גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסכמי הגג: כך מפילה הממשלה את ערי הפריפריה

הגיע הזמן להודות - הסכמי הגג שחתמה המדינה עם הרשויות המקומיות לא הוכיחו את עצמן ואף להפך - הם יצרו יותר נזק מתועלת ● במקום לבנות שכונות חדשות באזורים ללא ביקוש, יש להשקיע בצורה מסיבית בשכונות הוותיקות ובאיכות החיים של התושבים במרכזי הערים

גלנט נתניהו וכחלון חותמים על הסכם גג / צילום: חיים צח לעמ
גלנט נתניהו וכחלון חותמים על הסכם גג / צילום: חיים צח לעמ

בשנת 2015 נחגגה בקול תרועה רמה החתימה על הסכם הגג בין משרד האוצר, מנהל מקרקעי ישראל, משרד הבינוי והשיכון ועיריית באר שבע. במסגרת ההסכם הועידו את עתודות הקרקע להקמת כ-20 אלף יחידות דיור תוך חמש שנים, בתמורה להשקעה של 1.5 מיליארד שקל בתשתיות העיר.

אלא שכעת, בתום חמש השנים, הגיע הזמן לחשב מסלול מחדש. מעבר להתרחבות חסרת פרופורציות שפוגעת במאזן העירוני של הערים, הסכמי הגג מגלמים העדר תכנון ארוך טווח שפוגע בכלל ערי הפריפריה שנאלצו לחתום עליהם, כאשר באר שבע מהווה רק דוגמה אחת מני ערים רבות. במבט ראשון, יש שיחשבו שמדובר במהלכים יעילים עבור ערי הפריפריה, מבחינה כלכלית ותדמיתית, אך במבחן התוצאה - ההיפך הוא הנכון.

הסכמי הגג בערי הפריפריה מכתיבים היקפי בנייה עצומים, שלא ברור מי יאכלס אותם, ונשענים לרוב על תחזיות לא ראליות ובלתי מבוססות. לדוגמה, אחת ההנחות המרכזיות שעליהן התבססו אדריכלי הסכמי הגג הן שמעבר צה"ל לנגב יוביל להגירה חיובית של משרתי הקבע לפריפריה ויציאתם ממרכז הארץ.

אלא שבמבחן התוצאה, רבים ממשרתי הקבע מעדיפים את הנסיעה בכביש 6 על פני העתקת מקום המגורים. הדיירים שכן עוברים לשכונות החדשות בפרברי הערים הם דווקא משפרי דיור מהשכונות הוותיקות.

כך למעשה, גורמים הסכמי הגג להתרוקנות השכונות הוותיקות במרכזי הערים מהתושבים בעלי האמצעים, ולהחלשתן. העיריות, בתמיכת משרדי הממשלה, מובילות הלכה למעשה לדעיכת מרכזי הערים, ומותירות מאחור את תושבי השכונות הוותיקות, שמייחלים שנים רבות להשקעה כלכלית ולהכרה בהם כחלק אינטגרלי מהמרקם החברתי בערים.

כצפוי, היקף היתרי הבנייה שהונפקו בפועל נמוך בעשרות אחוזים מיעדי הממשלה, על אף שהוקמו לצורך כך מנהלות ייעודיות, ומוכיח כי היעדים מראש היו מגלומניים: לדוגמה בבאר שבע, היומרה להגדלת מלאי יחידות הדיור, בכמות השווה לרבע מסך הדירות הקיימות, היא בלתי סבירה. לא צריך להיות מומחה כדי לדעת שהלחצת תהליך התכנון והבנייה כדי לעמוד בלוחות זמנים לחוצים, מובילה לליקויים באיכות התכנון והבנייה.

התוצאה בכל הסכמי הגג זהה: שכונות ללא חיבור לתחבורה ציבורית וללא מוסדות ציבור ושירותים בסיסיים. כל פעולה יומיומית בשכונות שכאלה מצריכה שימוש ברכב, והתוצאה הבלתי נמנעת: פקקים, זיהום אוויר ובזבוז כסף וזמן יקר. את המחיר על התכנון הלקוי ישלמו התושבים בערי הפריפריה, אבל את קברניטי הסכמי הגג - שמעוניינים בתמונה למזכרת ולא באיכות הביצוע בפועל - זה לא מעניין.

ההיבט המקומם ביותר בתוכנית הוא ההיבט הכלכלי ארוך הטווח. בנייתן של כלל יחידות הדיור המתוכננות, יפילו את העיריות לבור תקציבי חסר תקנה. התושבים מהווים מרכיב גרעוני בתקציב העיריות, והמשמעות הישירה של הגדלת אוכלוסיית הערים בבת אחת בעשרות אלפי תושבים, היא כניסה של הרשויות המקומיות לגירעון מיידי ומשתק. פיתוח עירוני צריך להתרחש בהדרגה ועל פי העיקרון של עירוב שימושים, המשלב מגורים עם מסחר ותעסוקה ויוצר מרחב עירוני פעיל שבו הארנונה מהעסקים מכסה על הארנונה הגירעונית מהתושבים.

חייבים לשנות את בסיסי הקצאת המשאבים

את הסכמי הגג חייבים לעצור. פיתוח נכון לערי הפריפריה, שמאגד יעילות כלכלית, פיתוח בר קיימא וצדק חברתי לתושבי הערים, מחייב שינוי בסיסי בהקצאת המשאבים. הגיע הזמן להתעורר מהאשליה שבנייה חדשה לתושבים תיאורטיים תביא גאולה לערי הפריפריה.

סדרי העדיפויות צריכים להתהפך: יש להשקיע בצורה מסיבית בשכונות הוותיקות ובאיכות החיים של התושבים במרכזי הערים, שאותם המדינה מזניחה כבר עשרות שנים. יש להשקיע בשיפור תשתיות עירוניות, בתכניות פינוי בינוי בשכונות הוותיקות, בקידום תחבורה ציבורית אפקטיבית ובפיתוח מרכזים עירוניים נגישים ומודרניים. צעדים אלו דורשים מנהיגות חזקה ואיתנה מצד העיריות והעומדים בראשן, אל מול גורמי הכוח במשרדי הממשלה. 

הכותב הוא רכז קשרי ממשל במגמה ירוקה באר שבע

עוד כתבות

עו''ד דן גבע, שותף במשרד מיתר / צילום: איל יצהר

משרד עורכי הדין מיתר ממזג אליו את משרד הפטנטים קליגלר

עורך הדין ועורך הפטנטים דניאל קליגלר ינהל את תחום הפטנטים של מיתר, ויחד איתו יצורפו למשרד שותפו יובל שלום ועורכי פטנטים נוספים ● בעקבות המיזוג יכלול צוות הפטנטים של מיתר 18 עורכי פטנטים ועורכי דין

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: Shutterstock

"האייל הזומבי": מחקר חדש מוכיח כי המחלה לא מסוכנת לבני אדם

OpenDNA חתמה על הסכם שיווק עם מקסון, והמנכ"ל סוגר מעגל ● מחקר חדש בארה"ב: "תסמונת האייל הזומבי" לא מסוכנת כרגע לבני אדם ● השבוע בביומד 

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

בממשלה מפקפקים בסיכוי של סמוטריץ' להטיל מכס של 100% על טורקיה

הצעד שמבקש לקדם סמוטריץ' דורש אישור של הממשלה כולה, וההערכות הן ששני מוקדי ההתנגדות המרכזיים עשויים להיות בלשכת ראש הממשלה ואצל שר הכלכלה ● גורמים במגזר העסקי מפעילים על הממשלה לחץ לסגת מהרעיון, שעלול לגרור עליות מחירים שיתגלגלו לכיס של הצרכן הישראלי

חסאן טואפרה, ראש הרשות לפיתוח חברתי כלכלי במגזר המיעוטים / צילום: תמר מצפי

"במסגרת תוכנית החומש לחברה הערבית, אנחנו משקיעים קודם כל בחינוך. הפערים מצטמצמים"

חסאן טואפרה, ראש הרשות לפיתוח כלכלי בחברה הערבית, התייחס בכנס גלובס לאתגרים באוכלוסייה זו ולחשיבותה ● לדבריו, ברקע יישום תוכנית החומש הייעודית, החברה הערבית חוותה שינוי משמעותי: "רוב התלמידים לא היו זכאים לבגרות. היום יש 20% סטודנטים לתואר ראשון"

מפעל המלט נשר. ''אין קשר בין רמות האבק לפעילות המפעל'' / צילום: תמר מצפי

אחרי פחות משנה: מנכ"ל נשר מפעלי מלט מסיים את תפקידו

מנכ"ל נשר מפעלי מלט, יובל לזרוב, מסיים את תפקידו בחברה אחרי כהונה בת פחות משנה ● באוגוסט האחרון הוציא המשרד להגנת הסביבה צו מינהלי לחברה, המורה על מניעה או צמצום של זיהום אוויר לפי סעיף 45 בחוק אוויר נקי

מנכ''לית קו אימפקט, נוא ג'השאן־בטשון / צילום: תמר מצפי

"מי שרוצה לשלב את החברה הערבית צריך לעבוד בזה"

בכנס פוטנציאל החברה הערבית של גלובס, נוא ג'השאן־בטשון, מנכ"לית קו אימפקט, שוחחה על האתגרים בשילוב החברה הערבית בשוק העבודה ישראלי ● ג'השאן־בטשון: "חברות עסקיות שהן גשר בין החברה היהודית לערבית אמנם סבלו מטראומה גדולה בעקבות המלחמה, אבל הצליחו להחזיק את זה"

בנייה ברמת גן / צילום: פביו טרופה

התוכנית של רמת גן במקום תמ"א 38: עד 10 קומות ברחובות המסחריים

תוכנית מחליפה לתמ"א 38 שגיבשה העירייה בראשות כרמל שאמה הכהן, מספקת פתרון ביניים בין הגישה המרחיבה שנקטו ראשי העיר הקודמים, לבין הגישה הקמצנית שנקט כרמל שאמה הכהן, שזכתה לביקורת מצד בית המשפט

אלונה בר און, מו''לית גלובס / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און: "לתקשורת יש תפקיד בקישור בין מגזרים"

בפתח כנס פוטנציאל החברה הערבית של גלובס, התייחסה מו"לית העיתון לתפקידה של התקשורת בתקופה זו ועל השאיפה לסקר את כל חלקי החברה בעיתון ● בר און: "מטרת העיתונות לספק גיוון, לא להבליט את מי שהכי קיצוני או רק את מי שדומה לי"

רכבי טויוטה חונים בשכונת מגורים. מכת גניבות רכב / צילום: טלי בוגדנובסקי

עלייה של 64% במחירי הביטוח: זה הרכב הנגנב ביותר בישראל מתחילת המלחמה

פוסט שפורסם ברשתות החברתיות גילה כי כדי לבטח את אחד הרכבים הגניבים בישראל, טויוטה RAV4, נדרשה בעליו לשלם סכום המגיע כמעט לשישית משווייו ● "זו אמירה חד-משמעית ללקוח, שאת הדגם הזה החברה לא רוצה לבטח", אומרים בלשכת הסוכנים ● בשוק ממליצים לרוכשי מכוניות לכלול את עלות הביטוח בשיקולים בעת רכישת רכב חדש

נתי אמסטרדם, Country Director, אנבידיה ישראל / צילום: ניב קנטור

הילד שמכר קרח בנתניה הוא היום מנהל בכיר בחברה הלוהטת בעולם. כך הוא עשה זאת

להייטק הוא הגיע כמעט בטעות, וב־2017 הציעו לו לבנות מאפס את הפעילות העסקית של אנבידיה ● כיום נתי אמסטרדם מלא בגאווה על הדרך שעבר, ולא מודאג ממצב הענף הישראלי: "יש פה הרבה טאלנטים ורעב גדול להצלחה. זה לא ישתנה לעולם" ● שיחה קצרה עם נתי אמסטרדם, Country Director, אנבידיה ישראל

רס''ן גל שבת ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רב-סרן גל שבת מת מפצעיו בביה"ח לאחר שנפצע בעזה

רס"ן גל שבת, בן 24, מקציר, מ"פ בחטיבת הצנחנים מת מפצעיו לאחר שנפצע באורח קשה ● ניסיון פיגוע סמוך לאבו דיס: לוחמי מג"ב נטרלו את המחבל ●  חשד לחדירת כלי טיס עוין לגליל העליון ● לראשונה אחרי 4 חודשים: רה"מ נתניהו ייפגש עם ראשי רשויות בצפון ● עדכונים שוטפים

מוחמד מג'אדלה, אורי יוגב וד''ר סמיר מחאמיד בפאנל על תוכנית ''החומש־תקאדום'' / צילום: תמר מצפי

ראש עיריית אום אל־פחם: "כבר שנה וחצי שאני לא מקבל כסף לפרויקטים"

ראש עיריית אום אל־פחם סמיר מחאמיד, ויו"ר קרן אלומה ומנהל אגף התקציבים לשעבר אורי יוגב, שוחחו בכנס גלובס על תוכנית החומש לחברה הערבית ● "הממשלה לא מנהלת נכון סדרי עדיפויות"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: (AP (Vincent Thian ,Armando Franca ,Steve Helber

"השוק מתפוצץ": 8 מניות מומלצות בזמנים של מלחמה

מסוקים, סימולטורים ומערכות תקשורת: בבנק ההשקעות מורגן סטנלי הצביעו לאחרונה על 8 מניות של יצרניות ביטחוניות בחו"ל שצפויות ליהנות מהעלייה בביקושים בעקבות חוסר היציבות הגאו-פוליטית ● בבית ההשקעות הורייזן טוענים כי המלחמה באוקראינה משפיעה על הביקושים בשוק הביטחוני יותר מאשר המערכה בעזה: "מדינות באירופה מגדילות את תקציבי הביטחון בגלל האיום הרוסי"

דואר ישראל - שירות מיון ארצי / צילום: איל יצהר

למה המדינה הסכימה למכור את הדואר בשליש מהשווי שבו העריכה אותו?

לאחר תחרות בין שני מתמודדים בלבד, קבוצת מילגם זכתה במכרז על דואר ישראל במחיר המהווה שליש מזה שבו הוערכה החברה הממשלתית בעבר ● הזוכה מתכוונת להתמקד בשוק הבנקאות ● וגם: המשפחה שעומדת מאחורי חברת מילגם

יו''ר המחנה הממלכתי, בני גנץ / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

גנץ באולטימטום לנתניהו: "תוכנית פעולה חדשה עד ה-8.6 או שנפרוש מהממשלה"

יו"ר המחנה הממלכתי תקף את רה"מ בהצהרה ואמר: "בתקופה האחרונה דבר מה השתבש. החלטות חיוניות לא התקבלו. מעשים מנהיגותיים הנדרשים כדי להבטיח ניצחון לא נעשו" • ראש האופוזיציה לפיד: "גנץ צריך להודיע הערב שהוא פורש מהממשלה האיומה בתולדות המדינה, שהוא לא יסייע עוד לנתניהו להישאר בשלטון, ושהוא קורא לבחירות"

רסול סעדה, מנכ''ל משותף אל־ביאדר לפיתוח כלכלי חברתי / צילום: תמר מצפי

רסול סעדה: כך עבר הפשע בישראל מגוש דן אל היישובים הערביים

בכנס פוטנציאל החברה הערבית של גלובס, סקר סעדה, מנכ"ל משותף באל־ביאדר, את התפתחות הפשיעה בחברה הערבית, וציין: "מאז 2023, אנחנו באובדן מוחלט"

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בנק ישראל נגד רשות ני"ע: לא לאפשר לגופים חוץ בנקאיים להתחייב על ריבית

ד"ר יוסי סעדון, מנהל האגף הפיננסי בבנק ישראל, שלח מכתב לרשות ניירות ערך בבקשה שלא תאשר את תזכיר חוק התשלומים, הכולל הוראה שמאפשרת לגופים החוץ בנקאיים להתחייב בפני הלקוחות בריבית קבועה על הפיקדונות ● לדבריו, מדובר בהוראה העלולה "לסכן את היציבות במערכת הפיננסית"

אורן הוד, מנכ''ל שופרסל נדל''ן / צילום: כרמל שירן

עזיבה נוספת בשופרסל: מנכ"ל זרוע הנדל"ן פורש מתפקידו

אורן הוד, מנכ"ל חברת שופרסל נדל"ן, עוזב את הרשת פחות משנתיים לאחר שמונה ● ברקע העזיבה: פערים משמעותיים בין הוד למנכ"לים המשותפים ובעלי הבית החדשים בשופרסל, האחים יוסי ושלומי אמיר

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

הזכויות בקרקע בנווה צדק הוכרעו בלי כל היורשים. מה קבע ביהמ"ש?

ביהמ"ש העליון פסק כי קרקע בנווה צדק תירשם על שם בנו של בעל קרקע שהלך לעולמו - אך הדיון הוסתר מצאצאים נוספים שלו ● אישה ביקשה להרות מזרעו של בן זוגה המנוח, אך משפחתו הציבה בפניה תנאי לפיו עליה לוותר על זכויות ממוניות ● אדם ערך הסכם להחלפת קרקעות עם המדינה, אך קיבל פחות משליש מהשטח שהתחייבה לו

בחינות הסמכה של לשכת עורכי הדין / צילום: רוני שיצר

בצל המלחמה: רק 16% מעבר בבחינות לשכת עורכי הדין

מספר הניגשים עמד על 770 בלבד, מאחר שמדובר במועד משלים שנערך בשל המלחמה ● האוניברסיטאות מובילות את טבלאות העוברים, כאשר מבין כלל הניגשים, המוסד האקדמי המוביל הוא האוניברסיטה העברית