גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מכת הקורונה בדרום אמריקה: בתי הספר נסגרו, והילדים הצטרפו לקבוצות גרילה שמוכרות קוקאין

בני נוער שגויסו ע"י קבוצת מורדים הסוחרת בקוקאין נהרגו כשהצבא הקולומביאני הפציץ מחנה בג'ונגל שבו התחבאו ● מעט משפחות מעזות לדווח על כך שילדיהן הצטרפו לכנופיות החמושות מחשש לפעולות תגמול ● "זה תסריט מושלם לגרילות שמשתמשות בילדים"

תלמידות בקולומביה בדרכן לבית הספר היחיד באזור המגורים שלהן שעדיין פתוח בצל הקורונה / צילום: Associated Press, Fernando Vergara
תלמידות בקולומביה בדרכן לבית הספר היחיד באזור המגורים שלהן שעדיין פתוח בצל הקורונה / צילום: Associated Press, Fernando Vergara

מגפת הקורונה גרמה לסגירת בית הספר היחיד בפוארטו קצ'יקאמו, עיר קטנה ומרוחקת שמזה זמן רב היא מאחז של גרילות מרקסיסטיות. בלי חיבור לאינטרנט לשיעורים מקוונים, הודיעה דנה מונטילה בת ה־16 למשפחתה שהיא יוצאת למצוא עבודה, אבל במקום זה הרשויות אומרות שהצטרפה לקבוצת מורדים הסוחרת בסמים.

בחודש שעבר, הצבא הקולומביאני הפציץ מחנה של הקבוצה בג'ונגל והרג את דנה, עוד ילדה ועוד עשרה מבוגרים. התושבים כאן אומרים שמותה מדגיש מציאות עגומה: כנופיות חמושות מצאו מתגייסים חדשים בקרב בני הנוער הרבים שבדומה לדנה אינם הולכים לבתי הספר בגלל מגפת הקורונה.

"אני שואל את עצמי, 'אולי אם נשארה בבית הספר, והיה לה איך להיות עסוקה, אולי לא היינו מגיעים לבית הקברות הזה'", אמר אביה, ג'ון מונטילה, שהניח פרחים על קברה יום קודם לכן.

אומנם המגפה גרמה לסגירת בתי ספר בכל העולם, אך בדרום אמריקה המצב הגיע לקיצוניות. סגרים חמורים הובילו לכך שילדים הפסידו בממוצע יותר ימי לימודים מבכל מקום אחר בעולם, כך לפי נתוני יוניצ"ף.

בסוכנות האו"ם מעריכים כי ילדים בדרום אמריקה פספסו 149 ימי לימודים בממוצע בשנה האחרונה, לעומת ממוצע עולמי של 95. רק שבע מ־35 מדינות באזור פתחו את בתי הספר מחדש, ו־114 מיליון ילדים נותרו מחוץ לכיתות במה שיוניצ"ף הגדירה כ"אסון של הדור".

אבל שלא כמו במקומות אחרים בעולם, ילדים חסרי מעש באזורים עניים של דרום אמריקה, ממקסיקו עד ברזיל, הם פגיעים במיוחד לארגונים החזקים הסוחרים בקוקאין. בקולומביה, פעילי זכויות אדם תיעדו גיוס ילדים ב־22 מתוך 32 מחוזות של המדינה במהלך המגפה, ורוב המקרים קרו בקהילות כפריות בהן יש לממשלה נוכחות מועטה וארגוני הברחת הסמים שולטים ביד רמה.

קבוצה החוקרת את השפעת האלימות הקשורה בסמים על ילדים, הקואליציה נגד מעורבות ילדים בסכסוך בקולומביה, הודיעה שקבוצות חמושות גייסו 220 בני נוער בין הגילאים 12 ל־17 בשנת 2020, עלייה של 11% לעומת 2019. אבל מספר הילדים המגויסים עשוי להיות הרבה יותר גבוה, כי הסברה היא שמעט משפחות מדווחות על כך שילדיהן הצטרפו לכנופייה חמושה, מחשש לפעולות תגמול, כך אמר טריאן זוניגה, שעד החודש האחרון היה פקיד זכויות האדם הבכיר ביותר במחוז, גואוויארה.

"זה תסריט מושלם לגרילות שרוצות להשתמש בילדים כמגנים, וההורים מפחדים לדבר", אמר זוניגה.

ילדים בבית ספר בקולומביה. ילדים בדרום אמריקה פספסו 149 ימי לימודים בממוצע בשנה האחרונה / צילום: Associated Press, Fernando Vergara

"ילדים עוזבים ולא אומרים לאן הם הולכים"

פוארטו קצ'יקאמו נמצאת בין חוות הבקר, הג'ונגלים הבתוליים ומטעי הקוקה - הצמח שעליו הם המרכיב הגולמי בקוקאין - והיא כל-כך קשורה לתעשיית הסמים שקוקה מעובדת מקובלת בין תושבי המקום ככסף עובר לסוחר, כך אמר ריגוברטו סנצ'ז, חבר במועצה.

הסכם שלום מ־2016 הציע לעיר תקווה חדשה, ובעקבותיו המיליציה FARC הורתה ל־13 אלף איש להתפרק מנשקם. אבל כמה לוחמי גרילה אינם מכירים בהסכם השלום ומחפשים בקהילה מגויסים חדשים. פוארטו קצ'יקאמו נמצאת מרחק נהיגה של שש שעות על כביש בוץ מהבירה המחוזית.

פעילויות לילדים בפוארטו קצ'יקאמו, שיש בה בתי זונות ואולמות ביליארד, מוגבלות. פעמים רבות הם מטפלים בבקר או עוזרים לקטוף עלי קוקה. בלילה הם מתאספים מתחת למנורת רחוב במגרש המשחקים היחיד בעיירה. בגלל המגפה בית הספר על שם הלנה הקדושה, שלומדים בו 170 ילדים, סגר את שעריו.

"הגרילות תמיד דגות בנהרות חברים חדשים", אמר מנהל בית ספר אחד. "כשהילדים לא בכיתות, המקום הזה הופך לאקווריום בשבילם".

העובדה שבני נוער מצטרפים לקבוצות גרילה היא סוד גלוי. "ילדים פשוט עוזבים ולא אומרים לאן הם הולכים", אמרה גלוריה מרטינז, בת 49, אמא של שני בני נוער ואפוטרופסית של ארבעה אחרים.

היא נזכרת כמה קשה היה לדרבן את הילדים ללמוד, אפילו יותר מרגיל בזמן המגפה. בלי אינטרנט, ההורים צריכים להסתמך על חוברות הדרכה להוראה שרשויות החינוך שלחו אליהם.

לאחרונה החלו בתי הספר להיפתח, וילדים הולכים לכיתות פעמיים או שלוש בשבוע. עדיין, אחד מבניה של מרטינז, גבריאל בן ה־15, אומר כעת שהוא לא רוצה ללכת לבית הספר. הוא מעדיף להרוויח כמה פזוס באיסוף חצץ מהנהר המשמש לייצור בטון מאולתר.

"אני מנסה מאוד קשה, אבל לילדים האלה אין שום סיוע שגורם להם לרצות ללמוד", אמרה מרטינז.

ילדים שומרים על מרחק חברתי בזמן הפסקה בבית ספר בקולומביה. 114 מיליון ילדים בדרום אמריקה נותרו מחוץ לכיתות בשל הקורונה / צילום: Associated Press, Ivan Valencia

העיירה הגיעה לכותרות הראשיות כשמטוס של חיל האוויר הקולומביאני הטיל במרץ פצצה על מחנה שנמצא מדרום לעיר שמשרד הביטחון טען שהופעל על-ידי מיגל בוטאץ', מפקד לשעבר ב־FARC, שהוא אחד הפושעים המבוקשים ביותר בקולומביה.

שר הביטחון דיאגו מולנו אמר שהמודיעין הצבאי לא היה מודע להימצאותם של בני נוער באזור כשתכנן את ההפצצה. בכל זאת, מולנו אמר בכמה ראיונות רדיו כי הקטינים היו מטרות מוצדקות, בגלל שבוטאץ' הפך אותם ל"מכונות מלחמה". קבוצות של זכויות אדם ביקרו אותו קשה על האמירה הזו וטענו כי הילדים הם קורבנות.

"אלה שנמצאים במחנות משתתפים באלימות", אמר מולנו באחד הראיונות.

בין אלה שנהרגו היה גם ג'ונתן זמברנו, בן 19. הוא יצא לפני כמה חודשים למצוא עבודה, והבטיח לשלוח הביתה כסף כדי ששלושת אחיו יוכלו ללמוד במקום לעבוד בשדות הקוקה, כך אמר אביו פריילי סאנצ'ז.

כשקראו לסאנצ'ז לחדר המתים לקחת את גופת בנו, אמרו לו לא לפתוח את כיסוי הניילון שעטף את הגופה כי בנו ג'ונתן נכווה קשות והגווייה הייתה במצב מתקדם של רקבון. הוא אמר כי סירב להאמין שבנו הפך ללוחם גרילה.

"אני פשט נאחז בתקווה שמישהו יבוא ויגיד שזו הייתה טעות, שזה לא הבן שלי", אמר סאנצ'ז, שכרגע נמצא בחוב של 1,600 דולר - משכורת של שנתיים - שהיה צריך לשלם על-מנת להעביר את גופת בנו לעיירה.

ב־2019, משפחת מונטילה עברה לעיירה מכפר אחר כי בפוארטו קצ'יקאמו היה אחד מבתי הספר היחידים באזור שהיו בו כיתות עד כיתה י'. דנה וסבתא שלה, אספרנצה רואדה, הסכימו לעבור לעיר בצפון קולומביה אחרי שתסיים כיתה י' כדי להשלים את חינוכה שם.

"היא באמת רצתה ללמוד אנגלית", אמרה רואדה, שגידלה את דנה, וניגבה דמעות. "חשבתי שבעיר, היא תוכל לעשות זאת".

שלושה מהמורים של דנה בבית הספר אמרו שהיא שלחה הודעות וואטסאפ בתחילת המגפה ושאלה איך תוכל להמשיך בלימודים. "נעשה כל מה שאנחנו יכולים", כתב לה בתגובה מורה אחד. הם דאגו לשלוח לדנה, שהיה לה עניין במעורבות חברתית וכישרון לדיבייטים, ספרי הדרכה ומשימות לשיעורי הבית.

היא שלחה את משימתה האחרונה - מאמר על פוליטיקה וכלכלה - ביוני. אז פתאום הודיעה למורים שלה כי לא תוכל להמשיך והחלה להסתובב בעיר כמו נערים אחרים מחוץ ללימודים.

השינוי הפתאומי אצלה, כך אמרו המורים, גרם להם לחשוד שהיא גויסה על-ידי הגרילות.

מר מונטילה, שקיבל מחדר המתים את גופתה המפוחמת של ביתו, לא היה איתה בקשר מדצמבר ואמר כי הוא לא יודע לאן הגיעה במחנה. מונטילה, שעבר מקוקה לגידול בקר לפני שנים, מבכה את האופן שבו הנערים בכפר שלו נעשים מעורבים במלחמות הסמים.

דנה, כמו בני נוער רבים כאן, גדלה כשהיא רואה חוואי קוקה מתנגשים עם הצבא בשנים האחרונות, כשהממשלה ניסתה לחסל את גידול הצמחים המשמשים להפקת הסם, אמר.

"בין הגרילות לצבא, יש לבני נוער מעט תקווה כאן", אמר מונטילה.

עוד כתבות

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים