גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרשת ישראל ביתנו: פאינה קירשנבאום הורשעה בעבירות שוחד

ביהמ"ש מצא את קירשנבאום אשמה בעבירות שוחד, מרמה והפרת אמונים, הלבנת הון ועבירות מס, אך זיכה אותה באישום אחד ● השופט קבע כי קירשנבאום נטלה נתח מכספי הציבור בסך 2 מיליון שקל ● יחד איתה הורשע רמי כהן, מנכ"ל משרד החקלאות לשעבר ● הפרשה נחשפה בראשיתה בגלובס

פאינה קירשנבאום בבית משפט / צילום: תמר מצפי
פאינה קירשנבאום בבית משפט / צילום: תמר מצפי

בית המשפט המחוזי בתל אביב הרשיע הבוקר (ה') את פאינה קירשנבאום, לשעבר סגנית שר הפנים מישראל ביתנו, במסגרת פרשה 242 (המכונה גם "פרשת ישראל ביתנו"), בביצוע עבירות שוחד שנמשכו על פני שש שנים. כמו כן, קירשנבאום הורשעה בעבירות של מרמה והפרת אמונים, הלבנת הון ועבירות מס. היא זוכתה משוחד באישום אחד. הפרשה נחשפה בראשיתה בגלובס על ידי העיתונאי משה ליכטמן.

יחד איתה הורשע רמי כהן, מנכ"ל משרד החקלאות לשעבר. כהן הורשע בעבירות מתן שוחד, תיווך לשוחד, מרמה, זיוף, רישום כוזב במסמכי תאגיד, הלבנת הון, שיבוש מהלכי משפט ואיומים. 

השופט ירון לוי קבע כי קירשנבאום לקחה שוחד "באופן שיטתי, ערמומי ומתוחכם תקופה ארוכה שראשיתה לכל המאוחר בשנת 2008 וספה בפרוץ החקירה הגלויה בשלהי שנת 2014 משמונה גורמים שאינם קשורים זה לזה".

עוד נקבע כי "המכנה המשותף המאגד את מרבית האישומים לכדי כתב אישום אחד, הוא דפוס פעולה מושחת של ניצול כוח שלטוני קשרים ומעמד, לצורך הפקת רווחים אישיים. הנאשמת ניצלה את כוחה השלטוני כממונה על חלוקת הכספים הקואליציוניים של ישראל ביתנו להפקת טובות הנאה לה, לבני משפחתה למקורביה ולמפלגה".

הדיון על הטיעונים לעונש של השניים נדחה ל-23 במאי.

השופט ירון לוי קבע כי קירשנבאום לקחה שוחד במשך שש שנים ונטלה נתח מכספי הציבור עליו הייתה אמונה בסך מצטבר של 2 מיליון שקל. כספי השוחד שימשו את הנאשמת, בני משפחתה וגורמים שחפצה בטובתם.

לדברי השופט לוי, "אין ספק שהנזק לאמון הציבור במה שנראה בהשקעה במטרות ראויות שהיוו כסות בלבד, הוא הרסני".

דן אלדד, מנהל המחלקה הכלכלית, שהגיע לדיון אמר בסופו כי "ששמענו את השופט הזדעזענו. זו המדינה שלנו וכך היא נראתה בתקופה מסוימת. בית המשפט אמר את דברו, נלמד את זה ונמשיך במאבק נגד השחיתות".

עו"ד מאור אבן חן ראש צוות התביעה אמר אחרי הדיון כי "זהו שלב נוסף במאבק נגד השחיתות. בית המשפט הרשיע את קירשנבאום וכהן במרבית האישומים".

צוות התביעה: סגן מנהל המחלקה עו״ד מאור אבן חן, מנהל המחלקה הכלכלית דן אלדד, יעל שחף, משה עקירב / צילום: ניצן שפיר

העבירו תקציבים וקיבלו נתח מהם

לפי פסק הדין, קירשנבאום פגשה ב-2010 בדניאל באלינסון, מנכ"ל ארגון עזרא לעידוד עליה. אלינסון היה זקוק לכספים והיא דאגה לו לתקציב, בסכום של כחצי מיליון דולר ובתמורה קיבלה טובות הנאה בסכום של 82 אלף דולר. בין היתר קיבלה מחשבים באמתלה לשימוש לצורכי עבודה, טאבלט, מצלמה ועוד. בנוסף, בנה של קירשנבאום הועסק בתנועת עזרא.

באישום נוסף - "פרשת איגוד הכדורסל" - נקבע כי ב-2011, רמי כהן היה מודע לכוחה הרב של קירשנבאום להרעיף כספים ולתעל חלק מהם לכיסי מקורביה. כהן החליט להרחיב את ערוצי הפקת הרווחים, ופנה לאיש העסקים משה קליסקי. השניים סיכמו שישיג תקציב של מיליון שקל וביקש נתח מהסכום.

את ההתקשרות עם האיגוד עשה כהן עם חברה ע"ש אשתו, והוצג כשכר עבודה חודשי. כהן פנה לקירשנבאום לתקצב את איגוד הכדורסל. הכספים הועברו בדרך סיבובית בניגוד לחוק.

פרשה נוספת שבה הורשעה קירשנבאום היא פרשת איגוד הכדוריד הדומה באופיה לפרשת איגוד הכדורסל. בית המשפט קבע כי גם פה מדובר באינטרסים להרעיף טובות הנאה על חשבון הקופה הציבורית - כאשר קליסקי היה הפעם המתווך בפרשה זו וגזר לכיסו נתח מכספי הציבור.

נקבע כי קליסקי התקשר בהסכם למראית עין, כאילו הוא מספק לאיגוד שירותים. קירשנבאום הורתה על העברת תקציב תמיכה קואליציוני בסכום של חצי מיליון שקל, וכך הגיעו כספי ציבור למתווך קליסקי.

כהן הורשע גם בדיווחים כוזבים ואיומים על קצין משטרה, בכך שבתום דיון בבית המשפט אמר לו - "אמרת דברים לא נכונים אתה תשלם ביוקר. אני סימנתי אותך".

הנאשמת המרכזית בפרשת ישראל ביתנו

קירשנבאום היא הנאשמת המרכזית בפרשה שנחשפה בשנת 2015 ובמסגרתה הואשמה כי בין השנים 2006-2014 כי קיבלה טובות הנאה תמורת העברת תקציבים קואליציוניים לעמותות וגופים שונים. 17 נאשמים נוספים בפרשה הורשעו ונגזר דינם.

על-פי כתב האישום, קירשנבאום ביקשה וקיבלה בעצמה ובאמצעות מקורבים לה שוחד בדמות כספים, מימון חופשות, מכשירי אלקטרוניקה, שירותי יחסי ציבור וטובות הנאה נוספות. זאת בסיוע יד-ימינה לשעבר דוד גודובסקי, ששימש כמנהל אגף הארגון של המפלגה, היה הנאשם המרכזי לצד קירשנבאום ונידון ל-6 שנות מאסר.

לטענת המדינה, את טובות ההנאה האמורות קיבלה קירשנבאום בתמורה לכך שהקצתה מיליוני שקלים מהכספים הקואליציוניים של ישראל ביתנו לגופים שונים, זאת באמצעות העברת "נתח" מאותם כספים שהתקבלו אצלם.

כהן, אל"מ במיל' שהתמודד בעבר ברשימת ישראל ביתנו לכנסת, נאשם גם הוא במתן שוחד והלבנת הון במסגרת הפרשה. לפי כתב האישום, בין קירשנבאום לבין כהן התקיימה מערכת יחסים כספית של "תן וקח".

במסגרת מערכת יחסים זו נתן כהן לקירשנבאום טובות הנאה פסולות, ובעקבות כך היטיבה קירשנבאום עם כהן במסגרת מילוי תפקידיה כעובדת ציבור, תוך הפניית תקציבי מדינה למטרות שהיטיבו עמו או הפניית כספי שוחד לטובתו.

בין האישומים - "פרשת המופעים" לפיה קירשנבאום סייעה לחברת הפקות להשיג חוזי הפקה מול גופים שונים בשירות המדינה, בתמורה לעמלה של 10% מסכום הזכייה ששולמו בחזרה לקירשנבאום ולגודובסקי; "פרשת עמותת עזרא" הכוללת "ראיית זהב" בדמות טבלה המסכמת את כל הכספים שהועברו לקירשנבאום מהעמותה ואלה שקיבלה מהמדינה בזכות פועלה של קירשנבאום, ושבה כבר הורשע יו"ר העמותה, דניאל אלינסון, במתן שוחד לקירשנבאום; ו"פרשת עמותת איילים" במסגרתה הודה יו"ר העמותה, מתן דהן, במתן שוחד לקירשנבאום וגודובסקי.

פרשת ישראל ביתנו התפוצצה לפני בחירות 2015, נחקרו בה 100 חשודים באזהרה, נחתמו ארבעה הסכמי עדי מדינה, נאספו חומרי חקירה בהיקף של 160 ארגזים ונתפסו 130 מחשבים וטלפונים סלולריים. 17 כתבי אישום הגישה המחלקה הכלכלית בפרקליטות המדינה.

בתיק "מקבלי השוחד" לבדו, הוגשו כ-1,400 מוצגים, נשמעו כ-100 עדים ונכתבו כ-7,000 עמודי פרוטוקול. מרבית הנאשמים הודו במסגרת הסדרי טיעון, ורובם לא נשלחו למאסר בפועל.

כך למשל, מתן דהן מי ששימש כיו"ר עמותת איילים והורשע במתן שוחד נדון לשישה חודשי עבודות שירות, דב ליטבינוף ראש מועצה אזורית תמר לשעבר הורשע בהפרת אמונים, ונגזרו עליו 6 חודשי עבודות שירות, והוטל עליו קלון.

מי שכן נשלח למאסר מעבר לגודובסקי היו סטס מיסז'ניקוב - שר התיירות לשעבר שהורשע בהפרת אמונים ונדון ל-15 חודשי מאסר. מיסז'ניקוב הורשע בכך שפעל בניגוד עניינים חמור, בעת שהמליץ למארגני הפנג'ויה באילת להעסיק בהפקת הפסטיבל שנערך בהובלת משרד התיירות, אישה עמה ניהל מערכת יחסים קרובה.

גם על טלי קידר, ששימשה כיועצת שר החקלאות והורשעה בעבירות שוחד, נגזרו 10 חודשי מאסר.

בראש צוות התביעה עומד עו"ד ד"ר מאור אבן חן, סגן ראש המחלקה הכלכלית בפרקליטות המדינה, והפרקליטים יונתן קרמר, יעל שחף ומשה עקירוב מהמחלקה. קירשנבאום מיוצגת על-ידי עורכי הדין גיורא ואורן אדרת ורמי כהן מיוצג על-ידי עורכי הדין אבי חימי ומשה וייס.

ת.פ. 16512-08-17

עוד כתבות

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

איש חיזבאללה מצלם את מטולה / צילום: ap, Bilal Hussein

פגיעה ישירה של כטב"ם באזור מטולה; צה"ל תקף בלבנון

חיזבאללה שיגר כטב"ם נפץ לעבר מטולה, לאחר שחיל האוויר ביצע תקיפה מסיבית של כוח רדואן • הותר לפרסום: סמל מיכאל רוזל נהרג במטח הפצמ"רים אתמול מרפיח לכרם שלום • דיווח: שורת מדינות מגלות פתיחות להקמת כוח שמירת שלום ערבי • צה"ל החל בפינוי האוכלוסייה ברפיח; מקור בחמאס לאל-מיאדין: "נוטים להפסיק את המשא-ומתן" • עדכונים בולטים

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

בורסת תל אביב. הנבואה ניתנה לשוטים, לתינוקות ולאינטרסנטיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הירידות בבורסה נחלשות; מדד הטכנולוגיה עולה ב-1%

ת"א 35 נסחר ללא שינוי ● הדולר מזנק מול השקל, 3.74 שקלים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין, המניה מזנקת ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% ● באופנהיימר ממליצים על הבנקים בארה"ב, "נסחרים בחסר עמוק"

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש