גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מתברגנת מעט: סיאט ליאון החדשה קורצת למשפחות חסכוניות

הדור החדש של הליאון פונה לקהל יותר משפחתי וחסכוני ● אבל לפחות בעיצוב ובאבזור, הוא עדיין מציע את הדימוי הצעיר והספורטיבי שעליו נבנתה הצלחת המותג בישראל

חטיבת סיאט של קונצרן פולקסווגן הייתה שמחה למחוק מהזיכרון את השנה החולפת. מכירותיה במדינות האיחוד האירופי צנחו ב-2020 בשיעור של26%, הירידה השנתית החדה ביותר מאז נרכשה על ידי הגרמנים לפני ארבעה עשורים. הירידה נבעה במידה רבה מקריסת שוק הרכב הספרדי "הביתי" שלה ומהפסקות ייצור הממושכות במפעלים המרכזיים בספרד במהלך משבר הקורונה.

למרות זאת, הייתה לסיאט גם קצת נחת ב-2020; בישראל היא סיימה את השנה עם עלייה של 12% במכירות וזינוק של 2.4% בנתח השוק. למעשה, זה היה מותג הרכב היחיד בעשיריה הראשונה, שסיים את 2020 עם עליה במכירות, שלא לדבר על עלייה דו-ספרתית.

אפשר למצוא הסברים נקודתיים לתופעה כמו למשל זמינות מלאי משופרת והרחבה של היצע הדגמים, בעיקר כניסתה של סיאט "ארונה" לזירה. אבל סוד כוחה של סיאט בישראל היה ונותר מיקוד מדויק וחוצה מגדרים ומגזרים בקהל של "נהגים צעירים ושוחרי תדמית ביצועים".

עבור הקהל הספציפי הזה סיאט היא מותג נחשק-נגיש ולא מעט מהדגמים שלה אף הפכו בישראל למעין כרטיס כניסה, או כרטיס ביקור, למועדון חברתי לא רשמי עם כללים וחוקים משלו, שזר יתקשה להבינם. השגרירה המובהקת ביותר של אותו "מועדון" הייתה הלאון היוצאת עם הקווים החדים והאגרסיביים ומסגרת ה-LED הלבנה והחדה שמזוהה למרחוק.

לפיכך, לעיצוב החיצוני של היורשת יש משקל לא מבוטל בקבלת הפנים לה תזכה בישראל, וכאן הליאון 2021 משדרת מסר מעורב. מצד אחד, היא איבדה כמה מהקווים החדים והמושחזים של הדור הקודם לטובת מראה יותר עגלגל, "רך" ושמנמן במיוחד בפרופיל הצד, שנראה קצת יפני-קוריאני גנרי. מצד שני, מעצבי סיאט שמכירים היטב את הלקוחות שלהם, לא ויתרו על פנסי ה-LED המושחזים בחזית ותגברו את העיצוב בכמה קווים נמרצים, כולל ספוילר מובנה מתחת לקו השמשות וכמובן חלונות מושחרים.

גם היבואן מכיר היטב את הלקוחות הטיפוסיים, ולכן אפילו המפרט של גרסת הבסיס כולל כמה תוספות, שישדרגו את "סטטוס המדרכה" של הרכב, כולל גג חשמלי פנורמי, מסימני ההיכר המובהקים של "המועדון", וכמובן חישוקי ספורט עם צמיגי רחבים - 17 אינץ' בגרסת הבסיס ו-18 אינץ' בגרסת ה-FR הספורטיבית (והיקרה).

 

לידיעת המשפחות: הממדים התרחבו

עם כל הכבוד ללקוחות הצעירים, לליאון יש גם ייעוד משפחתי, לפחות באירופה, ולפיכך הדור החדש זכה לתוספת של 8 סנטימטרים לאורך, שרובם מופנים לטובת בסיס הגלגלים (2.68 מ') ולטובת המרחב הפנימי, שנגזר ממנו. התוצאה היא שדרוג משמעותי בשימושיות למשפחות עם שפע של מרחב לראש ולרגליים מלפנים ומאחור ומושב אחורי רחב ושטוח, שיכול לאכלס שלושה מבוגרים בממדים סבירים. תא המטען מסתפק ב-380 ליטר, נתון די ממוצע לפלח, אבל הוא עדיין יכול לאכלס בתוכו שלושה סאב-וופרים, שני מגברים וכמה ארגזי בירה עבור מסיבת חוף.

מערך הפיקוד מיישר קו עם עיצוב הפנים העכשווי של קבוצת פולקסווגן וזה אומר ויתור על מוט ההילוכים המקובל לטובת מתג שליטה מתכתי קטן בקונסול המרכזי וביטול חלק גדול מהמתגים הפיזיים לטובת שליטה באמצע תפריטי מגע על מסך המולטימדיה.

היתרון הוא מראה יותר נקי ו"דיגיטלי", שחביב על דור הסמארטפון. אבל לנהגים ותיקים שכמותנו, שגדלו בעידן האנלוגי וזקוקים למשקפי קריאה, התפעול באמצעות מגע של פונקציות בסיסיות כמו שליטה במערכת האקלים עשוי להיות מסורבל ומסיח דעת בנהיגה. במיוחד בגרסת ה-SYLE הבסיסית בה נסענו, שמצוידת במסך מולטימדיה די קומפקטי וקצת איטי.

התנחמנו בלוח מחוונים אנלוגי קלאסי וקל לצפייה ובהגה עם מערך מתגים מאורגן היטב. גרסת ה-FR מקבלת גם לוח מחוונים דיגיטלי. האבזור התקני של הליאון סטייל ההתחלתית די גנרי למעט אותו גג חשמלי מפורסם, התנעה ללא מפתח ומערך עדכני ומקיף של מערכות בטיחות אקטיביות, שאינו מטריד יתר על המידה את הנהג. איכות הייצור מכובדת, כמקובל בקבוצה, עם לא מעט חומרי דיפון רכים ובידוד רעשים יעיל.

המנוע היחיד שמיובא כרגע לארץ עם הליאון הוא ה-1.5 ליטר טורבו-בנזין של קבוצת פולקסווגן, שעבר טיפול "ירוק" כמקובל בימינו במסגרתו נוספה לו מערכת היברידית "קלה" לטובת הפחתת הפליטה בעיר ועל הכביש המהיר. המנוע שומר על 150 כוחות הסוס של קודמו, אבל המכונית כבדה יותר בככ-100 ק"ג ואיטית יותר בארבע עשיריות השנה (8.4 שניות) בתאוצה מאפס ל-100 קמ"ש.

מנגד המומנט זמין יותר והכיול הנמרץ של התיבה כפולת המצמדים במצב התכנות הספורטיבי מעניק למכונית דחף מכובד בעליות, תאוצות ביניים נמרצות ופעולה שקטה ונטולת מאמץ במהירויות שיוט גבוהות מאד. מצב התכנות הרגיל, שהוא ברירת המחדל, מקהה את תגובת הדוושה הראשונית ללחיצה וגם צליל המנוע קצת מחוספס ולא ממש ספורטיבי. אבל לא לדאוג: רוב המכוניות הללו יגיעו בישראל בשלב כזה או אחר לסדנאות האפטר-מרקט שם יקבלו מפלט רועש ושלל "צ'יפינג" "מודינג", "סטייג'ינג" ושאר טריקים אלקטרוניים לשדרוג הכוח, שיכולים להדיר שינה מעיניהם של מהנדסי סיאט. כראוי לרכב ירוק צריכת הדלק מכובדת עם ממוצע מוצהר של כ-17.2 ק"מ לליטר בתקן WLTP המחמיר ובסביבות 15 ק"מ לליטר בנהיגה ישראלית טיפוסית.

פחות זריז, יותר נוח

התנהגות הכביש של הליאון החדשה בגרסת הבסיס נוטה יותר לצד המשפחתי עם כיול של המתלים לטובת נוחות והיגוי פחות מושחז ומהיר מאשר זכור לנו מהדור היוצא. זו עדיין מכונית נעימה מאוד לנהיגה ממושכת ונמרצת עם אחיזת כביש טובה ושליטה מצוינת בתנודות המרכב בפניות, והיא תתגמל משפחות בספיגת זעזועים טובה על מהמורות עירוניות. אבל מי, שרוצה התנהגות, שתואמת את הדימוי "הקרבי" ואת העיצוב יצטרך כנראה להעפיל לגרסת ה-FR, שמגיעה עם כיול מתלים ספורטיבי יותר וצמיגים בחתך יותר קיצוני.

גרסת הבסיס של הליאון 2021 ממוקמת במרכז טווח המחיר המשפחתי בישראל עם תג מחיר של כ-135 אלף שקל. גרסת ה-FR עם אותו מנוע ואבזור תקני יותר עשיר וספורטיבי תיקח את המחיר לכיוון ה-153 אלף שקלים. בשורה התחתונה, זו מכונית משפחתית יעילה, די זריזה ובנויה היטב, שיכולה למלא ללא קושי גם משימות של "סוס עבודה" בציי רכב, שעובר בממוצע 35 אלף קילומטר בשנה. אבל פוטנציאל ההצלחה העיקרי שלה בישראלי תלוי בקבלת הפנים שלה תזכה בקרב הצעירים "המהירים והזועמים", שעליהם בנה המותג את תהילתו.

חלק מהמתחרות

פורד פוקוס האצ'בק

130 אלף שקל עולה גרסת ההצ'בק של פורד פוקוס החדשה. למכונית יש ממדים מכובדים ועיצוב חיצוני צעיר ונמרץ תודות לחבילת ה-ST הספורטיבית שכלולה במפרט הבסיס. המנוע הוא 1.5 ליטר טורבו, שמייצר 182 כ"ס

הונדה סיביק האצ'בק

135 אלף שקלים עולה גרסת הבסיס של הונדה סיביק האצ'בק עם מנוע 1 ליטר טובו בהספק 139 כ"ס ותיבה אוטומטית רציפה. המהדרין יטפסו לגרסת ה-1.5 ליטר טורבו האוטומטית-רציפה ב-146 אלף שקל, שמייצרת 182 כ"ס

יונדאי I30

ההאצ'בק החדשה של יונדאי שתנחת בישראל השנה, עברה עדכון מקיף בעיצוב הפנים והחוץ וקיבלה עיצוב יותר ספורטיבי ובעל נוכחות. המנוע הבכיר הוא 1.5 ליטר טורבו בנזין, שמצויד במערכת היברידית קלה ומייצר 160 כ"ס 

עוד כתבות

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

שטפון בטקסס / צילום: ap, Eric Gay

יותר מ-20 הרוגים בשיטפונות בטקסס, עשרות ילדות נעדרות

כ-20 ילדות ממחנה קיץ על גדות נהר הגוואדלופה נעדרות בשל הצפה של הנהר • הרשויות במדינה ציינו כי "אנחנו לא יודעים מתי הגשם ייפסק" • מושל טקסס פרסם סרטון של חילוץ באמצעות מסוק: "מחלצים מסביב לשעון"

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

התחדשות עירונית בת''א. התחום תופס יותר משליש מהתחלות הבנייה / צילום: דיויד לוין

אופטימיות על סטרואידים: 13 חברות נדל"ן חדשות הגיעו לבורסה מאז ינואר

13 חברות נדל"ן הצטרפו לבורסת תל אביב במחצית הראשונה של השנה, חלקן אפילו לא מסרו פרויקט עדיין ● במקום שהריבית הגבוהה תנקה את השוק, רק צצים עוד ועוד יזמים - וההוצאות שלהם דווקא גדלות

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות קלות בת"א; טאואר עולה בכ-3%, סלקום יורדת בכ-3%

מדד ת"א 35 יורד ב-0.1% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

קרן הגידור של אנשי השוק הוותיקים שמככבת עם תשואה של 31% מתחילת השנה. ומה עשו המתחרות?

הבורסה טסה במחצית הראשונה של השנה, וחלק מקרנות הגידור המקומיות התקשו להדביק את הפער ● מי בכל זאת כיכבה, מה מגלות התשואות של השנתיים האחרונות ומה צפוי בהמשך? ● "הסרנו איום של עשרות שנים שהלך והתעצם בשנתיים האחרונות"

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

ארבעה סוגי ירקות מכילים ניקוטין. באיזה מהם הכמות הגדולה ביותר?

מה מקור המילה ונדליזם, איך נקרא המטבע בגמביה ובאיזו קבוצת NBA ישחקו הישראלים בן שרף ודני וולף? ● הטריוויה השבועית