גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טלי אנגור: ״האבחנה של בתי ריסקה אותי, אבל התגברנו עליה ביחד״

טלי אנגור עבדה שנים רבות כרוקחת וככימאית מוערכת. לאחר שבתה הקטנה אובחנה על הרצף, פיתחה אנגור שיטה טיפול ייחודית מתחום הרפואה המשלימה לטיפול בתסמיני אוטיזם: השלמת חוסרים תזונתיים, בהתאמה לבעיות מטבוליות באמצעות תוספי תזונה ● "כשהבת שלי אובחנה החלטתי שאעשה הכול כדי למצוא את הדרך לעזור לה", היא אומרת ● "אני שמחה שהשיטה שפיתחתי עשויה לסייע גם לילדים אחרים המאובחנים על הרצף"

״תוספים המותאמים אישית לכל ילד״. טלי אנגור / צילום: Shutterstock/א.ס.א.פ קרייטיב
״תוספים המותאמים אישית לכל ילד״. טלי אנגור / צילום: Shutterstock/א.ס.א.פ קרייטיב

הכתבה מטעם טלי אנגור

לטלי אנגור היו חיים נוחים ושגרתיים: אנגור עבדה כרוקחת וכימאית בעלת ניסיון וידע רב, וגידלה את ילדיה בלי הרבה דאגות. אלא שאז, תמונת המצב השתנתה ובתה הצעירה, אגם, החלה להראות סימנים יוצאי דופן. "זה התחיל כשהיא הפסיקה ליצור קשר עין", נזכרת אנגור. "באותו הזמן, אגם חדלה לשחק עם אחותה, וזו כבר הייתה נורה אדומה רצינית מבחינתי. ממצב של חברות הכי טובות הן הפכו לזרות". גם הרגלי התזונה של אגם השתנו ללא היכר: "מילדה שאוכלת הכול, היא הפכה לילדה בררנית שרק מעוניינת בביסקוויטים ובפסטה. השיא היה כשהחלה לנסות לאכול נייר טואלט. רק בדיעבד הבנתי שמדובר בתסמין מוכר בקרב ילדים שסובלים מאוטיזם המכונה בספרות 'תסמונת פיקה'. הכוונה היא ללעיסה או אכילת חומרים בלתי אכילים, הנובעת ממחסור באבץ ובברזל". אנגור החליטה לגשת עם אגם לאבחון, שאישש את החשדות שלה: אגם אכן נמצאה על הרצף האוטיסטי.

מיד תבינו כיצד החוויה האישית של אנגור, הובילה אותה לפיתוח שיטה ייחודית לטיפול בתסמיני אוטיזם. אבל רגע לפני שנדבר על הטיפול, בואו ננסה להבין רגע על מה זה בדיוק אומר להיות ילד הלוקה באוטיזם. אנגור: "אוטיזם היא הפרעה התפתחותית-נוירולוגית הכרוכה בהיבטים רבים הקשורים בהתפתחות הילד. הפרעה זו עשויה לגרום לקשיים ביצירת אינטראקציה חברתית, תקשורתית, ולפגיעה קוגניטיבית ושפתית. המונח 'על הרצף' למעשה מתאר מנעד רחב של תסמינים אותם כל ילד חווה באופן שונה וייחודי. כך למשל, ילדים המאובחנים על הרצף האוטיסטי עלולים להימנע מיצירת קשר עין, לסבול מקשיי שפה ודיבור, להתקשות בהבעה רגשית ואף לסבול מהפרעות אכילה".

"איתור תהליכים מטבולים לקויים וחוסרים תזונתיים" / צילום: אלון לוי

״הפרשה ההיא״

למעלה מעשור וחצי אחורה: שנת 2003 פרשת רמדיה. באותה השנה אושפזו בארץ מספר פעוטות במקביל, אשר סבלו מבעיות נוירולוגיות קשות. רק לאחר תחקיר מעמיק של משרד הבריאות, התברר כי התינוקות ניזונו מפורמולת מזון אשר היצרן, בניגוד לנדרש, לא הוסיף לתרכובת המזון ויטמין B1 (תיאמין), המסייע בייצור של מוליכים עצביים בגוף. כך, כתוצאה מהמחסור המתמשך בוויטמין, התינוקות סבלו מנזקים נוירולוגיים קשים שהתבטאו בפיגור, אפילפסיה, עיכוב התפתחותי ואף מוות.

כשטלי אנגור חזרה עם ביתה מהאבחון, היא נזכרה בפרשה. התובנה שקיים קשר בין תסמינים נוירולוגיים למחסור ברכיב תזונתי כדוגמת ויטמין B1 (תיאמין), גרמה לה לנסות למצוא את הקשר גם בין תסמיני האוטיזם לבעיות מטבוליות שונות וחוסרים תזונתיים.

בשלב זה, החליטה אנגור לגשת עם אגם לבדיקות מעבדה מקיפות שכללו: בדיקות צואה, בדיקות שתן ובדיקות דם מקיפות, שרובן כלל אינן מתבצעות במסגרת קופת החולים. תוצאות המעבדה אכן העידו על כך שאגם סובלת מתהליכים מטבולים לקויים, וממחסור חמור ברכיבים תזונתיים רבים בפרמטרים מעבדתיים כדוגמת Pyridoxal phosphate, Methylcobalamin ואבץ.

מבעיה לפתרון

לאחר קבלת תוצאות המעבדה, טלי אנגור החליטה להשתמש בידע שרכשה ככימאית וכרוקחת, ובנתה עבור אגם תכנית טיפול המבוססת על השלמת החוסרים התזונתיים באמצעות תוספי תזונה, בהתאמה לבעיות המטבוליות שהתגלו בבדיקות המעבדה. אגם החלה ליטול ויטמינים, מינרלים וחומצות אמינו, שהותאמו לה לפי המפה הביוכימית האישית.

תוך מספר חודשים, אנגור החלה להבחין בשינוי עצום שחל באגם: קשר העין חזר להיות תקין, התקשורת השתפרה, היא החלה לבטא מילים ואפילו הבררנות באוכל חלפה. כשטלי פנתה שוב לאבחון, שורה של מומחים אישרה פה אחד: אגם כבר לא נמצאת עוד על הרצף.

אנגור לא הסתפקה בכך. היא החלה ללמוד לימודי אוטיזם בגישה אינטגרטיבית ב"מכללת לוינסקי" ולאחר מכן, המשיכה לחקור את העניין ופתחה את מרכז C.A.T, אשר מטרתו לנסות לסייע לילדים נוספים המאובחנים על הרצף האוטיסטי בהתאם לשיטה הייחודית שפיתחה.

טלי אנגור / צילום: אורית ירדן

שיטת C.A.T לטיפול בתסמיני אוטיזם

השיטה שפיתחה טלי אנגור מכונה, Customised Autisme Treatment - C.A.T ומבוססת על הידע המקצועי של אנגור, לצד התבוננות במקרים נוספים שתועדו בעולם אשר טופלו בשיטות דומות.

התהליך מתבצע על ידי השלמת חוסרים תזונתיים באמצעות תוספי תזונה, בהתאם לתוצאות בדיקות מעבדה מתקדמות, לפי המפה הביוכימית של הילד ולפי התסמינים הספציפיים מהם הוא סובל.

כך זה עובד בפועל: לאחר שיחה מקדימה עם הילד והוריו, הילד נשלח לבדיקות מקיפות שכוללות ספירת דם, בדיקת שתן ובדיקות ייחודיות שנשלחות למעבדה בחו"ל. קבלת התוצאות מאפשרת להרכיב מפה ביו כימית רחבה, וכך לאתר חוסרים תזונתיים או תהליכים מטבולים לקויים. לאחר שמתקבלות תוצאות הבדיקות, מותאם לילד פרוטוקול טיפולי ייחודי המפרט את ההשלמה של תוספי התזונה, ויטמינים, מינרלים וחומצות אמינו המומלצים.

הטיפול אורך כחמישה חודשים, ובמהלכו מתבצע מעקב הדוק אחר התקדמות הילד. המעקב כולל ליווי טלפוני, פגישות פרונטליות עם ההורים והילד, מעקב אחר ההתקדמות בכל המישורים: חברתיים, קוגניטיביים, רגשיים, מוטוריים ואיסוף חוות דעת מגורמים שנמצאים עימו בקשר יומיומי, לרבות: הורים, גננות ומטפלים פרא רפואיים. "חשוב לדעת בדיוק אילו תוספים תזונתיים מתאימים", מדגישה טלי אנגור: "לכל ילד מותאמת תוכנית שונה בהתאם לתסמינים המאפיינים אותו ולמפה הביוכימית האישית שלו".

"תסמיני האוטיזם פחתו"

גלית (השם האמיתי שמור במערכת), אמא לעופרי שאובחן על הרצף, התנסתה בשיטה ומספרת: "עופרי סבל מתסמיני אוטיזם ברורים. הוא התקשה מאוד לתקשר ולא יצר קשר עין. לאחר האבחון פניתי לטלי אנגור. כשהגענו אליה, הכנו רשימה של תסמיני אוטיזם מהם הוא סבל, ולאחר מכן טלי הפנתה אותנו לסדרה של בדיקות מקיפות. לאחר 4 חודשים של טיפול, עברנו מחדש על רשימת התסמינים, וחלק ניכר מהתסמינים מתוך הרשימה פחתו לתדהמתי באופן משמעותי, זה פשוט מדהים בעיני".

אנגור: "לא במקום השיטות הקונבנציונליות"

על אף ההישגים המרשימים שהרוקחת והכימאית טלי אנגור טוענת כי הצליחה להשיג באמצעות הטיפול החדשני ועל אף עשרות עדויות וידאו של הורים נרגשים המספרים על השינויים שילדיהם חוו בעקבות הטיפול, חשוב לטלי להבהיר כי השיטה אינה מחליפה טיפול רפואי או התנהגותי ומטרתה להוות רובד טיפלי נוסף. לדבריה, אוטיזם הוא אינה מחלה אלא לקות, ולכן לא נכון לדבר על השיטה במושגים של ריפוי אוטיזם אלא כדרך וניסיון להפחית עד כמה שניתן את התסמינים, באופן שמסייע לילד לממש את הפוטנציאל האישי שלו.

"אין דבר יותר מספק מאשר להשתמש בידע שעזר לבת שלי כדי לעזור גם לילדים אחרים" מסכמת אנגור.

*הכתבה מטעם טלי אנגור

**הבהרה משפטית - אוטיזם אינו מחלה, ומשכך מטרת הטיפול בשיטת C.A.T אינה לרפא אוטיזם אלא לנסות להפחית את תסמיני הלקות בהתאם לעקרונות הרפואה המשלימה. הטיפול אינו בא להחליף ייעוץ רפואי או טיפול תרופתי או טיפול המבוצע על ידי רופא. מטרת המידע השיווקי המופיע בכתבה אינה להוות המלצה לטיפול פרטני, אלא להרחיב את הידע האישי וההבנה הכללית בלבד.

עוד כתבות

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מתחזקות העליות בוול סטריט; נאסד"ק קופץ ביותר מ-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עולה ביותר מ-6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ●  לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שיודע אילו מילים בוטים רוסיים אוהבים

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"