גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

9 טיפים מפתיעים: למה לא כדאי לחזור לעבוד רק מהמשרד

מה זה בכלל "היברידי" ולמה כשיש פגישה בזום, כדאי שגם עובדים שהגיעו למשרד יעלו עליה מהמחשב הפרטי? תשעה טיפים למנהלים ● בית ספר לניהול בעידן כאוטי, פרויקט מיוחד

עבודה משולבת מהבית ומהמשרד / צילום: Shutterstock
עבודה משולבת מהבית ומהמשרד / צילום: Shutterstock

יש שני דברים שאנחנו יכולים להיות בטוחים לגביהם כעת, כשהעובדים מתחילים לחזור למשרדים אחרי תקופה ארוכה בה עבדו מהבית. הראשון: העבודה מרחוק לא הולכת לשום מקום. השני: מה שעומד לקרות כעת לא יהיה דומה בשום צורה לגישה שהורכבה בחופזה לנוכח המגפה העולמית.

 

סקרים רבים מראים שרוב עובדי הצווארון הלבן היו שמחים להמשיך לעבוד מרחוק, לפחות חלק מהזמן. אבל הסידורים ההיברידיים האלה ידרשו חשיבה משמעותית מחדש מצד המנהלים. גם לגבי לוחות הזמנים האישיים של כל אחד מהעובדים, וגם לגבי החזון האירגוני כולו. כעת, כבר לא יהיה ניתן לנהל עובדים מרחוק כאילו היו עובדי משרד שמכורח הנסיבות שולחנות העבודה שלהם רחוקים מאוד זה מזה. הם גם לא יכולים יותר להתייחס לזמן במשרד כאל ימי עבודה "אמיתיים" ולבטל את הזמן שאנשים נמצאים בבית.

במקום זה, מעסיקים צריכים לשאול את עצמם שאלה שאולי מעולם לא היו צריכים לחשוב עליה: איך מנהלים מקום עבודה בו הימים במשרד והימים בבית משמשים לסוגי עבודה שונים. כך תעשו זאת נכון.

1. קבעו מתי "נוכחות במשרד נחוצה" ומתי היא "אופציונלית"

ראשית, צריך ליצור אפיון של סוגי עבודה בהם הפגישות והאינטראקציה הבין אישית מועילות באופן משמעותי. השקות פרויקטים או בחינת ביצועים, למשל, הם עניינים שתמיד עדיף לעשות פנים אל פנים; רוב האנשים גם יצליחו יותר בסיעור מוחות ובפתרון בעיות בפגישות אישיות, מפני שהדיאלוג הלוך ושוב יכול להוליד רעיונות ופתרונות שאולי לא יעלו כשמתקשרים דרך המסך. ככלל אצבע כדאי לזכור: כל שיחה העשויה להיות קשה, עדיף לקיים באופן אישי.

מצד שני, יש הרבה סוגי פגישות שניתן לעשות באותה יעילות - או אפילו ביעילות רבה יותר - באמצעות שיחות וידאו. פגישות שבועיות או יומיות, למשל, או כל פגישה בה כמה אנשים צופים יחד באותו מסך (למשל, בעת הצגת מצגות). כמובן כל מקום עבודה עשוי להיות שונה, ומעסיקים צריכים לכתוב לעצמם את הכללים ההגיוניים ביותר עבורם.

2. חישבו על "שבועות משרד", לא רק על "ימי משרד"

לפעמים שבוע שלם או שבועיים במשרד הם הרבה יותר יעילים מיום או שניים. ייתכן שישתלם לכם להביא את כל העובדים למשרד לשבוע או שבועיים בתחילת כל פרויקט, או בתחילת כל רבעון, כך שניתן יהיה להסתנכרן לקראת האתגר הגדול הבא.

אני, למשל, עובדת על פרויקט שנתי ללקוח שמביא אותי לעבודה במשרד שלו לשבוע שלם, כארבעה שבועות לפני שהפרויקט שלנו יוצא לדרך. כך, הישורת האחרונה האחרון בפרויקט מתקדמת באופן הרבה יותר מהיר, כי אני יכולה לעבוד יד ביד עם מעצב הדוח ולספק טיוטה חדשה כל כמה שעות, במקום לחכות למעגל המשוב דרך האימייל.

3. עשו רוטציה בין צוותים, לא בין עובדים

כשאתם עובדים על תוכנית לצוות שלכם, אתם צריכים לחשוב כמו מנצח של תזמורת. לכל עובד יש את התרחיש המיטבי עבורו בכל הנוגע לעבודה מרחוק, אבל התפקיד שלכם הוא להביא את הסיטואציה כולה לידי הרמוניה. כמו בתזמורת, זה דורש חשיבה לגבי מי צריכים לנגן יחד - ואז ארגון של לוחות הזמנים כך שהאנשים האלה יהיו במשרד באותם ימים.

המשמעות היא רוטציה בין מחלקות שלמות, וצוותים שיהיו במשרד ומחוץ למשרד באותו זמן. אולי תרצו שכל מחלקת המכירות שלכם תהיה במשרד בתחילת השבוע, כך שכולם יתחילו באותו קו ויהיה קל לקבוע ישיבות צוות.

אחר כך ניתן להפריד בין הצוותים, כשלמשל צוותי המכירות העובדים מול החברות הגדולות יעבדו יומיים מרחוק, בעוד אלה המתרכזים בחשבונות קטנים ובינוניים מגיעים למשרד, כשביומיים הבאים הסדר יהיה הפוך. זמן משותף במשרד יעזור גם לבנות אמון ותקשורת כך שהעובדים האלה יוכלו לעבוד ביחד יותר ביעילות מאשר אם לא היו במשרד.

אם קבוצות העבודה נוטות להשתנות בין פרויקטים, קיבעו שימי עבודה מסוימים ישתנו כשאנשים עוברים בין פרויקטים, אבל היו רגישים לעובדה שאנשים צריכים להתמודד עם פתרונות לטיפול בילדים או בסידורים לוגיסטיים אחרים, כשמשנים להם את ימי העבודה שבהם הם צריכים להגיע למשרד.

4. עודדו ימי עבודה ממוקדים מהבית

על מנת להפוך את העבודה מרחוק לנכס של ממש, עודדו חברי צוותים להקדיש חלק ניכר מזמנם לעבודה מהבית, כדי שיוכלו להתמקד בעבודה בלי ההפרעה הטיפוסית שמאפיינת סביבה משרדית. כל זה כמובן בהנחה שאותם עובדים אכן יכולים לעבוד מביתם עם פחות הפרעות.

5. הפכו את התקשורת המקוונת לנורמה

ככל שתשתמשו בכלים לשיתוף פעולה דיגיטלי ותקשורת כמו סלאק (Slack) וגוגל דוקס (Google Docs) יהיה לכם יותר קל לפתח אדישות לגבי מיקום העובדים. על ידי שמירת טיוטות של מסמכים ורשימות משימות באינטרנט במקום על לוח מחיק, אתם מוודאים שכולם יכולים להיות במעגל, בין אם הם יושבים זה לצד זו או במרחק אלפי קילומטרים.

6. עודדו "שיתוף פעולה לווייני"

בדיוק כפי שהמשרד הוא מקור להפרעות בלתי פוסקות לעבודה האינדיבידואלית, הוא גם מקור להפרעות לעבודות צוות ממוקדות ושיתוף פעולה הדוק. יש סיבה לכך שתאגידים גדולים עורכים פגישות באתרים מרוחקים על מנת לצלול לעומק התכנון האסטרטגי: כשיוצאים מהמשרד יש יותר מרחב לחשוב, להתחבר ולבנות אמון.

לכן, עודדו את אנשי הצוות לכלול עבודה מחוץ לבית באתרים שהם אינם המשרד. אולי יש שניים או שלושה עובדים שהם חלק מצוות של פרויקט מסוים ובמקרה גרים קרוב יותר אחד לשני מאשר למשרד. אם הם ינצלו את אחד הבקרים לפגישה בבית קפה או בבית של אחד מהם, תהיה להם הזדמנות לעבוד על הפרויקט המשותף שלהם ללא הפרעה - ובלי הצורך בנסיעה ארוכה.

7. בררו את הנסיבות האישיות של העובדים שלכם

סינכרון לוחות זמנים של צוותים אינו התחום היחיד בו תצטרכו לשקול את הנסיבות האישיות של העובדים שלכם. ימי עבודה מרחוק עשויים להיות מאוד פוריים לעובדים בימים שבהם יש להם את הבית לעצמם, ומאוד מסיחים את הדעת בימים בהם בני הזוג או הילדים נמצאים יחד איתם בבית. עובדת עשויה לגלות שהפריון שלה עולה כשהיא עובדת רוב הזמן מהבית, אבל הבידוד החברתי מדכא.

ככל שמבינים טוב יותר איך כל עובד יכול להפיק תועלת מהעבודה מרחוק, ניתן להרכיב תוכנית היברידית מוצלחת יותר, שתיטיב גם עם כל אחד מהעובדים וגם עם הצוות כולו.

8. הפכו את הגמישות להוגנת

 עובדים צעירים עלולים לחוש מקופחים אם הם רואים שהארגון מאפשר להורים לעבוד מהבית, אבל לא מאפשר זאת לאנשים המבקשים גמישות דומה כדי לדאוג לחיות הבית שלהם או לעיסוקים יצירתיים אחרים.

כמעסיקים, אין זה תפקידכם לשפוט אם הרצון של העובדים בגמישות הוא סביר, לכל עובד צריכה להיות הזכות לשאת ולתת על מאזן העבודה מהמשרד לעומת העבודה מהבית על בסיס דרישות התפקיד - לא על בסיס דרישות התא המשפחתי שלו.

אמנם אתם צריכים לשקול נסיבות אישיות בקביעת לוח הזמנים הספציפי, אבל ציפיות בסיס לגבי גמישות צריכות להיות שוות לגבי כל העובדים, וכל הגבלה צריכה להיות מבוססת על תפקיד, לא על סגנון חיים. זה לגמרי סביר שהעובדים המוכרים בחנויות חייבים להיות במקום העבודה מאה אחוז מהזמן, בעוד שעובדי המנהלה יכולים לעבוד לעיתים מהבית. אבל זה לא הוגן לתת יותר "זמן בית" לאנשים שיש להם ילדים לעומת עובדים שיש להם כלבים.

9. היזהרו מהעובד שתמיד במשרד

אם יש לכם עובדים שנמצאים במשרד מדי יום, אתם מסתכנים ביצירת מערכת שבה עובדים מרחוק ירגישו אאוטסיידרים. כשמנהלים בכירים מבלים במשרד כל יום, ועובדים בדרג בינוני מחלקים את זמנם בין המשרד לבית, קל לעובדים לפתח חששות מכך שהם מודרים מהמעגל.

אם אנשים הנמצאים זמן רב יותר במשרד יהיו בעלי מידע רב יותר על לקוחות או על התרחשויות במשרד, או יזכו בקידום מהר יותר, זה עלול ליצור תפישה שעבודה בהיקף מלא מהמשרד עצמו היא מרכיב חיוני להתקדמות בקריירה. מצב כזה מהווה פגיעה פוטנציאלית ביכולת שלכם להעסיק כישרונות רחוק ממטה החברה. אף אחד לא ירצה לעבוד מרחוק בארגון שבו כל האקשן קורה במשרד.

פתרון אחד לבעיה הוא לנסות לקבוע פרמטרים לזמן המינימלי והמקסימלי שאנשים יכולים להקצות לעבודה מהבית או מהמשרד, כך שאנשים יהיו מחוברים לנעשה במשרד באופן דומה. בנוסף, הפכו את המגרש להוגן. אם אתם עורכים פגישה אליה כל אחד מהמשתתפים מצטרף מרחוק, הקפידו שגם מי שנמצא במשרד באותו זמן ונוטל בה חלק יישב בנפרד בשולחן שלו. כך, אף אחד לא יחוש שהוא מפסיד שיחות צדדיות, ולא יווצר לחץ להגיע למשרד בכל פעם שמופיעה פגישה בלוח השנה.

ייתכן שלעודד עובדים לבלות פחות זמן במשרד הוא מהלך שמנוגד לכל האינטואיציות שלכם, אבל זה רק מפני שאתם מסתכלים על המשרד במשקפיים מיושנים. והצלחת המודל ההיברידי תלויה ביכולת להעריך את היתרונות הייחודיים שכל סוג עבודה טומן בחובו. כשתוכלו לעודד עובדים לעבוד חלק מהזמן מהבית בכנות ובלב שלם - אחרי שחזיתם ביתרונות הגלומים בכך להם ולחברה - תדעו שמצאתם את התוכנית הנכונה עבורכם.

עוד כתבות

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן, אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"הבורסה בת"א אטרקטיבית": מנהל ההשקעות שבעד קמעונאות וביטחון

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"