גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

על רקע כישלון הנפקת דליה אנרגיה: בעלי תחנת הכוח דוראד בוחנים האם לקדם את ההנפקה

בעלי המניות בדוראד מסוכסכים ביניהם זה זמן, וחלוקים גם באשר לתוכנית ההנפקה ● אם תתקבל החלטה על קידום המהלך תידרש דוראד, על פי הערכות בשוק, לחתוך בשווי שלפיו ביקשה לבצע את ההנפקה, אשר עמד על כ-4.5-5 מילארד שקל

תחנת הכוח דוראד / צילום: יגאל גורן
תחנת הכוח דוראד / צילום: יגאל גורן

כשברקע כישלון הנפקתה המתוכננת של תחנת הכוח דליה, צפויים בעלי המניות בתחנת כוח פרטית אחרת, דוראד, להתכנס בימים הקרובים כדי להחליט אם לקדם הנפקת מניות ראשונית (IPO) של החברה בבורסה בתל אביב.

הבעלות בדוראד נחלקת בין כמה בעלי מניות המסוכסכים ביניהם זה זמן - מצד אחד קבוצת עמוס לוזון, חברת אלומיי (שלמה נחמה) והמדינה (באמצעות חברת קצא"א) ומהצד השני משפחת אדלסבורג וחברת זורלו הטורקית.

בעלי דוראד שאפו על פי פרסומים קודמים להנפיק את החברה לפי שווי של כ-5 מיליארד שקל, אולם על רקע כישלון הנפקת דליה אנרגיה, שביקשה תחילה להנפיק לפי שווי דומה, ההערכות בשוק הן כי השווי הריאלי של תחנת הכוח בהנפקה יעמוד על כ-3.5 מיליארד שקל לכל היותר. זאת - בדומה לשווי המקסימלי שלפיו הסכימו המוסדיים לקחת חלק בהנפקת דליה אנרגיה - כאשר בתגובה החליטו בעליה על דחיית המהלך.

לא מן הנמנע כי מהלך הנפקתה של דוראד, אם בכל זאת ייצא לפועל, יכלול הצעת מכר של בעלי מניותיה, גם כן בדומה למהלך שביקשו לבצע בעליה של דליה אנרגיה.

במקרה שבו יגיעו בעליה של דוראד להבנות בקשר להנפקה, השלמתה תהיה תלויה בעיקר בתמחור ובתזמון שבו תגיע לשוק - כך לפי פעילים בשוק החיתום, שציינו עוד, כי גם הנפקת מניותיה של דליה אנרגיה עשויה לחזור לשוק בהמשך השנה על בסיס דוחותיה השנתיים ל-2020.

"ירידה מסוימת בצריכה החשמל"

תחנת הכוח דוראד ממוקמת לא רחוק מאשקלון ומופעלת בעיקר בגז טבעי, והיא בעלת הספק של כ-850 מגוואט. הקמת התחנה, שהוכרזה כפרויקט תשתית לאומי, הסתיימה באפריל 2014, והיא החלה לפעול כמה שבועות לאחר מכן.

הדוחות הכספיים של דוראד מעלים כי בסיכום תשעת החודשים הראשונים של 2020 הכנסותיה נשחקו ב-9% ל-1.9 מיליארד שקל, "בעיקר נוכח השפעת הפחתת תעריפי החשמל", והרווח התפעולי שלה נשחק ב-26% ל-234 מיליון שקל.

הרווח הנקי של דוראד בין ינואר לספטמבר נחלש ב-13%, והסתכם ב-107 מיליון שקל, אחרי שבדרך לשורה התחתונה החברה נהנתה מצמצום של קרוב ל-40% בהוצאות המימון שלה, בעיקר בהשפעת הירידה במדד.

כפי שדוחותיה הכספיים מעידים, משבר הקורונה פגע בפעילותה של דוראד, שמציינת, כי "נוכח אירועי המשבר, קיימת ירידה מסוימת בצריכת החשמל של לקוחות שונים, וכן קיימת ירידה מסוימת בביקושים של מנהל המערכת, אולם אין לירידה כאמור פגיעה מהותית בשלב זה". דוראד מדגישה בקשר לאיתנותה הפיננסית, כי זו "נותרה כפי שהייתה עובר למשבר הקורונה, ולא ניכרת השפעה מהותית של המשבר".

הונה העצמי של דוראד בסוף חודש ספטמבר 2020 עמד על כ-1.2 מיליארד שקל, בקופתה היו מזומנים בהיקף של קרוב ל-420 מיליון שקל והתחייבויותיה השוטפות הסתכמו בכ-565 מיליון שקל, עיקרן הלוואות בנקאיות והתחייבויות לספקים ולנותני שירותים. בסך הכול, התחייבויותיה של דוראד לבנקים (שוטפות ולטווח ארוך) נעות סביב כ-3 מיליארד שקל.

 

הערכות: לוזון תומך בהנפקה, אדלסבורג מתנגד

בעלת המניות הגדולה ביותר בדוראד היא חברת קו צינור אילת אשקלון (קצא"א) הממשלתית, עם כ-38% מהמניות. קבוצת עמוס לוזון, יחד עם חברת האנרגיה הירוקה אלומיי שבשליטת שלמה נחמה ושותפיו, מחזיקים יחד בכ-19% מדוראד באמצעות החברה המשותפת דורי אנרגיה. חברת אדלקום של משפחת אדלסבורג מחזיקה בכ-19% מההון, וחברת זורלו הטורקית היא בעלת כ-25% מהמניות. יו"ר דוראד הוא שוקי אורן, לשעבר החשב הכללי במשרד האוצר, ומנכ"ל החברה הוא אלי אסולין, שקודם לכן כיהן כסגן מנהל אגף הייצור בחברת החשמל.

בין בעלי המניות שורר סכסוך ממושך: דורי אנרגיה וקצא"א טוענות כי אדלקום וזורלו קשרו קשר עם הקבלן שהקים את תחנת הכוח - מאחורי גבם של יתר בעלי המניות בדוראד - לניפוח סכום חוזה ההקמה של התחנה. זאת, לפי הנטען, תוך שאדלקום וזורלו מקבלות את ההפרש "בדלת האחורית" ומשלשלות לכיסן בהסתר סכום עתק של כ-140 מיליון דולר, על חשבונה של דוראד. אדלסבורג וזורלו מצדם שוללים את הטענות, ויוצאים נגד התנהלות הצד שמנגד.

על פי הערכות בשוק החיתום, עם מי שתומכים במהלך הנפקתה של דוראד נמנה עמוס לוזון. קבוצת לוזון כבר ציינה בדוחותיה הכספיים לשנה החולפת כי דוראד החלה "לבחון אפשרות לביצוע הנפקה ראשונה לציבור של מניותיה", והוסיפה כי מלבד תנאי השוק במועד הרלוונטי, מהלך שכזה תלוי בין היתר באישור בעלי המניות. מנגד, על פי ההערכות, מי שלא שש לשלוח את דוראד לבורסה הוא משפחת אלדסבורג, בראשות אורי אדלסבורג.

פערי תמחור הפילו את הנפקת דליה

הדיון הצפוי בין בעלי המניות של דוראד מגיע כאמור זמן קצר לאחר כישלון הנפקת המניות הראשונית (IPO) של דליה אנרגיה, שגם היא הקימה ומפעילה תחנת כוח פרטית, בהספק של יותר מ-900 מגוואט, גם כן בעיקר באמצעות גז טבעי. את החשמל שלה מספקת דליה אנרגיה לחברת החשמל (40%) ולכ-280 לקוחות פרטיים (כ-60%).

הנפקתה של דליה נכשלה בשבועות האחרונים, כאמור נוכח פערי תמחור בין בעלי החברה ובין המוסדיים ששקלו לקחת חלק בהנפקה. זאת, בין היתר, בשל החשש של האחרונים להעניק את השווי המבוקש (כ-4-5 מיליארד שקל לפני הכסף) לחברה שכל פעילותה מתרכזת בנכס אחד - תחנת הכוח שבבעלותה.

בעלי מניות דליה, בראשות משקי הקיבוצים וקרן תשתיות ישראל (תש"י), תכננו במסגרת זו למכור כ-12% מהחזקותיהם תמורת כחצי מיליארד שקל, לצד הנפקת מניות חדשות. בדומה לדוראד גם דליה אנרגיה מתנהלת ללא בעל שליטה, ומלבד משקי הקיבוצים ותש"י, משקיע מרכזי בחברה הוא המיליארדר ג'ורג' חורש, שהעביר לאחרונה את מניותיו בחברה לידי ילדיו. 

בדומה לדוראד, גם דליה אנרגיה הציגה בדוחותיה הכספיים בין ינואר לספטמבר 2020 שחיקה של כ-9% בהכנסות, שהסתכמו בכ-1.2 מיליארד שקל. למרות זאת, הרווח הנקי שלה לתקופה זו עלה ב-11% ל-81 מיליון שקל, בהשפעת שינויים בסעיפי מימון.

בקופתה של דליה אנרגיה היו מזומנים בהיקף של כ-120 מיליון שקל, והתחייבויותיה השוטפות התקרבו ל-340 מיליון שקל, עיקרן לבנקים. התחייבויותיה (שוטפות ולטווח ארוך) לבנקים ולגופים מוסדיים הסתכמו ב-2.3 מיליארד שקל, והונה העצמי עמד על 1.3 מיליארד שקל.

עוד כתבות

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי