גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ממשרד הבריאות למנכ"לי בתי החולים: כולם תומכים בשביתת האחיות. אז למה רק האוצר עושה שרירים?

הקורונה פוגשת את מערכת הבריאות על הקצה, לאחר שנים של ייבוש תקציבי ומתיחת גבולות היעילות עד קצה היכולת ● הסתדרות האחיות פתחה הבוקר בשביתה בשל המחסור בתקנים, בגיבוי גורף של מנהלי בתי החולים, וגם שר הבריאות התגייס ● פרופ' אפק: "אנחנו כמו צבא בלי עתודה, בלי רזרובות"

שר האוצר ישראל כ"ץ  / צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת
שר האוצר ישראל כ"ץ / צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת

בזמן שבבתי החולים מדווחים על עומס הולך וגובר, הבוקר החלה שביתת האחים והאחיות במערכת הבריאות. לפי מנהלי בתי החולים המצוקה כבר מורגשת בשטח, אך היא איננה מתרחשת בחלל ריק; בהדסה עין כרם הגיעה התפוסה במחלקת הקורונה ל-174%, בשערי צדק ל-116%, ואילו בשיבא ל-98%. גם התפוסה הכללית נמתחת עד הקצה, ובסוראסקי למשל, עומדת על כ-100%. בשל השביתה, בתי החולים נאלצים לבטל ניתוחים ופרוצדורות, וכך בוטלו רק היום, למשל, 44 ניתוחים ו-23 פרוצדורות שונות באיכילוב, וכ-30 ניתוחים אלקטיביים באסף הרופא.

לאחר כשנה של דיונים עם משרד האוצר, בהם הסתדרות האחיות מדגישה את המצוקה הגוברת והלחץ הרב בו נמצאים הצוותים הרפואיים, אתמול כשל המשא ומתן בין הצדדים והבוקר החלה שביתה, במסגרתה מונחים הצוותים לעבוד במתכונת חירום בלבד. נכון לשעה זו - אין פתרון למשבר, והאחיות נערכות למאבק ארוך ככל הנדרש, עד אשר יימצא פתרון העולה בקנה אחד עם צורכי מערכת הבריאות והצוותים הרפואיים.

בצעד חריג, מנהלי בתי החולים במערכת הבריאות התגייסו למאבק האחים והאחיות, ומזהירים את משרד האוצר מפני נזקים ארוכי טווח שייגרמו למערכת באם לא יגלו קשב לדרישות שבסופו של דבר תכליתן להעניק שירות מיטבי לאזרחים הפוקדים את מערכת הבריאות בשעתם הקשה. בבית החולים הדסה, לקח הבוקר מנכ"ל בית החולים, פרופ' זאב רוטשטיין את המגפון באסיפת הצוות השובת, וקרא: "בלי אחיות אי אפשר לחיות. ההנהלה יחד איתכם, אנחנו ביחד. כולנו צריכים ללכת בבית החולים בראש מורם, בלי להתחנן לתנאים". גם השר יולי אדלשטיין אמר היום: "חברותיי וחבריי האחיות והאחים, אני אתכם במאבקכם. המחסור בכוח האדם איננו רק בגלל נגיף הקורונה, זו בעיה מתמשכת במערכת הבריאות שרק התעצמה".

האחיות, שמכירות ממקור ראשון את בעיות ועומסי מערכת הבריאות, דורשות תוספת קבועה של כ-2000 תקנים, ופתרון לסוגיות אד הוק דוגמת מצוקת הצוותים הרפואיים החשופים לסיכון קבוע בשל משבר הקורונה, ונדרשים לממן בעצמם את ימי הבידוד שלהם בהסדר ימי המחלה, באם הם נדרשים לבידוד לאחר חשיפה לחולה במסגרת עבודתם. לדברי האחיות, מערכת הבריאות הגיעה למשבר הקורונה כשהיא צועקת לקראת קצה הצוק - במצב של מאות תקנים חסרים, וכעת המשבר מורגש לאורכה ולרוחבה של המערכת.

"מאבקן צודק. כדאי שבאוצר יבינו את זה"

פרופ' ארנון אפק, המשנה למנכ"ל בית החולים שיבא, ומי שכיהן כמנכ"ל משרד הבריאות בעברו, קורא למשרד האוצר למצוא פתרונות קבועים למשבר במערכת הבריאות, כדי שבתי החולים יוכלו לתמוך במשק פתוח ופעיל על פני סגרים הולכים ונשנים, בעולם שבו חיסון איננו נראה באופק, והמגפה הולכת ומתפשטת. "אנחנו בלב מלא ושלם עם האחיות. מאבקן צודק, הוא למען אזרחי וכלכלת ישראל, כדאי שבאוצר יבינו את זה", אומר אפק. אנחנו לא צריכים 7000 מנשמים כי אין לנו מספיק כוח אדם כדי להפעיל אותם. כרגע, המערכת לא יכולה לטפל ביותר מ-500 חולים במצב קשה. אם רוצים שנוכל לטפל ביותר, אנחנו צריכים אחיות ורופאים".

אפק מסביר שהטיפול בחולה קורונה תלוי כולו בתפקוד הצוותים הרפואיים, המתקשים לעמוד בעומס הרב גם בימי שגרה. זאת, בזמן שמתברר שהגל השני מורכב יותר להתמודדות מאשר הגל הראשון, מה שמציב את המערכת בפני קושי גדול. "כדי לטפל ב-25 חולים קשים, צריך 90 אחיות ו-20 רופאים. בגל הראשון הרבה אזרחים לא הגיעו לבתי החולים, ויכולנו להפנות צוותים לטיפול בחולי הקורונה. המצב עכשיו הוא שגרתי, בתוספת חולי הקורונה. בשביל להתמודד עם המצב בכל החזיתות, אנחנו צריכים כוח אדם".

האוצר הציע להסתדרות האחיות למעלה מ-1000 תקנים על מנת לתגבר את מערך הסיעוד בתקופת הקורונה גם לחורף הקרוב.

"מישהו יסכים לבוא באופן זמני ואז להיות מפוטר? איזה מן דבר זה? שיעור מיטות האישפוז שלנו הוא מהנמוכים ב- OECD , זה לא שבעוד שנה-שנתיים האנשים האלו יהיו מובטלים. אנחנו צריכים את כוח האדם הזה גם בימי השגרה, אנחנו מערכת עם מעל 90% תפוסה בכל עת. זה כמו צבא בלי עתודה, בלי רזרובות. אין כאן היגיון כלכלי, אין היגיון רפואי. כולם מתגאים בהישג יוצא הדופן שלנו של מספר נפטרים נמוך בזמן הגל הראשון. כל אדם שנפטר זו טרגדיה, אבל אנחנו בסופו של דבר מדברים על כ-400 נפטרים בגלל שהמערכת נלחמת על כל אדם, והתגייסה עד הקצה. עכשיו אומרים לנו: 'תסתדרו'. אני לא מצליח להבין את ההתעקשות של האוצר. הם צריכים להיות הראשונים לתמוך במערכת הבריאות. ככל שמערכת הבריאות תהיה יותר חזקה, נוכל לתת גב יותר כלכלי למדינת ישראל. לא יצטרכו לעצור את המשק בכל גל תחלואה.

"אם בעידן הנוכחי אנחנו לא מצליחים לשכנע את קברניטי האוצר שאנחנו זקוקים לכוח אדם, אז מתי נצליח? אין לנו כמעט מיטות במערכת הבריאות, ובכל חורף אנחנו שומעים על החולים במסדרון ומצוקת המערכת. אם בחורף רגיל אנחנו נדרשים למסדרונות, מה יהיה בחורף הקרוב, בו צפויה קורונה בשילוב של שפעת? זה הזמן לפתוח עוד מחלקות ולגייס עוד כוח אדם. מבחינה כלכלית, מערכת הבריאות בישראל היא מהמערכות היעילות ביותר בעולם. אנחנו מוציאים במדינת ישראל רק 7.4% מהתמ"ג על בריאות, לעומת 11% למשל בגרמני. המדינה משקיעה מעט מאוד בבריאות, עם יעילות אדירה ותוצאה יוצאת דופן. כל זה בזכות עבודה מאוד מאוד קשה של הצוותים הרפואיים".

פרופ' ארנון אפק / צילום: אוריה תדמור

כמה כסף חסר למערכת הבריאות? "פורום 5 מיליארד לבריאות", המאגד כ-80 ארגוני רופאים, חולים ועוד, פנה בסוף השבוע לראש הממשלה, שר הבריאות ושר האוצר, וטען שעל מנת להציל את מערכת הבריאות מקריסה טוטאלית בחורף הקרוב (קורונה+שפעת), צריך ליצור רשת ביטחון תקציבית ולהוסיף 5 מיליארד ש"ח לתקציב הבריאות בכל אחת מחמש השנים הקרובות. זאת, כדי לשנות את מדיניות הייבוש התקציבי של מערכת הבריאות, לשקם אותה מגירעון תקציבי מתמשך, ולהתאים את הנעשה בשטח לשינויים וההתפתחויות של הרפואה והאוכלוסייה (טכנולוגיות, גידול במספר הקשישים ועוד).

"מגפת הקורונה הגיעה כשמערכת הבריאות הציבורית בישראל נמצאת במצב כרוני של מחסור תקציבי קשה של 20 מיליארד שקלים בהשוואה למדינות המערב", כתבו הפונים, ובהם אורי פליישמן, מנכ"ל הסתדרות האחים והאחיות, וד"ר זאב פלדמן יו"ר ארגון רופאי המדינה. מבלי לעגן תוספת תקציבית מינימאלית של 5 מיליארד ₪ לבסיס תקציב הבריאות, וקביעת מנגנונים להצמדה וגידול שנתי, קיימת סבירות גבוהה כי לא יהיו במערכת המשאבים הנדרשים על מנת להצליח בתפקודה. כישלון בשמירה על המערכת הבריאות משמעותו פגיעה בבריאותם ואף בחייהם של אזרחי ישראל".

ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "משרד האוצר הוסיף לקראת גל התחלואה הראשון 600 תקני אחיות לתגבור בתי החולים. לקראת החורף הקרוב בכוונת האוצר להוסיף כ-1400 תקני אחיות לבתי החולים וקופות החולים לטובת ההתמודדות עם נגיף הקורונה".

עוד כתבות

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מגמה ירוקה בתל אביב; נובה קופצת בכ-5%

מדד ת"א 35 עולה ב-1% ות"א 90 מטפס בכ-0.6% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, shutterstock

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל