גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התפטרות ראש אגף התקציבים במשרד אוצר – דווקא הזדמנות לשינוי חיובי

דרוש כעת ראש אגף תקציבים שחושב אחרת, שרואה את התמונה הרחבה, כזה שמפנים עד הסוף את גודל השעה ואת עוצמת המשבר

שאול מרידור / צילום: יוסי זמיר, גלובס
שאול מרידור / צילום: יוסי זמיר, גלובס

ביום ראשון בערב, כשראש אגף התקציבים במשרד האוצר, שאול מרידור, הודיע על התפטרותו, געשה הארץ. שורה ארוכה של פרשנים נזעקה להלך עלינו אימים, שהמצב הכלכלי הבעייתי היום הוא רק ספתח למה שעוד מחכה לנו בעקבות ההתפטרות. אצא שאיני שותף להלך-רוח זה. העזיבה של ראש אגף התקציבים יכולה להיות הזדמנות לשינוי חיובי; לאתחול מחדש של דרך ההתמודדות עם משבר הקורונה הכלכלי של הדרג המקצועי במשרד האוצר, שמקבלת ממני את הציון נכשל עד כה.

אין חולק שאנשי האוצר הם מוכשרים ומסורים. אולם תפיסת העולם הכלכלית של רובם הומוגנית מדי, ועיקרה פנקסנות והסתכלות דרך החור של הגרוש. התפיסה הזאת מנעה מהם לזהות את ממדי המשבר בראשיתו, וגרמה להם להמליץ על שורה של צעדים שגויים, שבסופו של דבר עולים לנו יותר, וגם לא משיגים את מטרתם.

כך למשל, הבחירה בראשית ימי המשבר ב"מודל החל"ת" לשוק התעסוקה, במקום ב"מודל הגרמני" של העסקה גמישה, הביאה לאבטלה עצומה. מה שנדרש מאנשי האוצר היה ללמוד את השיטה שיושמה בהצלחה בגרמניה, כבר במשבר של שנת 2008. במקום לעשות זאת, נבחרה שיטה לא מוצלחת שמנתקת את הזיקה בין המעסיק לעובד, ולכן גם יקרה בהרבה מהמודל הגרמני. זאת, משום שהיא כוללת תשלומי מענקים גבוהים למעסיקים כדי שיחזירו עובדים לעבודה, וכן רשת ביטחון לעובדים בחל"ת לתקופה שחייבת להיות ארוכה יחסית.

לאחר מכן הגיע הפיאסקו של המענקים לעצמאים. מרוב החשש שאף אחד לא "יתחמן", נקבעו כללים וביורוקרטיה שלא ניתן היה להתמודד איתם. התוצאה - מענקים שלא הגיעו בזמן, תסכול של אנשים, הצורך "לתקן" במענקים נוספים, שרק עלו יותר ועוד. בנוסף, התגלע ריב מתוקשר עם המורים על מספר זעום של ימי חופשה. שוב, הרצון הכפייתי לחסוך, במקום להסתכל קדימה ולחשוב איך דווקא מזרימים תקציבים למערכת החינוך כדי להתאים אותה כמה שיותר מהר לעידן ההוראה החדש. ולא פחות בלתי נתפס היה המאבק ברופאים, והדרישה שימי הבידוד שלהם ינוכו להם מימי חופשה. שוב פנקסנות, במקום להבין שהצוות הרפואי הוא חוד-החנית במאבק בקורונה. וישנן דוגמאות נוספות.

לכן, דרוש כעת ראש אגף תקציבים שחושב אחרת, שרואה את התמונה הרחבה. כזה שמפנים עד הסוף את גודל השעה ואת עוצמת המשבר. אדם שמבין שעכשיו אפשר להיות קצת פחות מוטרדים מהיחס "הקדוש" של חוב-תוצר. ראש אגף תקציבים שמבין שזה הזמן ליישום "מודל רמזור כלכלי", שיכלול תמיכה דיפרנציאלית באנשים ובענפי המשק השונים, בהתאם להיקפי הפגיעה של הקורונה בהם. שזה הזמן להשקעות משמעותיות במערכות החינוך והבריאות, בתשתיות ובמנועי צמיחה. מנועים דוגמת הכשרות מקצועיות והסבות עובדים, דיגיטציה ו"ניו-דיל" תשתיתי, לרבות ניצול היתרונות שיכולים להיות לנו בתחום האנרגיה הירוקה. זו גם העת לזיהוי חכם של המקורות למימון צד השימושים. עוד לא מאוחר לתקן, וראש אגף תקציבים חדש יכול לעשות את ההבדל.

בשולי הדברים, אני תמה על כך שישנם כתבים כלכליים ופרשנים רבים שמיישרים קו עם אגף התקציבים. מצד אחד, אי אפשר לצעוק שהטיפול של האוצר במשבר כושל; ומצד שני, כשראש אגף התקציבים מתפטר, לבכות על לכתו ולדאוג לדירוג האשראי של המדינה. נסו להיות עקביים יותר. בעיניי, יותר לגיטימי שעכשיו יצעקו מי שטענו שלאורך הדרך פעל אגף התקציבים נכון. אך אני חושב הפוך - ראש אגף תקציבים חדש יכול להפוך את משבר הקורונה להזדמנות! 

הכותב הוא חבר סגל בכיר בפקולטה לניהול ע"ש קולר באוניברסיטת תל-אביב ובעלים של קרן השקעות

עוד כתבות

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

דב קוטלר, מנכ''ל בנק הפועלים / צילום: תמר מצפי

אחרי חמש שנים: מנכ"ל בנק הפועלים דב קוטלר פורש

דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים, הודיע על החלטתו לסיים את תפקידו ● דירקטוריון הבנק החליט למנות ועדת דירקטוריון לאיתור מנכ"ל, בראשה יעמוד יו"ר הדירקטוריון ראובן קרופיק

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

פתיחה ירוקה בתל אביב; מדד הבנקים עולה ב-1.5%, אודיוקודס צוללת ב-15%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.8% ● אילו הן המניות שמעניינות את המשקיעים? ● אודיוקודס לא עמדה בציפיות האנליסטים ● דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים פורש מתפקידו ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" ● עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ב-5%

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

בוגרי אגף תקציבים מוחים נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה

בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר יתאספו מחר (ג') למחות על כך שהאגף אינו שומר על הקופה הציבורית ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

ארה"ב דוחה את שליחתו של נשק מדויק לישראל

ממשל ביידן מעכב את אספקת התחמושת לתקיפה ישירה משום שהוא לוחץ על בעלת בריתו ישראל לא להיכנס לרפיח

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"הבורסה בת"א אטרקטיבית": מנהל ההשקעות שבעד קמעונאות וביטחון

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים. המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב־20%-10%, וזמן האספקה יתארך - וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

מכון בית יעקב. המסלול בפיקוח צמוד של המל''ג / צילום: באדיבות מכון בית יעקב

הסיפור המלא מאחורי ההצלחה הפנומנלית של תלמידות בית יעקב במבחני רואי החשבון

הסטודנטיות של סמינר בית יעקב מככבות שוב בראש טבלת הנבחנים בבחינות רואי החשבון, ולכן החלטנו לקדם מחדש את הכתבה שמתארת את דרכן להצלחה ● איגוד הסמינרים החרדי "בית יעקב" קיבל אישור להכשיר בעצמו רואות חשבון, מה שעד כה התאפשר רק באקדמיה ● הבוגרות הטריות צלחו את המבחנים באחוזים מטורפים והותירו את המוסדות האקדמיים מאחור ● בדרך עוררו שאלות על אופן שילוב החברה החרדית בשוק העבודה, אך גם על עתיד המקצוע

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

אהוד אולמרט, רה''מ לשעבר / צילום: שלומי יוסף

האם החלטה 1701 קוימה בזמן כהונתו של אהוד אולמרט?

אולמרט טען כי בתקופתו החלטה 1701 קוימה. הממשלה בראשותו גרסה אחרת ● המשרוקית של גלובס