"כוח רב-עוצמה": המומנטום של טסלה מוביל גאות בשוק המניות האמריקאי

המשקיעים בשוק האמריקאי יעקבו השבוע אחרי שטף של דוחות כספיים מחברות שקשורות למומנטום בשווקים, ושהמניות שלהן פופולריות במיוחד בקרב משקיעים קטנים, ובהן חברות הטכנולוגיה טסלה ומיקרוסופט

חנות של טסלה בצרפת / צילום: shutterstock, שאטרסטוק
חנות של טסלה בצרפת / צילום: shutterstock, שאטרסטוק

אריק פרקינס מאמין שמניית טסלה עלתה מהר מדי, לגבהים שרווחי החברה לא יכולים לתמוך בהם. אלא מה? הוא לא מוכר את המניה. פרקינס, בן 44, תושב פרבר העיר סאן דייגו שבקליפורניה, אומר שבמצב רגיל הוא היה מוכר כדי "לנעול" את הרווח אחרי שהמניה עלתה פי ארבעה בתוך ארבעה חודשים. אבל, לדבריו, הוא החמיץ עליות של טסלה בעבר, ולכן הוא נחוש בדעתו להמשיך להחזיק הפעם במניה, שמהווה כעת כמחצית מתיק ההשקעות שלו, שהיקפו מיליון דולר.

"אני לא רואה שום דבר שעוצר את המומנטום, לפחות עד שהתוצאות הכספיות ידווחו", אמר פרקינס, שנוהג במכונית טסלה דגם X. יצרנית המכוניות החשמליות תפרסם את הדוחות לרבעון השני של השנה מחר (יום ד'). המניה רשמה שיא של 1,546 דולר ביום רביעי שעבר, שהעניק לטסלה שווי שוק של 287 מיליארד דולר - גבוה מזה של חברות אמריקאיות ענקיות כמו אינטל או הום דיפו.

מספר המחזיקים במניית טסלה.
 מספר המחזיקים במניית טסלה.

טסלה היא אחת מקומץ מניות שהעלייה האחרונה שלהן ממשיכה להניע את שוק המניות הרחב כלפי מעלה. חברות אלה, כמו חביבת משקיעי הטכנולוגיה אמזון ויצרנית החיסונים מודרנה (MRNA), העלו את מדד נאסד"ק המשולב לשיאים חדשים באחרונה, ועזרו להעלות את מדד 500 S&P ב-44% מהשפל הרב-שנתי שלו במרץ.

אחרי גאות של חודש שלם, המניות האלה מהוות כעת חלק נכבד משוק הכללי. זה מסביר מדוע כל כך הרבה אנשים מתקשים להבין איך השוק עולה כשכלכלה מקרטעת.

מניות המומנטום פופולריות בקרב משקיעים שרוכשים מניות כאשר הן עולות ומוכרים מניות כשהן יורדות, בלי הרבה התייחסות לנתוני יסוד בכלכלה או בשוק.

העליות עלולות להתהפך במהירות

כמה מניות מומנטום, כמו טסלה, עדיין לא רשמו רווח שנתי מלא, אך הפוטנציאל שלהן בעתיד וביצועי המניה בהווה עדיין מרתקים אליהן המוני קונים בשבועות האחרונים. השקעות רבות כאלה הן לחם חוקם של אנשים שמשתמשים באפליקציות כמו Robinhood. אלה הגדילו באחרונה את פעילות המסחר שלהם, וקנו כל מיני ניירות ערך שמדאיגים את אנשי המקצוע בשוק, כולל מניות של חברות על סף פשיטת רגל.

התנודות האלה במחירי המניות הן מקור דאגה לאנליסטים, שחוששים שהעליות עלולות להתהפך בפתאומיות, וכך לשגר את מדדי המניות העיקריים לצניחה חופשית ואפילו לערער את הכלכלה, מפני שכל כך הרבה משקייעם מחזיקים במניות המומנטום.

אם טסלה תדווח על רבעון רביעי רצוף של רווח ביום רביעי, היא עשויה להיכלל במדד 500 S&P, ואז המניה תהפוך לעוד יותר נפוצה בקרנות שקשורות למדד הזה, ותשפיע עוד יותר על שוקי ההון.

מנהל קרן גידור לשעבר, דייויד רוקר, חושש שהעליות הגדולות במניותיהן של חברות לא רווחיות משקפות מניפולציה בשוק והגזמות במערכת הפיננסית, שהן קיצוניות יותר אפילו מבועת הדוט.קום בסוף שנות ה-90. רוקר היה ידוע כמוכר שורט - מי שמהמר על ירידת מחירי מניות על ידי שאילת מניות, מכירה שלהן ורכישה חוזרת שלהן במחיר נמוך. הוא טוען שהתמריצים של הממשל האמריקאי והפדרל ריזרב תורמים להפרזה, ומוסיפים להר החובות, שלדבריו, יפגע בסופו של דבר בכלכלה האמריקאית. "זה הולך להיגמר בדמעות ולגרום נזק אדיר", הוא אמר.

מוכרי החסר (שורט) של מניית טסלה ומניות מומנטום אחרות ספגו באחרונה הפסדים, שאילצו אותם לקנות מניות במחיר גבוה כדי לסגור פוזיציות חלשות - מגמה שנקראת short squeeze ("כיווץ שורט"), שיכולה להגביר את עלייתן של מניות עוד יותר.

"אנשים רוצים להיכנס למה שעובד"

המשקיעים בשוק האמריקאי יעקבו השבוע אחרי שטף של דוחות כספיים מחברות שקשורות למומנטום, ושהמניות שלהן פופולריות במיוחד בקרב משקיעים קטנים, ובהן טסלה ומיקרוסופט.

"אנשים רוצים להיכנס למה שעובד היום", אמר מייקל ליפרט, שמנהל את קרן בארון קפיטל אופורטיוניטי, שיש לה החזקות גדולות בשתי המניות.

משקיעים חובבנים אינם היחידים שרודפים אחרי תשואות של מניות מומנטום. קרנות גידור עם אסטרטגיית קוונט (כמות) ואסטרטגיות נוספות, שמסתמכות על גורמים כמו מומנטום ותנודתיות, צברו פופולריות בשנים האחרונות. כמה מהקרנות האלה, ולצדן משקיעים פרטיים, קונים במקרים רבים במהירות מניות שעולות, ולאחר מכן הם יכולים למכור אותן באותה מהירות, כשתנאי המסחר משתנים.

זה הודגם לפני כשבוע, כשהמניות מחקו את העלייה היומית שלהן, אחרי שמדינת קליפורניה הודיעה שתחזור בה מפתיחת העסקים בעקבות עלייה במספר המקרים של נשאי וירוס קורונה. מניית טסלה עלתה ב-16% לפני שננעלה בירידה, ומדד נאסד"ק סיים את יום המסחר בירידה של 2.1%, אף שטיפס בקרוב ל-2% במהלך המסחר.

למרות הזיגזג הזה, רבים נותרו בטוחים במניות המומנטום, מפני שחברות רבות כאלה נחשבות למי שנהנות ממגמות כמו עבודה מרחוק, שמואצות בזכות המגפה. כ-74% ממנהלי הקרנות שנסקרו בסקר חודשי של בנק אוף אמריקה, אמרו באחרונה שהחזקת מניות טכנולוגיה היא פלח המסחר המבוקש ביותר בשוק מאז 2013. "אנחנו בשוק שנעשה מפוצל יותר ויותר בין ווינרים ולוזרים", אמר הולי פרמסטד, מנהל יחידת תעודות הסל בחטיבת iShares של קרן בלקרוק.

מארק קסטרו, אח רפואי בן 34 מהפיליפינים, השקיע עם אשתו בתיק מניות של 10,000 דולר, שמתמקד במניות נטפליקס ויצרניות החיסונים מודרנה ואינוביו. הוא ניסה להשיג תשואות קצרות טווח במניות, בהתבסס על דפוסי המסחר בהן, ולכן הוא קונה ומוכר לעתים תכופות, בייחוד כשהפעילות במניה מטורפת ומחזור המסחר עולה. "עם המחזורים אני יכול לרכוב על המומנטום. זה כוח רב עוצמה", אמר.

וויליאם בייר התחיל לסחור במניות באפריל האחרון, כשהוא קיבל את מענק התמריץ הכלכלי מהממשל הפדרלי. בייר, בן 28, מנורתפילד, מינסוטה, מחזיק בתיק השקעות של בערך 2,000 דולר, עם מניות כמו חברת תאי הדלק פלאג פאואר ויצרנית המכוניות החשמליות הסינית NIO. אחרי שהפסיד את השקעתו בהתבסס על מומנטום, בייר מנסה כעת לשלב גם מגמות כמו טכנולוגיית פס רחב של G5 (דור חמישי) באסטרטגיה שלו. "זה מסוכן מאוד", הוא אמר על מסחר מומנטום בטווח קצר. "אם אתה לא יוצא בזמן המתאים, זה יהפוך לאדום מהר מאוד".

הוא ומשקיעים רבים נוספים צופים, בסופו של דבר, ירידה במניית טסלה, אבל אחרים שמאמינים בחברה, כמו פרקינס מסאן דייגו, נשארים עם תקווה. "להוריד כסף מהשולחן בשלב זה יהיה טעות", אמר פרקינס.