים שנותרו בחשבון הנאמן (19 מיליון דולר), תמורה ממקורות המציע (0-27 מיליון דולר, לפי ההצעות השונות), תמורות מותנות לנושים מיתרות המזומנים הבלתי מוגבלות של החברה (2-23 מיליון דולר) וכן נוסחאות שונות להשתתפות ברווחים עתידיים.

שלוש מההצעות גם מעניקות תמורה של 57-74 מיליון דולר במתווה של רכישת 100% מזכויות מחזיקי האג"ח בחברה או בנכסיה. לפיכך, מדובר בהחזר של 22%-28% מקרן החוב. יש לציין כי את ההצעה בסך של 57 מיליון דולר הגישה קבוצת סטרווד עצמה.

חברת הנדל"ן הזרה השלישית שהנפיקה בת"א וקורסת

סטרווד ווסט היא חברת הנדל"ן הזרה השלישית שמגיעה באופן רשמי למצב של חדלות פירעון לאחר שהנפיקה איגרות חוב בבורסת תל אביב. קדמו לה החברות אורבנקורפ וברוקלנד אפריל, שפעלו בתחום הנדל"ן היזמי בקנדה ובארה"ב, בהתאמה.

עם זאת, בעוד שאורבנקורפ וברוקלנד אפריל השאירו אחריהן חובות למחזיקי האג"ח בהיקפים של כ-180 מיליון שקל וכ-150 מיליון שקל, בהתאמה, הרי שאצל סטרווד ווסט מדובר בחוב גבוה הרבה יותר, שמסתכם ל-910 מיליון שקל במונחי קרן (ללא ריבית שנצברה בהיקף של כ-25 מיליון שקל עד כה). את החוב הזה ינסו הנאמנים הזמניים לצמצם באמצעות הסדרי חוב עם המשקיעים החדשים, שכבר הגישו הצעות לרכישת החברה.

יש לציין כי עד להפסקת המסחר באג"ח סטרווד ווסט בחודש שעבר, נסחרה האג"ח סביב מחיר של 17 אגורות, המגלם לכאורה שיעור החזר צפוי של כ-150 מיליון שקל בלבד מתוך סך החוב ("תספורת" של 83%). עם זאת קשה לפי שעה לדעת האם שיעור ההחזר בפועל יהיה, בסופו של דבר, גבוה או נמוך יותר.

אצל אורבנקורפ, שקרסה באפריל 2016, הצליח המנהל המיוחד של החברה, עו"ד גיא גיסין, להשיב עד כה למחזיקי האג"ח סכום של כ-120 מיליון שקל - כלומר, כ-67% מסך קרן החוב, באמצעות מימוש נכסי החברה בקנדה. אצל ברוקלנד אפריל, שקרסה בנובמבר 2018, מימש המנהל המיוחד, עו"ד רון הדסי, חלק מהנכסים ובפני מחזיקי האג"ח עומדת הצעה להסדר חוב. על פי הערכת המומחה הכלכלי עומר סרביאנסקי, שיעור הריקברי בהסדר ברוקלנד ממימוש הנכסים יעמוד על 12%-18%.

עם זאת, הן אצל ברוקלנד אפריל והן אצל אורבנקורפ, מתנהלות או יתנהלו תביעות משפטיות נגד נושאי משרה בחברות וגורמים הקשורים אליהן, שעשויות להגדיל באופן מהותי את שיעורי ההחזר למחזיקי האג"ח.

מלבד אורבנקורפ, עו"ד גיסין מעורב גם בשני הליכי חדלות הפירעון האחרים של החברות הזרות. הוא משמש נאמן לניהול התביעות בשמם של מחזיקי אג"ח ברוקלנד אפריל, ונוסף על כך, הוא גם בא כוחו של נאמן סדרת אג"ח א' של סטרווד ווסט, ומי שהגיש לבית המשפט את הבקשה למינוי נאמנים זמניים לחברה.

עוד כתבות

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

שר החוץ הטורקי מעוניין בשת"פ עם המיליציות הפרו־איראניות

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

קובי מרנקו, מנכ''ל Arbe / צילום: דיוויד גראב

המניה קרסה בוול סטריט, הכסף אוזל וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל