גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה כולם מחפשים ברשת החברתית דיסקורד?

הסטארט-אפ הוא רשת חברתית של צ'טים מרובי משתתפים שמנויים משלמים הניעו את הצמיחה שלה ● בשנה שעברה החברה כמעט שילשה את הכנסותיה

דיסקורד / צילום: Shutterstock, Konstantin Savusia
דיסקורד / צילום: Shutterstock, Konstantin Savusia

אפליקציית הצ'ט דיסקורד (Discord) נהנית מעלייה בפופולריות שהובילה לרווחים גואים ולהערכת שווי גבוהה, למרות שחסר בה מרכיב אחד המשותף לרוב פלטפורמות הרשתות החברתיות: פרסומות. והמנכ"ל אומר שזה לא צפוי להשתנות בקרוב.

דיסקורד כמעט שילשה את הכנסותיה בשנה שעברה רק ממכירת מנויים המספקים למשתמשים גישה למאפיינים בלעדיים. לעומת זאת, החברות שמאחורי כיכרות העיר המקוונים החינמיים הגדולים - כולל פייסבוק, טוויטר וסנפצ'ט - מכניסות כסף בעיקר ממכירת פרסומות שמכוונות אישית למשתמשים.

מייסד שותף בדיסקורד ג'ייסון סיטרון, בן 36, אמר בראיון שהחברה נמנעה מהמודל העסקי המבוסס על פרסומות בגלל שפרסומות מפריעות יותר מדי. אנשים משתמשים בדיסקורד על מנת לנהל שיחות בזמן אמת, אמר סיטרון, בניגוד לקריאה פסיבית, או תגובה על פוסטים. הוא הוסיף שהוא חושב שצרכנים באופן כללי לא אוהבים פרסומות ולא רוצים שמידע הפרטי שלהם ישותף עם מותגים מסחריים.

"אנחנו באמת מאמינים שאנו יכולים לבנות מוצרים שהופכים את דיסקורד ליותר מהנה ושאנשים ישלמו על זה.  זה שומר את התמריצים שלנו מכוונים לכיוון הנכון", אמר.

בשביל סטארט-אפ כמו דיסקורד, הניסיון לעשות כסף עשוי להתגלות כמסובך, אמר מארק שמוליק, אנליסט בחברת AB Bernstein. "במצב כזה אתה מתחרה עם החברות המבוססות כמו גוגל, פייסבוק, ורשתות חברתיות אחרות על דולרים של פרסומות, וזו לא משימה קלה", אמר. "זו תחרות במשקל כבד".

החברה, שמשרדיה ממוקמים בסן פרנסיסקו, התחילה את דרכה בשנת 2015 כפלטפורמה שהקלה על חובבי משחקי וידאו לשוחח בזמן שהם משחקים ביחד. סיטרון, גיימר רציני ומפתח משחקים, אמר אז שהטכנולוגיה עליה מבוסס האתר של החברה חזקה יותר מהאופציות האחרות שהיו בשוק בזמנו. המשיכה של דיסקורד התרחבה מאז לכלול קבוצות כמו תלמידי תיכון העושים ביחד שיעורי בית, חברים הצופים בסרט במסך משותף ומשקיעים פרטיים מקהילת WallStreetBets ברשת החברתית רדיט, שהמוניטין שלה גדל לאחרונה - לאו דווקא לטובה - בגלל תפקידה במסחר הפרוע במניות גיימסטופ.

בדיסקורד אמרו שהחברה הכפילה את בסיס המשתמשים החודשי שלה לכ-140 מיליון, כשהחיים עצמם עברו לאינטרנט בתקופת הסגרים של הקורונה. בשנה שעברה החברה ייצרה 130 מיליון דולר בהכנסות, עלייה מכ-45 מיליון דולר ב-2019, כך אמר אדם המכיר את ענייני הכספים בחברה.

בכל זאת, דיסקורד אמרה שאינה רווחית. רוב הצמיחה הייתה מפה לאוזן, אם כי בחודשים האחרונים החברה אמרה שהשקיעה בקידום עצמי בקרב סטודנטים במכללות.

משתמשי דיסקורד מקימים קבוצות הנקראות שרתים שיש בהם חברים או קהילות מוקדשים לקבוצות שונות כגון עציצים או מטבעות קריפטו. הם יכולים לשוחח בטקסט, קול או וידאו, ורוב השרתים של דיסקורד מבוססים על הזמנה בלבד. משתמשים יכולים להחליט לרכוש מנוי שעולה 9.99 דולר בחודש או 99.99 דולר בשנה למשתמש "ניטרו" (Nitro), חבילה שכוללת תוספות כמו אמוג'י מיוחדים ורזולוציה טובה יותר בווידאו.

סיטרון אמר שדיסקורד מתכננת להמשיך להישען על הבסיס הרחב של המשתמשים האדוקים על מנת להפוך לרווחית, אפילו כשההתחסנות עולה ומוסרות המגבלות הקשורות לקורונה. משתמשים לעתים קרובות קונים מנוי ניטרו לכל חברי השרת אליו הוזמנו כדרך להראות את תמיכתם, אמר, והוסיף: "זה כמעט כמו לתת לחברים שלך חיבוק קבוצתי או להזמין אותם לאכול".

מודלים עסקיים המבוססים על מנויים הם אטרקטיביים למשקיעים בטכנולוגיה, כך אומרים אנליסטים, מפני שהם מספקים הכנסות עקביות ולכן צפויות. אבל האסטרטגיה תלויה בזה שמשתתפים יאהבו פלטפורמה מספיק כדי להתחייב לתשלומים חודשיים על השירותים או המוצרים שיש בה.

"אתה בונה על לעשות הרבה יותר הכנסות מכמות קטנה של לקוחות בעלי תשוקה לדבר שמוכנים לשלם בשביל המוצר ממה שהיית מקבל מלהראות פרסומות לכל בסיס הלקוחות", אמר דאג קלינטון, שותף מנהל בחברת ההשקעות והמחקר Loup Ventures. "יש סיכון בלהסתמך על כך שלקוחות ימשיכו לשלם על פני תקופת זמן ארוכה, אבל זה יפה כשזה עובד".

פלטפורמות תקשורת אחרות, כמו Signal או ווטסאפ, גם הן לא עושות כסף מפרסומות. סיגנל היא עמותה ללא כוונת רווח הנשענת על תרומות, ופייסבוק תכננה להכניס פרסומות לווטסאפ בשנה שעברה אבל חזרה בה.

בדצמבר הכפילה דיסקורד את הערכת השווי שלה ל-7 מיליארד דולר לאחר שגייסה 100 מיליון דולר בסבב גיוס שהובל בידי חברת ההון סיכון Greenoaks Capital, שכבר הייתה משקיעה בחברה. בסך הכל, דיסקורד גייסה קרוב ל-480 מיליארד דולר, כך על פי נתונים של Crunchbase. המנכ"ל סיטרון אמר שהוא לא חושב בשלב זה על הנפקת החברה בבורסה.

רוב השרתים של דיסקורד הם פרטיים, בעוד שרשתות חברתיות אחרות הן במה בעיקר לדיון ציבורי. בעוד שדיסקורד נועדה בעיקר לצרכנים, כמה חברות הקימו שרתים כדי לשתף חדשות ולתת שירות לקוחות, כמו גם כדי לאפשר לעובדיהן לתקשר אלה עם אלה. "אין מוצר בר השוואה שנראה ומרגיש כמו דיסקורד", אמר ניל מהטה, שותף ב-Greenoaks Capital.

הסטודנטית הת'ר נבארו אמרה שהיא חלק משרת פרטי של דיסקורד עם עוד כ-36 אנשים וכמה שרתים ציבוריים, כמו אחד לפנויים ופנויות ושרת אחר המוקדש לריצ'מונד, וירג'יניה, העיר בה היא חיה. לפעמים תקפוץ לביקור בשרת בו סטודנטים מכל הגילאים עוזרים לתלמידי בתי ספר בשיעורי הבית.

נבארו, בת 20, הצטרפה לדיסקורד לפני כמה שנים כדרך לשוחח עם חברים בזמן שהיא משחקת משחקי וידאו. לאחרונה רכשה מנוי ניטרו חודשי בגלל ש"בזמן האחרון אני משתמש בזה הרבה יותר. החברים שלי ואני משתמשים בדיסקורד כדי לשוחח על החיים שלנו. אנחנו מדברים כל יום".

דיסקורד בוחנת עוד מאפיינים בתשלום, כולל משחקים מקוריים מרובי־משתתפים ומדבקות דיגיטליות.

כמו פלטפורמות של רשתות חברתיות אחרות, האתגר של ניטור מסרים נמצא באופק, והחברה נאבקה לפעמים לרסן שחקנים רעים, בגלל שהיא לא מנטרת שיחות של משתמשים. "הפרטיות בנויה לתוך המוצר שלנו מהיסודות כלפי מעלה", אמר סיטרון.

דיסקורד משתמשת בשילוב של למידת מכונה, עובדים ומודרטורים מתנדבים על מנת לסלק התנהגויות המפרות את כללי השיח בה. ישנו צוות של כ-45 אנשים, כ-15% מכוח העבודה בחברה, שתפקידם לחפש באופן אקטיבי ניסיונות להקים שרתים שאינם רצויים על הפלטפורמה. "יש לנו אפס סובלנות לשנאה ולקיצוניות", אמר סיטרון.

עוד כתבות

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

עליות בוול סטריט; אנבידיה קופצת בכ-3%, סופר מיקרו ב-5%

הנאסד"ק עולה ב-0.9% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש