איגודי העובדים והיוצרים בטלוויזיה חוששים: פרויקט פרישת הסיבים יוביל בעקיפין לביטול חובת הפקות המקור

איגודי עובדים של יוצרי תוכן טלוויזיוני פנו אל שר התקשורת בבקשה לבחון את השינוי הצפוי בחוק התקשורת • לטענתם רפורמת הסיבים תאפשר שידור של תוכן על גבי פלטפורמות שאינן מחויבות לשידור הפקות מקור מקומיות

טלוויזיה עם ממיר Apple TV / צילום: Shutterstock.com
טלוויזיה עם ממיר Apple TV / צילום: Shutterstock.com

הכוונה לשנות במסגרת חוק ההסדרים את חוק התקשורת באופן שיאפשר לכל גופי השידור להוביל שידורים באמצעות האינטרנט מדאיגה מאוד את איגודי העובדים והיוצרים בתעשיית הקולנוע, שחוששים שהחוק במתכונתו המוצעת יבטל את חובת גופי השידור להשקיע בהפקות מקור.

במסגרת חוק ההסדרים מוצעים תיקונים רבים לחקיקה בתחום התקשורת כדי לקדם את רפורמת הסיבים - רפורמה שהמטרה שלה היא פריסת פס אינטרנט רחב ומהיר שיגיע לכל בית בישראל. הרפורמה תאפשר צריכה של תכנים אודיו ויזואליים באמצעות גופי שידור דרך האינטרנט.

לטענת האיגודים התיקון שמבקש לקדם שר התקשורת חיובי לכשעצמו, אך כפי שהוא מנוסח כעת הוא ייתר את השימוש בתשתיות הכבלים והלוויין, יוביל להעברת כלל התכנים האודיו ויזואליים באמצעות האינטרנט, תהליך שמתרחש כבר היום בגופים כמו סלקום פרטנר ואחרים.

האיגודים טוענים כי הרפורמה בנוסחה כעת תוביל לביטול של חובתם של גופי שידור להשקיע בהפקות מקור צעד שיפגע קשות ביצירה הישראלית ובאנשי התעשייה המתפרנסים ממנה. במכתב שנשלח לשר התקשורת מסבירים האיגודים "הצלחתו של פרויקט פרישת הסיבים שומטת את הקרקע מתחת לרגלי תעשיית הטלוויזיה המקומית והפקות המקור".

חובת ההשקעות בהפקות מקור, חלה כיום רק על גופים המעבירים שידורים בטכנולוגיית כבלים ובלוויין. כלומר על גופים כמו סלקום ופרטנר שמעבירים שידור באמצעת האינטרנט לא חלה חובה כלשהי. הוט ו-yes למשל מחויבות להשקעה בתוכן מקורי לפי היקף ההכנסות שלהם. בשנים האחרונות הוקצו מתוך הכנסותיהם כ-250 מיליון שקל בכל שנה להשקעה בהפקות מקור .

"החקיקה הנוכחית מהווה הצהרה ללא כחל ושרק - החלטה אסטרטגית של מדינת ישראל להפסיק את אסדרת החובה להשקעה בהפקות מקור ישראליות. החלטה שמשמעותה אחת: אין אינטרס ציבורי ישראלי ליצירה מקורית ישראלית. אם לא נפעל בהקדם, לא רחוק היום שבו היצירה תופקר לחלוטין לכוחות השוק, בו כלל גופי השידור המשדרים לטלוויזיה בישראל לא יהיו מחויבים כלל בהשקעה בתוכן ישראלי מקורי".

האיגודים מבקשים שיתוף פעולה עם משרדי התקשורת והאוצר בגיבושם של תיקונים הנדרשים ברפורמת הסיבים על מנת שלא תיפגע ביצירה הישראלית המקורית,

לדברי מנכ"ל איגוד העובדים אקט איתמר אביטן, "גיבוש חלקי של רפורמה משמעותית כזו תהיה בכייה לדורות. אלפי עובדים בתעשיית הטלוויזיה יימצאו עצמם מובטלים מעבודה, והיצירה הישראלית המקורית תמצא עצמה נפגעת פגיעה אנושה - חבל שכוונות טובות המיושמות באופן חלקי ונמהר ללא לקיחת התמונה המלאה בחשבון".

לדברי מנכ"ל איגוד התסריטאים עו"ד ליאור תמאם, "אנו מקווים כי שר התקשורת יועז הנדל מבין את החשיבות של השקעה של גופי שידור ביצירה ישראלית מקורית, את ההשלכות התרבותיות שיש למהלך כזה ואת האינטרס הציבורי של מדינת ישראל שתהיה בה יצירה ישראלית בעברית שעוסקת בעניינים שמעסיקים את החברה הישראלית בארץ הזו. מפגישתנו עימו אנו סבורים שנמצא אוזן קשבת".