גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גם בימי קורונה: דיבידנד בריא הוא דיבידנד צומח

בסביבת ההשקעות הנוכחית יש יתרון למניות בעלות דיבידנדים הגדלים בעקביות, שנוטים להעיד על רווחיות איכותית וצומחת ● קרן הסל VIG מחזיקה כ-200 מניות כאלו, ומציגה מתחילת השנה תשואה של 4%

השקעות / צילום: Shutterstock/א.ס.א.פ קרייטיב
השקעות / צילום: Shutterstock/א.ס.א.פ קרייטיב

התקופה הנוכחית בשוק ההון מאופיינת במרדף אחר תשואה: בשוק האג''ח, תשואות האיגרות הממשלתיות והקונצרניות ברמות נמוכות היסטוריות, ושוק המניות, כאלטרנטיבה לשוק האג''ח, מאופיין בעליות חדות בתמחור.

אנחנו באופנהיימר מאמינים כי סביבת ההשקעה הנוכחית מתאימה להשקעה במניות בעלות דיבידנדים הניתנים להגנה. באופן ספציפי, מניות שהראו צמיחת דיבידנד עקבית ב-10 השנים האחרונות - המכונה "דיבידנד צומח" - הן היעד להמלצתנו.

חשוב להבין כי לא מדובר בהמלצה על השקעה עם תשואות דיבידנד אגרסיביות, מעל 5%, אלא אנו חושבים שיש בסגמנט זה פוטנציאל לתשואה בריאה (בדמות דיבידנד ותוספת רווח הון) מבלי להיות חמדנים. הרציונל להמלצה להשקעה במניות בעלות צמיחה בדיבידנדים מבוסס על שני נדבכים: ראשית, מבחינה סטטיסטית תשואות דיבידנדים של מניות אמריקאיות הן האטרקטיביות ביותר לפחות ב-25 השנים האחרונות, בהשוואה לאלטרנטיבות בשוק האג''ח. שנית, מניות שהראו צמיחה עקבית בחלוקת דיבידנדים נוטות לייצר רווחיות איכותית וצומחת.

זו לא רק תיאוריה: צמיחה בדיבידנדים הייתה בעבר אינדיקטור אמין עבור מניות המתפקדות היטב הן בתנאי מיתון והן בתנאי כלכלה צומחת. נדגים זאת עם קרן הסל VIG, המחזיקה במניות בעלות צמיחה בדיבידנדים, אשר מתחילת השנה הציגה תשואה כוללת של כ-4%, לעומת תשואת מדד S&P 500 בשיעור של כ-6.1%, ומשמעותית מעל תשואה שלילית בשיעור של 17.1% בקרן סל הדיבידנדים המסורתית DVY.

צלחה היטב את משבר הקורונה עד כה

למשקיעים המחפשים חשיפה למניות בעלות תשואות דיבידנד צומחות, אנו ממליצים על קרן סל Vanguard Dividend Appreciation (סימול: VIG). הקרן מבית ונגארד, עוקבת אחר מדד הייחוס Nasdaq US Dividend Achievers Select Index, ומחזיקה במניות אמריקאיות המחלקות דיבידנדים צומחים.

הייחוד בקרן ובמדד הייחוס הוא שכל המניות בהם צריכות להראות הגדלת דיבידנד במשך 10 שנים רצופות. מדיניות זו מאפיינת חברות עם רווחים איכותיים (ללא תנודתיות) וצומחים. החזקות הקרן משוקללות לפי שווי שוק.

הקרן מחזיקה במגוון רחב של סקטורים, בהובלת צריכה בסיסית (כ-17.1%), בריאות (16.0%) ותעשייה (15.9%). מבחינה זו הקרן שונה באופן משמעותי מקרנות דיבידנדים מסורתיות, כשלדוגמה קרן DVY של בלקרוק מחזיקה בכ-24.9% פיננסים ו-22.8% תשתיות, בעוד ש-VIG מחזיקה במשקלות של 11.9% לפיננסים ו-4.7% לתשתיות. החזקות מובילות של הקרן כוללות את מיקרוסופט ( MSFT, 4.8%), וולמארט (WMT, 4.2%) וג'ונסון אנד ג'ונסון (JNJ, 4.0%).

תשואת הדיבידנד של VIG עומדת על כ-1.9%, לעומת תשואות דיבידנד של 1.7% במדד S&P 500 ותשואה של 4.87% עבור קרן הדיבידנדים DVY.

מבחינת ביצועים, הקרן החזיקה מעמד בצורה יפה מאוד גם מאז תחילת משבר הקורונה העולמי, וגם הציגה תשואה נאה על פני תקופה ממושכת יותר. מאז תחילת השנה לקרן VIG תשואה כוללת של 4.0% כאמור, ובחישוב של שלוש השנים האחרונות, התשואה הכוללת היא 48%, בדומה ל-48% שהשיג מדד S&P 500 ולעומת 5% שהניבה קרן DVY בתקופה זו.

המרווח מול אג''ח BBB - נקודת כניסה אטרקטיבית

כל מסגרת ההשקעה הגלובלית של המשקיע צריכה כמובן לקחת בחשבון את החשיבות הבסיסית של "המרדף אחר תשואה". נתוני אינטר-קונטיננטל אקסצ'יינג' מראים כי בערך 86% משווי האג''ח בעולם הן בעלות תשואה מתחת ל-2%, וקרוב ל-20% מסך האיגרות הן בתשואה שלילית. נתונים אלו דוחפים משקיעים יותר ויותר לאג''ח קונצרניות, מה שמוביל ללחץ כלפי מטה על התשואות.

על פי מחקר שביצענו, הפער בין תשואות על אג''ח קונצרניות ל-10 שנים בעלות דירוג אשראי (BBB), לתשואה על דיבידנדים בשוק המניות בארה"ב, הוא הנמוך ביותר מאז שנת 1996. תשואות על אג''ח BBB בארה''ב עומדות על כ-2.2%, מול תשואת הדיבידנד של מדד S&P 500 בשיעור של כ-1.70%. פער זה של כ-70 נקודות בסיס, נמוך משמעותית ביחס לכ-120 נקודות בסיס בתחילת השנה וכ-250 נקודות בשנת 2015.

עבור משקיעים לטווח ארוך, יש לשאול את השאלה: האם אתם מאמינים שתשואת הדיבידנד בשיעור 1.7% על מניות במהלך 10 השנים הבאות תגדל מעבר לתשואה של 2.2% על איגרות חוב BBB? אנו חושבים שסביר שכן, ומעריכים שהמרווח הנמוך בין השתיים מהווה נקודת כניסה אטרקטיבית.

ישנם יחסים פיננסיים רבים המשמשים להערכת "איכות" או "קיימות" של דיבידנד על מניה. אנו חושבים כי דיבידנד שהולך וגדל באופן עקבי הוא אינדיקטור חשוב ביחס למדדים המסורתיים. המדד המסורתי החשוב ביותר הוא יחס כיסוי הדיבידנד - יחס הרווחים המחולק לדיבידנד של חברה. הבעיה היא שיחס זה אינו מביא בחשבון את מבנה ההון של החברה, וכן את היקף ההון הנדרש על ידי חברה (capex) ביחס למבנה ההון.

חברות בעלות מינוף גבוה עשויות להידרש לקצץ את הדיבידנד שלהן בזמנים של לחץ בפירעון חובות. ביחס להשקעות קפיטליות, בחברות עם דרישות capex גבוהות יש הבדלים גדולים יותר בין הרווח הנקי המדווח לבין תזרים המזומנים האמיתי העומד לרשות בעלי העניין (בעלי אג"ח ובעלי מניות).

דוגמה מובהקת לתופעה זו הן חברות האנרגיה, המאופיינות ביחסי חוב גבוהים, וגם בדרישה גבוהה להשקעות קפיטליות. המשקיעים בסגמנט זה חוששים מ"איום" על חלוקת הדיבידנדים, ולכן דורשים תשואת דיבידנד גבוהה. בדומה לשוק האג"ח, תשואות גבוהות משקפות סיכון גבוה. לא במקרה קרן VIG מחזיקה 0% במניות אנרגיה.

הבדלים בהיקף הנכסים ואופי ההחזקות

אם כך, משקיעים המעוניינים בחשיפה למניות בעלות דיבידנדים צומחים בארה''ב מוזמנים לבחור בין שתי קרנות הסל שניתחנו לאורך טור זה: Vanguard Dividend Appreciation (סימול: VIG), ו iShares Select Dividend ETF-(DVY).

לשתי הקרנות מדדי ייחוס שונים, בעיקר בשל ההגדרה ש-VIG חייבת להחזיק מניות המציגות היסטוריה של גידול בדיבידנד על פני 10 שנים רצופות, לא כולל מניות REIT. שוני זה מוביל להבדלים משמעותיים בסקטורים המוחזקים, כאשר DVY מוטית פיננסים ותשתיות כאמור, לעומת VIG המגוונת יותר.

ההבדל קיים גם בתשואת הדיבידנד, כפי שהזכרנו לעיל, והפערים בין השתיים נמשכים גם בהיקף הנכסים המנוהלים ובדמי ניהול הנגבים. קרן VIG, שהוקמה במרץ 2006, מנהלת נכסים בהיקף עצום של כ-47 מיליארד דולר בעוד שב-DVY מנוהלים נכסים בסך 13 מיליארד דולר. דמי הניהול השנתיים שקרן VIG גובה הם 0.06%, מול 0.39% שגובה DVY.

לקרן DVY יש כ-100 החזקות, לעומת כ-200 שמחזיקה VIG, שמציגה כאמור ביצועים טובים משמעותית: מתחילת השנה תשואה כוללת של 4.0%, לעומת ירידה של 17.1% שספגה DVY, וב-5 השנים האחרונות תשואה של כ-77% מול 32%, בהתאמה. 

הכותבים הם מנכ"לית משותפת ואנליסט בבית ההשקעות אופנהיימר. אין לראות באמור הצעה או ייעוץ לרכישה ו/או מכירה ו/או החזקה של ניירות ערך, והוא אינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם

קרן הסל VIG
שם הקרן: Vanguard Dividend Appreciation ● מדד הייחוס: Nasdaq US Dividend Achievers Select Index ● מועד השקת הקרן: מרץ 2006 ● סך נכסים שמנהלת: 47 מיליארד דולר ● מספר המניות שמחזיקה: כ-200 ● התפלגות החזקות עיקריות: צריכה בסיסית (17.1%), בריאות (16%) תעשייה (15.9%) ● תשואה כוללת מתחילת 2020: 4.0% ● דמי ניהול שנתיים: 0.06%

עוד כתבות

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

דיווח: מגעים לשיחה בין ביידן לנתניהו - ככל הנראה עוד היום

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין