גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דמוקרטיה או בועה: מה באמת קורה בשווקים, והאם ההייפ שייך רק לצעירים?

מול כל הדיבורים על החדשנות בוול סטריט, כדאי להיזכר באבחנה ישנה: "בשווקים כל פעם ממציאים את הגלגל מחדש, באופן קצת פחות יציב" ● וגם עכשיו יש מי שמשוכנע שעליות המחירים והתנהגות המשקיעים מצביעים על אחת הבועות הגדולות בהיסטוריה ● המדריך למשקיע, פרויקט מיוחד

אילוסטרציה של הלוגו של גיימסטופ לצד לוגו של רדיט ואפליקצית רובין הוד / צילום: Reuters, Dado Ruvic
אילוסטרציה של הלוגו של גיימסטופ לצד לוגו של רדיט ואפליקצית רובין הוד / צילום: Reuters, Dado Ruvic

 

אנחנו חיים בתקופה יוצאת דופן. מגפה משתוללת בעולם, ומאות מיליוני אנשים סגורים בבתים. הבנקים המרכזיים מזרימים טריליונים למערכת הפיננסית, והממשלות מחלקות מזומן ישירות לחשבונות הבנק של האזרחים. הנזילות מציפה את השווקים - כבר שנים.

קחו את כל זה, ותוסיפו חדשנות טכנולוגית. אפליקציות כמו רובין הוד מאפשרות למשקיעים קטנים, כאלה שלא קנו בחייהם מניה, לסחור בקלילות מהטלפון. אם אין להם מספיק כסף לקנות מניה כמו אמזון שעולה אלפי דולרים, אין בעיה. אפשר לקנות שבריר מניה. ללא עמלות. ולמה לקנות רק מניות? אחרי כמה צעדים פשוטים רובין הוד מאפשרת גם לסחור באופציות, מכשירים פיננסיים עם לא מעט סיכון, שלא בהכרח היו נגישים למשקיע המתחיל. תוסיפו לזה הייפ ברדיט, טוויטר וטיקטוק, ותקבלו זינוקים והתרסקויות מפוארות, כמו שראינו בשבועות האחרונים.

יש מי שמדבר על דמוקרטיזציה של שוק ההון, או על שינוי חוקי המשחק לטובת המשקיע הקטן. למשל ולאד טנב, מנכ"ל רובין הוד ואחד מהמייסדים, שמספר שהרעיון לאפליקציה נהגה בעקבות תנועת 'אוקיופיי וול סטריט', במטרה לאזן את מגרש המשחקים. במאמר שפרסם לאחרונה הוא מתפייט ש"האתוס הלאומי של 'החלום האמריקאי' ישן כמו האומה עצמה. במאה ה-20 הוא היה קשור לבעלות על בית, והונע בחלקו על ידי המשכנתאות הקבועות לשלושים שנה. עכשיו, כשהעמלות ודרישות המינימום נעלמו, הבמה פנויה לחלום אמריקאי חדש, כזה שבו קרוב ל-100% מהאזרחים שלנו הם משקיעים. בואו ניצור אותו - ביחד".

האם הרגע הזה באמת שונה ומיוחד? או שאולי כדאי לשקול את האפשרות שבעצם מדובר בתופעה מוכרת: בועה. כי העניין הוא שבשווקים הפיננסים בעצם אין יותר מדי חדשנות, גם אם זה נראה אחרת. "עולם הפיננסים מהלל את המצאת הגלגל פעם אחרי פעם, לעיתים קרובות באופן קצת פחות יציב". זו לפחות אחת התובנות המרכזיות שמציע ג'ון קנת גלבריית, מהכלכלנים הנודעים באמריקה במאה ה-20, בספר הקלאסי שפרסם ב-1990, "היסטוריה קצרה של אופוריה פיננסית".

גלבריית סוקר בספרו שורה ארוכה של בועות לאורך ההיסטוריה, מקדחת הצבעונים בהולנד של המאה ה-17 ועד לבועת 'אג"ח הזבל' בוול סטריט של שנות ה-80 (שם שמככב בספר בהקשר הזה: דונלד טראמפ). הוא מוצא שורה של מאפיינים משותפים לבועות האלה. למשל, האמונה שיש כאן משהו חדש.

בפועל, מסביר גלבריית, רוב החידושים הפיננסיים הם פשוט דרכים שונות לבצע השקעות ממונפות. "הניסיון מלמד כלל חשוב", כותב גלבריית. "הפעילות הפיננסית לא מתאימה לחדשנות. מה שמתארים וגם חוגגים באופן חוזר ונשנה בתור חדשנות פיננסית הוא ללא יוצא מהכלל וריאציה על דפוס מוכר".

אבל למרות שבועות הן תופעה שחוזרת על עצמה שוב ושוב ומהווה חלק בלתי נפרד מהשווקים, וגם מתנהלות באופן דומה, גלבריית מסביר שאנחנו פשוט לא לומדים מההיסטוריה. וזה קורה אפילו אם חולפות רק כמה שנים בין בועה לבועה (להתרסקות בוול סטריט ב-1929, למשל, קדמה בועת נדל"ן בפלורידה שהתרסקה ב-1926).

"כשאותן נסיבות דומות חוזרות על עצמן, לפעמים אחרי שנים ספורות בלבד, הן מהוללות על ידי דור חדש, לעיתים קרובות צעיר, ותמיד בטוח בעצמו להפליא, בתור תגלית חדשנית ומבריקה בעולם הפיננסי והכלכלי. יש מעט תחומים של פעילות אנושית שבהם מייחסים כל כך מעט משמעות להיסטוריה כמו בעולם הפיננסים".

אלה שחושבים שהם מבינים

אפשר לתהות האם באמת ניתן לזהות את כל מאפייני האופוריה שגלבריית מדבר עליהם גם ברגע הנוכחי. למשל, הוא מדבר על הופעת גאונים פיננסיים, שעושרם הרב מהווה לכאורה הוכחה לכך שהניתוח הפיננסי שלהם נכון. קצת קשה לזהות פיננסיירים נערצים כאלה כרגע - אלא אם מכניסים לתמונה את אילון מאסק, מהאנשים העשירים בעולם, שהפך גם למלך ממים באינטרנט, ומלהיב את העוקבים שלו בהמלצות על גיימסטופ או ביטקוין.

אבל בכל זאת, האם יש כאן אופוריה? הרי המשקיעים החדשים, או לפחות חלקם, יודעים מה הם עושים. הם מודעים לסיכונים, ולעובדה שהשקעות על סמך ממים באינטרנט הן דבר מסוכן. אנשים אפילו מעלים צילומי מסך של ההפסדים שלהם לרדיט. הכול על השולחן, וחיים רק פעם אחת.

אבל גם לזה אפשר למצוא הדים אצל גלבריית. יש מי שמאמין שאנחנו בעולם חדש שבו השוק יעלה ויישאר ככה, הוא מסביר. "ויש גם את אלה, שהם באופן שטחי ממולחים יותר, ובדרך כלל גם מעטים יותר, שמבינים, או חושבים שהם מבינים, שמדובר ברגע של הלך רוח ספקולטיבי. הם כאן כדי לרכב על הגל העולה, והגאונות האישית שלהם, הם משוכנעים, תאפשר להם לצאת לפני שהספקולציה תמצה את עצמה".

זה המקום להוסיף עוד הסתייגות. המשקיעים הקטנים שנכנסו לתמונה בחודשים האחרונים הם בדיוק כאלה: קטנים. למרות שמלחמת המשקיעים מרדיט בקרנות הגידור שעשו שורט על מניית גיימסטופ היא אירוע מבדר ומלא תהפוכות (והפסדים), בסופו של דבר זה גם אירוע זניח יחסית לגודלו של שוק ההון. אי אפשר בהכרח ללמוד ממנו על בועה כללית ששוררת בשוק כולו.

כשהשכן שלך מתעשר

מצד שני, אולי אירועים כאלה הם סימפטומים. זה מה שמסביר המשקיע האגדי ג'רמי גרנתהם, מייסד חברת ההשקעות GMO, במכתב למשקיעים שפרסם בחודש שעבר. "המאפיין האמין ביותר של השלבים האחרונים של הבועות הגדולות בהיסטוריה", הוא כותב, "הוא התנהגות משקיעים ממש מטורפת, במיוחד מצד בודדים. בעשר השנים הראשונות של השוק השורי הנוכחי, שהוא הארוך בהיסטוריה, לא ראינו ספקולציה פראית. אבל עכשיו יש כזאת, בכמויות שיא".

גרנתהם בן ה-82 - שנוקט בקו פסימי כבר שנים, צריך לציין - משוכנע שמדובר ב"בועה בממדים אפיים" שעוד תיכנס לספרי ההיסטוריה. "עם תמחור יתר קיצוני, עליות מחירים נפיצות, הנפקות קדחתניות והתנהגות משקיעים ספקולטיבית באופן היסטרי, אני מאמין שהאירוע הזה ייזכר בתור אחת מהבועות הגדולות בהיסטוריה הפיננסית, לצד בועות הים הדרומי (בשנת 1720, א"פ), 1929, ו-2000".

אבל גרנתהם גם מסביר שמאוד קשה לעשות עם הניתוח הזה משהו כל עוד הבועה ממשיכה, כולל למשקיעים מקצועיים. "אין משהו יותר מעצבן מאשר לראות את השכנים שלך מתעשרים", הוא כותב, ומספר על החוויות האישיות שלו בשנים שבהן החליט להמר נגד שוק המניות היפני ב-1987, שלוש שנים לפני ההתרסקות, ובמשך שנים רשם ביצועי חסר מול המתחרים.

אז האם יש בועה? לכו תדעו. ד"ר מוחמד אל עריאן, היועץ הכלכלי הראשי של ענקית הפיננסים אליאנץ, מדבר על 'בועה רציונלית', שנתמכת על ידי הפדרל ריזרב. ויכול להיות שהמצב ימשיך ככה עוד שנים. באמת שאין לדעת.

אבל רק לצורך האיזון, במקביל להבטחות סטייל 'החלום האמריקאי החדש', והדיבורים על חדשנות פיננסית, כדאי אולי לזכור את השורה התחתונה של גלבריית. "אולי באמת יש כאן הזדמנות. אולי יש באמת אוצר על קרקעית הים האדום. אבל יש היסטוריה ארוכה שמוכיחה, שלעיתים קרובות, ואולי ברוב המקרים, יש כאן אשליה ואשליה עצמית".

עוד כתבות

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס