גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דוח העוני: למעלה מ-400 אלף משקי בית נקלעו למצוקה כלכלית, מעמד הביניים התכווץ

דוח העוני האלטרנטיבי של ארגון לתת: לאורך החודשים בהם מתמודד הציבור עם משבר הקורונה כ-270 אלף משפחות הידרדרו לעוני, ו-143 אלף משפחות התווספו לאלו החיות באי ביטחון תזונתי ● שיעור העוני בישראל זינק מהיקף של חמישית מהמשפחות - לכמעט שליש

צילום: דימה וזינוביץ
צילום: דימה וזינוביץ

בשל משבר הקורונה, מעמד הביניים התכווץ בכ-15.5%, ורק רבע ממשקי הבית נמצאים במצב כלכלי טוב. מחצית מהאוכלוסייה (50.7%) נפגעה כלכלית כתוצאה מהמשבר. לאורך החודשים בהם מתמודד הציבור עם משבר הקורונה, 422 אלף משקי בית נקלעו למצוקה כלכלית, כ-270 אלף משפחות הידרדרו לעוני, ו-143 אלף משפחות התווספו לאלו החיות באי ביטחון תזונתי. רבע מהציבור (24%) מעיד כי נזקק לעזרת המדינה, אך לא קיבל אותה. כך עולה מנתוני דוח העוני האלטרנטיבי של עמותת "לתת", המתפרסם הבוקר.

דוח לתת מעיד על מצוקה כלכלית חסרת תקדים בציבור הישראלי. שיעור משקי הבית במצוקה כלכלית עלה ל-38.6% בזמן המשבר, בהשוואה ל-24.1% טרום המשבר. שיעור העוני בישראל זינק, בהערכה זהירה ושמרנית, מהיקף של חמישית מהמשפחות (20.1%, 582,000) לכמעט שליש (29.3%, 850,000). כלומר, הצטרפות של 268,000 משפחות למעגל העוני. לצד התכווצותו של מעמד הביניים בשישית, כשלישי ממנו ירדו לפחות רמה במדרג הכלכלי. 37.8% ממעמד הביניים הנמוך ירד למעמד נמוך, או אל מתחת לקו העוני.

המגפה הבריאותית התפתחה במהרה למשבר חברתי-כלכלי בהיקפים גדולים. כמחצית מהאוכלוסייה מעידה על פגיעה כלכלית חמורה בעקבות המשבר, בהשוואה ל-19.6% שהעידו על פגיעה בריאותית חמורה. רק רבע מהאוכלוסייה במצב כלכלי טוב, בהשוואה ל-45% טרם פרוץ המשבר. שיעור משקי הבית המדווחים על מצוקה כלכלית חמורה, גדל פי שלושה, והצורך בסיוע זינק ב-70%. זאת, בזמן שכרבע מהאוכלוסייה שנזקקה לסיוע, לא קיבלה אותו.

בצל הקורונה, העניים בישראל הפכו עניים יותר. 80% מהמשפחות העובדות שחיו בעוני טרום הקורונה, נפגעו תעסוקתית כתוצאה מהמשבר הכלכלי. השכבות המוחלשות נפגעו מאוד; 62% מנתמכי הסיוע מעידים שמצבם הכלכלי נפגע במידה רבה או רבה מאוד בעקבות המשבר. שיעור המשפחות שחיו בעוני טרום המשבר וויתרו על רכישת מוצרי מזון חיוניים גדל כמעט פי-3 ועמד על 26%, ו-55.6% מהנתמכים מעידים כי בזמן הקורונה התווסף להם חוב, כמעט כפול מהאוכלוסייה הכללית (29.8%).

שיעור המשפחות שלא שילמו חובות או צברו חובות חדשים גדל יותר מפי 2, ועומד על 66%. גם אי שוויון הזדמנויות בחינוך מתחדד לאור המשבר;  73.9% מנתמכי הסיוע העידו שאין ברשותם מחשבים ללמידה מרחוק, ל-70% מהמשפחות הנתמכות אין אפשרות לרכוש ציוד בסיסי לבית הספר.

האוכלוסייה הפגיעה ביותר לקורונה - הקשישים, נפגעת לא רק בריאותית. 86% מהקשישים נתמכי הסיוע חוו תחושת בדידות במהלך המשבר, 21.6% מהקשישים הנתמכים חששו בתקופת משבר הקורונה למות בביתם ושאיש לא ידע מכך.

ניכרת עוצמת פגיעת משבר הקורונה בחלקים נרחבים בציבור הישראלי

במסגרת מחקר השפעות הקורונה על המצוקה הכלכלית והעוני, מכון ERI וארגון לתת ערכו מחקר בקרב האוכלוסייה הכללית, בנתונים שנאספו בחודש אוקטובר ומתבססים על מדגם מייצג של 1350 נדגמים בני 18 ומעלה. משבר הקורונה עדיין בעיצומו ומוקדם לאמוד את מלוא השפעותיו על הכלכלה והחברה בישראל, אולם כבר עכשיו ניכרת עוצמת פגיעתו בחלקים נרחבים בציבור הישראלי. הדוח של לתת מתפרסם זו השנה ה-18, וסוקר לראשונה את משמעויות הקורונה עבור החברה הישראלית בפרספקטיבה של כעשרה חודשים.

עוד מהנתונים עולה כי שיעור משקי הבית אשר נאלצו לבצע ויתורים משמעותיים, עלה באופן ניכר בהשוואה לטרום המשבר: שיעור משקי הבית שנאלצו לוותר על מזון שולש, ועמד בזמן המשבר על 10.7%. שיעור משקי הבית שוויתרו על טיפול רפואי או תרופתי הוכפל ושיעורם עמד בזמן המשבר על 11.4%. רק רבע (28.1%) מהמדורדרים למצוקה כלכלית מעריכים שמצבם הכלכלי ישתפר בשנה הקרובה, ו-45% מהמשפחות שמצבן התדרדר, חוו פגיעה בקרב שני המפרנסים.

המשפחות היהודיות מהוות 77% מכלל המדרדרים למצוקה כלכלית, בהשוואה ל-58% מאלו שסבלו ממצוקה כלכלית טרום המשבר. 30% מהמדרדרים למצוקה כלכלית הינם בעלי תואר ראשון, בהשוואה ל-16% בלבד בקרב הסובלים ממצוקה כלכלית טרום המשבר.

בעמותת לתת מזהירים מפני משבר אי ביטחון תזונתי. לפי ההערכה, המבוססת על סקר שהתבצע בספטמבר, 656 משפחות חיות באי ביטחון תזונתי, מעל חמישית מהמשפחות בישראל. מתוכן, 286 מצויות באי ביטחון תזונתי חמור. 799 ילדים נמצאים באי ביטחון תזונתי, יותר ממחציתם חיים באי ביטחון חמור. בהשוואה לסקר ביטחון תזונתי של המוסד לביטוח לאומי (האחרון פורסם ב-2018, בהתייחס ל-2016), נוספו כ-143,000 משפחות החיות באי ביטחון תזונתי, מתוכן כ-34,000 החיות באי ביטחון תזונתי חמור.

"יותר אנשים התדרדרו לעוני מאשר חלו"

ערן וינטרוב, מנכ"ל עמותת לתת, מביע דאגה רבה בשל הנתונים. לדבריו, מדובר בנתונים חסרי תקדים, בהם לא נתקלה העמותה אף לא לאחר המשבר הכלכלי הגדול של 2008. "התכווצות של מעמד הביניים בשישית היא משהו שלא קרה בהיסטוריה שלנו. יותר אנשים התדרדרו לעוני מאשר חלו, וזה גם קורה מאוד מהר", הוא אומר. "אנחנו מצפים שתהליכים כאלו ייקחו יותר זמן, ואנחנו רואים עד כמה המצב הזה שביר. אנשים שאיבדו את מקור ההכנסה העיקרי שלהם, עלולים להתדרדר מהר מאוד לעוני. ציפינו לראות את התוצאות האלו ב-2021, אבל אנחנו רואים שזה קורה עכשיו. זה מבהיל, וזה מראה משהו על ההתמודדות של המשק והממשלה עם המשבר הזה".

גם בהימצא חיסון, ההתאוששות הכלכלית צפויה להיות איטית בהרבה מזו הבריאותית. בלתת חוששים שהתרחבות המשבר הכלכלי תוביל משפחות רבות להידרדר למצב של עוני כרוני. לדברי וינטרוב, "כרגע, הממשלה בכלל לא רואה את המשבר הזה. אם המשפחות האלו יתדרדרו לעוני כרוני, אנחנו עומדים להיות בבעיה ארוכת שנים. גם ככה נכנסנו למשבר הזה במצב לא טוב. זה שהמעמד הבינוני מצטמצם בתוך שנה, זה לא סממן של חברה חזקה. אנחנו הולכים לשיעורים מאוד גבוהים של עוני".

הנפגעים העיקריים מהמשבר הם העצמאיים

לדוח "לתת" מצטרף פרסום חדש של הביטוח הלאומי, הבודק את השפעת משבר הקורונה על המצב החברתי כלכלי. לפי ממצאי הביטוח הלאומי, הנפגעים העיקריים מהמשבר הם העצמאיים, אשר שיעור העוני בקרבם גדל בצורה חדה - בכ-20%. בקרב שכירים, הגידול בתחולת העוני נמוך משמעותית, ועומד על כ-5%, וכך גם הגידול בשיעור העוני בקרב צעירים עד גיל 29.

לפי הביטוח הלאומי, שיעור העוני הכללי עלה למרות תוכניות הסיוע של הממשלה בכ-4.2% ובסדר גודל דומה בכל קבוצות האוכלוסייה, אם כי העלייה מעט גדולה יותר בקרב יהודים ובפרט ותיקים, בהשוואה לעולים, ערבים וחרדים. לפי הנתונים, ככל שהאנשים פעילים יותר, צעירים יותר ונוטים להיות עצמאים או פרילנסרים, הפגיעה הכלכלית בהם משמעותית יותר. 7% מאלו שהיו בשכבת הביניים הנמוכה ואחוז מאלו שהיו בשכבת הביניים טרום המשבר נקלעו למצב של עוני לאחר המשבר למרות הסיוע הממשלתי, 4% משכבת הביניים חוו ירידה חדה בהכנסות אך לא הידרדרו לעוני, וכך גם 10% משכבת הביניים הגבוהה ו-5% משכבת העשירים שירדו במעמד הכלכלי.

פרופ' אורי חפץ, מומחה להתנהגות צרכנים ומשקי בית מהמחלקה לכלכלה באוניברסיטה העברית ובית הספר לעסקים באוניברסיטת קורנל, לא הופתע מהנתונים. רק באוגוסט האחרון, הוא יצא יחד עם פרופ' נעמי פלדמן לשאול את הציבור על מצבו הכלכלי. 60% מהנסקרים העידו שהכנסתם ירדה בעקבות המשבר, לעומת 51% בדוח לתת. "לעומת ה-50% שמספרים בסקרים שלא נפגעו, יש קבוצות אוכלוסייה שמצבן ממש לא טוב. קוראים לזה אי שיוויון", אומר חפץ.

לפי חפץ, התמונה המצרפית של המשק מפתיעה לטובה, שכן ישנה מגמת התאוששות לה הכלכלנים לא ציפו לפני כמה חודשים. ואמנם, אותה התאוששות אינה נחלתם של כלל משקי הבית. "המגפה הזו היכתה וממשיכה להכות בחוסר שוויון משווע. הביטוח הלאומי מעריך שבענף שירותי אירוח ואוכל, שבו השכר הממוצע בשנה שעברה היה 5,000 שקל, הייתה בשלב מסוים ירידה בתעסוקה של מעל 40%. לעומת זאת, בענף מידע ותקשורת, עם שכר ממוצע של מעל 22,000, הירידה בתעסוקה היתה ״רק״ 15%.

"15% זה לא טוב, אבל תראי איזה אי שוויון: יש ענף שבממוצע מרוויחים בו רבע מבענף אחר גם בימים טובים, ודווקא בו הסיכוי לאבד את העבודה כתוצאה מהמשבר הנוכחי היה פי שלוש יותר גבוהה. הפערים מתרחבים מאוד, ודוח העוני מזכיר את זה לכולנו".

למרות שהמדינה עצמה מופקדת על איסוף נתונים ויצירת תמונת מצב עדכנית של המשק, חפץ מדגיש את חשיבות הדוח האלטרנטיבי, המספק מידע שאיננו נגיש למדינה. לדבריו, "הדוח נותן לנו עוד זווית על המצב. קל לנו יותר להשיג נתונים עדכניים שנותנים תמונת מצב מצרפית של המשק כולו - סך ההכנסות המדווחות, סך ההוצאות עד דברים מסויימים (מכוניות, משכנתאות), סך גביית מסים. יותר קשה להשיג מידע על התפלגויות, מה קורה בתחתית. אפילו כשיש לי מידע כזה, ואני יודע מה הממוצעים בעשירונים התחתונים, לפעמים קשה לתרגם את המספרים לתכלס, מה קורה ביומיום של האנשים, כמה חיים בחוסר, לכמה אין ביטחון תזונתי, כמה ממש הולכים לבית הספר רעבים (כשיש בית ספר), לכמה אין מחשבים או תשתית תקשורתית ללמידה מרחוק".

ואכן, הדוח מצביע על אי שוויון הזדמנויות בחינוך. גם בגזרה הזו, הקורונה העמיקה פערים קיימים עד מאוד. "צריך לדבר על זה, צריך לצעוק על זה, צריך להזכיר. הבעיה של למידה מרחוק, שפוגעת בכולם אבל בעיקר בחלשים, זו בעיה קשה בכל העולם", אומר חפץ. "ראיתי עכשיו נתונים מארה״ב, זה לא נראה שם טוב, זה לא משהו שייחודי לנו. וזה זורע את זרעי אי השוויון של העתיד, כי יש ילדים שמלכתחילה אנחנו יודעים שיסבלו ממחסור הזדמנויות בעתיד, ועכשיו עוד יותר".

הנשיא ריבלין: "דו"ח קשה, כואב, מהקשים שקראתי ועמדו לנגד עיני"

נשיא המדינה, ראובן (רובי) ריבלין, קיבל לידיו הבוקר את הדוח בבית הנשיא, והגיב בדאגה רבה לממצאים. לדבריו, "דו"ח העוני האלטרנטיבי לשנת 2020, הוא דו"ח קשה, כואב, מהקשים שקראתי ועמדו לנגד עיני. הדו"ח מראה כיצד משבר הקורונה הפך ממשבר בריאותי למשבר כלכלי וחברתי רחב ועמוק. מאחורי המספרים בדוח, יש שמות, בני אדם, אבא, אימא, ילד, ילדה, חיילת משוחררת, סטודנט צעיר, שהם ללא גב כלכלי, ללא תמיכה, בחשש מתמיד, חלקם רעבים".

הנשיא הודה בדבריו לעמותות השונות בישראל, המעניקות סיוע לאזרחים מדי יום, ואמר כי "הנתונים מצביעים על חוסר אמון של הציבור הישראלי במוסדות המדינה ובממשלת ישראל וביכולת שלה לטפל במשבר ולתת מענה לאתגרים הנובעים ממנו, וזאת לצד הסתמכות גוברת והולכת על עמותות, ארגוני מגזר שלישי, פילנתרופיה, שנזקקים למלא את מקומה של המדינה, בתקופה קשה זו. האחריות עלינו, אנחנו מביטים נכוחה במציאות וחייבים להביא את השינוי. בתכניות רווחה, בביטחון תזונתי, בעשיה למען כלל השכבות בחברה הישראלית כאן ועכשיו. זה מבחן שחובה עלינו לעמוד בו".

עוד כתבות

עו''ד ד''ר גיל-עד נועם במהלך הדיון / צילום: Reuters, Yves Herman

ישראל לבית הדין בהאג: משמעות עצירת המלחמה - 132 חטופים ירקבו במנהרות חמאס

אחרי שבית הדין הבינלאומי לצדק בהאג קיים דיון בבקשה שהגישה דרום אפריקה להוציא צווים להפסקת המלחמה, המשלחת הישראלית השיבה על טענותיה ● המשנה ליועמ"שית למשפט בינלאומי, עו"ד ד"ר גיל-עד נועם, העומד בראש המשלחת: "לקרוא למשהו 'רצח עם' שוב ושוב, לא הופך את זה לרצח עם" ● במהלך הדיון נקראו קריאות ביניים והדיון הופסק למספר שניות

טנקי Leopard 2 במפעל נשק גרמני. ''מוכנות מיידית'' / צילום: Associated Press, FABIAN BIMMER

ספינות קרב, טילים ונשק לייזר: מי המדינה שמובילה במרוץ החימוש העולמי?

המציאות הגלובלית החדשה שמה קץ לעשורים של שלום - ושלחה מדינות רבות למסע התחמשות ● באירופה מתארגנים לעימות כולל עם רוסיה, איראן מתקדמת לגרעין, ואפילו אוסטרליה הכריזה על חיזוק המערך הצבאי ● בשנה החולפת ההוצאה העולמית על ביטחון רשמה את הזינוק החד ביותר זה 15 שנה ● גלובס מציג את המהלכים הגדולים בדרך למלחמה הבאה

נתי אמסטרדם, Country Director, אנבידיה ישראל / צילום: ניב קנטור

הילד שמכר קרח בנתניה הוא היום מנהל בכיר בחברה הלוהטת בעולם. כך הוא עשה זאת

להייטק הוא הגיע כמעט בטעות, וב־2017 הציעו לו לבנות מאפס את הפעילות העסקית של אנבידיה ● כיום נתי אמסטרדם מלא בגאווה על הדרך שעבר, ולא מודאג ממצב הענף הישראלי: "יש פה הרבה טאלנטים ורעב גדול להצלחה. זה לא ישתנה לעולם" ● שיחה קצרה עם נתי אמסטרדם, Country Director, אנבידיה ישראל

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

סמוטריץ' מקשיח עמדות מול ארדואן בשעה שבמכס הישראלי מעודדים יבוא מטורקיה דרך מסלולים עוקפים

שר האוצר סמוטריץ' הודיע על הטלת מכס של 100% על ייבוא מוצרים וסחורות מטורקיה, זאת לאחר שנשיא טורקיה הורה על עצירת הייצוא הטורקי לישראל ● בינתיים, לגלובס נודע כי במקביל במכס הישראלי פועלים להקלה על יבוא מטורקיה דרך מדינות צד שלישי

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

כמה פעמים הפועל ת"א כבר ירדה לליגה הלאומית?

מי יזם את הענקת פרס ישראל,  מה משמעות המילה סייבורג ובאיזה פסטיבל מעניקים את פרס "כד החלב"? ● הטריוויה השבועית

סיכום שווקים שבועי / צילומים: שאטרסטוק, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שתי המניות שמושכות את בורסת ת"א כלפי מעלה - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

מדד המחירים לצרכן באפריל הפתיע לרעה בפעם השלישית ברצף. זה מה שחושבים האנליסטים ● כל הפרטים על השינוי הדרמטי בשעות המסחר שמקדמת הבורסה בת"א ● וגם: מחקר חדש מגלה אילו אפיקי השקעה מניבים את התשואות הגדולות ביותר בטווח הארוך

עדן גולן בחצי גמר האירוויזיון / צילום: Associated Press, Martin Meissner

אז רוב העולם נגדנו או בעדנו? מסקנות מהמקום החמישי של עדן גולן

האירוויזיון מלמד אותנו פרק חשוב על חוכמת ההמונים מול חוכמת המומחים, ולפיו הקולקטיב יודע יותר טוב ● גם בסוגיית דירוג האשראי של ישראל, האנשים בשטח מיטיבים לתמחר את הסיכונים ● ומה לישעיהו ליבוביץ ולכל זה

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

הנפת דגל ישראל על אדמת רפיח סימנה נקודת שבר ביחסים עם מצרים

היחסים בין ישראל לשותפה הביטחונית מצרים הגיעו לשפל תקדימי עם ההשתלטות על מעבר רפיח, צעד שבעיניים מצריות נתפס ככיבוש ● הנשיא אל־סיסי מנסה למצב את עצמו כמבוגר האחראי באזור, אך יש מחירים שהוא לא יכול לשלם

הביטלס / צילום: ap

על אחיזה קטנה נוספת באגדת הביטלס, באיחור של 50 שנה


הסרט Let It Be, שצולם בזמן ההקלטות האחרונות והדרמטיות של הביטלס כלהקה, עלה לאחרונה בדיסני פלוס ● הסרט צולם כבר בשנות ה-70 אך כעת הוא חוזר למסך באיכות צפייה וסאונד נדירות

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה מעורבת בוול סטריט; נאסד"ק ו-S&P 500 סגרו שבוע רביעי רצוף בעליות

נאסד"ק ירד ב-0.1% ● הדאו ב-40,000 ובוול סטריט ג'ורנל מסבירים למה המדד הזה הוא "דינוזאור", או לפחות "פגום" ● יו"ר הפד, ג'רום פאוול חולה בקורונה ●  מניות השבבים עלו השבוע ב-5% ● מיקרוסופט תציע את מעבדי AMD ללקוחות הענן שלה, במקום אלה של אנבידיה ● בבנק אוף אמריקה ממליצים על רובין הוד ● גיימסטופ פרסמה אזהרת רווח והודיעה על גיוס הון, צללה ב-20% ● רדיט ו-OpenAI הכריזו על שיתוף פעולה, רדיט זינקה ב-10% 

השגריר גלעד ארדן. גורס את אמנת האו''ם בעצרת הכללית / צילום: צילום מסך מתוך UNTV

ישראל והאו"ם: מה כדאי לזכור לפני שגורסים

ב–29 בנובמבר 1947 הכריז נציג סוריה באו"ם בעקבות החלטת החלוקה: "היום האו"ם נרצח" ● בזכות היום ההוא הגענו אל השבוע הזה

אונייה של צים / צילום: Shutterstock

צים מייקרת את הובלת המכולות מהמזרח לישראל

חברת הספנות הודיעה על התייקרות עלויות הובלת המכולות שלה מהמזרח הרחוק לישראל החל מה-25 במאי ● עם היטלים ומסים מחיר מכולות מגיע לכ־4,260 דולר עבור מכולת 20 רגל

חצי שעה של השראה. ערן גפן בשיחה עם רמי שביט / צילום: יונתן לוי, מנחם רייס

רמי שביט: "בדיעבד לא הייתי קונה את המשביר. אבל בסוף הפכתי את הטרגדיה לאסטרטגיה"

כשרמי שביט רכש את המשביר אחרי פשיטת רגל, הוא חשב שעשה את עסקת חייו • אלא שאז הוא הבין שמדובר ב"כאוס מוחלט" • נגד כל הסיכויים הוא הצליח לצאת מהבור, לייצב אותה וגם להנפיק • כעת הוא מספר לערן גפן על התלאות בדרך, חשבון הנפש שנשאר איתו וגם התוכניות לכבוש את אירופה עם המותג קנת קול

מנת כתף טלה של נסרין מנאסרה / צילום: נסרין מנאסרה

בחצר בית בכפר ערבי בגליל מצאנו את ארוחת הצהריים המושלמת

כנסייה צבעונית במיוחד, מסעדה שמגישה עוף לוהט מהטאבון וקובה נייה שהיא מעדן, סדנה לקליעת שרפרפים ומיזם נשי שלא יאפשר לכם לעזוב בידיים ריקות ● ביקור בכפר ריינה

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: חולצו גופותיהם של שני לוק, יצחק גלרנטר ועמית בוסקילה

הגופות חולצו במבצע מיוחד של צה"ל ושב"כ ברצועת עזה ● סמל בן אבישי, מנהריה, מפלוגת התקשוב של חטיבת הצנחנים, נפל בקרב בצפון רצועת עזה ● צה"ל מאשר - חוסל בכיר בארגון טרור בלבנון שעבד עם חמאס ● לוחם צה"ל נפצע קשה בהיתקלות עם מחבלים בצפון הרצועה ● בית הנבחרים של ארה"ב אישר חוק שימנע עצירת משלוחי נשק לישראל ● עדכונים בולטים

פיז'ו 408 / צילום: יח''צ

פיז'ו מציגה: קרוס-אובר גדול עם מנוע קטן ומפתיע

למרות הנדסת האנוש החריגה, פיז'ו 508 תעניק תמורה מכובדת למי שמחפש קרוס-אובר מרווח, איכותי, ייצוגי ולא שגרתי

אתר בנייה. ''יותר מ־90% מכוח האדם במקצועות 'הרטובים' היו בידי עובדים פלסטינים'' / צילום: Shutterstock

חומרים תוצרת הארץ ושימוש בטכנולוגיה: איך להוציא את ענף הבנייה לעצמאות

אירועי מלחמת "חרבות ברזל" הבהירו היטב עד כמה היה ענף הבנייה תלוי שנים בגורמים לא יציבים ● האתגר העצום שאיתו הוא מתמודד עשוי לסייע בשינוי החשיבה: "המדינה צריכה להיות עצמאית גם בבנייה"

נמל קרטחנה, ספרד / צילום: Shutterstock, Aleksei Kazachok

ספרד מנעה מאונייה שהובילה חומר נפץ לישראל לעגון אצלה

ספינת המטען הכללי מריאן דניקה, ששטה עם דגל דנמרק, יצאה מהודו ב־8 באפריל, תוך שלפי עיתון "אל פאיס" הספרדי - היא נשאה 27 טונות חומר נפץ ● לפי שר התחבורה הספרדי, האוניה פנתה בבקשה לעגינה בקרטאחנה ב־21 במאי וסורבה

אולם בית הדין הבינלאומי לצדק בהאג / צילום: Shutterstock, Ankor Light

האג: דרום אפריקה ציטטה את סמוטריץ, דורשת לעצור את הלחימה

בית הדין הבינלאומי לצדק בהאג (ICJ) קיים דיון בבקשה הדחופה שהגישה דרום אפריקה להוציא צווים להפסקת המלחמה בעקבות פעולת צה"ל ברפיח ● המשלחת הישראלית נוכחת בדיון ומחר תטען

מיירט הלייזר ''דראגון פייר'' / צילום: יוטיוב

הטיל הקטלני החדש של רוסיה, וישראל מקדימה את בריטניה ביירוט לייזר

ארה"ב מקדמת את שדרוג טילי הכתף וטילי השיוט הזעירים שלה ● רוסיה הופכת את טילי השיוט שלה לקטלניים יותר ● וספינות מלחמה חדשות של בריטניה יכללו את מערכת יירוט הלייזר "דראגון־פייר" ● השבוע בתעשיות הביטחוניות