גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחפשים את הסל: ב-NBA מתכוננים לעונה של הפסדי ענק

ליגת ה-NBA פתחה את העונה הכי פחות חגיגית וחסרת ודאות בתולדותיה ● בעונה הקודמת נרשם אובדן הכנסות של כ-1.5 מיליארד דולר בשל נגיף הקורונה, וכעת מחפשים בעלי הקבוצות פתרונות להצלת המצב ● מה יהיה הנזק הכספי לשחקנים, ולמה בשביל דני אבדיה הישראלי מדובר ביתרון

משחק ללא קהל בין פורטלנד טרייל בלייזרס ליוטה ג’אז. כל קבוצה שעולה למשחק כזה מפסידה כסף / צילום: Reuters, Troy Wayrynen
משחק ללא קהל בין פורטלנד טרייל בלייזרס ליוטה ג’אז. כל קבוצה שעולה למשחק כזה מפסידה כסף / צילום: Reuters, Troy Wayrynen

בפתיחת העונה החגיגית של ה-NBA השבוע היה הכול חוץ מחגיגיות. הדרבי של לוס אנג'לס בין הלייקרס לקליפרס שוחק בסטייפלס סנטר ללא קהל בכלל. בצד המזרחי שובץ המשחק בין ברוקלין נטס לגולדן סטייט ווריורס, שהבטיח מפגש מרתק בין קווין דוראנט לסטף קארי, אבל גם שם מול אפס צופים זה נראה כמו משחק אימון.

צריך להתרגל למראה הזה של כדורסל ללא קהל. אלא שהבעיה היא לא המראה, אלא כמה זמן יוכלו הליגה ובעלי הקבוצות למשוך את חוסר הוודאות, אחרי שהפסידו בעונה שעברה הכנסות של כ-1.5 מיליארד דולר בשל נגיף הקורונה. מה הפתרונות של הליגה כדי לעבור עוד עונה כזאת? בכמה יינזקו השחקנים? ואיך יושפע מכך הישראלי דני אבדיה, שמגיע לליגה שאחרי שנים של התפוצצות כלכלית, מחפשת איך להשאיר את הראש מעל המים?

דני אבדיה. נהנה מכך שלשחקנים בכירים יש מעט דקות על המגרש / צילום: Reuters, Wendell Cruz

1. הקריטיות של הקהל

ה-NBA נמצאת ב"חברה טובה" מבחינת הפסדים כספיים. כל הליגות בארה"ב ספגו מכה כואבת בעקבות הנגיף: ליגת הבייסבול (MLB) מדווחת על הפסדים תפעוליים צפויים של 2.8-3 מיליארד דולר בעונה האחרונה, ולפי הקומישינר של הליגה, החובות של קבוצות הבייסבול הגיעו לשיא של 8.3 מיליארד דולר; ליגת ההוקי קרח הכניסה לפי "פורבס" בעונה שעברה 700 מיליון דולר פחות מבעונה שלפני כן (14% פחות), ולראשונה מאז 2001 שווי הקבוצות בליגה ירד.

היתרון העיקרי של ה-NBA הוא שהליגה נכנסה למשבר במצב כלכלי מצוין. "הליגה החמה ביותר בספורט האמריקאי", כינו אותה במאמר ב"פורבס" ערב הופעת הנגיף. 30 הקבוצות רשמו ערב המשבר רווח תפעולי ממוצע של 61 מיליון דולר לקבוצה, הגבוה בהיסטוריה של הליגה, והשווי של חלק מהקבוצות זינק ביותר מ-200% בתוך 5 עונות, כולל קבוצה אחת (גולדן סטייט) שיותר משילשה את שווייה.

אבל בעונה שעברה חלק גדול מהרווחים של בעלי הקבוצות נמחקו, והצפי הוא שזה יימשך גם ב-2020/21. הסיבה העיקרית: כ-40% מהכנסות הליגה מגיעים בזכות נוכחות של קהל במשחקים. לא מדובר רק ברכישת כרטיסים - זו פעילות כלכלית שלמה, שנשענת על מכירת אוכל במהלך משחקים, מרצ'נדייז בערב המשחק ורווחים מתשלומי חנייה.

ניו יורק ניקס, למשל, הכניסה בעונה האחרונה שלפני הקורונה 132 מיליון דולר ממכירת כרטיסים למשחקים, מתוך הכנסה כוללת של 472 מיליון דולר (28%). הכסף הזה אבוד בטווח הנראה לעין. על פי הערכות בליגה, כל קבוצה שעולה למשחק ללא קהל מפסידה כסף.

בארה"ב מתקיים מנגנון מסוים של התרת כניסה של קהל למגרשים. הכוח ברוב המקרים נמצא בידי המושל המקומי. בליגת ה-NFL הצליחו חלק גדול מהקבוצות להכניס קהל בחודשיים וחצי שעברו מאז פתיחת העונה, ועד כה נכחו באצטדיונים 1.05 מיליון צופים, רחוק מאוד מהתכולה האפשרית אבל בכל זאת משהו.

ב-NBA המצב מורכב יותר: אולמות סגורים הם בעייתיים מבחינת סיכויי הידבקות, ונכון לתחילת העונה רק שבע קבוצות מתוך 30 קיבלו אישור להכניס אוהדים. מדובר במספרים סמליים בלבד: קליבלנד קבאלירס קיבלה אישור ל-300 צופים - 1.5% מהתכולה של האולם; ניו אורלינס פליקנס קיבלה אישור ל-750 צופים (4% מהתכולה); ואילו יוסטון רוקטס ממשיכה ליהנות מההקלות היחסיות שמאפשרת מדינת טקסס, ומאפשרת 4,500 צופים למשחק (25% מהתכולה) - יותר מכל קבוצה אחרת בליגה.

2. לסגור את הבור

ב-NBA בונים כמו כולם על החיסון, ובמקביל נערכים לעונה של הפסד כספי. הליגה התאימה את תקרת השכר, והותירה אותה כמו בעונה שעברה, על מנת להקטין את סך הבזבוזים על שכר שחקנים.

בטווח הרחוק יש ניסיון להחזיר חלק מהכסף באמצעות שתי קבוצות נוספות שייכנסו לליגה. הקומישינר של ה-NBA, אדם סילבר, רמז בראיון שבעונת 2022/23 תנסה הליגה להתרחב מ-30 ל-32 קבוצות. התרחבות אמורה לסייע בסכום כסף מיידי שיוזרם לליגה. בהנחה שה-NBA תחזור להיות אטרקטיבית, ויהיו בעלי הון שירצו להיכנס לליגה באמצעות קבוצה חדשה שתיפתח, הליגה תקבל אוטומטית את סכום הזיכיון עבור הפעלת הקבוצה.

על כמה כסף מדובר? הפעם האחרונה שהליגה קלטה קבוצה הייתה ב-2004. אז זו הייתה שארלוט בובקאטס ששילמה תמורת הזיכיון 300 מיליון דולר. ההערכה היא כי סכום הזיכיון שווה פחות או יותר לשווי של הקבוצה. אם לוקחים אפילו את הקבוצה בעלת השווי הנמוך ביותר היום בליגה, ממפיס גריזליס (שווי של 1.3 מיליארד דולר), המשמעות היא ששתי קבוצות חדשות יזרימו לליגה באופן מיידי כ-3 מיליארד דולר. במילים אחרות, שני זיכיונות כאלו יהיו שווים לכל קבוצה 90-100 מיליון דולר.

האם זה יקרה? הקורונה ללא ספק תקדם את הרעיון הזה לפסים יותר מעשיים.

3. הספין בשכר השחקנים

ה-NBA היא הליגה שמשלמת את השכר הממוצע הגבוה בעולם, מעל 7 מיליון דולר בעונה לשחקן. 23 שחקנים ירוויחו העונה יותר מ-30 מיליון דולר, ולברון ג'יימס יהפוך העונה לכדורסלן שהרוויח את השכר המצטבר הגבוה בהיסטוריה של המשחק - 349.3 מיליון דולר.

מאחר שההסכם הקיבוצי בין הבעלים לשחקנים קובע כי השכר נקבע על פי חלוקת הכנסות של 50-50 (הכנסות הקשורות לכדורסל בלבד), הרי שבמידה ותהיה צניחה בהכנסות, היא תחול גם על השחקנים.

אבל מה יקרה אם ישחקו ללא קהל כל העונה, והצניחה בהכנסות תעמוד על 40%? כדי למנוע מצב שבו שחקנים יספגו בעונה אחת הפסד עצום, נקבעה קרן שבה יופקדו 20% משכר השחקנים, ולא משנה מה יקרה - הקיזוז שלהם בשכר יוגבל עד לשיעור זה.

מצד שני, את ההפסדים הצפויים של העונה הזאת הם יצטרכו להמשיך ולשלם בעונות הבאות - תקרת השכר לא תעלה כפי שעלתה בעבר, על מנת שתאפשר לבעלים להחזיר חלק מהכסף שאיבדו בעונות הבאות.

מתוך ראייה של העתיד המאוד לא ברור, בקיץ האחרון שינו השחקנים את התנהלותם בחתימה על חוזים. אם בעונות קודמות שחקנים בכירים בליגה לא מיהרו לחתום על חוזים ארוכי טווח, מאחר שהעלייה בתקרת השכר איפשרה להם להרוויח יותר כסף בכל חתימה מחדש, בקיץ האחרון כולם מיהרו לחתום ולהאריך חוזים.

פול ג'ורג', שאמור להיות שחקן מבוקש בקיץ הבא, העדיף לחתום על חוזה של 4 שנים עם הקליפרס בסך 190 מיליון דולר. יאניס אדטוקומבו, מהכוחות העולים של הליגה, שאמור לצאת בקיץ הבא לשוק השחקנים החופשיים, העדיף לחתום הקיץ על חוזה ארוך טווח של 228 מיליון דולר במילווקי, שייתכן ומסנדל את הסיכויים שלו לזכות באליפות בשנים הבאות.

אנתוני דייויס, שיכול היה לחתום על שנתיים עם הלייקרס, שיאפשרו לו לצאת ב-2022 ולחתום על חוזה גדול יותר, העדיף ללכת בדרך הבטוחה. הוא האריך את החוזה שלו בקבוצה לחמש שנים תמורת 190 מיליון דולר, ובכך הפסיד 10 מיליון דולר (פער בין החוזים).

אנתוני דייויס. האריך חוזה  ל־5 שנים, והפסיד 10 מיליון דולר / צילום: Reuters, Mark J. Rebilas

למה כולם ממהרים לחתום פתאום? דייויס הסביר כי "אני צריך לחשוב גם על המציאות. יש לי היסטוריה של פציעות, ובחתימה על חוזה לשנתיים אתה מהמר על עצמך. אני מעדיף להבטיח לעצמי כמה שיותר שנים, ולכן חשבתי שלחתום לחמש שנים זו הסיטואציה הנכונה ביותר".

בכתבת פתיחת עונה ב-CBS הסבירו מומחים מתחום הפסיכולוגיה כי הקורונה גרמה לשחקנים, כמו לאוכלוסייה כולה, לחשוב שעדיף להיות בצד הבטוח. יש הרבה אי ודאות, גם עבור אנשים שמרוויחים הרבה כסף. הקורונה הביאה חשש קיומי אמיתי אל כולם. עם חשש מפציעות וממחלות, עדיף לקחת מה שיש היום.

4. הרווח של דני אבדיה

דני אבדיה פתח את קריירת ה-NBA שלו עם נתון חלומי של 28 דקות במדי וושינגטון וויזארדס - בדיוק כמו כמות הדקות שקיבל לברון ג'יימס במשחק הפתיחה של העונה.

ג'יימס והלייקרס עלו למשחק הפתיחה 71 ימים בלבד אחרי תום העונה הקודמת, שהסתיימה כזכור בבליץ משחקים מטורף בבועה באורלנדו. לשם השוואה, במצב נורמלי יש לשחקנים כ-120 ימי פגרה בין סיום העונה לתחילת העונה הבאה.

ד"ר טי.או סוריאל, שבילה למעלה משני עשורים כרופא של דאלאס מאבריקס, אמר בשיחה עם לוס אנג'לס טיימס "אני לא יודע איך קבוצות ינהלו את זה (את העומס)". צוותים רפואיים ומאמנים התבטאו כי הם חוששים מהעונה הלא-רגילה שממתינה להם, עם פגרה קצרה, וההערכה היא שכולם יעשו ככל יכולתם לשמור את השחקנים המובילים כמה שיותר טריים.

את הדוגמאות הראשונות לשחקנים בכירים שמקבלים מעט דקות על המגרש אפשר היה לראות במשחקי הפתיחה: אף אחד לא שיחק יותר מדי. לדני אבדיה הצעיר זה פשוט מצוין. דקות משחק זה כל מה שהוא צריך. 

עוד כתבות

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס ז'בזינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר