גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המסע שמכניס את קהילת החלל הישראלית לאקסטזה

לקראת המסע של איתן סטיבה לתחנת החלל הבינלאומית, פורסם קול קורא לקבוצות מחקר שרוצות לנצל את שהייתו שם לביצוע ניסויים בתחומים שונים ● ענבל קרייס, שתעמוד בראש הוועדה שתבחר את הניסויים, ומנכ"ל קרן רמון רן לבנה מסבירים מה התועלת שלהם לחיינו כאן בכדור הארץ

כדור הארץ במבט מהחלל. "יהיה פסטיבל של מדע" / צילום: נאס"א
כדור הארץ במבט מהחלל. "יהיה פסטיבל של מדע" / צילום: נאס"א

בקרוב תוכלו לזכות בטיפול אנטי-אייג'ינג לא מהעולם הזה, וגם אנטי-אוקסידנטי ואנטי-גרוויטציוני. כל שתצטרכו לעשות זה לשלם כמה עשרות מיליוני דולרים ולטוס לחלל. כשתחזרו, עמוד השדרה יהיה ממש מתוח, אחרי גמילה מכוח הכבידה, והפנים ישילו מעליהם ימים שלמים של חשיפה להשפעות השליליות של חמצן. מה יקרה במפגש המחודש עם כדור הארץ? זה כבר באחריות המדענים.

ואכן, המדענים רוצים לבדוק את זה. חקר החלל היום כבר לא כולל רק התבוננות פסיבית בו או בחינה שלו מקרוב. המין האנושי עשה צעד קדימה, והוא רוצה לייצא לחלל ניסויים בתחומים שונים ולראות מה קורה להם שם. בעוד כשנה אמור לצאת לחלל האסטרונאוט הישראלי השני, איתן סטיבה, ולשהות בתחנת החלל הבינלאומית במשך שמונה ימים. הנסיעה של סטיבה אמנם ממומנת מכיסו, אבל מתבצעת בתמיכת קרן רמון ומשרד המדע, והם נחושים לסחוט מהמסע הזה כל תועלת מדעית, חינוכית ותדמיתית למדינת ישראל.

בשבוע שעבר פורסם קול קורא המזמין אקדמאים וחברות ישראליות להציע ניסויים שסטיבה יבצע בחלל. התחרות בין הקבוצות המציעות את הניסויים רבה, משום שהזמן של סטיבה על תחנת החלל מוגבל, וכך גם המקום שהוקצה לו על פני המשגר של חברת תיירות החלל (Axiom) לציוד שייקח איתו. סטיבה צפוי להקדיש את רוב זמנו בתחנת החלל לביצוע הניסויים האלה, במגוון תחומים - מרפואה בתנאי חלל ועד מחקרי אקלים.

קשה להתעלם מההתרגשות שאופפת את הצוות שצפוי לבחור את הניסויים שיישלחו עם סטיבה. "זו תהיה שנה מטורפת. זה יהיה פסטיבל של מדע", אומרת ענבל קרייס, מנהלת החדשנות בחטיבת מערכות טילים וחלל בתעשייה האווירית, וראש הוועדה המקצועית שצפויה לבחור את הניסויים. קרייס מחייכת חיוך ענק, שבאמת נראה כאילו הוא שייך לשנה הבאה יותר מאשר לזו המסתיימת. "יש אנשים באקוסיסטם של החלל הישראלי, שהחלום שלהם התגשם. בעוד שנה הניסוי שלהם בתחנה! עד ההכרזה הם לא דמיינו שזה אפשרי".

ענבל קרייס  - ראש ועדת השיפוט לניסויי חלל / צילום: כדיה לוי

ההצעות יוגשו עד פברואר, והנבחרים יוכרזו במרץ, אולם זה לא יהיה סוף התחרות, מאחר שלקבוצות יינתן זמן קצר מאוד, כחצי שנה, להשלים את הניסויים שלהן, וככל הנראה לא כולן יוכלו לסיים. "אנחנו אוהבים את התחרות", שוב נמרח חיוך רחב על פניה של קרייס. "מי יהיה מוכן בזמן? מי לא יהיה מוכן? זה מכניס לנו אנרגיה של שנה מאוד כיפית". קרייס עצמה התנדבה לפרויקט, והתעשייה האווירית תקצה לזוכים בתחרות משאבים ועזרה.

המעבדה הגדולה ביקום

"תחנת החלל הבינלאומית היא למעשה היום המעבדה הכי גדולה ביקום", אומרת קרייס. "זו מעבדה חלומית פנטסטית שיש בה כל הניסויים שאפשר לדמיין".

"אקסיום, החברה הפרטית ששולחת את איתן לתחנת החלל, לא ממש יודעת איך לאכול את העובדה שקרן רמון היא שותפה שלו למסע", מוסיף רן לבנה, מנכ״ל קרן רמון ומנהל המשימה הישראלית לחלל. "עד היום הם ציפו לשלוח רק תיירים, שרצו לעשות סלפי ולחזור. לנו יש קשרים בתחנת החלל ועם נאס"א".

"הניסיון שלנו בשליחת ניסויים לתחנת החלל הבינלאומית מול נאסא מאפשר לנו להגיע לכל התשתיות שיש בתחנת החלל", אומרת קרייס. "זה ממצב אותנו כסטארט-אפ ניישן, כאינוביישן ניישן. אנחנו נשגע אותם, נעשה להם בלגן בכל התשתיות בתחנה", היא צוחקת. "נשתמש בכול. זו החוצפה הישראלית במיטבה, אנחנו רוצים לעשות את כל הניסויים, להשתמש בכל המכשירים.

"ישראל היא מעצמת חלל. אנחנו מפתחים לווייני תקשורת, לוויינים מדעיים, ועכשיו אנחנו נהיה גם מעצמה של ניסויים בחלל. יש לזה גם פן חינוכי. אנחנו רוצים לשלב תלמידים וסטודנטים בכל ניסוי שיעלה לחלל, כדי שבכל הארץ ישאלו ברגע האמת - הוא עשה כבר את הניסוי שלי? ומה התוצאות? כמו שכל הארץ עקבה אחרי הנחיתה של בראשית".

כך, לדוגמה, בעוד סטיבה יטפח צמחים בתחנת החלל, יטפחו תלמידים בדיוק אותם צמחים בתנאים רגילים של כדור הארץ, כדי לבחון את ההבדלים.

איתן סטיבה / צילום: אוריה תדמור

תאי גזע משופרים וחסה נגד אוסטיאופורוזיס

מדוע אנחנו שולחים בכלל ניסויים לחלל? מה אפשר לבדוק שם שאי-אפשר לבדוק כאן, ובאיזה אופן מה שקורה שם רלוונטי לכדור הארץ? לדוגמה, מדוע היה דחוף לחברת אלף פארם הישראלית לשלוח מדפסת תלת-ממד להדפסת בשר מתאים משובטים דווקא בתחנת החלל? אפשר להבין מדוע אסטרונאוטים מעוניינים בכך - זה כנראה הנתח האמיתי הראשון שהם טעמו זה זמן רב, והרבה יותר זול ונוח לקחת מדפסת כזאת לקחת איתך למסע פרה. אבל איך הדפסת נתח בשר בתנאי חוסר כבידה מקדמת את מדע הבשר המשובט על פני כדור הארץ? והאם זו בכלל השאלה הנכונה? אולי, כמו בתחומים אחרים במדע, יש לבצע את הניסויים כי אפשר לבצע אותם, והתועלת תתגלה בהמשך.

"התנאים המיוחדים בחלל, ובהם היעדר כבידה, קרינה חזקה והיעדר חמצן, משנים הרבה תהליכים בהרבה דיסציפלינות הנדסיות", אומרת קרייס. "למשל, בעבר נערכו ניסויים בחלל שבודקים מנגנונים של תרופות עם ובלי כוח הכבידה. המטרה היא לתת את התרופה ללא כוח הכבידה לאסטרונאוט בעתיד, אבל הניסוי הזה גם מעמיק את ההבנה של מנגנון המחלה.

"כשלומדים איך מתן האנטיביוטיקה משתנה בחוסר כבידה, אנחנו מבינים איך הכבידה משפיעה על הספיגה ועל השחרור שלה. כתוצאה מכך אפשר לשפר תהליכים במתן תרופות".

ערכות רפואה הנשלחות עם אסטרונאוטים לחלל כוללות היום קרוב ל-200 תרופות, על כל צרה שלא תבוא. כאשר חושבים על מסעות נוספים לירח או למאדים, האסטרונאוטים יצטרכו לצאת לדרך עם כל הדרוש להם ולא ניתן יהיה לספק להם עוד ציוד. התרופות שיוצאות למסע כזה צריכות להיות עמידות בפני הקרינה המוגברת מחוץ לכדור הארץ, וגם להיות בעלות חיי מדף הרבה יותר ארוכים מהתרופות של היום.

בתחנת החלל בוחנים תרופות שנוספו להן מעטי הגנה מסוגים שונים, כדי להאריך את חיי המדף שלהן, וגם שיטות שונות לסנתז או להדפיס תרופות בזמן אמת בתוך תחנת החלל, מחומרים יציבים יותר. גם הטכנולוגיות הללו יכולות להיות רלוונטיות בשלב מאוחר יותר בכדור הארץ, כדי לספק תרופות למקומות פחות נגישים ודלי משאבים.

אפשרות אחרת שנבדקת היא לפתח חיידקים או צמחים שהונדסו גנטית כדי להפיק תרופות מסוימות. היצורים החיים הללו יודעים, במידה מסוימת, לשרוד ולהגן על עצמם הן מפגעי הזמן והן מנזקי הקרינה. כך, לדוגמה, נבחנת האפשרות לגדל בחלל חסה שהונדסה כדי לכלול חלבון המונע אוסטאופורוזיס, בעיה נפוצה בתנאי חוסר כבידה. אם הניסוי יצלח, גם אנשי כדור הארץ ישמחו לנשנש חסה במקום זריקה כואבת לטיפול באוסטיאופורוזיס.

חברת ספייס פארמה הישראלית כבר שלחה ארבעה ניסויים רפואיים לחלל, חלקם בתוך ננו-לוויין שפיתחה ושיגרה בעצמה. הניסויים האלה בחנו, למשל, השפעה של כבידה על תאי גזע (תאים בגוף שעדיין לא סיימו את הבשלתם ויש להם פוטנציאל להתמיין לסוגים שונים של תאים בגוף). נמצא שבתנאי חוסר כבידה תאי גזע נשארים בלתי ממוינים זמן רב יותר ומתחדשים בקלות רבה יותר, וייתכן שניתן להשיג כך תאים עם יכולות רפואיות משופרות. בתנאי המיקרו-כבידה של החלל, תאי הגזע ביטאו גנים אחרים מאשר ביטאו על פי כדור הארץ. כלומר, לא היה שינוי בגנום עצמו, אבל היה הבדל בשאלה באיזו תדירות כל גן קודד לחלבון.

עוד נמצא שבחלל בקטריות הן עמידות יותר בפני אנטיביוטיקה משום שהן מתחברות זו לזו ויוצרות מושבות חיידקים בקלות רבה יותר. לכן החלל הוא מקום טוב להבין מה הופך מושבות חיידקים לעמידות יותר.

חקלאות למאדים וחליפות נוגדות קרינה

ננו-לוויין כמו זה של ספייס פארמה הוא דרך זולה לבצע ניסויים בחלל, יותר מאשר משלוח הניסוי לתחנת החלל, אבל יש ניסויים שאי-אפשר לבצע ללא נוכחות בן אנוש.

אחד התחומים שבהם ניסויים הניבו כבר המצאות רבות שמשמשות אותנו בכדור הארץ הוא חקלאות החלל. לדוגמה, חקלאות בקומות, חקלאות עם תאורת LED, שיטות חדשות לייחור תפוחי אדמה ועוד. חקלאות חלל גם תוכל לאפשר מסעות ארוכים יותר, התחלה של מגורים על הירח או אפילו על מאדים.

"כל דבר שקשור להתמקמות על מאדים, קל יותר להלהיב לגביו את קהילת חקר החלל היום", אומרת קרייס. "במיוחד את אילון מאסק, שדוחף את כל כיווני המחקר האלה בהמון כסף פרטי. אגב, אני לא סולחת לו שפוצץ לנו את לוויין עמוס 6", היא צוחקת. "אבל הוא גם שיגר את בראשית, יש לו את המשגרים הכי טובים בעולם".

חקלאות על גבי החללית שתיסע למאדים או במאדים עצמו תוכל לספק מזון, כמובן, אבל גם חמצן, סילוק פחמן דו-חמצני ומחזור מים. וכשאנחנו אומרים "מחזור מים", אנחנו מתכוונים בין השאר להשקות את הגידולים בשתן, ואז לאכול אותם ולקבל את הנוזלים.

הנדסה גנטית של צמחים, כך שיוכלו לשרוד בחלל, עשויה להוביל לכך שהם גם יתאימו יותר לחקלאות אורבנית.רוב המחקר שנערך עד היום בחקלאות חלל נעשה דווקא על האדמה, במתקנים סגורים. מטרתו הייתה לראות כמה זמן בני אדם יכולים לקיים משק חקלאי בלי להביא אליו כלל חומרים מבחוץ. אבל החקלאות הזאת על כדור הארץ עדיין לא מייצגת אחד לאחד מה שקורה בחלל, לדוגמה את העוצמה היחסית של חיידקים ועובש בתנאי החלל. 

אחד הניסויים הישראליים, שיש להם סיכוי גדול להיבחר, נועד לבדוק את השפעת הקרינה על מחשבים בחלל, ואיך אפשר להתגונן מפניה. "הקרינה פוגעת במחשבים, ברכיבים האלקטרוניים", אומרת קרייס. "יש חברות שמפתחות חיישנים שמודדים את עוצמת הקרינה ומנהלות בהתאם תהליך כיבוי מבוקר של המכשיר או מפעילות מנגנונים של חסינות". החיישנים הללו יכולים לפעול בחלל, והם רלוונטיים גם לסביבות אחרות שעלולות להפוך פתאום לעתירות קרינה.

לבנה: "זה נכון גם לעסקים נוספים שעוסקים בקרינה,. כמו חברת סטמרד שמפתחת חליפות נגד קרינה".

לדברי לבנה, החברה עוסקת בהגנה מקרינה על פני כדור הארץ, אבל היא עושה ניסוי בחלל וכך מקבלת את כל החוזים הטובים בארץ. "אני לא יודע מתי האדם הראשון ינחת על מאדים ומי הוא יהיה - גבר או אישה, ומאיזה לאום - אבל אני די בטוח שהם יהיו לבושים בבגדים נוגדי קרינה שפותחו ברמת החייל", הוא אומר.

בינואר האחרון שוגרה לראשונה חליפה של סטמרד לתחנת החלל, כדי לבחון איך החליפה עצמה עומדת בתנאי קרינה ואם היא נוחה לשימוש.

חורים שחורים ונוזל לבניית מיקרוסקופ

לא כל הניסויים שיישלחו לתחנת החלל קשורים לבני אדם דווקא. "אתם בטח זוכרים מי קיבל השנה את פרס נובל לפיזיקה - חוקרי חורים שחורים וגלי כבידה", אומרת קרייס. "אנחנו שואפים לשלוח ניסוי בדיסציפלינה הזאת. יש שתי קבוצות חוקרים בתחום הזה בארץ שהן ברמה הבינלאומית הגבוהה ביותר, ויש ביניהן תחרות".

קבוצה נוספת מעוניינת להקים טלסקופ מבוסס נוזלים המורכב בחלל. "הם לוקחים לחלל נוזל, ובתנאי מיקרו-כבידה הוא מתפזר בצורה מסוימת ויוצר עדשה. על הקרקע הוא לא יגיע לצורה הזאת. להעלות נוזל לתחנה קל יותר מלהעלות עדשה, ולכן זה יכול לתרום גם לחקר החלל".

גם האסטרונאוט הישראלי הראשון בחלל, אילן רמון ז"ל, לקח איתו ניסוי ישראלי. "הוא צילם ומדד חלקיקים מסופות מדבר, וכתוצאה מהמידע שהוא אסף, פותח מודל שמקשר בין סופות האבק במדבר ומעל האוקיאנוסים לבין העננות", אומרת קרייס. אבק המדבר, יחד עם חלקיקים שמקורם בזיהום מעשה ידי אדם, מצטרפים יחד לשכבת האירוסולים באוויר, שמשפיעה על ההתחממות הגלובלית. אבל ההשפעה שלה אינה חד-כיוונית. כתלות במיקום ובאופן פיזור החלקיקים, הם יכולים לכלוא חום בכדור הארץ או דווקא להחזיר קרינה לשמש. הניסוי של רמון עזר למפות את מיקום וצפיפות ענני האבק.

כמה בדידות יש בחלל?

יש מקום מבחינתכם גם לניסויים במדעי החברה, למשל לגבי הדינמיקה בין אסטרונאוטים?
קרייס: "כן, בהחלט! הוועדה שלנו כוללת גם חוקרי מוח שמעוניינים לבחון סוגיות של בדידות בחלל, של ניתוק, אבל גם של תשומת לב, כי תחנת החלל בעצם מצולמת 24 שעות ביממה, והחיים של האסטרונאוטים מאוד פומביים ומנוהלים מהקרקע.

"איתן עצמו ישדר פעם ביום לפחות שעה עד שעה וחצי בעברית, שידורים לתלמידי ישראל מהחלל. מדהים שלראשונה ידברו אליהם מהחלל בעברית. תיערך גם תחרות לגבי אילו שיעורים הוא ייתן ומי יכין את מערכי השיעור, ולכן גם כל קהילת החינוך המדעי בישראל באקסטזה, ויהיו גם מחקרים שילמדו את ההשפעה של הפרויקט החינוכי הזה על הפתיחות של תלמידי ללימודי הנדסה, טכנולוגיה ומדע".

אילו ניסוי את היית חולמת לשלוח לחלל?
"אני לא יכולה להצביע על אחד. הטובים ינצחו, אם הם יהיו מוכנים בזמן". 

עוד כתבות

ברוך שי, מנהל חטיבת התאגיד / צילום: מיכה לובטון

מנהל חטיבת החדשות ברוך שי מודיע על עזיבה טרם סיום הקדנציה

שי היה אמור לסיים את הקדנציה השנייה שלו בתפקיד בשנת 2025, אך הוא יעזוב את תפקידו באוגוסט הקרוב

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בגלל המפולת המדינית: רה"מ ביקש לפרסם חלק מ"סרט הזוועות"

רוב מוחלט בקבינט המלחמה דורש לחדש את המו"מ לעסקה ● אוסטין לגלנט: להגביר את הסיוע ההומניטרי לרצועת עזה ●  נשיא קולומביה גוסטבו פטרו הורה להקים שגרירות קולומביאנית חדשה ברמאללה ● צה"ל תקף מטרות של חיזבאללה בדרום לבנון • כטב"ם נפץ חדר לבית הלל, אין נפגעים או נזק • האזעקה באילת והסביבה: נשלל החשד לחדירת כלי טיס עוין • עדכונים בולטים

השקל מתחזק לשיא של חודשיים מול הדולר / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

השקל מתחזק מול הדולר ונסחר בשיא של חודשיים. אלו הסיבות

למרות שפע של כותרות עגומות, המטבע הישראלי רושם חודש של התחזקות על חשבון המטבעות האחרים ● הכלכלנים מסבירים שזה נובע בעיקר מהעליות בבורסות והצפי להורדת ריבית בארה"ב ● האם זה ישכנע את בנק ישראל להוריד את הריבית בשבוע הבא?

 

 

סמדר ברבר צדיק / צילום: תמר מצפי

מהבינלאומי לבעלי השליטה בבנק: התפקיד החדש של ברבר-צדיק

שנה אחרי סיימה את תפקידה כמנכ"לית הבנק הבינלאומי, נמצאת סמדר ברבר-צדיק במגעים עם החברה הציבורית פיבי, בעלת השליטה בבנק, וההערכות הן כי סיכום בין הצדדים צפוי בימים הקרובים • היא תמשיך לכהן במקביל כיו"ר עופר השקעות של ליאורה עופר

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

מכירות הדירות זינקו: הרווח הנקי של אאורה עלה ל-83 מיליון שקל

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם • בזק דיווחה כי המלחמה פגעה בתוצאותיה הכספיים אך הציגה גידול בהכנסות הליבה • אאורה הציגה דוח רבעוני חזק וגידול של 68% במכירת הדירות ● הרווח הנקי של ישראכרט גדל, אבל מה הוביל לירידה בהכנסות? ● מדור חדש

איראן בטוחה שהיא מנצחת את ישראל, אבל מה חושבים המומחים?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן בטוחים שהם מנצחים אבל המציאות עשויה להיות שונה, בבריטניה לא רואים בעיה במכירת נשק לישראל והסכנה בניתוק הקשר בין בנקים ישראליים לבנקים פלסטיניים ● כותרות העיתונים בעולם 

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג / צילום: Shutterstock

פוליטיקה כמקצוע: על עודף הלהיטות של תובעים לפתוח תיקים למנהיגים

תפיסת צדק שלא מתחשבת בתוצאות פוליטיות עומדת ביסוד המשפט האנגלי, ממנו מגיע כרים חאן ● בדור האחרון גברה מוטיבציית התובעים לפתוח תיקים נגד מנהיגי ארצות ● להגיד שזו לא פוליטיקה היא היתממות ● חאן אינו "אנטישמי", אבל הוא כרך את עצמו במהלך פוליטי מסוכן

עו''ד בת אור כהנוביץ', מנהלת המחלקה להנחיית תובעים מוסמכי היועץ המשפטי לממשלה / איור: גיל ג'יבלי

מחלקה קטנה במשרד המשפטים תורמת לחגיגת עבירות בנייה ברשויות מקומיות

רשויות מקומיות מעסיקות תובעים חיצוניים על מנת לטפל באכיפת חוקי עזר עירוניים, בהם חריגות בנייה ועבירות חנייה ● תחקיר גלובס מעלה כי חלקן מוצאות את עצמן ללא תובע פלילי, בשל טענות למדיניות נוקשה של המחלקה האמונה על מינויים במשרד המשפטים ● כתוצאה, האכיפה נפגעת, נאשמים מזוכים ודיונים מתבטלים ● משרד המשפטים: "רוב בקשות ההסמכה בהן חל עיכוב אושרו זה מכבר וברשויות מכהן תובע"

משכנתה / צילום: Shutterstock

מיתון? היקף המשכנתאות זינק ב-36% בחודש אפריל

בחודש אפריל נלקחו משכנתאות בהיקף של 5.9 מיליארד שקל - נמוך בכ-50% מהמשכנתאות שנלקחו ב-2021 וב-2022 אך גבוה מאלה שנלקחו באפריל 2023 ● מנגד, גובה המשכנתה הממוצעת באפריל 2024 נמוך מבאפריל 2023

רכב ''ת'מיס'' מתוצרת מילרם רובוטיקס / צילום: Shutterstock

רוסיה רצתה רכב אוטונומי למלחמה. אז היא גנבה אותו לאוקראינה

רוסיה הציעה פרס כספי ללוחמים שישיגו את הרכב הצבאי "ת'מיס" שבו משתמשת יריבתה ● הכלי שנלכד בולט בתחום הבלתי מאויש במלחמה ומשמש בין השאר לטיפול במוקשים ואיסוף מודיעין

ג'נסן הואנג, מנכ''ל ומייסד אנבידיה / צילום: ap, Eric Risberg

אנבידיה עקפה שוב את ציפיות האנליסטים; המניה מזנקת במסחר המאוחר

לאחר ארבעה רבעונים רצופים במהלכם הפתיעה לטובה את התחזיות המוקדמות, אנבידיה עושה זאת שוב ● ההכנסות עמדו על 26 מיליארד דולר וב-260% יותר מהרבעון המקביל ● הרווח למניה היה 6.12 דולר, זינוק של יותר מ-450% ● החברה תבצע פיצול מניות ביחס של 10 לאחד

חיילי צה''ל וכיפת ברזל. הוצאות המלחמה יעלו את תקציב הביטחון / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מערכת הביטחון דורשת עוד 30 מיליארד שקל. באוצר מתקשים למצוא מקורות

באוצר מבינים שתקציב הביטחון לשנה הבאה יהיה גדול יותר ממה שתכננו עד לפני מספר חודשים, כיוון שעלויות המלחמה מתבררות כגדולות יותר מכפי שחשבו במקור ● השאלה הגדולה היא מאיפה יגיע המימון?

ראש ממשלת אירלנד, סיימון האריס / צילום: Reuters, Artur Widak

"גל ראשון" של הכרה במדינה פלסטינית באירופה, והתגובה הישראלית

מנהיגי נורבגיה, אירלנד וספרד כינסו מסיבות עיתונאים בהן הצהירו כי הכרה במדינה פלסטינית היא "צעד הכרחי לשלום" ● מדינות אחרות באירופה כבר הכירו במדינה פלסטינית, אך שר החוץ ישראל כ"ץ הורה להחזיר באופן מיידי את השגרירים להתייעצויות

רבקה אלגריסי, מנהלת אגף ייעוץ ומחקר בבנק הפועלים / צילום: ענבל מרמרי

איך הופכים 15 אלף שקל למיליון: טיפ הזהב של מנהלת ההשקעות

העצה המרכזית של רבקה אלגריסי, מנהלת אגף ייעוץ ומחקר בבנק הפועלים, למשקיעים היא לא לעשות יותר מדי שינויים בתיק: "משקיע מצליח הוא כזה שיושב על מניה לאורך שנים" ● למה האינפלציה והריבית לדעתה דווקא תומכות בהמשך עליות בשווקים, ומה הסיכוי למשבר חוב

לראשונה יוגרלו דירות בהנחה באכסאל, באפרתה, בבת ים, בדיר אל-אסד ובצור הדסה / צילום: Shutterstock

אחרי ארבע שנים, תוכנית "דניה החדשה" יוצאת לדרך

אחרי ששופטי ביהמ"ש המחוזי בירושלים ביטלו את תוכנית "דניה החדשה" בחיפה, שופטי העליון הפכו את החלטתם ● ההרשמה להגרלת מחיר למשתכן תיפתח בשבוע הבא, ובמסגרתה יוגרלו 4,633 דירות בהנחה ב-19 יישובים ברחבי הארץ ● וגם: הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית הכריזה על עשרה מתחמים חדשים לפינוי בינוי ● חדשות הנדל"ן 

יועמ''שית לממשלה, גלי בהרב מיארה / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

היועמ"שית ופרקליטות המדינה: לבית הדין הפלילי בהאג אין סמכות לדון בעניין ישראל

היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב מיארה, ופרקליטות המדינה הוציאו הודעה לפיה החלטת בית הדין הפלילי בהאג "משוללת בסיס" ● בין היתר התבססה בהרה מיארה על העקרון הקובע כי אם למדינה יש מערכת משפט עצמאית המפקחת ומבררת תלונות על התנהלות המדינה - אין מקום לבירור בבית הדין הבינלאומי

הפגנות נגד ישראל מחוץ למשרדי גוגל בקליפורניה, בשבוע שעבר / צילום: Reuters, Tayfun Coskun

בזמן שהעובדים מוחים נגד ישראל, גוגל ואמזון מאיצות את הפרויקטים עם הממשלה

מערכת לניהול המפונים, סריקה מהירה לבקשות רישיון לנשק והיערכות למתקפת סייבר: מאז 7 באוקטובר מהדקות אמזון וגוגל את עבודתן עם ממשלת ישראל, חרף קריאות עובדיהן להפסיק עמה את הקשרים ● וגם: מי המתחרה של וויז שנכנסה למכרז של הממשלה?

צילום: אלון גלבוע

הזוכים הגדולים בתחרות הפרסום גרנות: באומן בר ריבנאי, מנצ' ובלאנקו

תחרות הקריאייטיב העצמאית "גרנות", שיזמו אנשי הפרסום מירן פחמן וענת בן נתן, התקיימה הערב (ד') בפעם הרביעית, והצדיעה למהלכי ענף הפרסום בזמן המלחמה ● התחרות כללה 15 קטגוריות, והוגשו אליה 120 עבודות

מטה אנבידיה בסנטה קלרה, קליפורניה / צילום: Associated Press, Jeff Chiu

אנבידיה הכריזה על ספליט. כך זה יעבוד

ענקית הטכנולוגיה שוב הדהימה את וול סטריט עם ביצועים פנומנליים ● אחת הבשורות בדוח היא מהלך לפיצול מניות ביחס של 1 ל-10: מה עומד מאחוריו ואיך זה יתבצע בפועל? ● שאלות ותשובות

דוח המשפחות העשירות השנתי / צילום: Shutterstock, Tyler Olson

עושר עד: כיצד משקיעות המשפחות ששוות 600 מיליארד דולר

דוח הפאמלי אופיס החדש של UBS מבוסס על תיקי השקעות של משפחות בעלות שווי נקי ממוצע של 2.6 מיליארד דולר ● גם הן לא פוסחות על השקעה בתחום הבינה המלאכותית ולמעלה מ-78% מהן מדווחות שסביר שהוא יהיה אחד מאפיקי ההשקעה הבולטים שלהן בשנים הקרובות