גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"נצטרך לנוע מגל לגל ומסגר לסגר. חברות הנדל"ן המניב הקטנות צריכות לעצור לראות לאן השוק הולך"

גיא עמוסי, מנכ"ל משותף בחברת פרופרטק העוסקת בתיווך לנדל"ן מסחרי, התמזג דווקא עכשיו עם חברת אביסון יאנג הבינלאומית • הוא בונה על החברות הישראליות שפועלות גם בחו"ל שיצטרכו את שירותי החברה, אבל מודה שמצב הענף לוט בערפל

גיא עמוסי / צילום: איל יצהר, גלובס
גיא עמוסי / צילום: איל יצהר, גלובס

בתור מי ששימש בעבר מנכ"ל קבוצת הכדורגל של הפועל תל אביב, אין פלא שגיא עמוסי, מנכ"ל משותף של חברת פרופרטק אביסון יאנג, העוסקת בתיווך לנדל"ן מסחרי, משתמש בדימויים מעולם הכדורגל. פרופרטק, שאותה ייסד, התמזגה לאחרונה עם רשת התיווך הבינלאומית אביסון יאנג, והוא מדמה את המיזוג הזה לאירוע אקטואלי מעולם הכדורגל: "כולם כרגע מדברים על מנור סלומון (שחקן הכדורגל - ה"מ)", שהיה שחקן בקבוצה מקומית קטנה (מכבי פתח תקוה), וכשעבר לשחק בחו"ל (קבוצת הכדורגל האוקראינית שחטאר דונצק), נהיה כוכב בזכות החיבור לבינלאומי. גם במקרה שלנו, החיבור לאביסון יאנג ייתן לנו איכויות אחרות לגמרי".

איזה אינטרס יש לחברה בינלאומית בתחום הנדל"ן להגיע לכאן דווקא עכשיו? אין מספיק צרות בגזרה שלה?
"לעסקה כזו קודמים מגעים של למעלה משנה. נכון שאת העסקה השלמנו בתקופת הקורונה, אבל פרופרטק משרתת ושירתה כבר הרבה שנים לקוחות בינלאומיים כמו JLL, קושמן וויקפילד. נכון שישראל קטנה, ו-9 מיליון תושבים זה אפילו לא רובע בניו יורק. אבל ישראל היא סטארט-אפ ניישן, וזה מה שמשך אותם לכאן".

כבר כעת, אומר עמוסי, הוא מרגיש את תוצרי הלוואי של המיזוג הטרי. "בבורסה האמריקאית נסחרות מאות חברות ישראליות, ויש דרישה דומיננטית של חברות ישראליות לקבל שירות מעבר לים. קחי למשל, חברה שיושבת כאן ומצליחה ורוצה לפתוח סניף בניו יורק. או בלונדון".

הם יכולים פשוט לגשת לסניף של אביסון יאנג בניו יורק או בלונדון, ולקבל שירות מהם. בשביל זה לא צריך מיזוג.
"הם סומכים עלינו שנביא אותם למקומות הכי טובים. ברגע שאת סומכת על מישהו, נוח לך לפנות אליו.

"השבוע לקחתי חברה לראות משרדים באחד המגדלים המבוקשים בתל אביב. אני מכיר את שני הצדדים, גם את הבעלים וגם את הלקוח. ראיתי שהם לא מתאימים, ואמרתי: עדיף שלא תהיה כאן עסקה. החוכמה היא לעשות עסקה שכולם יהיו מרוצים ממנה".

"לא כל החברות זה גוגל ואמזון"

את פרופרטק ייסד שותפו של עמוסי והמנכ"ל המשותף, אבי גימפל, לפני 22 שנה. מאז המיזוג עם אביסון יאנג (Avison Young), החברה נקראת פרופרטק אביסון יאנג. פעמיים בשבוע עמוסי וגימפל משתתפים בשיחת זום של הפירמה עם אנשיה בכל העולם: פעם בשבוע עם מתווכים באירופה, ופעם נוספת עם אנשי צפון אמריקה. "המצב באירופה ובארה"ב", חולק עמוסי את רשמיו מהשיחות, "זהה לחלוטין למצב אצלנו. חיים בין גל לגל. השוני היחיד הוא המידה שבה הדוק הסגר, וזה תלוי בפיק. השותף שלי בניו יורק אומר שכרגע רק 10% מהעובדים חזרו למשרדים, ואם תסתכלי על עזריאלי, שרונה, על מגדלי אלון, זה פחות או יותר המצב גם כאן. מגרשי החניה ריקים והמשרדים בתפוסה מינימלית. האבטלה בניו יורק הגיעה ל-15% והם מאמינים שניו יורק תחזור לעצמה רק ב-2025".

בארצות הברית, הוא מספר, הכללים נוקשים מאוד. בניגוד למה שקורה בישראל, שם כשחברה מודיעה לעובדיה שלא להגיע למשרדים, אף אחד לא מגיע, וכבר היו מקרים שעובדים ישראלים התווכחו עם ההנהלה האמריקאית, כי רצו לבוא למשרד בכל זאת. "שם", הוא מספק אנקדוטה, "הכול פוליטי: הדמוקרטים הולכים עם מסכות, והרפובליקנים הרבה פחות".

בכל מקרה, "כולם כרגע בהמתנה לראות מה יהיה. המשבר הזה הוא משבר בגודל תנכ"י, דרמטי, שמשפיע על כל תחומי החיים ומאוד משפיע על הנדל"ן מהרבה בחינות. בכל העולם יש חוסר ודאות מוחלט וקשה לדבר על מה יהיה בעוד שנה או שנתיים. עד שיהיה חיסון, נצטרך לנוע מגל לגל ומסגר לסגר. יש כמה מחלות שעד היום לא מצאו להן חיסונים, אז צריך להביא את זה בחשבון".

עמוסי מנסה להמחיש את הקושי באי הוודאות בנדל"ן: "כעיקרון, עסקת שכירות של נדל"ן מסחרי היא לחמש שנים. זה אומר ש-20% מהחוזים מסתיימים בכל שנה ו-20% מהשוכרים צריכים להיערך מחדש. עומד ה-CFO של חברה, ושואל את עצמו לקראת חתימת החוזה כמה שטח הוא שוכר. מובן שמנצלים את המצב כדי להתווכח על המחיר. כולם בסיטואציה של חוסר ודאות ואין עם מי להתייעץ, לצורך העניין העצה שלי היא בעלת ערך כמו עצה של קוראת בקפה".

"כל הנדל"ן העולמי עומד עכשיו, כי אנשים לא טסים. הווליום ירד בעשרות אחוזים. תארי לך קרן ריט סינגפורית שרוצה לקנות נכסים באירופה. אז כשהאנשים של הקרן מגיעים מסינגפור ללונדון, הם צריכים בידוד, ובחזרה, אותו הדבר, כך שנסיעה כזו מסתכמת בחודש ימים. הכול נעצר, בקושי יש עסקאות".

איפה אתם בסיפור הזה?
"הנדל"ן העסקי הוא הראשון להיפגע, או עשוי להיות הראשון להיפגע, תלוי לאן הדברים יתפתחו. הטכנולוגיה שינתה את כל תפיסת הנדל"ן. אפשר לעבוד בצורה נוחה מהבית, אנשים ראו שזה אפשרי וטוב להם, וכנראה שאחוז מסוים ינצלו את זה ויעבדו מהבית. אבל אין ספק שיש לא מעט עובדים שכבר רוצים לחזור למשרדים. במגזר ההייטק, שמוביל את התעשייה, כנראה שחלק מהאנשים יעבדו חלק מהזמן מהבית. ולגבי מי שיעבדו מהמשרדים, אולי יצטרכו דווקא ספייס יותר גדול. עשוי להיות שינוי של 10%-20% בהיקף השטח שחברות יצטרכו".

איך אתה מסביר את זה שחברות הענק לא מצמצמות שטחים?
"לא כל החברות זה גוגל ואמזון. נכון שרוב השיח הוא על החברות האלה, אבל רוב החברות הן בינוניות בגודלן. החברות שאנו מטפלים בהן בודקות אפשרות לצמצם שטחים וגם לעבור לעבוד בחללי עבודה משותפים. שם אפשר לקבל משרדים לטווח זמן קצרים וברמה של משרדי גוגל. העובד של גוגל בא בבוקר, ומחליט אם הוא עובד היום ב’מתחם אסיה’, או ב’מתחם הולנד’. המלחמה היא על הטאלנט שיבוא אליך ואתה צריך לספק לו את התנאים האלה".

איך להערכתך תשפיע הקורונה על תכנון המשרדים?
"אני חושב שבעלי הנכסים יצטרכו ליצור מתחם נוסף שישמש את הדיירים בבניין לפרקי זמן קצרים. כלומר, אם אני חברה ששוכרת 70 אחוז מהשטח שלקחתי בשנה שעברה כי הצטמצמתי, יהיה שטח שיוכל לשמש למשרדים זמניים בפיקים. זו לדעתי תהיה אחת התוצאות".

כבר לא נראה משרד קלאסי, עם התמונות של המשפחה.
"התמונות יישארו בגלריה של הטלפון. לעובדים לא יהיו כיסאות קבועים, ולא תהיה עמדת טלפון כי ממילא כולם מדברים בנייד. יהיה מקום לטעון את הטלפון, חניון אופניים טוב ומקלחת".

נראה שאתה מדבר איתי בעיקר על העובד התל אביבי, אך מחוץ לתל אביב אנשים עדיין מגיעים לעבודה ברכב פרטי.
"בכל בניין חדש, גם מחוץ לתל אביב, נמצא את הפסיליטיס האלה".

יש סתירה מסוימת במה שאת אומר: מצד אחד חוזים שעובדים פחות יגיעו, מצד שני משקיעים במשרדים כך שעובדים ירצו לשהות בהם כמה שיותר.
"לא לכולם נוח לעבוד מהבית. יש סטודנטים שגרים שלושה שותפים בדירה, יש הורים לילדים קטנים. יהיו עובדים שיגיעו חמש פעמים בשבוע וצריך לדאוג לוול ביאינג שלהם".
"15 יזמים מחזיקים 80% מהשוק"

ההתפתחויות בעולם המשרדים, אומר עמוסי, תלויות הרבה בהייטק, שמניע את הכלכלה. "ככל שהוא צומח ועף למעלה, המשרדים מתמלאים. כך או כך, תוכניות הבנייה של משרדים - הן בתל אביב ובמיוחד מחוץ לתל אביב, כוללות מיליוני מטרים רבועים של משרדים: בבני ברק, פתח תקוה. צריך למלא אותם ואני שואל את עצמי מי יישב בהם. קחי את מתחם האלף במערב ראשון לציון. יש שם מאות אלפי מטרים של משרדים. ברעננה, כפר סבא. מי יישב שם?

"יש אנשים שרכשו משרדים להשקעה, ופתאום לא יהיה מי שיישב שם והארנונה ודמי הניהול לוחצים, ולא ברור מה עושים. מתוכננים מיליוני מטרים רבועים שלא בטוח שהם יאוכלסו".

 אתה לא יודע על חברות נדל"ן מניב שעצרו תוכניות בגלל הקורונה?
"ישראל מאופיינת במודל של 15 חברות שמחזיקות 80% מהשוק, והן נכנסו אליו במצב פיננסי טוב. הן לא יעצרו את קניית הנכסים ולא את בניית הנכסים. אבל כל החברות הפרטיות צריכות לעשות עצירה ולראות לאן זה הולך".

מה לגבי הסבה של בנייני משרדים למגורים?
"זה לא בלתי אפשרי אבל מאוד מסובך. גם הסבה למלונאות מסובכת. אז נכון שמבחינה רגולטורית זה מופיע בחוק ההסדרים, אך בישראל כל חקיקה לוקחת שנים ומהלך כזה יארך עשר שנים. מה עוד שלעיריות אין מוטיבציה לזה, כי הן מרוויחות מנדל"ן עסקי. כשיש לך פרויקט שהוא מלכתחילה עירוב שימושים זה משהו אחר, אבל לא הסבה".

גיא עמוסי

מנכ"ל משותף פרופרטק אביסון יאנג ● בן 55, נשוי פלוס שלושה ● מתגורר ביהוד ● רואה חשבון בהשכלתו ● בעבר שימש מנכ"ל הפועל תל אביב, סמנכ"ל כספים של קסמבה, שנמכרה ללייבפרסון ● אלוף משנה במילואים, סגן מפקד יחידה מיוחדת בחיל האוויר

עוד כתבות

יניב ורדי / צילום: קרן מזור

הוא התחיל כנהג לימוזינה ופועל בניין. היום חברת הסייבר שהוא מנהל בדרך להנפקה

יניב ורדי, מנכ"ל חברת הסייבר קלארוטי, כבר רואה את ההנפקה באופק אך מאז 7 באוקטובר הוא לקח על עצמו גם את תפקיד ההסברה ● לא כולם יודעים איך לאכול את זה, אך כאבא לבן שנפצע במלחמה הוא לא מוכן לוותר: "מזהה בורות וחוסר הבנה אצל דור ה-Z בארה"ב"

כלי רכב חדשים בקונטיינרים בנמל חיפה / צילום: יח''צ

הטרנד החדש בהובלה של רכבים מסין, והמכוניות שנחתו בישראל

לאחרונה, מיובאים ארצה אלפי כלי רכב חדשים מסין שמגיעים באמצעות אוניות מכולה, במקום באמצעות ספינות ייעודיות להובלת רכב - זה מה שעומד מאחורי התופעה ● וגם: סמארט משיקה קרוס־אובר חשמלי חדש בישראל, וקיה משיקה משפחתית להמונים ● השבוע בענף הרכב

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מיהו המוזיקאי המפורסם שהפך ממיליונר למיליארדר בשבוע שעבר?

באיזה סרט של טרנטינו הופיעה דניאלה פיק, למה אברהם שלונסקי גרם ללאה גולדברג לבכות, ובמה עוסקים גרונטולוגים? ● הטריוויה השבועית

האיום החות'י זולג גם לתובלה הימית מאירופה לישראל / צילום: Pak Agen / marinetraffic.com

בגלל המתיחות הביטחונית: עלייה חדה במחירי הובלת הרכב מאירופה לישראל

יבואני רכב ישראליים קיבלו הודעה מהנציגה של חברת הספנות "גרימלדי", לפיה החל מה-15 ביוני, צפויה עלייה חדה במחיר הובלת הרכב בספינות ייעודיות מאירופה לישראל ● בענף מעריכים כי ההתייקרות הסופית צפויה לנוע סביב כ-800 שקל לרכב פרטי

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; סנטינל וואן ירדה בכ-13%

הנאסד"ק ננעל סביב רמות הבסיס ● בורסות אירופה ננעלו במגמה מעורבת ● הניקיי עלה בכ-1.3% ● מניית ג'יי.די. ספורטס נופלת בכ-11% בשל האטה במכירות ● מחירי הנפט ירדו ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בירידות ● מדד ה-PCE, מדד האינפלציה המועדף על הפד, עמד על 2.7% באפריל, בהתאם לציפיות

אזרחים בהודו עומדים בתור כדי להצביע בבחירות, היום / צילום: ap, Prabhjot Gill)

OpenAI מאשימה: חברה ישראלית ניסתה להתערב בבחירות בהודו

OpenAI ומטא (Meta) הודיעו לאחורנה על חסימת מאות חשבונות פייסבוק ואינסטגרם הקשורים לקמפיין פוליטי שמאחוריו עומדת חברה ישראלית ● כעת, דווח כי אותה חברה ניסתה להשפיע על הבחירות בהודו דרך הפצת ביקורת על המפלגה השלטת (ה-BJP) ●  "איום מסוכן" על הדמוקרטיה, כינתה המפלגה ההודית את הקמפיין

רכבי טויוטה חונים בשכונת מגורים. מכת גניבות רכב / צילום: טלי בוגדנובסקי

נתוני אתרי הבנייה וגניבות הרכב מבהירים: שינוי הקונספציה הוא רק כסת"ח

מאז 7 באוקטובר ישראל אוסרת על כניסת פועלים פלסטינים לישראל, למעט חריגים בודדים. בשטח, 85% מאתרי הבנייה עבדו באפריל באופן מלא או חלקי, וגניבות המכוניות זינקו ב–35% ברבעון ● נתוני השב"חים מחודש מאי מבהילים, ובעיקר מוכיחים שמוכרים לנו שינוי שאיננו

סיכום חודש מאי בשווקים / אילוסטרציה: Shutterstock

וול סטריט מול ת"א: התשואות במאי והפערים המדהימים

במאי שוב התעורר החשש מהאינפלציה, לצד התמשכות המלחמה בארץ מרחיקים את אפשרות הורדת הריבית והשוק הסולידי בישראל נפגע ● סקטור הטכנולוגיה הקפיץ את מדדי וול סטריט והבורסה בת"א שוב מקרטעת מאחור

צוק סרטנים / צילום: דניאלה אבואב

שני האחים התל אביביים שעושים כבוד למטבח הים תיכוני בשוק הכרמל

השף רן תמיר גילה את המטבח במוסד גמילה מסמים שאליו נכנס בגיל 19 ● במסעדה שפתח עם אחותו שיר הוא עושה אוכל משוחרר מהגדרות, תמים בדרכו ומלא רגש

יו''ר המחנה הממלכתי בני גנץ / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

המטרה - בחירות עד אוקטובר: המחנה הממלכתי הגיש הצעה לפיזור הכנסת

יו"ר הסיעה פנינה תמנו-שטה הגישה את ההצעה ולפיה יש לקיים בחירות עד חודש אוקטובר • המחנה הממלכתי: "המשך למהלך שמוביל יו"ר המפלגה השר בני גנץ להגיע לבחירות בהסכמה רחבה, עד לחודש אוקטובר, שנה לטבח" • חה"כ תמנו-שטה: שבעה באוקטובר הוא אסון שמצריך מאיתנו לחזור ולקבל את אמון העם • הליכוד: "פירוק ממשלת האחדות הוא פרס לסינוואר ופגיעה אנושה במאמץ לשחרור החטופים"

צילום: רפאל

יותר מחצי מההזמנות מישראל: הרווח הנקי של רפאל זינק פי 5 ברבעון

החברה סיימה את הרבעון עם רווח נקי בסך כ-232 מיליון שקל כאשר המכירות הסתכמו בכ-3.9 מיליארד שקל ● "עליית הרווח הנקי הושפעה מהביצועים העסקיים של 37 חברות הבנות, חלקן בארץ וחלקן בחו"ל", אומר מנכ"ל החברה יואב תורג'מן

לאה ופנר, מנכ''לית ההסתדרות הרפואית בישראל / צילום: יח''צ הר''י

"זו הייתה שמורת טבע של דו־קיום. עד ה־7 באוקטובר"

עד ה־7 באוקטובר, מערכת הבריאות הישראלית הייתה "חוף מבטחים של דו־קיום", כפי שהגדירה מנכ"לית ההסתדרות הרפואית, לאה ופנר ● אבל בחודשים האחרונים התעוררו בתוכה רגשות עזים של כעס וחשדנות בין ערבים ליהודים, ולפי ופנר, "יש דלק באוויר ואסור לטאטא רגשות טעונים מתחת לשטיח" ● האזינו

קריית שמונה / צילום: Reuters, EVELYN HOCKSTEIN

פגיעה ישירה במבנה צבאי בקריית שמונה; צה"ל תוקף בלבנון

דיווח: נתניהו הוזמן רשמית לנאום בקונגרס ● צה"ל חשף והשמיד תשתיות תת-קרקע בציר פילדלפי ● הותר לפרסום: שני לוחמים נפלו בקרבות בצפון הרצועה ובדרומה ● בנוסף, קצין לוחם מסיירת גבעתי נפצע קשה ● צה"ל והשב"כ עצרו 27 מאכווני טרור מ"מטה הגדה" מאז תחילת המלחמה ● עדכונים בולטים

סצנה מתוך ''קרב הממזרים'', משחקי הכס. הממזרות היא תמה מרכזית בעלילה / צילום: מתוך יוטיוב

על ממזרים בתרבות הפופולרית ובפסיקת בית המשפט העליון

תופעת הממזרות מעסיקה את הדמיון האנושי משחר ההיסטוריה, והשבוע היא העסיקה גם את בית המשפט העליון ● שלושה שופטים נדרשו להכריע אם גבר שאשתו הסתירה ממנו שאין לו קשר גנטי לילד שגידלו, זכאי לפיצוי

חצי שעה של השראה. ערן גפן בשיחה עם דינה בן טל גנניה, מנכ''לית אל על / צילום: גיא כושי ויריב פיין, מנחם רייס

מנכ"לית אל על פותחת הכל: איך הגיעה לתפקיד, המתקפה האיראנית וטירוף המחירים

היא נכנסה לתפקיד מנכ"לית אל על בעיצומו של משבר הקורונה, וכשנראה היה שהיא מנווטת את החברה חזרה לצמיחה, פרצה המלחמה וטרפה שוב את הקלפים ● בשיחה עם ערן גפן מדברת דינה בן טל גננסיה על הספרינט לצמרת, הזינוק במחירים והטריק שאפשר לה לייצר המשכיות כשכל הטיסות בוטלו

יציאה לאיילון צפון ממשה דיין / צילום: גלובס

היכונו לפקקים: איילון יחסם היום. אלו הדרכים החלופיות

עקב הנפת גשר חדש שיחבר את תחנת רכבת משה דיין למתחם האלף בראשון לציון חברת נתיבי איילון תחסום היום (ה') אחר הצהריים את נתיבי איילון לצפון ולדרום, לצד הפסקת תנועת הרכבות ● לפי גורמים בענף, עקב מדיניות הממשלה שלא מאפשרת עבודות בשבת - לא נעשה אפילו ניסיון להעביר את העבודות לסופ"ש

בני שגיא, מהשבוע הבא נשיא בית המשפט המחוזי בבאר שבע / איור: גיל ג'יבלי

צעיר, על אופנוע עם לשכה במרתף: למה כולם מדברים על נשיא ביהמ"ש החדש בבאר שבע?

בני שגיא, מהשבוע הבא נשיא בית המשפט המחוזי בבאר שבע, מצליח פעם אחר פעם להביא להסדרי טיעון ולחסוך למדינה מיליונים, בזכות טיפול מהיר ויכולת להביא את הצדדים להסכמות ● מבקריו חושבים שהוא לפעמים לוחץ מדי, והכרעות מתוקשרות שלו שונו לאחר ערעור ● עכשיו שגיא, שידהר כל הדרך לבאר שבע על אופנוע כבד, יצטרך ללמוד את החוקים של הדרום

מור חן, מנהלת הפעילות של קרן גריילוק בישראל / צילום: RORY LINDSAY

השקיעה בפייסבוק ובפאלו אלטו נטוורקס: זו הקרן האמריקאית שחוזרת לישראל

פחות מעשור לאחר סגירת קרן "גריילוק ישראל", ששותפיה הקימו את 83 North, חוזרת קרן ההון סיכון גריילוק לישראל ● כעת, היא ממנה את מור חן, שניהלה עד לאחרונה את השקעותיה של הקרן הבריטית אקסל בישראל, לנציגה המקומית שלה

נועם גרייף, מנכ''ל עמרם אברהם / צילום: ימית הרוניאן

מנכ"ל חברת הנדל"ן הכי חדשה בבורסה בטוח: אלה הערים הכי אטרקטיביות לרכישת דירה

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● רגע אחרי שעמרם אברהם הנפיקה בתל אביב, מנכ"ל החברה נועם גרייף מספר למה דווקא עכשיו זה הזמן הנכון להיכנס לבורסה, מדוע ימשיכו להשתתף במכרזי מחיר למשתכן ואיפה הכי כדאי לקנות דירה

פרויקט של עמרם אברהם בחדרה / צילום: איל יצהר

מי חברת הנדל"ן שמכרה כבר 1,000 דירות מתחילת השנה?

חברות הנדל"ן מדווחות כל אחת בתורה על עלייה משמעותית במכירות שלה, הן ברבעון הראשון של שנת 2024 והן ברבעון השני ● בולטת במיוחד חברת עמרם אברהם, אשר נהנתה מזינוק של 1,360% במכירת דירות ברבעון הראשון של השנה - אלה הסיבות