גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חינוך מיני, פטריות הזייה, הפלות ושכר מינימום: על מה עוד מצביעים חוץ מאשר לנשיאות

דרום דקוטה עשויה להפוך למדינה הראשונה שמתירה שימוש רפואי ואישי בקנאביס בו זמנית, בקליפורניה בוחנים את חוק "כלכלת החלטורה", ובקולורדו מתבקשים המצביעים לאשר לאסור בחוק הפלות ● הבחירות הן לא רק ביידן או טראמפ, אלא על שלל נושאים נוספים

אנשים עומדים בתור להצבעה המוקדמת בבחירות בבאוהיו / צילום: Andrew Welsh-Huggins, AP
אנשים עומדים בתור להצבעה המוקדמת בבחירות בבאוהיו / צילום: Andrew Welsh-Huggins, AP

הבוחרים בארה"ב לא מצביעים רק על זהות הנשיא, אלא גם על שורה של נושאים שנמצאים במחלוקת. במדינות השונות, הבוחר האמריקאי יצביע על נושאים שונים כמו ליגליזציה של מריחואנה, הגבלת גישה להפלות, רפורמות הצבעה ועוד. הנה כמה מהנושאים הללו:

כלכלת החלטורה

הצעה 22 בקליפורניה מבקשת לבחון חוק שעבר לפני כשנה וחצי במדינה, לפיו עובדים שמתפרנסים מעבודות ב"כלכלת החלטורה" (gig economy) יוגדרו מעתה כעובדי החברות ולא כעצמאים/פרלינסרים. לחוק יש משמעויות מרחיקות לכת, הן כלפי העובדים והן כלפי החברות. בעוד שהעובדים זוכים לתנאים סוציאליים - כמו שכר מינימום, החברות נאלצות לממן אותם מתוך הרווחים שלהן ובניגוד למודל העסקי שלהם שמבוסס על העסקה ללא־תנאים־נלווים.

אובר, ליפט וחברות נוספות הוציאו לאורך השנים האחרונות כ־200 מיליון דולר על קמפיין נגד החוק. עתה, תושבי קליפורניה מתבקשים להחליט האם חברות אלה יצטרכו להגדיר את נהגיהם כעצמאים עם כמה הטבות, או כעובדים כפי שקובע החוק במדינה.

לגליזציה של מריחואנה

11 מדינות כבר אישרו לגליזציה של מריחואנה לשימוש עצמי, ועוד ארבע יכולות להצטרף אליהן השנה: אריזונה, מונטנה, ניו ג'רזי ודרום דקוטה. בתי המחוקקים במדינה מבקשים מהם להחליט על היתרים למכירת קנביס ורפורמות בחוקי הסמים.

הצעה 207 באריזונה תאפשר לבני 21 ומעלה להחזיק, להשתמש או להחזיק עד כ־28 גרם של מריחואנה ולגדל עד שישה צמחים לשימוש אישי, אך ללא עישון בציבור. כמו כן, מבקשים המחוקקים מהבוחרים לאשר או לדחות מכירת מריחואנה לצרכנים, עם מס של 16%. בתי המשפט יוכלו לבטל כמה סעיפי אישום, מעצרים, הרשעות ופסקי דין שנוגעים למריחואנה.

מונטנה תצביע על שתי יוזמות. יוזמה 118 שתתקן את חוקת המדינה ותאפשר לקבוע גיל מינימום לרכישה, צריכה או אחזקת מריחואנה, ויוזמה 190 שתהפוך את המריחואנה לשימוש אישי לחוקית לבני 21 ומעלה. יוטל מס של 20% על מכירות לצרכן. אסירים בעבירות מריחואנה יוכלו לבקש משפט חוזר, או מחיקת הרשעה.

דרום דקוטה עשויה להפוך למדינה הראשונה שמתירה שימוש רפואי ואישי בו זמנית. תיקון A לחוקה המקומית יתיר שימוש, יפקח ויגבה מס על מכירות למבוגרים. כיום למדינה זו יש כעת עונשים קשים על אחזקת כמויות קטנות.

מיסיסיפי עשויה לאשר מריחואנה לשימוש רפואי. הבוחרים יצביעו על יוזמה 65 או 65A או נגד שתיהן. ביוזמה 65 יוכלו חולים עם תנאים מסוימים, שיאושרו על ידי רופאים מוסמכים במדינה, להשתמש במריחואנה רפואית. על פי יוזמה 65A, תוקם תוכנית לשימוש במריחואנה רפואית כזו. גם אלו שיצביעו נגד שתי היוזמות יוכלו לקבל הזדמנות לבחור אחת מהשתיים.

בעיר וושינגטון יתבקשו התושבים להחליט אם להתיר שימוש בצמחים גורמי הזיות ובפטריות.

רפורמות הצבעה

באלסקה ומסצ'וסטס יחליטו האזרחים אם לאמץ הצבעה לפי דירוג בבחירות, כלומר שהבוחר ידרג את המועמדים לפי העדפתו, במקום לבחור רק אחד מהם. אלסקה תשקול אם לעבור לבחירות מקדימות בין ארבעה מועמדים בלבד, ובחירות מדורגות לנשיאות. מסצ'וסטס תחליט אם לקבוע דירוג למועמדים למשרות של המדינה ובבחירות לקונגרס, אך לא לנשיאות.

התיקון השלישי בפלורידה עשוי לפתוח את הבחירות המקדימות הסגורות במדינה ל"פריימריז של ג'ונגל", שבהם יוכל כל בוחר רשום להציע עצמו לבית המחוקקים של המדינה, לכהונת המושל ולקבינט בלי קשר להשתייכות למפלגה. שני המועמדים שיצברו את מירב התמיכה יתמודדו ביניהם בבחירות הכלליות. השיטה תאומץ כבר ב־2024, אם תעבור את המצביעים המקומיים.

במיסיסיפי יבקש מהבוחרים לבטל את הסעיף שמחייב מועמד להבטיח רוב בהצבעה הכללית במדינה, ולזכות ברוב ב־122 מחוזות בית הנבחרים של המדינה. כעת, אם שום מועמד לא עומד בתנאי זה, בית הנבחרים בוחר את המנצח.

הצעה מס' 17 בקליפורניה תחזיר זכויות הצבעה לאסירים לשעבר ששהו בבתי כלא במדינה.

הצעה 128 בקליפורניה תשאל אם בני 17 יהיו רשאים להצביע בבחירות מקדימות, אם הם הופכים לבני 18 לפני הבחירות הכלליות. סן פרנסיסקו עשויה להפוך לעיר הגדולה הראשונה שתתיר לבני 16 השתתפות בבחירות מוניציפליות.

אתניות וגזענות

במיסיסיפי הבוחרים מתבקשים להחליט אם המדינה תחליף את הדגל שלה אחרי שבית המחוקקים המדינתי ביטל את הדגל עם סמל הקונפדרציה מ־1894, שמרפרר לעבדות באמריקה. אחר כך יצביעו הבוחרים על דגל חדש, שנבחר מבין 3,000 אופציות, עם פרח מגנוליה במרכז של 20 כוכבים (מיסיסיפי היא המדינה ה־20 שהתקבלה לאיחוד). אם הבוחרים ידחו את העיצוב, תהליך הבחירה יתחיל מחדש.

ברוד איילנד רוצים לקצר את שם המדינה הרשמי מ"מדינת רוד איילנד והמטעים של המחוז", פשוט ל"מדינת רוד איילנד".

בנברסקה וביוטה מבקשים לבטל ניסוח ארכאי בחוקות המדינה שמאפשר "עבדות ושירות לא וולונטרי כעונש על פשע".

הצעה 16 בקליפורניה תחזיר את האפליה המתקנת, שהוצאה מחוץ לחוק לפני 24 שנים. שיקולי גזע, מגדר, מוצא אתני או מקור לאומי יחזרו להוות שיקול במערכת החינוך ובתעסוקה.

הפלות, שכר וחינוך מיני

בקולורדו מתבקשים המצביעים לאשר לאסור בחוק הפלות, וכן לאפשר מתן עונשים לרופאים שיעשו זאת. כיום אין במדינה כל הגבלות על הפלות. מקרים חריגים הם הריון בסכנת חיים, אך הריונות כתוצאה מאונס וגילוי עריות לא נחשבים לחריגים.

במדינת וושינגטון המצביעים יצביעו על האם לחייב את בתי הספר הציבוריים במדינה לכלול שיעורי בריאות מינית במערכת הוראה. זאת בהמשך לחוק שעבר בבית המחוקקים הדמוקרטי של המדינה ולאישור של המושל ג'יי אינסלי שחתם עליו במרץ.

תיקון 2 בפלורידה יעלה בהדרגה את שכר המינימום ל־15 דולר בשעה. השכר הנוכחי, 8.56 דולר, יעלה ל־10 דולר ב־2021, ובדולר בשנה עד 15 דולר ב־2026.

עוד כתבות

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

הבורסה בהונג קונג / צילום: Shutterstock, nyker

מדד ההנג סנג קופץ ב-1.1%; הביטקוין נסחר סביב ה-60 אלף דולר למטבע

החוזים העתידיים על וול סטריט נסחרים הבוקר במגמה חיובית ● מניית אפל עלתה במסחר המאוחר ב-6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא מתקיים היום מסחר בבורסות בסין וביפן

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות