גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הגירעון הממשלתי העצום אינו בר-קיימא - והתיקון חייב להתרחש בהקדם

אופן הצגת נתוני הגירעון הממשלתי ע"י משרד האוצר גורם לשאננות בציבור הרחב ● קברניטי המשרד חייבים להציג את התמונה כפי שהיא באמת, והאמת היא שהמצב לא טוב ● המציאות מחייבת את הממשלה לקבל החלטות קשות כבר בזמן הקרוב ולא לחכות לעתיד הלא נודע

ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר ישראל כ"ץ / צילום: אמיל סלמן, "הארץ"
ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר ישראל כ"ץ / צילום: אמיל סלמן, "הארץ"

שוב התבשרנו כי הגירעון הממשלתי ב-12 החודשים האחרונים עלה באחוז אחד בלבד, לעומת אותו נתון בחודש הקודם והגיע ל-11.1% (מהתוצר).

הנתונים נכונים, אך הם יוצרים בפני השומע התמים תחושה כי אין מדובר בדרמה כלשהי. הימים הם ימי קורונה ומהו בסך-הכול גידול של אחוז אחד? ממש מעות חנוכה. השימוש של משרד האוצר בנתוני גירעון יחסית לתוצר ולא יחסית להוצאות הממשלה, כמו גם ההשוואה לאותו נתון בחודש הקודם - הם אלו שיוצרים את תחושת הרוגע, שאינה מוצדקת כלל וכלל.

האמת שונה בתכלית השינוי ולא ראוי להסתירה מהציבור: אם בשנה רגילה לפני הקורונה הגירעון הממשלתי עמד על 30-35 מיליארד שקל, הרי מאז מרץ השנה הגירעון הממשלתי הוא בקצב שנתי של 190 מיליארדי שקל - פי שישה לערך. כלומר הגירעון הממשלתי גדל ב-500% ולא ב-1%. כמו כן, אם לפני הקורונה הגירעון היווה כ-10% מכלל הוצאות הממשלה - הרי מאז מרץ הגירעון הממשלתי עומד על כ-40% מההוצאות.

המשמעות היא שלכל 100 שקל שהממשלה מוציאה - יש לה מקור מימון ממסים והכנסות אחרות בסכום של 60 שקל בלבד, ואת יתרת 40 השקלים - הנותרים שאינם ברשותה - היא נאלצת לממן כגירעון בהלוואות מהציבור שעליה להחזירן בעתיד.

אם נשווה זאת למשק בית, מצב זה דומה למשפחה שיש לה הכנסה חודשית של 10,000 שקל אך מאז מרץ היא מוציאה מדי חודש כ-16,650 שקל. כדי לממן את 6,650 השקלים שחסרים לה - המשפחה לוקחת אוברדרפט או הלוואה אחרת בבנק.

כל בר דעת מבין כי זהו אינו מצב בר קיימא, והתיקון חייב להתרחש בהקדם. גם החיסון הקרב שהינו בשורה טובה, אינו מבטיח כי חיש קל המשק יחזור לקדמותו והגירעון ייעלם כפי שהתפרץ.

הניתוח שלעיל אינו נועד לכפור בכך שבתקופה חריגה שכזאת, סביר כי הגירעון הממשלתי יגדל, הן בשל הוצאות הכרחיות לתמיכה בפרטים או עסקים שנפגעו מהמשבר, הוצאות בריאות וירידה בהכנסות ממסים, אך עם הפנים קדימה עולות מספר מסקנות:

ראשית , כיום השיח סביב תקציב המדינה לשנת 2021 הינו למעשה בשאלת קיומה או אי קיומה של רוטציה בתפקיד ראש הממשלה וקיומן או אי קיומן של בחירות לכנסת. המשבר התקציבי שתואר, מחייב התייחסות מיוחדת שאיננה נמצאת בכלל במוקד הדיון בנושא.

שנית , ההיקף החריג של הגירעון הממשלתי, גם בהשוואה בינלאומית, אינו מאפשר הוצאות שאינן מן ההכרח בשל המצב. אשר על כן יש להימנע מחלוקת מענקים לכלל האוכלוסייה ללא אבחנה, וכן ממענקים והטבות למגזרים שונים שלוחצים על הממשלה.

שלישית , יש לנצל את התקופה כדי להפיק ולו דבר אחד חיובי מהקורונה - האפשרות לשפר את רמת הפריון במשק, שרבים טענו בצדק כי זהו עקב אכילס של המשק הישראלי. מרבית המשרות שנפלטו במשבר מתאפיינות ברמת שכר נמוכה. זו העת לנצל תקופה זו כדי לשפר את כישורי המובטלים ומקבלי החל"ת ולהכשירם לתפקידים בשכר גבוה יותר תוך שיפור הפריון במשק הישראלי.

רביעית, לאורך השנים המדינה העניקה פטורים והטבות מס למגזרים שונים בהיקף עצום (כ-75 מיליארד שקל). חלק גדול מהטבות אלו מגיע דווקא לאוכלוסיות חזקות יחסית שהצליחו בעבר לזכות בהטבה ומאז היא ממשיכה משנה לשנה וכן לבעלי הון. זה הזמן לבטל חלק גדול מהטבות אלו ולהרחיב בכך את בסיס המס. ניתן להעריך כי הפחתה שכזאת לא תתבטא בירידה בצריכה הפרטית של מקבלי ההטבות הללו. כך יש להכין את התשתית הנדרשת לריסון הגירעון ממש בהקדם.

חמישית , המשבר מחייב לבצע שידוד מערכות בהוצאות הממשלה והמגזר הציבורי. בניגוד למגזר העסקי שחייב להתייעל כדי לשרוד - המגזר הממשלתי הלך ותפח לאורך השנים וניתן לייעלו תוך חיסכון ניכר בהוצאות הממשלה והפחתת הגירעון. לא נכון לדחות "טיפול שורש" נדרש זה לעתיד שאינו נראה לעין, ויש לבצעו דווקא כאשר "כאב השיניים" בעיצומו.

הדיון הנוכחי סביב אישור תקציב המדינה איננו ענייני ואינו עוסק בסוגיות החשובות שתוארו לעיל, אך מעבר למורכבות הפוליטית, ראוי כי אנשי האוצר יציגו את האמת הערומה סביב הגירעון ולא יערפלו הנתונים במסך עשן מטשטש. 

הכותב הוא הממונה על התקציבים באוצר לשעבר

עוד כתבות

פרופ' גבי סרוסי, השר ישראל כ''ץ וגלעד ארדן / איור: גיל ג'יבלי

התעשייה האווירית כבר חצי שנה ללא יו"ר, והמועמד של כ"ץ מקבל הזדמנות אחרונה

דירקטוריון תע"א יתכנס לדון מחדש במועמדות גבי סרוסי, שקידם שר הביטחון ונפסלה על ידי הוועדה למינוי בכירים בשל "ניסיון ניהולי מצומצם" ● ברשות החברות דורשים הכרעה ומסמנים את השבוע הבא כמועד הקריטי ● מועמדותו של גלעד ארדן עשויה לחזור לשולחן

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

אקזיט ענק לבעלי איל מקיאג': מכר מניות ב-385 מיליון דולר

אורן הולצמן, מנכ"ל ומבעלי אודיטי טק, מכר 5.5 מיליון מניות לפי מחיר של כ-70 דולר למניה, ובכך ירד להחזקה של 23% ● לאחר הדיווח מניית אודיטי טק נפלה אמש במסחר המאוחר ב-8.9% ● בחברה מדגישים כי להולצמן אין כוונה למכור מניות נוספות, וכי בכוונתו לשמור על השליטה

עובדי חברת החשמל / צילום: יוסי וייס, חברת החשמל

תאבד את נכסיה? המאבק בין חברת החשמל לאוצר על עתיד הייצור

כחלק מהשלב השני של רפורמת החשמל שעתיד להתרחש ב־2026, יוחלט אם חברת החשמל תישאר יצרנית או שתתמקד בניהול הרשת ● האוצר מעוניין לצמצם את תפקידה לתחום התשתיות

מגדל בראשית / צילום: נוי מאיה

בשנתיים איחור: מגדל היוקרה של תל אביב מתאכלס, והמחירים גבוהים אפילו ביחס לאזור

בפרויקט של משפחת כוזהינוף בשכונת בבלי, שיצא לדרך לפני כתשע שנים, נמכרה לאחרונה דירה בקומה ה־29 במחיר של 16.5 מיליון שקל, שמשקף כ־117 אלף שקל למ"ר ● מדובר במחירים גבוהים אפילו לתל אביב

ניקולאי טנגן, מנכ''ל קרן העושר הנורבגית / צילום: Reuters, Matt Rourke

האם גם מניות הבנקים ושופרסל יזרקו על ידי הקרן הנורבגית?

הלחצים על קרן ההשקעות הגדולה בעולם הובילו אותה להיפרד משתי מניות מקומיות, בשל פעילות מחוץ לשטחי הקו הירוק ● בסיכון דומה נמצאות כיום מניות הבנקים, רשתות המזון הגדולות וחברות ביטחוניות ● ולאילו מהחזקות הקרן הנורבגית בישראל האיום נוגע פחות?

אבי לוי (דיסקונט), חנן פרידמן (לאומי), ידין ענתבי (הפועלים) / צילום: יונתן בלום, אורן דאי, ישראל הדרי

ערב הדוחות: אלה מניות הבנקים שזכו להמלצה מברקליס

אנליסט הבנק הבריטי צופה המשך "מומנטום חיובי בר–קיימא" בתוצאות הבנקים הגדולים בישראל בהמשך השנה ● תיק האשראי שלהם מוערך כ"בעל איכות גבוהה"

מירב בן ארי, יש עתיד / צילום: שלומי יוסף

האם קוצצו ממערך הכבאות יותר מ-200 מיליון שקל?

איך מגיעים למסקנה שקיצצו בתקציב הכבאות? משווים תפוחים לתפוזים ● המשרוקית של גלובס

פרופ' אבי שמחון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

בנק ישראל נגד שמחון: התוכנית שמקדם "תוביל לעליית מחירי הדיור"

בבנק ישראל שוללים את דבריו של פרופ' אבי שמחון, שטען כי הבנקים גורמים לתופעה של קשיחות מחירי הדירות החדשות כלפי מטה וכעת פועל להקים צוות שיבדוק את הנושא ● "התערבות לא מבוקרת בהסכמי המימון בין היזמים לגורמים המממנים משפיעים לשלילה על שוק הדיור בישראל ומובילים אותו דווקא לצמצום היצע הדירות ולעלייה במחיריהן", מבהירים בבנק ישראל

דובי פרנסס / צילום: ארכיון group 11

גויסה בתקופת ההייפ: קרן 5 של דובי פרנסס ממשיכה להתכווץ

חברת ההשקעות של דובי פרנסס, קרן 5 של גרופ 11, דיווחה על סך נכסים מנוהלים של 191.7 מיליון דולר, ירידה של 8.4% ביחס לשנה שעברה ● הקרן גויסה בשיא ימי ההייפ של בועת הטכנולוגיה ב-2021 ועד כה לא הניבה הצלחות גדולות, עם זאת, עוד מוקדם לקבוע - קרנות הון סיכון בוחנות את ההצלחה לאחר תקופה של 7 שנים

השופט גילה - המשטרה הסתמכה על חוק לא קיים שנוצר ע"י AI

במסגרת דיון בבקשה שהגיש חשוד בעבירות מס להחזרת הטלפון הנייד שלו שנתפס בחקירה, התברר כי המשטרה הסתמכה על חוק שלא קיים ● איך זה קרה? בינה מלאכותית יצירתית והיעדר בדיקה של נציגי המדינה

דיון בנושא נתוני צפייה בוועדת הכלכלה, היום / צילום: דני שם-טוב, דוברות הכנסת

יו"ר ועדת הכלכלה: "המדינה חייבת לשים גוף מפקח על מדידת הרייטינג"

ועדת הכלכלה דנה בנושא הצגת הרייטינג בזמן אמת, עם התערבות אפשרית מצד הממשלה ● היו"ר דוד ביטן ציין ש"המפרסמים צריכים להאמין בשיטה, אחרת הם לא יפרסמו", ושחר תורג'מן מאיגוד לשכות המסחר תהה "למה הרגולציה נכנסת להיכל הקודש של המגזר העסקי?"

רכבת ישראל / צילום: שלומי יוסף

הסטת הרכבות להילולה במירון: בג"ץ דחה את העתירה נגד משרד התחבורה

העותרים ביקשו להורות למשיבים להסביר מדוע לא יתאפשר לתושבי כרמיאל והאזור לעשות שימוש בתחנת כרמיאל של רכבת ישראל בסוף השבוע, אז התחנה תשמש את באי ההילולה במירון ● בג"ץ דחה את העתירה על הסף בשל אי-מיצוי הליכים ● מנכ"ל "ישראל חופשית": "משרד התחבורה לוקח את הזלזול הבוטה בציבור הישראלי צעד אחד קדימה"

מדפי סופרמרקט / צילום: טלי בודנובסקי

ירידה חדה ברכישות ברשתות השיווק: "הגענו לגבול היכולת להוציא על קניות"

ההוצאות ברשתות המזון צנחו ביותר מ־4% בחודש מרץ 2025 ביחס לשנה שעברה - כך עולה מבדיקה שביצעו במזרחי טפחות ● "היצרנים מתחילים להפנים זאת, ואפשר לראות בשטח שעליית המחירים החלה להיבלם", אומר יוני פנינג, אסטרטג ראש בבנק ● מה תרם לשינוי?

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט הודיעה על קיצוצים: תפטר 3% מכוח האדם בחברה

דובר החברה ל-CNBC: "אנחנו ממשיכים ליישם שינויים ארגוניים נחוצים כדי לייעל את החברה בצורה הטובה ביותר להצלחה בשוק הדינמי" ● סבב הפיטורים צפוי לכלול כ-7,000 עובדים ברחבי העולם ● ב־2023, החברה הכריזה על סבב פיטורים גדול של 10,000 עובדים

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

הרווח הנקי של קמטק זינק ב-38%, גולף דיווחה על זינוק במכירות

גלובס מביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● גולף דיווחה על צמיחה של כ-15% במכירות, אותה ייחסה ל"הצעות ערך אטרקטיביות" לצרכנים ● חברת התוכנה מטריקס מציגה גידול של 10% ברווח הנקי ● וחברת הנדל"ן אמות רשמה עלייה בהכנסות מדמי שכירות וניהול, לקראת השלמת מגדל ToHa2 בת"א ● פריון עקפה את הצפי ברבעון ומעלה את התחזית ● "תוצאות שיא רבעוניות": קמטק עקפה את הצפי עם זינוק של 38% ברווח הנקי

הרכבת הקלה בירושלים / צילום: Shutterstock

בונוסים תמורת אישור פרויקטים: הדרישה החריגה של המשטרה, וההתקפלות של האוצר

גורמים בענף התשתיות מתארים התנהלות בעייתית מצד מחוז ירושלים במשטרה, שבניסיון "לסחוט" תקציבים מסרב להקצות כוח־אדם לאבטחת העבודות על הרכבת הקלה, ומאיים על קבלנים ● כדי לעצור את העיכובים, האוצר מציע למחוז תקנים ובונוסים בעשרות מיליוני שקלים

דן אליס, מנהל תחום המחקר לשוק ההון בבנק הבינלאומי / צילום: תמר מצפי

מנהל ההשקעות שמעריך: אם תהיה הורדת ריבית, הסקטור הזה עומד להתפוצץ

דן אליס, מנהל תחום המחקר בבנק הבינלאומי, העריך לפני שנה שהעליות בוול סטריט יימשכו - וצדק ● כעת הוא טוען כי "השווקים צוהלים, אך מוקדם לפתוח את השמפניות - התנודתיות תימשך" ● בישראל הוא מעדיף את מדד ת"א 125, ובחו"ל מניות טכנולוגיה, פיננסים וביטחון

קניות בסופרמרקט / צילום: יונתן כיתאין

משוקולד פרה ועד קטשופ: המוצרים שהתייקרו עד עשרות אחוזים בשלוש שנים

כדי להבין עד כמה גדלו הוצאות משקי הבית בישראל על מוצרי מזון וצריכה מאז תחילת העלאות המחירים בקיץ 2022, בדקנו באתר פרייסז כמה עולים המותגים הפופולריים בשש רשתות מובילות לאורך זמן ● במבט לעולם, נראה כי לא צפוי שינוי בקרוב

בית החולים אל-אהלי שבעיר עזה / צילום: ap, Jehad Alshrafi

תקיפה חריגה בח'אן יונס: ניסיון חיסול של מוחמד סינוואר

בשל ירי מתימן: אזעקות בירושלים, בשפלה ובאזור המרכז ● וויטקוף בשיחה עם משפחות חטופים: "הנשיא לא יקבל פחות מחזרתם של כולם הביתה" ● משרד החוץ האמריקאי: "ביקור טראמפ בסעודיה הוא ביקור היסטורי בכל התחומים ● צה"ל הודיע כי תקף מחבלי חמאס ששהו בבית החולים "נאצר" במרחב ח'אן יונס ● 58 חטופים - 585 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים

מרכז WeWork בהרצליה / צילום: Shutterstock

הנתונים של WeWork ישראל נחשפים: הרווח צלל, ולמה נמחקו 300 מיליון שקל?

התשקיף שהוגש לקראת הנפקת קבוצת אמפא חושף את פעילות החברה שבבעלותה: WeWork ישראל ● עם הכנסה של כ־1,800 שקל בחודש מכל עמדת עבודה ו־14 מרכזים באזורי ביקוש, חברת חללי העבודה המשותפים סובלת מירידות שווי ומחקה כמעט את כל הרווח התפעולי