גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הגיע הזמן שהמדינה תאמץ מדיניות שאוהבת לא רק את העלייה, אלא גם את העולים

כמה כישרונות ענקיים כמו אולה סרגצ'וב, יבגני דיברוב וקירה רדזינסקי פספסנו, כי מדינת ישראל חיכתה עד שהעולים ישתלבו בעצמם ● היא לא הקצתה תפקידים ייחודיים לעולי חבר העמים לשעבר, לא פיתחה מענים רגישי תרבות לפיתוח קריירה של עולים ובני עולים, ובוודאי לא לפיתוח והתאמה תרבותית של כישורי הניהול שלהם

עולים מאוקראינה / צילום: סבטלנה סורוקה, הסוכנות היהודית
עולים מאוקראינה / צילום: סבטלנה סורוקה, הסוכנות היהודית

כתבה שפורסמה לאחרונה על אולה סרגצ'וב, מומחית הסייבר וסמנכ"לית בחברת Guardicore ועסקה בדליפת מידע בחברת הביטוח "שירביט", העלתה בפניי את השאלה, כמה עולים (וגם עולות) מברה"מ לשעבר ממלאים תפקידים בכירים, לעומת בעלי תפקידים בכירים ילידי הארץ. מסתבר שזו שאלה מורכבת במיוחד.

"5 בנות היו לטוביה החולב. לאחר שגדלו, הן מצאו את עצמן במדינות שונות: בארה"ב, בגרמניה, בישראל וברוסיה". כך מספר הספר של ההיסטוריון פרופ' יורי סלזקין 'המאה היהודית', המגולל את סיפורה של יהדות רוסיה במאה ה-20. התזה של סלזקין פשוטה: יהודים הפכו לאומה משפיעה כי הם טיפחו את כישורי המאה ה-20.

הוא קורא להם כישורים מרקוריאניים, בשם האל המעופף מרקורי. שונות ושוליות סיפקה להם את היכולת להביט 'מהצד', לנתח את מה שקורה ולהגיב בהתאם. זהות קהילתית סיפקה את היכולת לתקשר מול אנשים בכל העולם, את כישורי המסחר, המשא ומתן והתקשורת, בקיאות בין- תרבותית ועוד.

אם נדלג 70 שנה בזמן ונבחן האם אותם כישורים מרקוריאניים, כישורי המאה ה-20, סייעו לעולי שנות ה-90 ושנות ה-2000 לפתח קריירות בישראל נמצא כי הדרך לשם עוד ארוכה.

מנתוני הלמ"ס המעודכנים לשנת 2015 עולה שהשתתפות העולים מברה"מ בעולם העבודה בישראל גבוהה במיוחד, כ-90% מהם עובדים. העולים מהווים 23% מעובדי התעשייה (הנתון אינו מבדיל בין ההייטק ללואו-טק) - בהשוואה ל-9.8% בלבד של ילידי הארץ. בפער דומה מובילים העולים גם במערכות הבריאות, הרווחה והסיעוד, כאשר מרביתם הגיעו לכאן עם תארים שניים. אך למרות זאת, אחוז המנהלים בקרבם נמוך במיוחד.

לפי הלמ"ס 5.8% מהעולים מכהנים בתפקידי ניהול, זאת לעומת 13.6% בקרב תושבים ותיקים. מדובר אמנם בשיפור דרסטי לעומת מספר המנהלים בקרב עולים ב-1995, בה עמד הנתון על 0.3%, אך ברור כי המספר הזה אינו בהתאמה בכלל לחלקם של העולים בקרב האוכלוסייה.

כפי הנראה, גם אחוז ילדי העולים שהתחנכו בישראל, המכונים דור 1.5, ומכהנים בעמדות בכירות, אינו גבוה.

למה זה קרה? על אף שהמהפכה הרוסית של 1917 פתחה דלתות ליהודים, המשטר הקומוניסטי התחרה בהצלחה עם הצארים בנטיותיו לדיכוי העם ובאנטישמיות, והוא השתמש במנגנונים פסיכולוגיים עוצמתיים לדיכוי יוזמה ויזמות עסקית, אמנות עצמאית יוצרת, ותחומי דעת נוספים. בהקשר הזה, לא מקרי ש'גלאי השקרים' הראשון, 30 שנה לפני פול אקמן, הוא תוצאה של מחשבה פורצת דרך של לב ויגוצקי ואלכסנדר לוריא, שני פסיכולוגים יהודיים.

יהודי רוסיה 'ברחו' למדעים מדויקים ולאמנויות ללא מלים, לאגדות ילדים, להפקת סרטים עם כמה שפחות מלים, אפילו שירי אסקימואים, מדע בדיוני ועוד.

הבריחה הזאת לא השתלמה ליהודי רוסיה כאשר הם הגיעו לישראל, מדינה שרחוקה תרבותית מרוסיה ומדינות חמ"ע אחרות. חלקם הגדול 'נתקעו' במשרות הרבה מתחת ליכולותיהם לשנים רבות.

גם מבחינת מדינת ישראל, מדובר בפוטנציאל אנושי, ניהולי ויזמי שלא נוצל מזה 30 שנה.

בואו נחשוב, כמה כישרונות ענקיים כמו אולה סרגצ'וב, יבגני דיברוב וקירה רדזינסקי פספסנו, כי מדינת ישראל חיכתה עד שהעולים ישתלבו בעצמם. היא לא הקצתה תפקידים ייחודיים לעולי חבר העמים לשעבר, לא פיתחה מענים רגישי תרבות לפיתוח קריירה של עולים ובני עולים, ובוודאי לא לפיתוח והתאמה תרבותית של כישורי הניהול שלהם. יתרה מכך, גם היום, 30 שנה אחרי, איש מלבד העולים עצמם לא רואה בעייה בתת הייצוג שלהם בשכבות הניהול של החברה הישראלית.

הכישורים המרקוריאניים שנקרא להם היום כישורי מנהיגות, חיים בתוך ציבור יהודי חמ"ע לשעבר. אבל כדי שהם יבואו לידי ביטוי במלואם בקרב עולים ובני עולים, באמת כדאי שמדינת ישראל תפתח או לפחות תאמץ מדיניות שאוהבת לא רק את העלייה אלא גם את העולים, לשם שינוי.

הכותבת היא יועצת ארגונית ומנהלת משאבי אנוש, מומחית בפיתוח מנהלים וחברה בקהילת סופרסונס

עוד כתבות

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

קרן הגידור של אנשי השוק הוותיקים שמככבת עם תשואה של 31% מתחילת השנה. ומה עשו המתחרות?

הבורסה טסה במחצית הראשונה של השנה, וחלק מקרנות הגידור המקומיות התקשו להדביק את הפער ● מי בכל זאת כיכבה, מה מגלות התשואות של השנתיים האחרונות ומה צפוי בהמשך? ● "הסרנו איום של עשרות שנים שהלך והתעצם בשנתיים האחרונות"

התחדשות עירונית בת''א. התחום תופס יותר משליש מהתחלות הבנייה / צילום: דיויד לוין

אופטימיות על סטרואידים: 13 חברות נדל"ן חדשות הגיעו לבורסה מאז ינואר

13 חברות נדל"ן הצטרפו לבורסת תל אביב במחצית הראשונה של השנה, חלקן אפילו לא מסרו פרויקט עדיין ● במקום שהריבית הגבוהה תנקה את השוק, רק צצים עוד ועוד יזמים - וההוצאות שלהם דווקא גדלות

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

בלי פוזה ובמחיר משתלם: מסעדה איטלקית תל אביבית ששווה ביקור

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

ליז טראס מתפטרת מראשות ממשלת בריטניה / צילום: Associated Press, Alberto Pezzali

ראש ממשלת בריטניה לשעבר: "הניסוי של עצמאות הבנקים המרכזיים נכשל"

45 יום בלבד כיהנה ליז טראס כראש ממשלת בריטניה, אך היא מתעקשת שלא מדובר בכישלון ● בראיון מיוחד לגלובס היא מתארת כיצד התנגדות הממסד הכלכלי ותגובת השווקים לתקציב שהובילה הביאו להדחתה ● היא תוקפת את הבנק המרכזי, מתייצבת מאחורי ישראל והמבצע באיראן, ויש לה גם אזהרה: "אם לא נשמור על ערכי המערב, נגיע לנקודת אל־חזור"

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

ביה"ד קבע: רכיב לא מוצדק יכול להפוך תלוש שכר לפיקטיבי

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

שטפון בטקסס / צילום: ap, Eric Gay

יותר מ-20 הרוגים בשיטפונות בטקסס, עשרות ילדות נעדרות

כ-20 ילדות ממחנה קיץ על גדות נהר הגוואדלופה נעדרות בשל הצפה של הנהר • הרשויות במדינה ציינו כי "אנחנו לא יודעים מתי הגשם ייפסק" • מושל טקסס פרסם סרטון של חילוץ באמצעות מסוק: "מחלצים מסביב לשעון"

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו / צילום: ap, Eric Risberg

הבניין בסן פרנסיסקו התנדנד ועבר שיפוץ. מה קרה למחירים?

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו עבר שיפוץ יסודי בשווי 100 מיליון דולר, לאחר שהחל לשקוע זמן קצר לאחר שהושק • אלא שלמרות הצלחת השיפוץ, מחיר הדירות בו ירדו ביותר מ־20%

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר הוועד של הכללית: "להוציא את מאבקי הכוח והתככים שלכם אל מחוץ לשערי בתי החולים"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר