גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מכירת ההחזקות בדסק"ש, ישראייר וכלל ביטוח תניב 1.5 מיליארד שקל למחזיקי אג"ח אי.די.בי

לאחר מימוש נכסי הקונצרן שקרס, צפויים מחזיקי שתי סדרות האג"ח המובטחות של אי.די.בי לקבל את מלוא החוב ● לעומתם, סדרה ט' הבלתי מובטחת תספוג "תספורת" של 385 מיליון שקל - 46% מהחוב

חודשיים וחצי לאחר החלטת בית המשפט על פירוקה של חברת אי.די.בי,  זכו אתמול (א') מחזיקי האג"ח של החברה מסדרה ט"ו לפירעון מלא של החוב כלפיהם בזכות מכירת הנכסים ששועבדו לטובתם.

גם סדרת אג"ח י"ד של אי.די.בי אמורה להגיע לפירעון מלא לאחר השלמת מכירת הנכסים ששועבדו לטובתה, בעוד שמחזיקי הסדרה השלישית, אג"ח ט' הלא מובטחת, יספגו "תספורת" בהיקף משוער של 385 מיליון שקל (46%) על החוב כלפיהם. בסך הכל, צפוי מימוש נכסי אי.די.בי להניב לכלל המחזיקים תמורות בהיקף של כ-1.5 מיליארד שקל. 

ב-25 בספטמבר 2020 החליט סגן נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב, השופט חגי ברנר, על פירוקה של אי.די.בי, שהייתה בשליטת אדוארדו אלשטיין, בשל חובות של כ-2  מיליארד שקל למחזיקי האג"ח שלה, גירעון של כ-1 מיליארד שקל בהון העצמי והיעדר מזומנים בקופתה. במועד הפירוק היו לאי.די.בי שלוש סדרות אג"ח שונות - שתיים מהן (י"ד ו-ט"ו) מובטחות בשעבוד על נכסים, ואילו השלישית (ט') ללא ביטחונות כלל.

סדרה י"ד הובטחה בשעבוד על כ-70% ממניות חברת דיסקונט השקעות (דסק"ש), כאשר החוב כלפיה עמד על כ-890 מיליון שקל. החוב לסדרה ט"ו עמד על כ-165 מיליון שקל והובטח בשעבוד על כ-5% ממניות חברת כלל ביטוח.

החוב הגדול ביותר, בהיקף של כ-910 מיליון שקל, היה לסדרה ט' הלא-מובטחת. עם זאת, בניכוי אג"ח שהוחזקו בידי אי.די.בי עצמה, הרי שמדובר בחוב נמוך יותר של כ-835 מיליון שקל במונחי פארי.

אתמול דיווחו עוה"ד עדי פיגל ודוד פרץ, כונסי הנכסים של מניות כלל ביטוח המשועבדות למחזיקי אג"ח, על מכירת מלוא המניות בתמורה לסכום של 168 מיליון שקל. סכום המכירה יאפשר את פירעון מלוא החוב (קרן וריבית שנצברה) למחזיקי אג"ח ט"ו וכן את מימון הוצאות הכינוס.

בהודעה לבית המשפט הסבירו הכונסים כי מניות כלל ביטוח נמכרו במחיר של 49.72 שקל, המשקף עליה של 64% מאז מונו הכונסים לתפקידם בידי בית המשפט. משמעות עלייה זו היא תוספת משמעותית של 65.5 מיליון שקל בסך התמורות שיקבלו מחזיקי אג"ח ט"ו מהמניות המשועבדות.

בעקבות מכירת המניות הפכה סדרה ט"ו לסדרת האג"ח הראשונה של אי.די.בי שנפרעת במלואה, מאז שהחליט בית המשפט על הפירוק. סדרה י"ד מתוכננת להיפרע גם היא במלואה בתקופה הקרובה, לאחר שהממונה על רשות התחרות ומשרד התקשורת יאשרו את העסקה למכירת מניות השליטה בדסק"ש לידיהם של חברת מגה אור ושותפיה.

בנובמבר האחרון החליט השופט ברנר לאשר את מכירתן של כ-82% ממניות דסק"ש לידי חברת הנדל"ן המניב מגה אור, שנמצאת בשליטת צחי נחמיאס, ושותפיה בתמורה לסכום כולל של 1.11 מיליארד שקל. כ-70% ממניות דסק"ש המשועבדות לטובת מחזיקי אג"ח י"ד יימכרו בתמורה לסכום של 950 מיליון שקל, ואילו ה-12% הנוספים יימכרו תמורת 164.5 מיליון שקל.

את העסקה הובילו כונסי הנכסים של המניות המשועבדות, עוה"ד רענן קליר ואלון בנימיני, ועמם נאמן אי.די.בי, עו"ד אופיר נאור, הממונה על שאר נכסי החברה. השלמת העסקה בשבועות הקרובים תאפשר את פירעון החוב מלוא החוב למחזיקי אג"ח י"ד, תשלום הוצאות הכינוס, וכן תמורות למחזיקי אג"ח ט' בהיקף של כ-223 מיליון שקל.

המחזיקים יקבלו תמורות ממכירת ישראייר

במקביל, אישר באחרונה השופט ברנר בקשה נוספת של עו"ד נאור, למכירת חברת התעופה ישראייר לידיהם של רמי לוי וחברת בי.ג'י.איי שבשליטתו, לפי שווי של 162 מיליון שקל לישראייר. על פי מתווה העסקה, ירכשו בי.ג'י.אי ולוי 75% ממניות ישראייר תמורת 121.5 מיליון שקל, כאשר יתרת המניות (25%) תועבר למחזיקי אג"ח ט'.

 

במקביל, תקבל בי.ג'י.איי אופציה לרכוש את יתרת מניות ישראייר בתמורה ל-25% ממניותיה, כאשר מחזיקי אג"ח ט' יקבלו אופציה למכור את המניות לבי.ג'י.איי ב-40.5 מיליון שקל. שני נכסים אלה צפויים להביא להחזר של כ-385 מיליון שקל למחזיקי אג"ח ט'. 

מעבר לכך, יזכו מחזיקי אג"ח ט' לתמורות נוספות ממכירת יתרת נכסי אי.די.בי: ההחזקות ב-25.8% ממניות חברת הנדל"ן IDBG, ב-16% משותפות מודיעין אנרגיה, ב-15% מחברת הסטארט-אפ Colu, וכן אוסף יצירות האמנות שיימכר במכירה פומבית. IDBG מחזיקה בפרויקט המסחר והמשרדים טיבולי בעיר לאס וגאס שבארה"ב. במהלך המחצית הראשונה של 2020 ביקשה אי.די.בי למכור את החזקתה ב-IDBG לידי נכסים ובניין (חברה בת של דסק"ש), שמחזיקה ביתרת המניות, תמורת סכום של כ-27.8 מיליון דולר, אבל היא נתקלה בהתנגדות מצד בעלי מניות המיעוט של נכסים ובניין - והעסקה לא יצאה לפועל.

כעת צפויות נכסים ובניין ואי.די.בי להעמיד למכירה את מניות IDBG או את הפרויקט עצמו. על פי התרחיש האופטימי, תניב המכירה לאי.די.בי את התמורה שאמורה הייתה אמורה להתקבל בעסקה הקודמת - כלומר, כ-90 מיליון שקל על פי שער החליפין הנוכחי.  עם זאת, גישה זהירה יותר תניח בשלב הנוכחי תמורה נמוכה יותר, של 50-70 מיליון שקל בלבד.

בסך הכל, כולל מימוש יתרת ההחזקות המשועבדות לטובתם, ולאחר תשלום שכר טרחת הנאמן (שעשוי להגיע לכ-10 מיליון שקל), ניתן להניח בזהירות החזר של כ-450 מיליון שקל למחזיקי אג"ח ט' של אי.די.בי עבור חוב של 835 מיליון שקל. כלומר, "תספורת" של כ-46% למחזיקי האג"ח, וזאת לפני תביעות חוב שצפויות להיות מוגשות נגד חברת אירסה שבשליטת אלשטיין ונגד נושאי המשרה באי.די.בי. לצורך ניהול תביעות אלה צפויים הנאמנים להשאיר בידיהם סכום של 10-15 מיליון שקל מתוך קופת הפירוק.

איום חדש על מחזיקי האג"ח

בתוך כך, איום חדש על מחזיקי אג"ח ט' של אי.די.בי התגלה השבוע, בעקבות פנייה של משרד רואי החשבון סומך חייקין לבית המשפט להמשיך ולנהל הליך משפטי נגד אי.די.בי. מדובר בהליך שפתח סומך חייקין נגד אי.די.בי, לאחר שצורף כאחד הנתבעים בבקשה לאישור תביעה נגזרת שהוגשה נגד דסק"ש בגין חלוקת דיבידנד של 1.25 מיליארד שקל שבוצעה בשנים 2010-2011.

משמעות הבקשה היא להפוך את סומך חייקין לנושה נוסף של אי.די.בי, באופן שיגדיל את סך הנשייה ליותר מ-2 מיליארד שקל וימנע מאי.די.בי לחלק כספים למחזיקי אג"ח ט' לפני סיומה של התביעה. לבקשה זו צפוי נאמן אג"ח ט' להתנגד. 

עוד כתבות

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים