גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרשת שיכון ובינוי: עופר קוטלר ניהל מו"מ להסדר טיעון, אך נסוג כי נדרש לרצות מאסר

מתמלילי החקירות שהגיעו לידי גלובס עולה כי המנכ"ל לשעבר הכחיש בחקירותיו כי אישר לשחד עובדי ציבור זרים באפריקה, זאת למרות עדויות של בכירים בחברה נגדו ● לאחרונה ניהל קוטלר מו"מ עם הפרקליטות להודאה באשמה, אך חזר בו בשל דרישה תקדימית לריצוי מאסר

עופר קוטלר / צילום: תמר מצפי
עופר קוטלר / צילום: תמר מצפי

"חוץ מזה שאני בשוק, אני כופר בכל מה שאמרת. אני לא רוצה להתייעץ עם עו"ד. אין לי מה להסתיר", כך השיב מנכ"ל שיכון ובינוי  לשעבר (2008-2015) עופר קוטלר בפתיחת חקירתו בפברואר 2018 בפרשת השוחד בבינוי ושיכון. לדברי קוטלר, כשפרשת השוחד התפוצצה הוא היה אחוז תדהמה. "לא מאמין שזה קרה בכלל", אמר.

כאשר חוקר המשטרה שאל את קוטלר אם מתן שוחד לעובדי ציבור זרים היה נוהג שכיח בתרבות העסקית של שיכון ובינוי, קוטלר השיב בשלילה נחרצת. "לא דובים ולא יער. לא היה ולא נברא... אף אחד לא העז לגשת אליי בנושאים שכאלה בחיים, כי הם ידעו את עמדתי בנושא הזה", אמר.

גם חקירתו השנייה של קוטלר, לאחר ששהה במעצר, נפתחה בזעקת חפות. "אני מכחיש מכל וכל", אמר קוטלר. "לא הייתי מעורב בשום מתן שוחד לאף אחד, ללא יוצא מן הכלל".

לגלובס נודע כי לאחרונה דווקא ניהל קוטלר משא-ומתן מול הפרקליטות להודאה באשמה לצורך הגעה להסדר טיעון. אולם הפרקליטות קבעה תג מחיר גבוה, וקוטלר נסוג מההסדר. הפרקליטות דרשה כי במסגרת ההסדר, ייגזר על קוטלר עונש מאסר בפועל בגין עבירת השוחד לעובד ציבור זר.

יש לציין כי מאז כניסת החוק לתוקף ב-2008, מעולם לא הועמד לדין אדם במתן שוחד לעובד ציבור זר, ומבחינה זו הפרקליטות מציבה רף משמעותי מהתיק הפלילי הראשון שהיא מנהלת.

בפברואר 2021 הודיעה פרקליטות מיסוי וכלכלה לשיכון ובינוי ולמנהלים בחברה לשעבר כי נשקלת העמדתם לדין, בכפוף לשימוע. זאת, בגין מתן שוחד לעובדי ציבור זרים בחו"ל תמורת קידום אינטרסים של החברה.

"אולי התרשלתי"

בחקירתו הראשונה טען קוטלר כי הדוחות שמדברים על תשלומי מזומן בחו"ל ללא קבלות בהיקפים נרחבים עסקו בכלל בתשלומי אוכל ושמירה, וכי מדובר בסכומים של מאות אלפי שקלים או דולרים. בפועל, מדובר על כ-10 מיליון דולר בשנת 2009 בלבד.

החוקר רפ"ק אבישי שטאובר הציג בפני קוטלר את גרסת מנכ"ל החברה הבת של שיכון ובינוי "SBI" לשעבר, יהודה אלימלך, שהיה כפוף לו. אלימלך העיד במשטרה כי הוא התריע בפני קוטלר ב-2010 כי מדובר בתשלומי שוחד. קוטלר השיב: "לא ידוע לי על כך... אני בחיים לא ראיתי רשימות כאלה של תשלומי שוחד וגם לא אישרתי אותן. במידה ודובר על תשלומי עמלות או ייעוץ, אני בטוח שדרשתי להפסיק עם זה לאלתר".

בפתח חקירתו השלישית, קוטלר החל לשנות קמעא את הכיוון, ואמר כי הוא אמנם לא נתן שוחד מעולם ולא נתן אישור לאף אחד לתת שוחד, אך לאור הראיות שהוצגו בפניו בחקירה, "אולי אני התרשלתי ולא מנעתי, אבל אני לא מכיר שום דבר".

לטענת קוטלר, אלימלך עזב את החברה ב-2012, בעקבות המדיניות הנחרצת והבלתי מתפשרת של קוטלר בנושא תשלומים לא אתיים. כאשר רוני פלוך החליף את אלימלך כמנכ"ל SBI, הבהיר לו קוטלר, לטענתו, כי "אסור בתכלית האיסור לעסוק בזה", ואף דרש להחתים על כך את כל העובדים.

לטענתו, פלוך אמר לו שמהלך כזה הוא "כאילו להפקיר פצוע בשדה הקרב", כיוון שיש אנשים שעדיין נותנים שוחד באפריקה. לטענת קוטלר, הוא הזהיר את פלוך שאם עובד ייתפס נותן שוחד, הוא יעוף הביתה, וכי פלוך צריך לתת דוגמה אישית, אחרת הוא ישלם בכיסאו.

עננה באפריקה

קוטלר סיפר בחקירתו כי ב-2012 עלה על הפרק למכור את SBI. אולם הבעלים דאז של קבוצת שיכון ובינוי, שרי אריסון, התנגדה. לטענתו, הוא דחף למעבר של העסקים מאפריקה לארה"ב, בנימוק שיש עננה אפריקה וכדאי להיפטר מהפעילות ביבשת. לטענתו, בקיץ 2015 עמדתו נדחתה על-ידי יו"ר הדירקטוריון, משה לחמני, והדבר הוביל לעזיבתו את החברה.

חוקר: "למה אתה מתכוון ב‘עננה’ מעל הפעילות באפריקה?; קוטלר: "כשאני מדבר על 'עננה', אני לא בטוח שבתפקידי הצלחתי לעקור מן השורש את התשלומים במזומן".
חוקר: "רק כדי להבהיר - תשלומים במזומן שווה שוחד?"; קוטלר: "לא. אני אף פעם לא עסקתי, ולא אישרתי ולא דיברו איתי על תשלומי שוחד בחיים".

חוקר: "אז תשלומים במזומן זוהי הגדרה מכובסת ויפה לדברים שאתה לא רוצה לשמוע או לדבר עליהם".

גם חקירתו הרביעית של קוטלר נפתחה בהכחשת החשדות נגדו. הוא טען כי התשלום במזומן באפריקה נועד לצורך קניית אוכל ושמירה של הכפריים. החוקר תומר בן-דב שאל אם קוטלר לא היה צריך לחשוד שמדובר בתשלום שוחד, כאשר 40 מיליון שקל בשנה אחת יוצאים במזומן ללא קבלות; וקוטלר השיב: "בהחלט כן".

החוקר שאל מה המשמעות אם הבנק העולמי היה מגלה כי SBI גונבת אותו בפרויקטים שהיא מנהלת באפריקה. קוטלר השיב כי הדבר היה גורם לסיכון יציבותה של חברת שיכון ובינוי.

החוקר הקשה: "אז בבקשה תסביר לי שוב, כיצד אתה יושב בראש דירקטוריון SBI ושומע על ‘פצצה מתקתקת’ בדמות תשלומים ללא תיעוד בסך 40 מיליון שקל, אשר יש בהם כדי להביא לקריסת החברה, ואתה לא מדווח על כך לבורסה כגורם סיכון"; קוטלר השיב: "מי שמכין את הדוחות השנתיים הם מנהלי הכספים ורואי החשבון, אשר הם מגדירים את כל גורמי הסיכון באופן עצמאי".

כאשר שאל החוקר את קוטלר: "האם הבאת לתשומת ליבם את הפוטנציאל ההרסני לחברה הגלום באותם תשלומים ללא תיעוד?" - השיב קוטלר כי אינו זוכר. החוקר הקשה ואמר: "אם הייתם מכניסים לדוח השנתי את הנתון של תשלומים בסך 40 מיליון שקל ללא תיעוד... קרוב לוודאי שהמניה הייתה קורסת והייתה נפתחת חקירה; על כך השיב קוטלר: "אני לא יודע".

כאשר הוצג בפני קוטלר סרטון שצילם בסתר מנהל הכספים של שיכון ובינוי באפריקה, שי סקף, המוכיח את תשלומי השוחד בהיקפים אדירים, השיב קוטלר: "מזעזע. ידי לא הייתה במעל, ואני נדהם לראות את מה שהקרנת לי. לא הייתי מעורב באף שלב". בסרטון נשמע המבקר החיצוני של החברה, רו"ח רובי לזרוב, מספר שקוטלר היה מודע לתשלומי השוחד.

החוקרים הציגו בפני קוטלר את חקירתו של אלימלך, שבה הוא הודה כי ישב עם קוטלר מדי שנה על רשימות תשלומי השוחד. "אני בהלם. אני לא זוכר שישבתי אי פעם עם אלימלך על רשימות של אנשים שקיבלו שוחד. אני בחיים לא ישבתי לאשר את רשימות השוחד. לא חתמתי על מסמכים כאלה, כי לא ראיתי אותם בחיים", אמר.

"קשקוש בלבוש"

גם בפתח חקירתו החמישית והאחרונה, הכחיש קוטלר מעורבות בשוחד. "אני דבק בגרסתי. לא ידעתי שמשלמים שוחד. תמיד נלחמתי שלא יקרו דברים כאלה", אמר.
כאשר עימתו החוקרים את קוטלר עם האמירה של סמנכ"ל הכספים לשעבר, דני לוסטיגר, כי התריע בפניו על תשלומי השוחד וכתוצאה מכך פוטר מיידית, טען קוטלר כי זהו "שקר וכזב". לדבריו, עזיבתו נבעה משיקולים מקצועיים עקב היותו מנהל חלש.

אולם החוקרים הציגו בפני קוטלר מסמך שכתב לוסטיגר ב-2008 שאכן התריע בפניו על תשלומי השוחד. "אני מזועזע לראות את המסמך, ואני לא זוכר שקיבלתי אותו אף פעם", אמר. אלא שלוסטיגר טען במשטרה כי מסר לקוטלר את המסמך באופן אישי וכי הם ניהלו עליו מספר פגישות. לחיזוק גרסתו נמצאו תרשומות מזמן אמת של לוסטיגר. "אני מכחיש", השיב קוטלר.

כאשר נשאל קוטלר אודות פיטורי הסמנכ"לית לענייני קיימות, אורנה אנג’ל, לאחר שהתריעה בפניו על תשלומי השוחד, השיב קוטלר כי זהו "קשקוש בלבוש. אורנה מעולם לא דיברה איתי על זה. היא מחוץ לחברה על רקע תפקוד לקוי".

החוקר הטיח בקוטלר: "איך אתה מסביר את זה שכל חושפי השחיתויות מוצאים את עצמם מפוטרים עקב תפקוד לקוי?"; וקוטלר השיב: "אף אחד מהם לא היה חושף שחיתויות".

לקראת סיום החקירה, החוקרים הציגו בפני קוטלר מסמכים רבים המוכיחים את מודעתו לכאורה לתשלומי השוחד באפריקה. אולם קוטלר דבק בהכחשתו. גם כאשר הוצג לו מסמך המתעד פגישת היכרות של קוטלר ופלוך עם לחמני מ-2012, ובו מוזכרת בפירוש מדיניות תשלומי השוחד באפריקה - השיב קוטלר: "אני לא יודע מה הביא את רוני (פלוך)לרשום אמירות שלי שלא אמרתי".

קוטלר ועורך דינו גיורא אדרת לא מסרו תגובה.

***חזקת החפות: ההליכים הפליליים נגד חשודי פרשת שיכון ובינוי הם בעיצומם. הם עומדים בפני הליכי שימוע בפרקליטות ועומדת להם חזקת החפות.

עוד כתבות

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה