גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הניתוח הכירורגי הצליח: המנכ"לית שהקפיצה את שווי לומניס פי חמישה

מאז מונתה ציפי עוזר-ערמון למנכ"לית חברת המכשור הרפואי מיקנעם, שווי החברה הושבח ללא היכר, כולל מכירתה פעמיים לקרנות השקעה זרות ● בראיון שנתנה לגלובס בעבר אמרה עוזר-ערמון: "אני קוראת מחקרים קליניים, לא הרבה מנכ"לים עושים את זה. אני מאמינה בעומק ניהולי"

מנכ"לית לומניס, ציפי עוזר־ערמון. השינוי לטובה החל עם גיוסה ב־2012 / צילום: רמי זרנגר
מנכ"לית לומניס, ציפי עוזר־ערמון. השינוי לטובה החל עם גיוסה ב־2012 / צילום: רמי זרנגר

בסוף השבוע שעבר נחתמה עסקה למכירת הפעילות הכירורגית של חברת לומניס ב-1.1 מיליארד דולר לענקית המכשור הרפואי בוסטון סיינטיפיק, וזאת כשנתיים בלבד אחרי שלומניס כולה נרכשה תמורת סכום דומה על-ידי קרן הפריווט אקוויטי הזרה בארינג (Baring Private Equity Asia). לאחר השלמת המכירה בעוד מספר חודשים, תמשיך לומניס להתנהל על בסיס חטיבות האסתטיקה הרפואית ורפואת העיניים, שנשארות ברשותה.

לומניס מיקנעם הוקמה לפני כמעט 30 שנה, והיא אחת מחברות המכשור הרפואי הישראליות הוותיקות ביותר. בעבר הייתה מהסנוניות הראשונות של תחום הביומד הישראלי בשוק ההון האמריקאי, ובמהלך העשור הראשון לפעילותה עברה תהפוכות דרמטיות: נסיקה, התרסקות בעקבות מיזוג כושל ומאבק שליטה שהוביל להדחת המייסד. בשנת 2006 נמחקה מניית החברה מהנאסד"ק, לאחר שנקלעה לחובות כבדים ועל רקע אי-סדרים חשבונאיים.

קו פרשת המים, אומרים מקורבים ללומניס, התרחש בשנת 2012, עת מונתה ציפי עוזר-ערמון כמנכ"לית החברה. מאז הושבח שווי החברה ללא היכר, ולראיה הנפקתה המחודשת בנאסד"ק, מכירתה לקרן הפרייבט אקוויטי XIO ב-2015 תמורת 520 מיליון דולר ומכירתה בשווי כפול לקרן בארינג ב-2019. עוזר-ערמון שרדה שלוש החלפות בעלות וכרגע נערכת כנראה לאפשרות של מכירת פעילויות נוספות. 

"הכסף ייצא כנראה החוצה לבארינג"

לדברי גורם בשוק הההון המכיר את לומניס: "חטיבת הכירורגיה שנמכרה היא הרווחית ביותר. החברה רושמת רווח שנתי של 70-80 מיליון דולר בערך, מהם כ-50 מיליון מהחטיבה הזו. בוסטון סיינטיפיק כבר מפיצה את המוצרים הניתוחיים של לומניס, שמכוונים בעיקר לשוק האורולוגי, והם כנראה שמחו להפוך את המוצרים האלה לשלהם. 

"ככל הנראה הכסף שנכנס כרגע ללומניס לא יישאר בה, אלא ייצא איכשהו החוצה לבארינג, שתמכור בהמשך גם את שתי החטיבות האחרות. בשוק כבר אומרים שחטיבת האסתטיקה למכירה, ואני מעריך שניתן לקבל עליה כ-400-450 מיליון דולר נוספים, מכפיל של פי שלושה בערך על הכנסותיה. את רפואת העיניים, שהיא חטיבה קטנה יותר, ייתכן שימכרו בעוד 200-300 מיליון דולר, כלומר בארינג תעשה בסופו של דבר פי 2-3 על ההשקעה הממונפת שלה".

אותו גורם מציין כי אתר המו"פ של החברה ביקנעם, המעסיק כ-450 עובדים, שצפוי לשמש כבסיס לפעילות של בוסטון סיינטיפיק, "מכיל ערבוב של אנשי פיתוח מכל החטיבות והתהליך של להפריד אותו לשם המכירה יהיה די מורכב. זה נכון גם לגבי חברת השיווק של לומניס בסין, שמשווקת את מוצרי כל החטיבות".

הנסיקה, הנפילה וההבראה

נחזור מעט להיסטוריה, ולדרך שעשתה לומניס מהתהום ועד היום. החברה נוסדה על-ידי ד"ר שמעון אקהויז תחת השם ESC בתחילת שנות ה-90, והתמקדה בכירורגיה מבוססת אנרגיית אור. היא הנפיקה את מניותיה בנאסד"ק ב-1996, ותוך כשנה וחצי נסק שווייה מכ-200 מיליון דולר בהנפקה לכמיליארד דולר.

רכישה של חברה ישראלית אחרת, תעשיות לייזר, שהתמקדה בתחום הניתוחים באמצעות לייזר, לא עלתה יפה, המניה צנחה והובילה למאבק שליטה שהסתיים בהדחתו של אקהויז על-ידי אריה גנגר. אך ההמשך לא היה טוב יותר: בעקבות רכישה ממונפת של חברה אמריקאית, וכניסת מתחרים לתחום, נקלעה לומניס לחובות כבדים, ואף נאלצה להימחק מהמסחר בניו יורק ב-2006 על רקע אי-סדרים בדוחותיה הכספיים.

מי שזיהו וניצלו את ההזדמנות היו קבוצת ויולה ועופר הייטק, קרנות ההשקעה של שלמה דברת והאחים עופר, שרכשו את לומניס מידי הנושה הגדול שלה, בנק הפועלים, והחלו להבריא אותה בהדרגה. כאמור, השינוי לטובה החל כאשר בעלי הבית החדשים גייסו את עוזר-ערמון, שהייתה לפני כן מנכ"לית טבע יפן וראש חטיבת ה-USB בסאנדיסק.

עוזר-ערמון החלה מיד בקיצוץ הוצאות, ביטלה שתי חטיבות (וטרינרית ודנטלית) שהיו פחות משמעותיות לחברה, וארגנה אותה מחדש לפי תחומי פעילות במקום לפי אזורים גיאוגרפיים. היא מיקדה את המו"פ של החברה כך שבאמת ישרת את המוצרים, ורק אחרי שנפטרה מהחובות והחלה לחזור לצמיחה ורווח, שבה להשקעה גדולה יותר במו"פ, והתגאתה מאוד בשיעור הכנסות החברה שהגיעו ממוצרים חדשים.

"ויתרתי על הסמנכ"לים - עבדתי עם היסודות"

בראיון שנתנה לורד רמון-ריבלין מגלובס ב-2015, הסבירה עוזר-ערמון כי לצורך השינוי נאלצה לפטר חלק גדול מחברי ההנהלה הקודמת: "מצאתי צוות שחשב שמה שהוא עושה זה סבבה. כולם היו בטוחים שהכול מצוין, אבל הכול לא היה מצוין. הבנתי שאין דרך לנצח עם הצוות הזה. ידעתי שאני אגיע לשומקום. כשכל אחד הסביר לי שהכול אצלו מצוין והבעיה אצל האחר, הבנתי שאלה לא האנשים שייקחו אותי קדימה.

"מצאתי ששכבת הביניים - מנהלי הביניים שמדווחים לסמנכ"לים - מאוד טובה מבחינת איכות, אבל לא מלוכדת. החלטתי להעצים אותם ולעבוד איתם ישירות, לא דרך הסמנכ"לים. הוויתור על הסמנכ"לים אפשר לי להחליף אותם בזה אחר זה. עבדתי עם היסודות".

לדברי עוזר-ערמון באותו ראיון, המכירות היו בקיפאון והרווחיות בירידה. "בניתוח מהיר הגעתי למסקנה שמקור הבעיה בשלושה גורמים: אי-יעילות תפעולית, מחסור במוצרים חדשים וחוב גדול לבנקים.

"לא הייתה אמונה בחברה שאפשר להרוויח יותר מבלי להגדיל את המכירות. שמנו את הדגש על הורדת עלויות המוצר, בכל שלב ושלב, לרבות תכנון מחדש של חלקים משמעותיים. השיפור ברווחיות שחרר משאבים כספיים שאותם השקענו בשיווק ובפיתוח של מוצרים חדשים".

"ירידה לפרטים במובן הכי עמוק"

את הצלחתה באותו ראיון ייחסה בין היתר לסקרנות שלה. "אני קוראת מחקרים קליניים, לא הרבה מנכ"לים עושים את זה. אני מאמינה בעומק ניהולי. הייתי השבוע בגרמניה, הלכתי ודיברתי עם רופאים, הייתי בשני ניתוחים, ניסיתי להבין מה מפריע להם בחדרי ניתוח, ומה יגרום להם לעבוד איתי. ראיתי ציוד מתחרה בחדר הניתוח, ובדקתי מה חושבים עליו. זו התעמקות שבאה מסקרנות ומערנות, והיא מידבקת ארגונית. זו ירידה לפרטים במובן הכי עמוק שלה".

עוד אמרה, כי "אני אדם מתעניין, ואני מאמינה שצריך ליהנות בעבודה. אחת לרבעון אני מכנסת את העובדים ואומרת להם: 'בסופו של דבר מרבית חיינו אנחנו משקיעים בעבודה, ולכן חייבים ליהנות'. אצלנו בישיבות הנהלה צוחקים, מספרים בדיחות, וזה בסדר".

המטרה הייתה לחזור לנאסד"ק

ב-2012, עם מינויה של עוזר-ערמון, המטרה המוצהרת הייתה לחזור לנאסד"ק, מהלך שהושלם בשנת 2014 עם הנפקה לפי שווי של יותר מ-400 מיליון דולר. קודם להנפקה, בין 2012 ל-2013, הצמיחה עוזר-ערמון את ההכנסות ב-10%, והרווחיות צמחה מ-6.7 מיליון דולר ב-2012 ל-17 מיליון ב-2013. על רקע הצמיחה ברווחיות, חטיבות האסתטיקה והכירורגיה הגיעו לאותו גודל בערך, כאשר חטיבת העיניים מהווה כ-20% מהפעילות.

הנתונים האלה הספיקו לקרן הפרייבט אקוויטי XIO לרכוש את החברה מהבורסה כשנה לאחר מכן. מאז שהחברה חדלה להיות ציבורית, קשה לדעת בדיוק מה קרה להכנסותיה ורווחיותה, אך ניתן לגזור זאת מהשווי שבו רכשה אותה בארינג - כאמור כפליים ממה ששילמה XIO. ב-2018, על פי פרסומים לא מאושרים, הכנסות החברה הגיעו ל-400 מיליון דולר, כמעט כפול מב-2015.

עוד כתבות

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל"ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"