גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

להיות מוכנים למשבר הבא: מה הלקחים שנלמדו מהקורונה בנוגע לתשתיות עבודה מרחוק?

עננים מאפשרים עבודה יעילה וגמישה, ובמקביל גם מאובטחת במערכות הארגון השונות ● חברות שהשתמשו בהם התמודדו עם שגרת הקורונה והעבודה מהבית ביעילות

הענן מספק תשתית מתאימה ואבטחת מידע בעבודה מהבית / צילום: Shutterstock/א.ס.א.פ קרייטיב
הענן מספק תשתית מתאימה ואבטחת מידע בעבודה מהבית / צילום: Shutterstock/א.ס.א.פ קרייטיב

הכתבה בשיתוף We-Ankor

אחד הלקחים החשובים שמשבר הקורונה לימד את החברות בכל הנוגע לתשתיות ה-IT הוא הצורך ההולך וגובר בשימוש בטכנולוגיות ענן ובמתן פתרונות נכונים ויעילים לעבודה מרחוק. חברות רבות שהאמינו כי תשתית העבודה שלהן מרחוק מספקת, נתקלו עם פרוץ משבר הקורונה בלא מעט בעיות. זאת בנוסף לחברות שכלל לא היו ערוכות לכך ומצאו את עצמן, כמעט מהיום למחר, שולחות עשרות ואף מאות עובדים לעבוד מביתם מבלי שיש להם את היכולת לעשות זאת באופן מיטבי.

הבעיות שבהן נתקלו חברות במעבר לעבודה מרחוק היו מגוונות. החל ממערכות שונות שלא היו זמינות או שלא היו ערוכות לספק שירות בו זמנית לכל עובדי החברה יחדיו ועד לכאלה שלא אפשרו את הגמישות הנדרשת בעבודה מרחוק. גם סוגיות של אבטחת המידע החלו לצוץ. חברות בהן המידע נגיש רק ממחשבי הארגון, ולכן גם מאובטח באופן מקומי, נדרשו לפתרונות אבטחה גם בגישה מרחוק. אז כיצד מחזקים את תשתיות ה-IT של הארגון בהיבטים של זמינות, יעילות וגמישות ואבטחת מידע; איך שומרים על האפשרות לנהל את כמות המידע הגדולה של הארגון; ומה ניתן ללמוד מחברות שהשכילו מבעוד מועד להיערך לכך.

המעבר לענן מגדיל את הזמינות

משבר הקורונה גרם לארגונים להתמודד עם שלושה קשיים בו זמנית. אחד- העבודה מהבית, מרחוק; השני - הצורך באפליקציות שיאפשרו את אותה עבודה מרחוק. כמו למשל חיבור מתאים, גישה למשאבים של הארגון, גישה לדסקטופ הפרטי של העובדים, לדאטה בייס ועוד; השלישי נוגע לתהליכי העבודה והבקרה בניהול התשתיות. "האתגר השלישי הוא כנראה הקשה ביותר עבור החברות", מסביר צור שריג, מנכ"ל חברת האינטגרציה We-Ankor מקבוצת חילן, המספקת פתרונות תשתית מתקדמים, שירותי ענן ואבטחת מידע. "לפני תקופת הקורונה, מעט עובדים היו מתחברים מהבית. זה לא דרש היערכות ותמיכה בהיקף רחב במערכות האלה. לפתע, ממצב של 15 עובדים מחוברים מרחוק בו זמנית, היו 150-200 ואפילו 300 עובדים מחוברים מרחוק. תשתיות המחשוב צריכות להיות מסוגלות לתמוך בכך. אנשי ה-IT גם כן. זה היה אתגר", מוסיף שריג.

בנוסף לכך, חברות רבות הבינו בתקופת הקורונה שתשתיות הדאטה סנטר שלהן אינן מספיקות. "כש-300 אנשים מתחברים במקביל מרחוק, יש חברות שגילו חוסר בשרתים. אבל אז הן נתקלו בבעיה של מחסור - ספקי השרתים לא היו ערוכים לספק את הסחורה וכל התהליך לקח זמן", מדגיש שריג. במקרה הזה, הוא מסביר, מה שסייע לחברות הוא המעבר לתשתיות ענן.

אבל גם להעביר את מערכות המידע של הארגון לענן הוא תהליך שדורש מומחיות והטמעה של טכנולוגיות מתקדמות שיהפכו את ההליך למדויק יותר. במהלך תקופת הקורונה, אבל גם לפני כן, מומחי הענן של חברת We-Ankor שיתפו פעולה עם אנשי חברת הטכנולוגיה NetApp, המתמחה בניהול נתונים ושיתופם בין דאטה סנטרים מקומיים ותשתיות ענן. "לקוחות העבירו חלק מהפעילות שלהם או אפילו את כל הפעילות לתשתיות ענן וכך הם התגברו על הפער שנוצר ביכולת התשתית המקומית שלהם, שלא הייתה מספקת", אומר שריג.

שיתוף הפעולה בין We-Ankor ל-NetApp אפשר לחברות רבות להתגבר על הקושי ולנהל את המידע שלהן בענן בצורה נכונה. זאת בין היתר בזכות אסטרטגיית "מארג הנתונים" שמובילה חברת NetApp. בבסיסה עומדת היכולת לנייד ולהעביר את המידע מהדאטה סנטרים המקומיים לעננים ציבוריים או היברידים (שחלקם פרטיים וחלקם ציבוריים), במהירות, ביעילות וללא חסמים. הדבר מתאפשר בזכות מערכת אינטגרציה שמאפשרת להעביר את המידע בין עננים שמשתמשים בטכנולוגיות שונות. ללא המערכת הזאת, היו החברות נתקלות בקושי "לתרגם" את האופן שבו מנוהלים הנתונים על ענן אחד במעבר לענן שני. דבר שהיה מאריך את משך זמן העברת הנתונים. "הטכנולוגיה של NetApp אפשרה לנו להעביר בצורה מהירה את המערכות של ארגונים מהשרתים המקומיים שלהם לענן, ואפילו בכיוון ההפוך. היו חברות שרצו לחסוך במשאבים ולהעביר חלק מהשירותים שלהם או אפילו את כולם, באופן זמני, מהענן חזרה לדאטה סנטר של הארגון. אסטרטגיית 'מארג הנתונים' אפשרה לעשות את זה בצורה מאוד מהירה, כאמור", מדגיש שריג.

לפתרונות תשתית מתקדמים לעבודה מהבית בתקופת הקורונה הקליקו כאן>>

אחד הדברים שהמעבר לתשתיות ענן קידם הוא היכולת להעביר אל הבית את תחנת העבודה מהמשרד.
"הדבר נעשה באמצעות טכנולוגיה של Virtual Desktop Infrastructure ,VDI. לא משנה אם העובד מתחבר מהלפטופ שהוא קיבל במשרד, מהמחשב האישי או מהטאבלט - הוא מקבל גישה לדסקטופ וירטואלי תואם למחשב שלו במשרד, גישה לתוכנות, לתשתיות ולנתונים שהוא צריך לעבוד איתם. הדסקטופ הוירטואלי מחבר אותו דרך הענן למחשב במשרד", מסביר שריג. "בתקופת הקורונה חברות רבות בתחומי הפיננסים למשל, שכלל לא היו מורגלים בעבודה מהבית, גם לא באופן מצומצם, העלו את הדרישה לטכנולוגיות הללו".

ייעול וגמישות

שידרוג תשתיות מערכות המידע של הארגון בהיבט של המעבר לענן תורם גם לגמישות של תהליך העבודה וייעולו. "תשתיות מסורתיות לא מאפשרות לעיתים גמישות. הן לא תואמות את הצרכים המשתנים של הארגון. אם היקף העבודה גדל, צריך עוד שרתים, עוד נפח איחסון. זה לא קורה בלחיצת כפתור. צריך לרכוש את השרת, להתקין אותו. אין כאן גמישות. אותו דבר מתרחש אם היקף העבודה קטן. במקרה כזה ממשיכים לשלם על שרת שהארגון לא צריך, אבל כבר נמצא שם", אומר שריג.

"הענן מאפשר גמישות מלאה - להוסיף מקום, לוותר עליו, להוסיף טכנולוגיה, להוריד טכנולוגיה. יש ארגונים שהצליחו מאוד לפני הקורונה, הפעילות התרחבה והם היו צריכים עוד שרתים ועוד תשתיות ופתאום המצב המשברי מקשה עליהם לשדרג את הדאטה סנטרים שלהם כי אין ציוד. בענן התהליך הזה יכול לקרות באופן מיידי בעוד שבדאטה סנטר הפיזי, יכול להיות שהיה נדרש מהם להמתין עד שהספקים שלהם יוכלו לספק את השרתים הנוספים", מדגיש שריג.

האפשרות לגמישות המדוברת סייעה, כפי שמסביר שריג, לחברות במגזרים מגוונים שנפגעו מהקורונה. כמו למשל חברות שפעלו בתחומי התיירות, הפנאי והמזון ועובדות עם We-Ankor. "כל החברות המובילות בתחומים האלה הן לקוחות בענן - והמשבר הזה פגע בהן. אבל מי שפועל בענן יכול באופן מיידי להקטין את כמות המשאבים כדי להתאים עצמו לפעילות העסקית". בתקופה של משבר, חברה שיש לה ציוד פיזי כמו דאטה סנטרים והפעילות שלה יורדת, עשויה סתם להמשיך ולשלם על שרתים וציוד שהיא לא משתמשת בו. בענן אפשר להקטין את הוצאות ה-IT כדי לאפשר לארגון להמשיך לשרוד", הוא מוסיף.

אבטחת מידע

כשעובד ניגש למערכות המידע מתוך התשתיות הפיזיות של הארגון עצמו, משימת אבטחת המידע מאתגרת פחות מאשר בגישה מרחוק. "האתגר המרכזי במקרה השני הוא איך אפשר להמשיך לאפשר לעובדים להתחבר מרחוק, מכל התקן שיש להם, לתשתיות של הארגון. הרי עובדים שהיו בבית לא בהכרח ישתמשו במחשב של העבודה. חלקם ישתמשו במחשב פרטי, טאבלט, טלפון נייד וצריך לתת פתרונות אבטחה להכול", מסביר שריג. "אז מצד אחד העובדים מתחברים מכל מכשיר שהם רוצים, באמצעות תשתיות ה-Virtual Desktop שלנו, אבל מצד שני אנחנו לא יודעים אם המכשיר הזה מאובטח; אם יש לו אנטי וירוס; אם הוא לא נתון לחדירה של גורמים עוינים. ועדיין, אנחנו צריכים למנוע ממידע לדלוף החוצה, למנוע גישה אליו ולהגן על המערכות. אפילו אם אנחנו מצפינים את המידע בשם משתמש וסיסמה של העובדים, יש עדיין סיכון גדול שהם יעברו לאדם אחר", הוא מוסיף.

על רקע הדילמות הללו, התפתחה (עוד לפני משבר הקורונה) בקרב חברות שונות העוסקות באבטחת מידע התפיסה של Zero Trust. תפיסה זו אומרת שלא משנה מי העובד, מאיפה הוא מתחבר ומאיזה מכשיר, הארגון צריך להגן על הנכסים שלו ולאבטח אותם באופן אוטומטי. כל זאת ללא תלות ביכולת של העובד להגן על המידע. "כחלק מהתפיסה הזאת יש לנו את היכולות לזהות את המשתמשים בצורה טובה יותר, מעבר לשם משתמש וסיסמה", אומר שריג. "כל המערכות שלנו עובדות באופן אוטומטי ומתקינות את עצמן באופן אוטומטי על מכשירי הקצה שהעובדים מתחברים מהם", הוא מחדד.

אז בין אם המשבר קרוב או לא לסיומו, ובין אם צפויים לנו עוד משברים דומים בהמשך, שריג מחדד כי גם במצבי שגרה חשוב להיערך. "ההיערכות הזאת חשובה גם כדי להתמודד טוב יותר עם המשבר הבא, אבל גם עבור עבודה השוטפת. היעילות, הגמישות ונושא אבטחת המידע חשובים גם בעבודה היומיומית כי צרכים של ארגון משתנים, אבל היקף המידע שיש לו בדרך כלל נשאר גדול", הוא מסכם.

לפרטים על פתרונות תשתית מתקדמים בענן ואבטחת מידע הקליקו כאן>>

עוד כתבות

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים