גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הרפורמה במשפט האזרחי: "עורכי הדין יעבדו יותר קשה, וההוצאות יתגלגלו ללקוחות"

ב–1 בינואר 2021 ייכנסו לתוקף תקנות סדר הדין האזרחי החדשות, לאחר שנים של דחיות • לדברי מומחי משפט, השינויים המהפכניים וסדי הזמנים יובילו לפחות תקנות וניירת, יכריחו את עורכי הדין להגיע מוכנים יותר למשפטים ואולי גם יעלו את הרף המקצועי

מסמכים בבית משפט. להקל בעומס הכבד על השופטים / צילום: שלומי יוסף
מסמכים בבית משפט. להקל בעומס הכבד על השופטים / צילום: שלומי יוסף

תקנות סדר הדין האזרחי החדשות ייכנסו לתוקף ב-1 בינואר 2021, לאחר שנים ארוכות של דחיות ומחלוקות בין משרד המשפטים לבין לשכת עורכי הדין. רק בשבוע שעבר עתרה הלשכה לבג"ץ בבקשה לעגן את הרפורמה בחקיקה ראשית. שלושה שרי משפטים ניסו לקדם את הרפורמה - ציפי לבני הקימה צוות בראשות מנהל בתי המשפט לשעבר, השופט (בדימוס) משה גל; איילת שקד חתמה על התקנות, אך כניסתן לתוקף נדחתה; ועתה אבי ניסנקורן עומד להוציאן לפועל.

הרפורמה בתקנות פותחת עידן חדש בניהול תיקים אזרחיים, שמטרתו לייעל ולקצר את ההליך המשפטי. אחת מהרעות החולות של מערכת המשפט בישראל היא התמשכות ההליכים בבית המשפט על פני שנים רבות, באופן הפוגע בתחושת הצדק ובאמונה של הציבור כי צדק אכן נעשה. הרפורמה נועדה לייצר משפט יעיל ומהיר יותר ולהפוך את ההליכים לדינמיים.

התמצות הוא מעלה או מגבלה?

אחת התלונות הבולטות בקרב עורכי הדין נגד התקנות היא שהן מגבילות את אורך כתבי הטענות בהליך המשפטי. לדוגמה, כתב תביעה לבית משפט השלום, שהיום יכול להגיע לעשרות ומאות עמודים, יוגבל ל-11 עמודים בלבד, וכתב טענות שמוגש לבית משפט מחוזי יוגבל ל-15 עמודים.

המתנגדים טוענים כי ההגבלה המשמעותית באורך כתבי בית המשפט תפגע בעשיית הצדק וכי לא ניתן יהיה לנמק את מלוא הטענות באופן חופשי. מצד שני, עורכי דין רבים מברכים על ההגבלה שתאלץ את כל המתדיינים לקצר, לתמצת ולזקק את הטיעונים.

עו"ד ליאת עיני-נצר, שותפה בכירה במשרד ב.לוינבוק ושות’ המתמחה בליטיגציה אזרחית מסחרית, תומכת בהגבלת אורך כתבי הטענות. לדבריה, "העומס המוטל היום על השופטים שצריכים לקרוא כתבי טענות ארוכים שלא לצורך, הוא בלתי אפשרי".

לדבריה, "השינוי אינו פוגע בבעלי הדין. להיפך, עורכי דין יצטרכו להתבטא בצורה ישירה ועניינית, בלי ‘לתבל’ את כתבי הטענות בפתגמים שונים וביטויים בארמית". עיני-נצר אומרת ש"הגישה הדוגלת במעבר לניסוח קצר ובהיר של מסמכים משפטיים תופסת תאוצה בכל העולם. כבר היום בתי המשפט מגבילים את היקף הסיכומים. זו כמובן עבודה יותר קשה לכתוב קצר ולעניין".

עיני־נצר. לא צופה ייקור הליכים / צילום: יעקב מהגר

גם עו"ד ירון קוסטליץ, המתמחה בליטיגציה אזרחית ומסחרית, רואה יתרון בכתיבה התמציתית: "אני אוהב לכתוב קצר ולעניין ולכן זה משמח שהמסמכים שהמשרד יכתוב ויקבל יהיו קצרים יותר. ידועה האמרה המפורסמת של השופט אהרן ברק: ‘צר לי על אורך היתר של פסק הדין, אך לא עמד לרשותי זמן מספיק לכתוב פסק דין קצר יותר’".

שינויים בקצב העבודה ובהרגלים

קוסטליץ מדגיש כי "סד הזמנים מחייב לבצע הכנות מבעוד מועד ומכניס את כל העוסקים במלאכה ללחץ זמנים". השינויים יחייבו את עורכי הדין לשינוי בהרגלי העבודה ובקצב שלה, ואת חלקם אולי גם לעבוד קשה יותר ממה שהם רגילים. הדרך של הרפורמה לקיצור ההליכים כרוכה במיקוד הטיעונים המשפטיים, הכנת התיק לקראת הדיון הראשון והפחתת הגשת בקשות מיותרות לבית המשפט.

עיני-נצר אומרת שאחת מהמטרות היא "להביא לכך שהצדדים יגיעו למשפט ברמת מוכנות גבוהה. זה בהחלט דורש עבודה רבה יותר של עורכי הדין, בשונה ממה שנהוג כיום בהרבה מקרים, שקודם מגישים תביעה או כתב הגנה ורק אחר כך לומדים את התיק תוך כדי תנועה".

לדברי עו"ד ערן יעקובוביץ, מומחה לדיני נזיקין וביטוח, "הרפורמה נועדה להקל על השופטים שעובדים תחת עומס בלתי נסבל. כעת עורכי הדין יעבדו יותר קשה באופן שיכביד עליהם מאוד. נדרש להכין את התיק הרבה יותר מוקדם".

עו"ד יורי נחושתן המתמחה בליטיגציה מסחרית אומר כי "נגמרו הימים שלא עושים כלום עד הקדם משפט ושעו"ד יכול להיות פסיבי בתיק. עכשיו תהיה חובה לקיים ישיבה מקדמית בין עורכי הדין ולדווח על ההידברות. מדובר בשינוי דרמטי".

לדבריו, "התקנות יביאו לשינוי תפיסה שיחייב מעורבות פעילה יותר של עורכי הדין בתחילת הליך, תכנון מוקדם, ומיומנות מקצועית גבוהה יותר. זה גם חלק ממקור ההתנגדות של עורכי הדין. יהיה יותר קשה לנהל תיק אזרחי. נגמרו הימים שעורכי דין מגיע לא מוכנים לדיון ולחלקם קשה לקבל את השינוי. יכול להיות שהרפורמה תעשה סינון של רמה מקצועית כי יהיו עורכי דין שיהיה להם קשה להתמודד".

שינוי בזמני ההוצאות, ואולי גידול בעלויות

קיצור ההליכים המשפטיים עשוי להשפיע על העלות לציבור. צפויים פחות דיונים וקיצור משך הזמן עד לסיום ההליך. מצב זה עשוי להשפיע על המשרדים הגובים שכר-טרחה לפי שעות ולפי דיונים. יחד עם זאת אופי העבודה ישתנה ויתפרס על זמנים קצרים יותר.

השינויים גם יביאו לכך שמשרדים יצטרכו להשקיע משאבים גדולים יותר בתחילת ההליך ולהכין את התיק בזריזות מרגע שהוא מוגש לבית המשפט. לא כל המשרדים יוכלו לעמוד בעומס ובזמנים. עשויה להיות לכך השפעה על מספר התיקים שניתן יהיה לטפל בהם במקביל, בייחוד במשרדים קטנים.

"זה לא משורשר ישירות לשכר-טרחה" אומר נחושתן, אך לדבריו, "יכול להיות שעורכי דין שעובדים על שכר לפי אחוזים יצטרכו לעבוד יותר זמן על תיק וזה יהיה פחות רווחי. עורכי הדין יצטרכו לעבוד יותר קשה ולהתאמץ. התעריפים של שכר-הטרחה עשויים לעלות כי נדרש יותר מעורכי הדין". מנגד, עיני-נצר אומרת שהתקנות החדשות לא יגרמו לייקור ההליכים: "בדיוק כמו היום, זה תלוי תיק ונסיבות".

אחת הטענות של לשכת עורכי הדין היא כי השינויים יובליו לשתי תופעות אותן היא מכנה "חמורות ביותר": "האחת, צמצום רב במספר הפשרות, שכן העלויות העיקריות כבר הוצאו בתחילת ההליך ואין ‘תמריץ’ לפשרה. השנייה, ההליכים המשפטיים עבור תיקים ‘קטנים’ יותר יהפכו להיות לא כלכליים עבור עורכי הדין, אשר יוותרו על הייצוג המשפטי, ועקב כך תיפגע זכותם של אזרחים רבים לייצוג".

לדברי יעקובוביץ, בעולם הנזיקין והביטוח מספר הדיונים לא משפיע על שכר-הטרחה. "השינוי ישפיע כי אנחנו נצטרך לעבוד יותר קשה. בעולם הרשלנות והנזיקין לא עובדים לפי דיונים ולא לפי שעה. עובדים לפי אחוזים ממה שנפסק לתובע. ככל שהתיק ייגמר מהר יותר אז מקבלים את הכסף מהר יותר".

מה שברור הוא שבתחילת ההליך המשפטי יצטרכו בעלי הדין להוציא יותר כסף, בהשוואה למצב כיום. לדברי קוסטליץ, "המסקנה המתחייבת מהתקנות החדשות היא שמרכז הכובד של ההוצאות שמוציא הלקוח - יעבור לתחילת ההליך". לדברי יעקובוביץ, "הנפגעים בתחום הנזיקין ייאלצו לשלם הוצאות משפט בתחילת ההליך, למשל חוות-דעת רפואיות, חוקרים, עריכת תמלילים. הוצאות שלעתים ניתן להימנע מהוצאתן. קודם לא הייתה סיבה להוציא את ההוצאות בהתחלה כי תוך כדי היו מייצרים את התיק".

קוסטליץ. מצדד בכתיבה תמציתית / צילום: שלומי יוסף

עיקרי התקנות החדשות

■ 532 תקנות צומצמו ל-180 תקנות
■ הגבלת כתבי הטענות: לבית משפט השלום - 11 עמודים; למחוזי - 15 עמודים, ובתביעות מעל 2.5 מיליון שקל - 30 עמודים
■ חיוב הצדדים להיפגש לפני קדם המשפט בניסיון להגיע להסכמות
■ מתן כוח לשופטים לדחות תביעות במקרים המוצדקים ללא דיון או להחליט על קיום קדם משפט בווידאו או בשיחת ועידה
■ מעבר להצגת טיעונים בעל פה
■ המזכיר המשפטי - תפקיד חדש שיערוך סינון ראשוני למסמכים ויוודא שהם עומדים בתקנות
■ הטלת הוצאות בשל הגשת בקשות, למעט טעמים מיוחדים

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות קלות; וולמארט שברה את שיא כל הזמנים לאחר הדוחות

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● האיחוד האירופי פתח בחקירה נגד מטא ● ברק עילם, מנכ"ל נייס פורש מתפקידו • יפן: התוצר הגולמי ירד ב-0.5%, יותר מהצפי ● אוסטרליה: עלייה בשיעור האבטלה ● וגם, התעלומה שנפתרה: נחשפה המניה שוורן באפט רוכש בסתר כבר חצי שנה

תצוגה מקדימה למכירת תיקי בירקין בלונדון. המחיר מגיע למאות אלפי דולרים / צילום: Reuters, Yui Mok

ההשקעה המפתיעה שזינקה יותר מזהב בעשור האחרון

מי חשב שלקוחות נובורישים יסכימו להוכיח שהם ראויים לרכוש תיק, לחכות ברשימה המתנה אינסופית ולשלם עשרות אלפי דולרים? אלא שזה לא תיק, זה בירקין, והוא עשוי להתגלות כהשקעה הכי משתלמת בשוק

כוחות איחוד והצלה בזירת תאונה. ''לרענן את מערך הבטיחות בתאגידים'' / צילום: חילוץ והצלה

כך תשפיע הרפורמה בתקנות הבנייה על האחריות לתאונות בענף

הרפורמה מבקשת לשנות את מדרג בעלי התפקידים באתרי הבנייה, כך שתוטל לראשונה אחריות ישירה בדין לבטיחות באתרים על שורת בעלי תפקידים נוספים

ד''ר קלאוס בוגסו / צילום: מהאלבום הפרטי

המדען שהמציא את הציפרלקס מודה: "היה רגע שבו התרופה נגד דיכאון כמעט נגנזה"

ד"ר קלאוס בוגסו, כימאי רפואי שנחשב "בעל ידי הזהב" בפיתוח תרופות נוגדות דיכאון, הוא בין האחראים הבולטים למהפכה בטיפול במחלה שלוותה בבושה ובסטיגמות ● רק במלחמה הנוכחית זינק מספר המטופלים בתרופות נוגדות דיכאון ב־10%־20% ● בראיון לגלובס, הוא מספר למה לקח כל כך הרבה זמן להוציא את התרופה לשוק ומדוע קשה לפתח מוצר שיעזור לכולם

רכבי טויוטה חונים בשכונת מגורים. מכת גניבות רכב / צילום: טלי בוגדנובסקי

יותר מ-20 אלף שקל: הצעה לביטוח מכונית טויוטה חושפת את טירוף המחירים שגרמה מכת גניבות הרכב

פוסט שפורסם ברשתות החברתיות גילה כי כדי לבטח את אחד הרכבים הגניבים בישראל, טויוטה RAV4, נדרשה בעליו לשלם סכום המגיע כמעט לשישית משווייו ● "זו אמירה חד משמעית ללקוח, שאת הדגם הזה החברה לא רוצה לבטח", אומרים בלשכת הסוכנים ● בשוק ממליצים לרוכשי מכוניות לכלול את עלות הביטוח בשיקולים בעת רכישת רכב חדש

יו''ר המחנה הממלכתי, בני גנץ / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

גנץ באולטימטום לנתניהו: "תוכנית פעולה חדשה עד ה-8.6 או שנפרוש מהממשלה"

יו"ר המחנה הממלכתי תקף את רה"מ בהצהרה ואמר: "בתקופה האחרונה דבר מה השתבש. החלטות חיוניות לא התקבלו. מעשים מנהיגותיים הנדרשים כדי להבטיח ניצחון לא נעשו" • ראש האופוזיציה לפיד: "גנץ צריך להודיע הערב שהוא פורש מהממשלה האיומה בתולדות המדינה, שהוא לא יסייע עוד לנתניהו להישאר בשלטון, ושהוא קורא לבחירות"

פרויקט נופי אילן באבו גוש / צילום: viewpoint

השכונה החדשה באבו גוש: פנטהאוז נמכר ב־3.8 מיליון שקל

בפרויקט מגורים שנבנה בשכונה המערבית החדשה באבו גוש, נמכר פנטהאוז בן 6 חדרים בשטח 174 מ"ר עם מרפסת בשטח של 83 מ"ר ● בשנים האחרונות חלה עלייה בהתחלות הבנייה ביישוב המדורג באשכול 3 מתוך 10 בדירוג החברתי כלכלי של הלמ"ס • הרוכשת היא תושבת פסגת זאב

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

הנפת דגל ישראל על אדמת רפיח סימנה נקודת שבר ביחסים עם מצרים

היחסים בין ישראל לשותפה הביטחונית מצרים הגיעו לשפל תקדימי עם ההשתלטות על מעבר רפיח, צעד שבעיניים מצריות נתפס ככיבוש ● הנשיא אל־סיסי מנסה למצב את עצמו כמבוגר האחראי באזור, אך יש מחירים שהוא לא יכול לשלם

השגריר גלעד ארדן. גורס את אמנת האו''ם בעצרת הכללית / צילום: צילום מסך מתוך UNTV

ישראל והאו"ם: מה כדאי לזכור לפני שגורסים

ב–29 בנובמבר 1947 הכריז נציג סוריה באו"ם בעקבות החלטת החלוקה: "היום האו"ם נרצח" ● בזכות היום ההוא הגענו אל השבוע הזה

בעסקה מורכבת נדרש המתווך להראות הישגים כדי להיות ראוי לעמלת תיווך / אילוסטרציה: Shutterstock

בעסקה מורכבת נדרש המתווך להראות הישגים כדי להיות ראוי לעמלת תיווך

האם יש לשלם דמי תיווך אף שפעולות התיווך הופסקו ביוזמת המוכרים ולאחר זמן התנהל מו"מ ישיר בין המוכרים לקונים?

מנת כתף טלה של נסרין מנאסרה / צילום: נסרין מנאסרה

בחצר בית בכפר ערבי בגליל מצאנו את ארוחת הצהריים המושלמת

כנסייה צבעונית במיוחד, מסעדה שמגישה עוף לוהט מהטאבון וקובה נייה שהיא מעדן, סדנה לקליעת שרפרפים ומיזם נשי שלא יאפשר לכם לעזוב בידיים ריקות ● ביקור בכפר ריינה

מטוס קרב F-15. ''עשרות אם לא יותר כלי חיל האוויר'' / צילום: דובר צה''ל

"התאמנו ליותר מזה": המתקפה האיראנית מעיניים של נווט קרב

כחלק מההכנות לאחד מרגעי השיא של חיל האוויר במלחמה, טייסי הקרב דימו תרחישים של מתקפה מאיראן באמצעות סימולטורים - כך מספר נווט הקרב רס"ן (מיל') א' שנטל חלק ביירוט ● "המאמן מאפשר לתרגל כמה גזרות, יום או לילה"

סיכום שווקים שבועי / צילומים: שאטרסטוק, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שתי המניות שמושכות את בורסת ת"א כלפי מעלה - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

מדד המחירים לצרכן באפריל הפתיע לרעה בפעם השלישית ברצף. זה מה שחושבים האנליסטים ● כל הפרטים על השינוי הדרמטי בשעות המסחר שמקדמת הבורסה בת"א ● וגם: מחקר חדש מגלה אילו אפיקי השקעה מניבים את התשואות הגדולות ביותר בטווח הארוך

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

סמוטריץ' מקשיח עמדות מול ארדואן בשעה שבמכס הישראלי מעודדים יבוא מטורקיה דרך מסלולים עוקפים

שר האוצר סמוטריץ' הודיע על הטלת מכס של 100% על ייבוא מוצרים וסחורות מטורקיה, זאת לאחר שנשיא טורקיה הורה על עצירת הייצוא הטורקי לישראל ● בינתיים, לגלובס נודע כי במקביל במכס הישראלי פועלים להקלה על יבוא מטורקיה דרך מדינות צד שלישי

פיז'ו 408 / צילום: יח''צ

פיז'ו מציגה: קרוס-אובר גדול עם מנוע קטן ומפתיע

למרות הנדסת האנוש החריגה, פיז'ו 508 תעניק תמורה מכובדת למי שמחפש קרוס-אובר מרווח, איכותי, ייצוגי ולא שגרתי

גידול קקאו בשמורה בניגריה. הבצורת הקשה זה 20 שנה / צילום: Associated Press, Sunday Alamba

לשלם הון או להסתפק בתחליף זול? העתיד המריר של תעשיית השוקולד

גל התייקרויות הקקאו, על רקע היבול העגום במערב אפריקה, אולי התחלף בירידות חריפות - אך המחסור צפוי להימשך והמומחים לא מעריכים שהמחירים ישובו לקדמותם ● בינתיים יצרניות הממתקים הגדולות כבר מקטינות אריזות, משנות מתכונים ומשלבות יותר תוספות בחטיפים

יעל דיין / צילום: איל יצהר

חה"כ לשעבר יעל דיין הלכה לעולמה

לאחר שנים רבות של פעילות ציבורית וחברתית, יעל דיין נפטרה בגיל 85 • דיין, בת למשפחת ה"אצולה" הישראלית המפורסמת, התפרסמה גם כסופרת וכפעילה למען השלום במגוון מסגרות, וכיהנה עד לשנת 2013 במועצת עיריית תל אביב - שם שימשה גם כסגנית ראש העירייה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: (AP (Vincent Thian ,Armando Franca ,Steve Helber

"השוק מתפוצץ": תקציבי הביטחון בעולם מזנקים ואלה חלק מהמניות שעשויות להרוויח מכך

מסוקים, סימולטורים ומערכות תקשורת: בבנק ההשקעות מורגן סטנלי הצביעו לאחרונה על 8 מניות של יצרניות ביטחוניות בחו"ל שצפויות ליהנות מהעלייה בביקושים בעקבות חוסר היציבות הגיאו-פוליטית ● בבית ההשקעות הורייזן טוענים כי המלחמה באוקראינה משפיעה על הביקושים בשוק הביטחוני יותר מאשר המערכה בעזה: "מדינות באירופה מגדילות את תקציבי הביטחון בגלל האיום הרוסי"

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

ברחוב שקט במרכז העיר: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בכפר סבא?

אחרי חצי שנה על המדף, דירת 4 חדרים בקומה ראשונה בבניין במרכז כפר סבא נמכרה בתמורה ל-2.51 מיליון שקל ● "הדירה הייתה באופן יחסי הרבה זמן על המדף בגלל הקומה שלה ובגלל שאין בה ממ"ד", אומר זיו פלד מסוכנות "ריל קפיטל" שייצג את המוכרים בעסקה ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

יורשים לא צורפו להליך שהכריע בזכויות על קרקע. מה קבע העליון?

העליון פסק כי קרקע בנווה צדק תירשם על שם בנו של בעל קרקע שהלך לעולמו - אך הדיון הוסתר מצאצאים נוספים שלו ● אישה ביקשה להרות מזרעו של בן זוגה המנוח, אך משפחתו הציבה בפניה תנאי לפיו עליה לוותר על זכויות ממוניות ● אדם ערך הסכם להחלפת קרקעות עם המדינה, אך קיבל פחות משליש מהשטח שהתחייבה לו