גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ימי פומפיאו האחרונים: מזכיר המדינה של ארה"ב מתכונן ל-2024

מדוע מזכיר המדינה של ארה"ב מדלג עכשיו באירופה בדרכו לירושלים, חודשיים לפני סיום כהונתו ● מסעו נראה פחות כשליחות דיפלומטית ויותר כמפת דרכים ל-2024 ● מייק פומפיאו עשוי להיות אחד הטוענים העיקריים למועמדות המפלגה הרפובליקאית לנשיאות בעוד ארבע שנים

מזכיר המדינה מייק פומפאו. האריך ימים יותר מכל בעל כהונה אחר בצוות החוץ־והביטחון בממשל טראמפ / צילום: Associated Press, Jens Meyer
מזכיר המדינה מייק פומפאו. האריך ימים יותר מכל בעל כהונה אחר בצוות החוץ־והביטחון בממשל טראמפ / צילום: Associated Press, Jens Meyer

דמוקרטים מתלוננים על מייק פומפיאו שהוא "פוליטי" מדי. הם חרקו שיניים, כאשר מזכיר המדינה נשא נאום מירושלים בוועידה הווירטואלית של המפלגה הרפובליקאית, באוגוסט שעבר. הם מצאו טעם חמור לפגם בערבוב המפלגתי והמדיני.

בשבוע שעבר, פומפיאו חזר ונשמע פוליטי מדי, כאשר התחכם במהלך תידרוך לעיתונאים. הוא נשאל אם מחלקת המדינה מתכוננת לקראת המעבר לממשל חדש. הוא השיב, בצחקוק קל, שאמנם יהיה "מעבר חלק לתקופת הכהונה השנייה של הנשיא טראמפ".

לא הכול חשבו שזה משעשע, בהתחשב בביקורת הנמתחת על הימנעותו של ממשל טראמפ מכל מגע עם מטהו של הנשיא המיועד ג'ו ביידן. אחדים טוענים שמן ההימנעות הזו נובעת סכנה לביטחונה הלאומי של ארה"ב. אבל בעיקרה, ההימנעות היא קטנונית ואגואיסטית.

אשר לעודף הפוליטיות של פומפיאו, הביקורת אינה עומדת במבחן היסטורי. כהונת מזכיר המדינה הייתה בדרך כלל פוליטית, אפילו פוליטית מאוד. הנושאים בה נטו להיות פוליטיקאים בכירים, עם יומרות נשיאותיות. ב-60 השנה הראשונות של הרפובליקה האמריקאית (מ-1789 ואילך), ששה מזכירי מדינה נבחרו אחר כך לנשיאים. במרוצת השנים, מזכירי מדינה התמודדו על הנשיאות, הגיעו לכהונת סגן הנשיא, שימשו במשרות קבינט אחרות והיו מושלי מדינות.

רק לאחר מלחמת העולם השנייה, נשיאים התחילו לגייס דיפלומטים מקצועיים לכהונה הזו: דין אצ'יסון בימי טרומן, דין ראסק בימי קנדי, סיירוס ואנס בימי קרטר, לארי איגלברגר בסוף ימי בוש האב, וורן כריסטופר בימי קלינטון. אבל החזרה אל פרופיל פוליטי גבוה בימי טראמפ בשום פנים אינה חריגה.

מה קרה לקנזס

מעטים מפקפקים ברצינות שאיפותיו הפוליטיות של פומפיאו. מקומו הפוליטי ועוצמת הרטוריקה שלו רומזים שהוא יהיה אחד המתמודדים על מועמדות המפלגה הרפובליקאית לנשיאות ב-2024, לפחות אם טראמפ יחליט שלא להתמודד.

פומפיאו שייך לאגף השמרני של המפלגה, זה המזוהה ב-15 השנה האחרונות עם 'מסיבת התה', התקוממות נגד פזרנותה של הממשלה הפדרלית. היא פרצה סביב המחלוקת על רפורמות הבריאות של ברק אובמה, העניקה ניצחון עצום ממדים לרפובליקאים בבחירות לבית הנבחרים ב-2010, ועיקרה חלק ניכר ממדיניות הכלכלה והפנים של אובמה בשש השנים הבאות.

פומפיאו נבחר לקונגרס בנחשול של 2010. אף כי הוא נולד וגדל בקליפורניה, הקריירה הפוליטית שלו התפתחה בקנזס, מדינה חקלאית שמרנית מאוד, קטנת אוכלוסין, במערב התיכון של ארה"ב, הנוטה להצביע כמעט אוטומטית בעד רפובליקאים. הרפובליקאים שלה נוטים להיות דתיים, ומזוהים בדרך כלל עם מה שמכנים 'הימין הנוצרי'.

המחנה החשוב הזה התחיל להתגבש פוליטית בשנות ה-70 של המאה ה-20, בתגובה לפסיקת בית המשפט העליון על חוקיות להפלות מלאכותיות. גל הנגד היה רב עוצמה, ועליו רכב רונלד רייגן לנשיאות ב-1980. הגל ההוא שינה ללא הכר את פני המפלגה הרפובליקאית, ובמידה לא מבוטלת הכשיר את הקרקע לעליית דונלד טראמפ. הוא פתח את הדלת למפלגה הרפובליקאית, בפעם הראשונה, בפני המוני אמריקאים מן המעמד העובד, בייחוד במדינות המערב התיכון. הדמוקרטים, שאימצו עמדות ליברליות יותר ויותר בשאלות חברה, נדהמו לגלות שפועלי צווארון כחול מעדיפים מועמדים רפובליקאים על יסוד התנגדותם להפלות מלאכותיות ולנישואים להט"בים.

"מה קרה לקנזס", היה שמו של ספר פופולרי, שהתפרסם לפני 16 שנה, ושיקף את תדהמת הדמוקרטים ואת חוסר אונם. קנזס שינתה את עורה במידה עוצרת נשימה, והמירה פופוליזם שמאלי בפופוליזם ימני.

"הקונגרסמן של קוק"

פומפיאו הגיע לקנזס לעשות עסקים, לאחר קריירה צבאית קצרה (הוא שירת בצבא האמריקאי בגרמניה, והגיע לדרגת קפטן, או סרן) ולאחר לימודים בהרווארד (תואר דוקטור במשפטים; מצוינות אקדמית שגבוהה ממנה די קשה למצוא). בקנזס הוא נכנס בשותפות בעסק של ייצור חלפים למטוסים. הוא מכר אותו ברווח נאה שמונה שנים אחר כך, ונעשה הנשיא של חברה שייצרה ציוד לקידוח נפט.

בשני גלגוליו הוא יצר קשרי עסקים מועילים עם האימפריה התעשייתית של האחים קוק (Koch), שלא רק עשו כסף אלא גם תרמו כמויות גדולות מאוד שלו לימין הרפובליקאי. לא מעט בעזרת הפילנתרופיה הפוליטית של קוק, פומפיאו התמודד על מושב בקונגרס 12 שנה בלבד לאחר שאימץ את קנזס. מערכת הבחירות שלו היתה פוגענית. הוא העמיד בספק את הזהות הקנזסית של יריבו הרפובליקאי, ואחר כך כלל הוסיף עלבון אתני ליריבו הדמוקרטי (היריב היה ממוצא הודי; פומפיאו התנצל).

זמן קצר לאחר שנכנס לבית הנבחרים, מאמר מערכת ב"ניו יורק טיימס" תקף אותו על התנגדותו לחוקים, שהאחים קוק לא ראו בעין יפה. פומפיאו מינה עורך דין לשעבר של קוק לנהל את הסגל שלו. העיתון קרא לפומפיאו "הקונגרסמן של קוק".

הוא התנגד בעקביות להחמרת הפיקוח על איכות הסביבה. הוא היה פעיל בהכשלת חוקים לטובת אנרגיה ירוקה. הוא ייצג את האינטרסים של חברות הנפט הגדולות, והתפאר בפומבי בנאמנותו להם (דיווח בראש העמוד הראשון של העיתון 'וויצ'יטה איגל' בקנזס, 19 באוגוסט 2014). הוא גם היה מיוזמיה של הצעת חוק, שאחד מסעיפיה אסר על הממשל להשתמש במושג Palestine לתיאור שטחים בניהול הרשות הפלסטינית. החוק לא הגיע להצבעה במליאה.

 "העיסקה הרת האסון"

הישגיו בבית הנבחרים לא היו עוצרי נשימה. זה מוסד שבו השפעה היא במידה רבה תוצאה של ותק, והוא לא האריך ימים. אבל הוא היה אחד המשתתפים בוועדה המיוחדת שהרפובליקאים הקימו, כדי לנגח את הילרי קלינטון על קוצר ידה בפרשת הרצח של שגריר ארה"ב בלוב. דונלד טראמפ שם לב. כאשר גבר על קלינטון ב-2016, פומפיאו הוזמן להיות מנהל הסי.איי.אי. רק לעתים רחוקות הכהונה הזו נמסרת לידי פוליטיקאים מפלגתיים כה מובהקים.

הוא היה מתנגד מוקדם ונמרץ של ההסכם הגרעיני הרב-צדדי עם איראן. מייד לאחר שנודע כי הוא יהיה מנהל הסי.איי.אי, פומפיאו צייץ: "אני מייחל לביטול העסקה הרת-האסון עם נותנת-החסות הגדולה ביותר לטרור בעולם".

פומפיאו כיהן בסי.איי.אי קצת יותר משנה לפני שנקרא לרשת את מזכיר המדינה המודח והמושפל רקס טילרסון. טילרסון היה החבר הבכיר הראשון בצוות טראמפ שהודח בציוץ טוויטר.

טראמפ פיטר יועצים וחברי קבינט בזה אחר זה, לאחר שנקעה נפשו מהם, או מפני שלא היו נאמנים מספיק, או לרגל הצורך הכפייתי שלו "לפטר" (כדבריו שלו). פומפיאו האריך ימים יותר מכל בעל כהונה אחר בצוות החוץ-והביטחון. זו עובדה המדברת בעדה, אם כי לא לגמרי ברור מה היא אומרת. עדויות של אנשי ממשל אחרים, כמו היועץ (המודח והמקולל) לביטחון לאומי, ג'ון בולטון, מראות שהשפעת פומפיאו על ההחלטות המדיניות החשובות ביותר היתה מוגבלת. בולטון כותב בספרו 'החדר שבו התרחש הכול', כי פומפיאו נאלץ לסגת מעמדותיו הניציות רבות השנים על שימוש בכוח צבאי, כדי להתיישר עם הקו של טראמפ.

מסע הצלב של פומפיאו

משבר הקורונה העניק לפומפיאו את ההזדמנות לתת את הטון, בייחוד בהתקפות על "המפלגה הקומוניסטית של סין" ועל "הנגיף של ווהאן". הוא גם השפיע על הנשיא לאמץ דרישה רבת שנים של הימין הנוצרי, שהדיפלומטיה האמריקאית תפעל לטובת "חירויות דתיות". מסע הצלב לטובת חרויות דתיות יביא השבוע את פומפיאו לטורקיה. הוא יפגוש שם את ראשי הכנסייה האורתודוקסית, אבל לפי שעה אין לו תכנית לפגוש אישי ממשל טורקיים. ספק אם היה כדבר הזה.

מפת מסעו למזרח התיכון מצטיירת פחות כלוח נסיעות של "הדיפלומט הראשי" של ארה"ב ויותר כטיוטה למסע בחירות בארה"ב. הוא דחה השנה את ההזדמנות להתמודד על מושב בטוח של קנזס בסנאט. מושב בקבינט של טראמפ הוא קרש קפיצה הרבה יותר נוח.

הדינמיקות של הימין האמריקאי פשוטות יותר מאלה של השמאל האמריקאי. די ברור איפה צריך טוען רפובליקאי לנשיאות לעמוד אידיאולוגית. פומפיאו ממלא את כל הציפיות. הוא זקוק רק לברכתו של טראמפ.

חזקה על מסעו של מזכיר המדינה בימים האחרונים של כהונתו שיביך לפחות חלק ממארחיו. באירופה הוא יפגוש ראשי ממשלה ושרי חוץ המייחלים לסיום נשיאותו של טראמפ. בישראל ובמפרץ הוא ימצא בני שיח החוששים מפני 21 בינואר 2021. מדינאי אמריקאי, המדבר בשם האינטרס הלאומי של ארצו, מנסה בנסיבות כאלה לשכך חששות. אבל שיכוך לא ינחיל לו את אהדת הנשיא הסר והזעף בבית הלבן. דילמה מעניינת של פוליטיקאי חריף.

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/yoavkarny-globes
ציוצים (באנגלית) ב twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

חמאס בהודעה רשמית: מסכימים לעסקה להפסקת אש

נשיא ארה"ב ורה"מ שוחחו כחצי שעה, בבית הלבן מבהירים: "עסקה היא הדרך הטובה ביותר להימנע ממבצע ברפיח" • מקור בחמאס: דוחים את חזרת המשלחת לקהיר - עד לתוצאות מאמצי המתווכות • בני משפחות חטופים לגנץ ואיזנקוט: מתבוננים באימה, תגידו את האמת על המו"מ • פגיעה ישירה של כטב"ם חיזבאללה במטולה, חיל האוויר תקף בעומק דרום לבנון • עדכונים שוטפים

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

ירידות קלות בנעילה בת"א; מיטרוניקס ואלקטריאון זינקו בכ-6%

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה