גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חנוכה בלי אור: נזק של 600 מיליון שקל לענף התרבות רק בדצמבר

דצמבר נחשב לחודש שיא בענף התרבות על רקע חג החנוכה ● השנה צפוי הענף לרשום ירידה של 600 מיליון שקל בהכנסות ביחס ל-2019, כך לפי בדיקה שערכה פירמת הייעוץ BDO עבור גלובס ● למרות שלל יוזמות ואישור מתווים בקבינט, עולם התרבות נותר סגור

עולם התרבות סגור מאז מרץ. "לפעילות תרבותית יש ממד כלכלי, חברתי ונפשי" / צילום: כדיה לוי
עולם התרבות סגור מאז מרץ. "לפעילות תרבותית יש ממד כלכלי, חברתי ונפשי" / צילום: כדיה לוי

בזמן שקבינט הקורונה נמנע לפי שעה מהטלת סגר נוסף ואף פתח את הקניונים, ישנו ענף שעבורו הסגר הארוך נמשך כמעט ברצף מאז חודש מרץ. ענף התרבות מושבת, ובחג החנוכה הפסדיו מאמירים.

מבדיקה שערכה פירמת הייעוץ BDO עבור גלובס עולה כי הענף צפוי לרשום הפסד של לפחות 600 מיליון שקל רק בדצמבר, עקב מגפת הקורונה. הירידה בהכנסות כוללת את כלל הענפים בעולם התרבות, ובהם גם טלוויזיה ורדיו. אומנם הפגיעה בערוצי השידור ניכרת בשל הקיצוץ בתקציבי הפרסום, אך הפגיעה באומנויות הבמה ובמופעים חמורה בהרבה.

חנוכה הוא באופן מסורתי חודש שיא בהכנסות ענף התרבות. אלא שהשנה, במקום ליהנות מ"הנשמה" כלכלית, הענף סובל מפגיעה נוספת. בשנה שעברה היקף הפדיון בענף בדצמבר היה גבוה בכ-23% ביחס לחודש ממוצע בעונת החורף והסתכם ב-1.6 מיליארד שקל בגין שירותי תרבות. אך בדצמבר השנה, עקב השבתת אירועי התרבות, צפוי הפדיון לרדת בכ-600 מיליון שקל לעומת שנה שעברה ולהסתכם בכמיליארד שקל בלבד. לפי BDO, אם יוטלו מגבלות על פעילות בשעות הערב, תיתכן פגיעה נוספת. שכן גם האירועים המועטים שמתקיימים, בקהל מצומצם ותחת מגבלות הקורונה, לא יוכלו להתקיים.

חן הרצוג, כלכלן שותף ב-BDO, מסביר כי "הפגיעה של משבר הקורונה בענפי התרבות אינה אחידה. מטבע הדברים, התרבות הדיגיטלית ותכני האינטרנט אף רשמו גידול. מנגד, הפגיעה באומנות הבמה, ובהם מופעי התרבות והבידור, הייתה הגבוהה ביותר ולהערכתנו מגיעה ל-80% ויותר".

הירידה בפדיון מתווספת לירידה חדה בתעסוקה בענף, ואובדן של כ-26 אלף משרות. ממעצב התלבושות, התאורנית, עובדי הבמה, והשחקניות, ועד ספקי שירות שונים ואפילו מוכרי המזון באירועי התרבות - היקפי הפגיעה בתעשייה הם גדולי ממדים, ונכון לשעה זו בענף התרבות לא רואים את הסוף.

לדברי הרצוג, "הפגיעה הכלכלית של משבר הקורונה מחייבת גיבוש תוכניות סיוע ייחודיות לענפים שנפגעו בצורה הקשה ביותר, וביניהם ענף התרבות, ש-26 אלף מעובדיו איבדו את תעסוקתם ופרנסתם של רבים אחרים נפגעה. תוכנית הסיוע לענף התרבות צריכה להיות כפולה - מצד אחד, לייצר תמיכה כלכלית בקיום אירועי תרבות בתקופת המשבר תחת מגבלות הקורונה, ומצד שני - לייצר תשתיות לחיזוק ענף התרבות ביום שאחרי המשבר כדי למנוע התנוונות".

עד כה, יחד עם הקניונים, נפתחו המוזיאונים, אך מרבית תחומי התרבות נותרו מחוץ למתווים ולדיונים. השבוע סיכמו שרי התרבות והבריאות כי לאחר תחילת מבצע החיסון יוכלו בעלי "דרכון ירוק" להיכנס לאולמות התרבות ובכך תחזור הפעילות בענף בהדרגה. איך נכון לעכשיו אין תאריך יעד, ולפי המשרדים הענף ישוב לפעול "בהתאם למצב התחלואה ולאור קצב התקדמות החיסונים". ספק אם מדובר בהודעה משמחת עבור עובדי הענף, או בהחלטה הדוחקת עוד יותר את מועד פתיחתו. זאת, כאשר על הפרק עומדים למשל מתווים שונים להפעלה מיידית - מהופעות מצומצמות באוויר הפתוח, לכניסה למחתמי תרבות לאחר ביצוע בדיקת קורונה.

הקהל מעוניין ויש פתרונות אפשריים

לפי הרצוג, יש לגבש בטווח המיידי תוכנית סיוע שתאפשר מימון ציבורי לקיום אירועי תרבות בקהל מצומצם, תחת המגבלות באוויר הפתוח. לדבריו, במקום לשלם דמי חל"ת לאנשי התרבות, עדיף להשקיע את הסכומים בסבסוד אירועי תרבות מרובים וקטנים. זאת במקביל לפיתוח תשתיות ליום שאחרי המשבר - עבודה על תכנים, הפקות וחזרות והשקעה בשיפור התשתיות הפיזיות.

פרופ’ דורון גזית, מצוות חוקרי האוניברסיטה העברית המנטר את תחלואת הקורונה בחודשים האחרונים, גורס כי ניתן לקיים אירועים באוויר הפתוח, תוך עטיית מסכות ובדיקות מדי ארבעה ימים לשחקנים. פתרון נוסף הוא החלפת אוויר או אוורור מספק באולמות עצמם.

"עשרה חודשים למגפה בישראל, וכשהמשבר יימשך למרות החיסונים עמוק לתוך 2021, יש הבנה על מנגנוני ההדבקה המאפשרת הסתגלות טובה ופתיחת ענפים שהיו סגורים עד כה", אומר גזית. "ענף התרבות הוא חיוני לבריאות הנפש לטווח הארוך, ולכן יש לחפש דרכים לפתוח אותו".

לדבריו, "השלב הראשון הוא אירועים באוויר הפתוח, גם בשל הסיכון בבידודים בגלל נשא בודד של הנגיף באולם גדול, במיוחד בעת תחלואה גבוהה. בנוסף, כדי לוודא מגעים ולבודד במקרה של חולה מאומת, צריך וניתן לייצר רישום של האנשים. אנשים מעוניינים להגיע להופעות תרבות, ולכן זה יכול להיות פשוט יותר לשכנע אנשים ברישום אלקטרוני (אפליקציה) מאשר למשל במקרה של קונים בקניון גדול".

בעולם הבינו: התרבות איננה בגדר מותרות

ישראל לא מתמודדת לבדה עם שאלות הנוגעות לקריסת עולם התרבות בצל המגפה. בדוח האיחוד האירופי בנוגע לפנדמיה נכתב כי "לפעילות תרבותית יש ממד כלכלי וגם חברתי ונפשי, אשר חשוב במיוחד בתקופת הצעדים נגד המגפה. לתרבות מקום חשוב בחברה, והיא יכולה להוות גורם ללכידות חברתית. עם זאת, תרבות היא גם פעילות כלכלית שאמנים ועובדי תרבות תלויים בה לצורך קיומם". ואכן, מדינות רבות הבינו שצריך להקל באופן פרטני על עולם התרבות ולהפוך אותו "חסין קורונה", או לפחות לצמצם את ההשפעות על התחום.

באיטליה, לאחר הסגר הראשון, נעשה מאמץ כביר לפתוח את אולמות התרבות - עוד לפני פתיחת הכנסיות. במקומות בהם לא ניתן לקיים פעילות תרבות - דאגו המדינות לשיפוי הענף. ממשלת בריטניה הקימה קרן סיוע בהיקף של מיליארד ליש"ט, ובגרמניה הכירו בכך שעיקר התעסוקה בענף נסמכת על עובדים עצמאים (פרילנסרים), והקימו בין היתר קרן ייעודית בגובה 50 מיליארד אירו לתמיכה באמנים עצמאיים. לפי הרצוג, על ישראל להסתכל על הנעשה בעולם וליישם באופן דחוף מתווה שיצליח להנשים את הענף, ולהשאיר את היוצרים פעילים גם ביום שאחרי המגפה.

בישראל נבנתה תוכנית ייעודית לעולם התרבות בהיקף של כ-200 מיליון שקל, אלא שזו מופנית ברובה למעסיקים - גופי התרבות הנתמכים. מי שמועסקים באופן ישיר על-ידי מוסדות התרבות זכאים לדמי אבטלה. אלא שכאמור, אמנים רבים הם פרילנסרים שנסמכים כעת על מענקי המדינה המועטים. בשני המקרים, מדובר באוכלוסיות אשר לרוב שכרן אינו גבוה.

חולדאי הציע מתווה, אף אחד לא התייחס

בעולם התרבות מרגישים היטב את נזקי שיטת האקורדיון שהנהיגה הממשלה, שבה פותחים וסוגרים את המשק לפי רמות התחלואה. לאחר המתנה ארוכה לחזרת הענף לחיים, פעמיים כבר נהגה מתווה, נעשו הכנות, והענף נסגר שוב בשל עלייה בתחלואה. מאז, הבמות דוממות, והאמנים יושבים בבית וממתינים לתורם. על הדרך, הם מתבוננים בענפים בסיכון גבוה יותר נפתחים, בזמן שמתווים על מתווים ותחינות על תחינות, לא הועילו להם.

כך למשל, הניסיון האקטיבי של עיריית תל אביב לדחוף שוב ושוב לפתיחת הענף תחת הגבלות משמעותיות ופיקוח צמוד. ראש העירייה, רון חולדאי, הציע מתווה זהיר במיוחד לקיום מופעים. לפי המתווה שהגישה העירייה למדינה, מופעים יתקיימו באצטדיונים פתוחים, והמבקשים לצפות בהם יידרשו לערוך בדיקת קורונה. הצופים יחולקו לקפסולות, כאשר בכל קפסולה ישבו 20 איש ובין הקפסולות יישמר מרחק של שני מטרים. הכניסה לאצטדיון תעשה באופן מדורג ובזמנים שונים, והצופים יעטו מסכות לאורך כל המופע.

אלא שעד כה, לא הצליחה העירייה לקדם את המתווה מול המדינה, ואין אופק לפתיחת האולמות. חולדאי פנה לקבינט ולמשרד הבריאות עם הצעותיו אך בעיריית תל אביב אומרים כי עד היום, למרות התהודה שקיבלו דבריו, לא קיבלו על המכתבים מענה כלשהו.  

עוד כתבות

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

שר החוץ הטורקי מעוניין בשת"פ עם המיליציות הפרו־איראניות

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות