גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"ייצרתי הכנסות למדינה, ממע"מ ומס הכנסה, של קרוב ל-5 מיליון שקל"

דן פרמן הוא בעלים של "תזונה לחיים בריאים", יבואנית כלי הבישול הבריאותיים של Salad master ● "אם זה היה בידיי ביטוח לאומי הכול היה עובד נפלא, אבל אנחנו נפלנו על רשות המסים, שיש להם מערכת שיודעת רק לקחת" ● "גלובס" שם את הסיוע לעסקים קטנים ולעצמאים במרכז  

דן פרמן / צילום: ערן ירדני - digital-motion
דן פרמן / צילום: ערן ירדני - digital-motion

"אני נלחם על העסק שלי בשיניים. אני בעל ואבא לארבעה ילדים, וכל התא המשפחתי שלנו מבוסס על העסק. בשמונה השנים מאז שפתחתי את החברה מכרתי כלי בישול בשווי 25 מיליון שקל בארץ וייצרתי הכנסות למדינה, ממע"מ ומס הכנסה, של קרוב ל-5 מיליון שקל, ואני רוצה לעשות את אותו דבר עוד 8 שנים קדימה. אבל אם המצב יימשך ככה, אז זה יהיה בלתי אפשרי. אבל אנחנו פה כדי להיות, אז אנחנו נלחמים. אנחנו אוהבים את מה שאנחנו עושים ואוהבים לעשות את החברה בריאה יותר. אני מקווה שזה יימשך", אומר דן פרמן, בן 46, בעלים של "תזונה לחיים בריאים", יבואנית כלי הבישול הבריאותיים של Salad master.

רגע לפני המשבר, פרמן, בעל שליטה שכיר ובעל מניות יחיד, העסיק את אשתו כמנהלת שיווק ואדמיניסטרציה ואת אביו כמנהל מחסן. בנוסף הוא סיפק עבודה קבועה ל-20 שפים עצמאיים שהעבירו סדנאות בישול בריאותיות ללקוחות. העסק היה מבוסס על סדנאות בישול חינמיות שנערכו בבתים ובמוסדות שהזמינו סדנאות ועל מכירות המוצרים - כלי בישול בריאותיים (בישול ללא שמן ומלח ובשיטת וואקום למשל) שבהם השתמשו בסדנה. "מדי חודש היינו עושים 25 סדנאות אישיות-משפחתיות ובין פעם לפעמיים בשבוע התקיימה סדנה קבוצתית, שבה היו עשרות אנשים ואפילו 100 איש בסדנה. הסתובבנו בכל הארץ. בסביון, רשפון, ירושלים ועוד. בעקבות הסדנאות היו מכירות של מוצרים, כלי בישול ואביזרים שבהם אנחנו משתמשים בסדנאות. הרעיון היה לבשל ולאכול מהכלים, ורק אחר כך לרכוש. זו הייתה חווית טעמים וריחות", אומר פרמן.

ואז הגיעה הקורונה

ואז הגיעו הקורונה והסגר של חודש מרץ, שהובילו את פרמן לשלוח את אשתו ואביו לחל"ת ואת כל השפים העצמאיים הביתה. "שלחתי את אשתי לחל"ת ומתברר שדמי האבטלה שהיא מקבלת זו ההכנסה היחידה היציבה שיש לנו היום. גם את אבי בן ה-76 נאלצתי להוציא לחל"ת, והוא כנראה לא יחזור לעסק כבר. הוא היה פעיל מאוד ועבד היטב, והזדקן לי פתאום בבת אחת מהלבד הזה בבית. אנשים מתבגרים בקורונה. כשיש עבודה אתה חי, ושכאין פחות. יש לי 20 שפים פרילנסרים שעבדו איתי שנים, מ-2012, ולא הייתה לי עבודה לתת להם בחודשים מרץ-אפריל, אז יש להם סיפורים קשים של זוגות צעירים שנאלצו לחזור לגור אצל ההורים וכאלה שקשה להם לעבור את החודש".

במשך הסגר הראשון המשרדים הראשיים של העסק של פרלמן - שהיו ממוקמים במבנה של 150 מטר ששכר בעפולה (עיר מגוריו של פרמן), ועוד 50 מטר שנשכרו לטובת המחסן - היו סגורים לחלוטין, אך פרלמן המשיך לשלם את השכירות ככל שיכל. כשכבר לא היה לו כסף לשכירות - העסק פונה מהמבנה. "במרץ כבר כמעט לא הייתה עבודה. שבועיים לפני הסגר החלו הביטולים של סדנאות מהחשש מהקורונה, וב-15 במרץ הכל כבר נסגר. מבחינה תזרימית ירדנו ממאה לאפס. באפריל הייתי עם אפס הכנסות. המשכיר שלי פינה אותי מהמשרדים כי לא שילמתי לו את השכירות על חודש יוני. על אפריל ומאי שילמתי ביוני, וביוני כבר לא שילמתי, כי לא היה לי את הכסף".

לא קיבלת מענקים מהמדינה או הלוואה בערבות המדינה?
"9 ימים אחרי שפינו אותי מהמשרדים קיבלתי את המענק מהמדינה. זה סכום נמוך מאוד אבל לפחות הייתי יכול לשלם שכירות. רק שהוא הגיע מאוחר מדי. אני זוכר שבמרץ ראיתי את ביבי וכחלון בטלוויזיה והם אמרו 'אנחנו נדאג לכם', אז זה נתן לי ביטחון ושקט שאנחנו העצמאים בידיים טובות, אבל זה היה ביטחון מזויף. הם הציגו אז את התכנית של ההלוואות בערבות המדינה. עוד לא היו מענקים, אז הגשתי בקשה להלוואה מיד אחרי שניתן היה ודחו את הבקשה שלי.

"אני שכיר בעל שליטה, ואני רואה שסביבי אנשים מקבלים סכומי כסף שונים כמענקים, אבל נגמר אפריל ואנחנו השכירים בעלי השליטה לא קיבלנו כלום. בהתחלה בכלל לא התייחסו אלינו. להלוואה סירבו לנו כי אני נחשב לענף מסוכן, תחום האוכל. עד היום אני מגיש בקשות בקרן בערבות המדינה, אני כבר בגוף הפיננסי השביעי, ואנחנו עדיין מנסים לגייס כסף. במאי קיבלנו אופק כשהתחילו מענקי ההוצאות הקבועות, אבל התברר כי גם פה המדינה לא ממהרת להעביר לנו את הכסף שהבטיחה. היא לא ממהרת לתת מענקים".

למה הכוונה "המדינה לא ממהרת לתת מענקים"?
"אני עומד בכל תנאי הפגיעה שנקבעו במענקים, אבל מעבירים לי את הכסף בפעימות קטנות ולא את מלוא הסכום. וכל חודש מורידים עוד את הסכום. במרץ היה לי מחזור של 100 אלף שקל במקום 400-300 אלף, באפריל היה לי מחזור אפס ובמאי שוב רק מאה אלף במקום 300-400 אלך שקל ביחס לשנה שעברה. ירדנו בהתחלה לפגיעה של 90% ואח"כ לפגיעה של 65%, כי בינתיים הקמתי מערך הדיגיטלי, ועכשיו נפגענו שוב מהסגר.

"במרץ אפריל הייתי זכאי למענק השתתפות בהוצאות של 75 אלף וקיבלתי אותו. הגשתי בקשה למענק השתתפות בהוצאות על מאי יוני ב-17 באוגוסט, ובספטמבר קיבלתי מקדמה של 20 אלף שקל מתוך 67 אלף שאמרו שמגיעים לי (במקום 75 אלף), ועד היום לא קיבלתי את המענק כולו. ביולי אוגוסט נתנו לי מקדמה עוד יותר קטנה - 10,000 שקל בשתי פעימות, וגם שוב הפחיתו לי את הסכום של המענק שאני זכאי לו, ל-37 אלף שקל, למרות שההוצאות שלי זהות. כל חודש הוריד את הסכום באופן תמוה. הרבעון האחרון של השנה - ספטמבר עד דצמבר - אלה החודשים החזקים שלי בעסק, בייחוד חודשי החגים, אז אני צפוי עכשיו לפגיעה הכי חזקה שלי והמענקים רק יורדים".

מסבירים לך את הירידה בסכומים?
"ההסברים לא מספקים. רשות המסים היא צינור החמצן שלנו, העצמאים והשכירים בעלי השליטה, וזו הייתה טעות שהממשלה עשתה שהעבירה את זה לטיפולם. אם זה היה בידיים של מאיר שפיגלר מהמוסד לביטוח לאומי אז הכול היה עובד נפלא, כי יש להם מערכת שיודעת לתת כסף, אבל אנחנו נפלנו על רשות המסים, שיש להם מערכת שיודעת לקחת ולא לתת.

"במשפחה שלי יש עוד עצמאים קטנים יותר ולא במחזורים שלי וכשעזרתי להם להגיש את הבקשות למענקים, ראיתי איך בלחיצת כפתור הם קיבלו את הכסף. אנחנו, שכירים בעלי שליטה, שיש לנו הנהלת חשבונות כפולה ודיווחים ואנחנו הכי מבוקרים, לא סומכים עלינו על בסיס הצהרה ולא נותנים לנו את הכסף. למה אצלנו צריך מכתבי דחייה ועיכובים בכסף ושערעור לוקח 180 יום ונקבל את הכסף רק בעוד שנה כשהעסק ימות? כי זה הרבה כסף. את הכסף הגדול המדינה לא רוצה לתת. המדינה מחכה ש-30-40% מהעסקים יפלו ואז היא לא צריכה לשלם".

אז איך שורדים כלכלית?
"ניסיתי מתחילת הדרך להילחם על החברה. הקמתי מערך דיגיטלי מאפס והעברתי את הפעילות לאינטרנט, אבל איך מעבירים טעמים לזום ולאינטרנט? איך מה שאדם היה טועם ואוכל יעבור בסדנה דיגיטלית? זה היה האתגר הגדול.

"בכל זאת, קרה לנו דבר טוב מהקורונה וזה שהקשר עם הלקוחות התחזק, כי בזום אני יכול לעשות יותר סדנאות מאשר המפגשים הפרונטליים ואני יכול להיות בכל הארץ במקביל, באילת ובקרית שמונה יחד. אני אופטימי ותמיד מחפש את הטוב אבל לצערי יש הרבה רע. בכל זאת, העסק נהיה קטן. פעמיים בשבוע יש לנו סדנאות זום של 50 איש ואני עושה גם כמה סדנאות פרטיות בשבוע. אני נאלץ לעשות הרבה יותר פעילות חינמית. יש לי יותר הוצאות שיווקיות וכשפתחו את הסגר הקודם עשינו גם סדנאות שבועיות בבתים, אבל היום השוק נמצא במגננה, כולם מחכים לראות מה יהיה ולכולם יש פחות כסף, אז זה הופך את העבודה לקשה יותר.

"אחרי שפינו אותנו מהמשרדים הבנתי שאני לא יכול לסמוך על הממשלה, נכנסתי לכוננות ספיגה ועשיתי עוד צעדי התייעלות. שינינו את התכנית העסקית והוזלנו אותה. נאלצתי להקטין את השכר של מעבירי הסדנאות בדיגיטל, מה שגרם כמובן לאי שביעות רצון ואיבדתי כוח אדם, כי חלק לא הסכימו לעבוד כך".

המעבר לדיגיטל החזיר אותך למחזורים של לפני המשבר?
"ממש לא. אני מוכר היום כ-35% ממה שהייתי מוכר קודם. אני פגוע קבוע ב-65%, ולפעמים יותר".

עצמאים, בעלי עסקים קטנים ושכירים בעלי שליטה - אנחנו רוצים לשמוע אתכם. להשתתפות במדור אפשר לפנות למייל i-can-help@globes.co.il

עוד כתבות

שחרור חטופים בעסקה האחרונה / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

משלחת ישראלית יוצאת לקטאר, עימות בדיון בין רה"מ לרמטכ"ל

שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● דיווח: איראן הצליחה לפגוע ב-5 בסיסים של צה"ל ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: דירה בב"ש נמכרה ב־1.62 מיליון שקל

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

לידר מעריכים: הריבית עשויה לרדת כבר מחר

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית מחר (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה מחר עומד על 65%

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר הוועד של הכללית: "להוציא את מאבקי הכוח והתככים שלכם אל מחוץ לשערי בתי החולים"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

נעילה אדומה באירופה; טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● דאקס מאבד 0.7%, קאק נסוג ב-0.9% והפוטסי נחלש ב-0.2% ● הביטקוין ירד ביממה האחרונה ב-0.6%, וכעת ערכו של מטבע אחד עומד על כ-108,870 דולר ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו / צילום: ap, Eric Risberg

הבניין בסן פרנסיסקו התנדנד ועבר שיפוץ. מה קרה למחירים?

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו עבר שיפוץ יסודי בשווי 100 מיליון דולר, לאחר שהחל לשקוע זמן קצר לאחר שהושק • אלא שלמרות הצלחת השיפוץ, מחיר הדירות בו ירדו ביותר מ־20%