גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קרוב לקוקפיט: מוטי בן משה מוביל בהתמודדות לרכישת ישראייר

הצעתה של חברת דור אלון, שבשליטת בן משה, היא לפי שעה הגבוהה ביותר עבור חברת התעופה, ומתקבלת בחיוב מצד ההנהלה והטייסים ● מתמודדים נוספים שיתבקשו לשפר את הצעותיהם: רמי לוי וקבוצת פרידנזון-סלע

אורי סירקיס, מנכ"ל ישראייר / צילום: שלומי יוסף
אורי סירקיס, מנכ"ל ישראייר / צילום: שלומי יוסף

איש העסקים מוטי בן משה מתקרב לרכישת השליטה בחברת התעופה ישראייר. הצעתה של חברת דור אלון, שבשליטת בן משה, לרכישת ישראייר, היא לפי שעה הגבוהה ביותר שהוגשה לנאמן אי.די.בי, ואף מתקבלת בחיוב על-ידי הנהלת ישראייר והטייסים שלה.

אמש (ג') פורסם ב"גלובס" כי נאמן חברת אי.די.בי, עו"ד אופיר נאור, מבקש להאיץ את המו"מ למכירת ישראייר עם בעלי השליטה של שלוש החברות שהגישו את ההצעות הגבוהות ביותר במסגרת המכרז שהסתיים שלשום. מדובר במוטי בן משה, בעל השליטה בחברת דור אלון, אריה פרידנזון בעל השליטה בחברת שלדות, ורמי לוי בעל השליטה בחברת בי.ג'י.איי השקעות.

עוד פורסם, כי עו"ד נאור מעוניין לקיים פגישות עם שלושת המציעים הבכירים עוד השבוע, בניסיון להשיג שיפור בהצעותיהם. אשר לשתי ההצעות האחרות שהוגשו לרכישת ישראייר, האחת של חברת גלובל כנפיים ליסינג והשנייה של משפחת נקש, הרי שהנאמן ממתין לשיפור משמעותי מצדן לפני שיפתח במו"מ איתם.

לפי שעה, הצעתה של דור אלון היא כאמור הגבוהה ביותר לרכישת מלוא הבעלות על ישראייר. דור אלון נקבה במחיר של 90 מיליון שקל במזומן, והוסיפה לכך ויתור על חוב של המוכרת (אי.די.בי) לישראייר בסך של 5 מיליון דולר (17 מיליון שקל), כך שמדובר על סך של 107 מיליון שקל לנושי אי.די.בי.

חברת שלדות שבשליטת אריה פרידנזון הגישה הצעה משותפת עם אמנון סלע, בעלי חברת ההיסעים אמנון מסילות, לרכוש את ישראייר תמורת 80 מיליון שקל במזומן, בעוד שחברת בי.ג'י.איי השקעות, שבשליטת רמי לוי וחברת טעמן, הציעה תמורת הבעלות על ישראייר 70 מיליון שקל במזומן ועוד 8.937 מיליון מניות בי.ג'י.איי בשווי של כ-11 מיליון שקל.

גלובל כנפיים ליסינג, שבשליטת חברת כנפיים של תמי מוזס בורוביץ', הסתפקה בהצעה של 58 מיליון שקל בלבד, מתוכם 31.6 מיליון שקל במזומן והיתרה באג"ח של גלובל לפירעון ב-2025. את ההצעה החמישית הגישה משפחת נקש, בעלת השליטה בחברת התעופה ארקיע, שלפיה ימוזגו שתי החברות לשלד בורסאי, לפי שווי של 130 מיליון שקל לישראייר ולפחות 90 מיליון שקל לארקיע.

הצעה זו משקפת את המגמה שעולם התעופה מתכנס אליה בעידן הקורונה ובכלל, אלא שמבחינת הנאמן היא משקפת את התמורה הנמוכה ביותר עבור החברה. ההסתדרות כבר הביעה הסתייגות מהאופציה הזו, עקב חשש לפיטורים של מאות עובדים לאחר מיזוג בין החברות.

יש לציין כי הצעות לרכישה של חברת תעופה אינן טריוויאליות, בשל המשבר הקשה שממנו סובל הענף כולו מאז התפרצות מגפת הקורונה. מנגד, מדובר בתקופה שבה ניתן לרכוש חברות במחירי "מבצע", שנחתכו בחסות משבר הקורונה. רמת המחירים שמציעים המגישים השונים לרכישת ישראייר נמוכה במחצית ויותר מזו שכיוונה אליה אי.די.בי בעבר, כאשר לפני כשנתיים ביקשה למכור את ישראייר במחיר של כ-70 מיליון דולר.

"תג מחיר זהה להערכת השווי"

הבוקר כתב מנכ"ל ישראייר, אורי סירקיס, מכתב לעובדי החברה, ובו כתב כי "בשיאו של משבר הקורונה, באחד החודשים הקשים ביותר ברמה התעופתית, בשעה שאילת ואירופה סגורות עבורנו, בשעה שסופו של המשבר איננו נראה באופק, הגישו חמישה גורמים שונים הצעות לרכישת החברה, בטווחי מחיר משמעותיים. ההצעות המובילות נתנו לישראייר תג מחיר, עוד לפני הליך ההתמחרות, של כ-35 מיליון דולר. תג מחיר זה זהה לחלוטין להערכת השווי שאותה ביצענו עבור הקבוצה, בשלהי יוני, בתום הרבעון הראשון, שבו התמודדנו עם הקורונה".

סירקיס התייחס גם לאמון שמבטאים המציעים אל מול החברה. "ישראייר נתפסת כמי שהגיעה למשבר החמור הפוקד את הענף ללא מחלות רקע, ועם מערכת יחסי עבודה בריאה ומחויבת להצלחת החברה". עוד הוא התייחס להערכות על האסטרטגיה של החברה לפעול, על פני האפשרות להיכנס להדממה, כפי שנעשה בארקיע ובאל על - "האסטרטגיה השונה שאותה אימצה החברה במשבר הקורונה, ושבמסגרתה שמרה על רציפות טיסה ופעילות מסחרית. ההתייעלות והמהלכים שביצענו, תוך כדי המשבר, מעידים על פוטנציאל ההשבחה הטמון בחברה.

"תהליך המכירה מעורר מטבעו חששות ולחצים. תהליך ההתמחרות אף יביא חששות אלו לשיאן. חשוב לי להבהיר בפניכם שתי נקודות: ראשית, הנהלת החברה ואני מחויבים להליך הרכישה, להשלמת העסקה ולליווי הרוכש בשנים הבאות. מחויבות זו איננה חד-צדדית. היא תתקיים כל עוד הצד הרוכש ישמר את ה-DNA של החברה, שהוביל אותה להיות חברה רווחית ויציבה. שנית, נושא המיזוג עם ארקיע בפרט, ואיחוד כוחות בתעופה הישראלית בכלל, הינו הכרחי בימים אלו, של משבר שיא בענף התיירות והתעופה. החברה היא האנשים. המצוינות היא שמביאה את התוצאות. הפרסומים על פיטורי מאות עובדים בשל מיזוג אינם רלוונטיים אלינו".  

הנאמן ייקח בחשבון גם את עמדת העובדים וההנהלה. למעשה הוא נפגש עם ועד הטייסים לאורך התקופה ושמע מהם בעיקר דגשים על אלו קונים עשויים להיות פחות רלוונטיים אל מול המשימה - להוביל את ישראייר לא רק לשרוד את התקופה אלא לשגשג אחריה.

עובדי ישראייר מסורים ומעריכים את אורי סירקיס שעומד בראשה והם היו רוצים קונה שיבטיח את הישארותו. המטרה היא לא רק להבטיח שרידות לאורך זמן אלא גם לוודא שלא מדובר במשקיע ש"בא לעשות סיבוב על החברה" אלא כזה שישקיע בפיתוח שלה.

הצעת המיזוג של ארקיע פחות קורצת לעובדים כשהם חשים שמיזוג במתווה שהציעה קבוצת נקש בעלת ארקיע (70%), עשוי למשוך את ישראייר מטה. ארקיע מעוניינת למזג את שתי החברות לחברה אחת ובישראייר החשש הוא שהחובות של ארקיע יעברו עימה לחברה הממוזגת. יתרה מכך הם מבינים שבעולם של היום מיזוגים בענף התעופה יתרחשו במסגרת מלחמת ההישרדות של חברות התעופה אולו במתווה המוצע הם סבורים שלישראייר יש מה להפסיד. מתווה שבו ארקיע תיבלע בתוך ישראייר עשוי להיות רלוונטי בעתיד.

באשר ההצעה של כנפיים נזכיר כי מדובר בסכום הנמוך משמעותית לעומת ההצעות האחרות. נדמה שההצעה שמרגיזה את העובדים ובעיקר את וועד הטייסים היא זו של אמנון סלע ואריה פרידנזון. בחודש יוני סלע נפגש עם נציגי איי די בי במטרה לרכוש את ישראייר בהתארגנות שיזם יו"ר הוועד לשעבר קובי ברוט יחד עם טייס נוסף. הוועד בשעתו הגיב במכתב חריף לטייסים בו היא הסיר אותם מרשימת התכתובת של העובדים ומידר אותם מפעילויות הוועד לאור חשש לניגוד אינטרסים. לעניין זה ברוט הגיב ל"גלובס" כי הוא אינו מעורב עוד בעסקה.

העובדים אמנם לא תומכים בגלוי באף מועמד אולם נדמה שהם ישאפו להתקדם אל מול רמי לוי ומוטי בן משה, האחרון הוא זה שגם הציע את ההצעה הגבוהה ביותר.

עוד כתבות

נשיא איראן, אברהים ראיסי / צילום: ap, Vahid Salemi

איראן דיווחה רשמית: הנשיא ראיסי נהרג בהתרסקות מסוק

מסוקו של הנשיא התרסק אתמול בשעות הצהריים (שעון ישראל) ונותק הקשר עימו ● אחרי מספר דיווחים סותרים, הטלוויזיה הממלכתית באיראן דיווחה כי שברי המסוק אותרו וכי אין סימני חיים במקום, וכעת היא מדווחת רשמית על מותו ● באותו מסוק טס גם שר החוץ האיראני, חוסיין אמיר עבדוללהיאן, שנהרג אף הוא

מבצעי האשראי שמציפים את שוק הדיור/ צילומים: דרור מרמור, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חברות יפשטו רגל ומה יקרה למחירי הדירות: התחזית של כלכלני S&P מעלות

איך משפיעים מבצעי ה־80/20 על התזרים של חברות הנדל"ן למגורים, ועד כמה ההתחדשות העירונית משמעותית ● רגע לפני עונת הדוחות, כלכלני S&P מעלות בחנו את הנושאים הבוערים בשוק

אודי מוקדי, מייסד ויו''ר סייברארק / צילום: דיויד שופר

תמורת 1.54 מיליארד דולר: סייברארק הישראלית רוכשת את חברת Venafi

סייברארק תשלם כ-1 מיליארד דולר במזומן וכ-540 מיליון דולר במניות עבור Venafi, חברה העוסקת בניהול זהויות מכונה ● העסקה צפויה להיסגר במחצית השנייה של 2024 בכפוף לאישורים רגולטוריים

אולפני הרצליה / צילום: דוד שי, מתוך ויקיפדיה

אפריקה, תדהר ולוזון זכו בקרקע בהרצליה תמורת כ־142 מיליון שקל

שלוש החברות זכו בשטח של 3.8 דונם שהיה ברשות רמ"י, כחלק מהתוכנית להפיכת אולפני הרצליה למתחם מגורים ● הן היו המציעות היחידות במכרז, והצעתן גבוהה בכ־20 מיליון שקל ממחיר המינימום ● מדובר באותו מתחם שבו הן מקדמות בנייה ל־350 יח"ד

אבי לוי, מנכ''ל דיסקונט / צילום: ישראל הדרי

רווחי בנק דיסקונט ירדו ב-17% ברבעון; שיפור ניכר בהוצאות בגין הפסדי אשראי

הירידה ברווח הנקי מוסברת על ידי הבנק בשינוי בעליית המדד ומצמצום פער הריבית ● הכנסות הבנק ירדו ב-5% ● דירקטוריון הבנק החליט על חלוקת דיבידנד בשיעור של 30%, בסך של 315 מיליון שקל

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

ההחלטה הפתאומית: פרטים חדשים מאחורי הודעת התובע בהאג

בחודשים האחרונים התקיים שיח דיסקרטי וחריג בין גורמים ישראלים לבין צוותו של תובע בית הדין הבינלאומי הפלילי בהאג, כרים חאן ● בארץ הופתעו מההודעה החריגה והתקדימית של חאן, שהיה אמור להיפגש עם גורמים מקצועיים שיציגו לו כיצד פועלת ישראל בהתאם לדין הבינלאומי במלחמה בעזה

מנכ''ל חברת נייס ברק עילם / צילום: שלומי יוסף

המנכ"ל עזב והמניה נפלה: האם זה הזמן להשקיע בנייס?

בתוך יומיים לאחר הודעת הפרישה של המנכ"ל ברק עילם, איבדה מניית הטכנולוגיה הישראלית כ־15% ● האנליסטים הופתעו ובג'פריס הפחיתו את מחיר היעד למניה בכ־18% ● באופנהיימר מזהים הזדמנות השקעה "לאור מובילותה של נייס בענן ו־AI"

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

האפיק שסידר לאלטשולר שחם את התשואות ברבעון והתחזיות להמשך

לאחר הירידות בשוקי ההון בחודש אפריל, נרשמו עליות חדות במדדי וול סטריט מתחילת החודש הנוכחי בעוד הבורסה בת"א מדשדשת ● המומחים מעריכים כי שנת 2024 תסתיים בתשואה חיובית לחוסכים, אבל הדרך לשם, הם מזהירים, תהיה תנודתית במיוחד ● וגם: כך התהפכה טבלת התשואות ואילו גופים הצטיינו

צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

היורש, הכלכלה המקומית וההשלכות על הנפט: איראן נערכת ליום שאחרי ראיסי

התרסקות המסוק שהובילה למותו של נשיא איראן אברהים ראיסי הכניסה את המדינה לטלטלה ● מי שיתפוס את מקומו עד לקיום בחירות חדשות הוא סגנו, מוחמד מוחבר, שנהנה מקרבה למנהיג העליון חמינאי ● כיצד תושפע הפקת הנפט ומה הסיכויים של הנשיא הבא לחלץ את איראן מהמשבר הכלכלי הגדול שלה?

ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ׳ / צילום: חיים צח-לע''מ

מחירי הטיסות עולים בחדות ומתדלקים את האינפלציה

מחירי הטיסות עלו באפריל בשיעור דו־ספרתי והכבידו על מדד המחירים לצרכן ● החדשות הרעות: הצפי הוא שהמצב רק יחמיר ● וגם: למה הריבאונד בנתוני הצמיחה מעלה סיבה לדאגה

מוחמד בן סלמאן, השליט בפועל של סעודיה / צילום: Reuters, HANS LUCAS

ארה"ב: התקדמות משמעותית במגעים לנורמליזציה בין סעודיה לישראל

צה"ל תקף מטרות בדרום לבנון • התרעת צבע אדום הופעלה הבוקר בשדרות, לא דווח על נזק או על נפגעים • היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב נפגש עם נתניהו, הרצוג, גלנט, הנגבי ודרמר - כדי לדון על המלחמה בעזה • גלנט: "מזהים את השפעת המבצע ברפיח, יודעים איפה בכירי האויב. מחויבים להרחבת הפעולה הקרקעית" • כל העדכונים

קניות אונליין / איור: גיל ג'יבלי

מיהן קמעונאיות המזון שהתחזקו באונליין, ומי עדיין לא בתמונה?

בין 15 אתרי הקניות הישראלים הבולטים באפריל נמנות שש רשתות מזון: שופרסל, רמי לוי, ויקטורי, קשת טעמים, טיב טעם וחצי חינם - בעוד יוחננוף וקרפור בחוץ ● הדירוג החודשי של אתרי האונליין

אילוסטרציה: shutterstock

רוב שוקי המניות בשיא כל הזמנים. זה מה שחושבים האנליסטים

שוקי המניות ב-14 מתוך 20 הכלכלות המובילות בעולם נמצאים כעת בשיא כל הזמנים או קרובים אליו ● רינת אשכנזי, הכלכלנית הראשית של הפניקס בית השקעות: הראלי התרחש לא רק בשוק המניות השנה, אלא כמעט בכל אפיקי ההשקעה

חנן מור / צילום: אייל טואג

אחרי חצי שנה: ביהמ"ש אישר את הסדר החוב בחנן מור

עיקרי הצעת ההסדר הם השלמת פרויקטים של בנייה, מכירה ואכלוס של מאות יחידות דיור, מה שיאפשר פירעון חובות לחלק מהנושים ● כחלק מההליך ידוללו חנן מור ושותפו מאור לאחוזים בודדים בחברה הציבורית ● ביהמ"ש: "המרת החוב להון תאפשר לקבוצה לצאת לדרך חדשה תחת מינוף מוקטן"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בוול סטריט; מיקרוסופט חשפה מחשבי AI חדשים

הנאסד"ק עלה ב-0.6% ● רכישה משמעותית לסייברארק ● ריינאייר עקפה את ציפיות האנליסטים, הרווח השנתי זינק ב-9% ● פאלו אלטו תדווח היום לאחר הנעילה, צים תדווח מחר - מה צפוי בדוחות? ● מותו של נשיא אירן עלול להשפיע שוק הנפט • וויקס: הרווח הנקי זינק ב-50%, מעדכנת כלפי מעלה את התחזיות ● אופנהיימר: "החולשה במניית נייס היא הזדמנות השקעה אטרקטיבית"• יוליוס בר: "ביקוש אסייתי חזק דוחף את מחירי הזהב והכסף כלפי מעלה"

רקפת רוסק עמינח / צילום: רון קדמי

התפקיד החדש של רקפת רוסק עמינח בחברת השבבים הישראלית

רוסק עמינח, מנכ"לית בנק לאומי לשעבר, מונתה ליו"ר סטארט-אפ השבבים היילו לאחר פטירתו של היו"ר הקודם והמשקיע הראשון בחברה, זהר זיסאפל ● במרץ האחרון הרחיבה היילו את סבב הגיוס שלה שהחל ב-2021 לפי שווי של 1.13 מיליארד דולר

דב קוטלר, המנכ''ל היוצא של בנק הפועלים / צילום: כדיה לוי

ברקע מכתב המפקח: הפועלים עם רווח של 1.9 מיליארד שקל ויחלק 40% כדיבידנד

שבועיים אחרי שמנכ"ל הבנק דב קוטלר הודיע על פרישה, הפועלים מפרסם דוחות ומגלה תשואה להון של 14.6% ברבעון הראשון של השנה ● בתיאום עם בנק ישראל יחלק הפועלים דיבידנד של 775 מיליון שקל, ימים ספורים אחרי שהמפקח על הבנקים קרא לחלוקת רווחים שקולה על רקע המלחמה

נשיא איראן איברהים ראיסי שנהרג בתאונת מסוק / צילום: Reuters

"תזמון רגיש במיוחד": כך סיקרו בעולם את מותו של נשיא איראן

הידיעה על התרסקות המסוק בה נהרגו איברהים ראיסי ושר החוץ האיראני תפסה את הכותרות הראשיות במרבית אתרי החדשות הזרים ● "איראן נותרה ללא שניים ממקבלי ההחלטות החשובים ביותר שלה, במהלך זמנים מטלטלים", נכתב בניו יורק טיימס ● וגם: כך הגיבו מנהיגי העולם למות הנשיא האיראני

סטודנטים מאוניברסיטת גרנדה בספרד מפגינים נגד המלחמה בעזה / צילום: Reuters, Arsenio Zurita

החרם האקדמי על ישראל מתרחב לספרד, ובקמפוסים בבריטניה "מבינים" את חמאס

שתי אוניברסיטאות בספרד החליטו לנתק את הקשרים עם מוסדות בישראל, ולעזור לפלסטינים ● סקר בבריטניה: כמעט מחצית מהסטודנטים במדינה רואים במתקפת 7 באוקטובר "פעולה מובנת"

טרמינל 1, נתב''ג / צילום: Shutterstock, Roman Yanushevsky

החל מהשבוע הבא: טרמינל 1 חוזר לפעילות מלאה

טרמינל 1 בנתב"ג, שנסגר באוקטובר 2023, צפוי לחזור לפעילות בשבוע הבא ● עפ"י נתוני רשות שדות התעופה, צפויים לעבור בטרמינל כ-200 אלף נוסעים מדי חודש ● אלה החברות שיפעלו ממנו