גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הכוכבים הסתדרו לעידן עופר: קנון מציגה תשואה של פי 4 מאז פיצולה

בשש השנים שלאחר פיצולה של חברת קנון, שריכזה השקעות בתחומי הרכב, הספנות והאנרגיה, הניבו מניותיה יותר מ-300% - לעומת תשואה שלילית במניות החברה האם לשעבר ● בדרך היא מימשה והנפיקה בהצלחה חלק ניכר מנכסיה

עידן עופר ותחנת כוח של OPC במישור רותם / צילומים: איל יצהר, רפי קוץ
עידן עופר ותחנת כוח של OPC במישור רותם / צילומים: איל יצהר, רפי קוץ

לפעמים הסבלנות משתלמת, ובגדול. כך, לפחות ניתן לומר בהקשר של חברת ההחזקות קנון, שבשליטת איש העסקים עידן עופר, אשר מציגה כיום תשואה של פי ארבעה מאז הפכה לחברה ציבורית עצמאית בתחילת 2015.

שש שנים ורבע מאז פוצלה קנון מתוך החברה לישראל, ברור כעת לחלוטין שרכישת מניית קנון לאחר הפיצול השתלמה בגדול, בשעה שהמשך ההחזקה במניית החברה לישראל לא השתלמה בתקופה זו כלל.

מבט על גרף מניית קנון מאז החלה להיסחר בבורסה בת"א (ובבורסת ניו יורק), בתחילת ינואר 2015 מגלה, כי היא הניבה עד כה למשקיעים תשואה מתואמת דיבידנדים של כ-310%, כלומר פי ארבעה על ההשקעה, בעוד שמניית החברה לישראל הניבה מאז תשואה שלילית של כ-30%. מדדי ת"א-125 ות"א-90, שבהם נכללת מניית קנון, הניבו בשש ורבע השנים הללו תשואות חיוביות של 32% ו-139% בהתאמה.

מאז הפיצול, נותרה החברה לישראל עם מניות השליטה בהחזקותיה הוותיקות והיציבות בחברות כיל (כיום איי.סי.אל) ובזן. אל קנון הועברו אז ההשקעות "ההרפתקניות" יותר, ביצרנית השבבים טאואר, בחברת הספנות צים, בחברת המכוניות הסינית קורוס, וכן ההחזקה בפעילות של ייצור החשמל באמריקה הלטינית ובישראל.

 

הפיצול עצמו נועד אז לבצע הפרדה בין הפעילויות השונות, שהתרכזו אז בחברה לישראל (בעיקר הפרדת הפעילות עם הזיקה הבינלאומית מהפעילות הישראלית), ולאחריו קבעה קנון כאסטרטגיה לפעול להשאת רווחים לבעלי מניותיה באמצעות מימוש והנזלה של נכסים.

מאז, הספיקה החברה למכור את חברת איניקיה שריכזה את פעילות החשמל באמריקה הלטינית, להנפיק בבורסה בת"א את חברת או.פי.סי, שמרכזת את פעילות ייצור החשמל בישראל, לחלק את החזקותיה בטאואר כדיבידנד בעין לבעלי המניות, למכור את מרבית ההחזקה בקורוס ואף להנפיק השנה את צים בבורסה של ניו יורק.

דיבידנד נוסף של 100 מיליון דולר

תוך כדי, חילקה קנון  מתחילת 2018 ועד כה גם דיבידנדים במזומן בהיקף כולל של 950 מיליון דולר. השבוע הכריזה החברה על דיבידנד נוסף של 100 מיליון דולר במזומן, שיחולק בתחילת החודש הבא.

בינתיים נסחרת החברה לפי שווי של כ-6 מיליארד שקל (1.82 מיליארד דולר) כאשר בעל השליטה עידן עופר מחזיק ב-57.8% ממניותיה בשווי של 3.4 מיליארד שקל. קנון דיווחה אתמול כי סיימה את 2020 ברווח נקי לבעלי המניות של 504 מיליון דולר, לאחר שהציגה הפסד לבעלי המניות של 14 מיליון דולר ב-2019.

בסך הכול הציגה החברה בשש שנות קיומה רווח נקי לבעלי המניות בהיקף כולל של 825 מיליון דולר, ונכון לסוף 2020 עומד ההון העצמי שלה (המיוחס לבעלים) על 1.067 מיליארד דולר. נכון לסוף 2020 החזיקה קנון ב-58.6% ממניות או.פי.סי, ב-32% ממניות צים, ב-12% ממניות קורוס, וכן ב-238 מיליון דולר במזומן כאשר החברה נטולת חובות.

או.פי.סי / צילום: מצגת החברה

מאז הספיקה צים להשלים בסוף ינואר השנה גיוס מוצלח של 217.5 מיליון דולר בהנפקה ראשונה של מניות בוול סטריט לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר. ההנפקה דיללה את שיעור ההחזקה של קנון בצים ל-28%, אולם במקביל זינק שווייה של צים בבורסת ניו יורק ל-3.62 מיליארד דולר בזכות הרווחיות החריגה שמציגה חברת הספנות ברבעונים האחרונים, עקב הזינוק במחירי ההובלה הימית בעקבות פרוץ משבר הקורונה.

באוננג רוכש עוד 12% מקורוס

השבוע דיווחה קנון על הסכם למכירת יתרת (12%) החזקותיה בקורוס לידי תאגיד באוננג הסיני תמורת 238 מיליון דולר ולפי שווי של כ-2 מיליארד דולר לקורוס. השלמת ההסכם מותנית בקבלת האישורים הדרושים, ולאחריה תשולם התמורה בחמישה תשלומים עד סוף מרץ 2023.

רכב של קורוס / צילום: Shutterstock

תאגיד באוננג מחזיק כיום ב-63% ממניות קורוס, לאחר שכבר השקיע בחברה יותר מ-800 מיליון דולר דרך הזרמה הונית ורכישת החזקותיה של קנון. יחד עם המכירה הנוכחית, תקבל קנון בסך הכול סכום של כ-750 מיליון דולר עבור מכירת כלל החזקותיה בקורוס, המשקף החזר של כ-80% מסך ההשקעה.

הקמתה של יצרנית המכוניות הסינית קורוס לפני כ-14 שנים היוותה את אחת מההשקעות הגדולות ביותר שביצעה החברה לישראל. במהלך השנים השקיעו החברה לישראל וקנון סכום עתק של כ-900 מיליון דולר בהקמתה ובהרחבתה של קורוס, כאשר את ההזרמה האחרונה על סך של כ-70 מיליון דולר נטל על עצמו בעל השליטה עידן עופר, עקב חוסר יכולתה הכספי של קנון לעמוד בו באותה התקופה.

למרות הזרמות הכספים מצדן של שתי השותפות לבעלות, התקשתה קורוס לעמוד על רגליה והניבה הפסדי עתק מדי שנה. לפני יותר משלוש שנים הצליחו השתיים להכניס לקורוס משקיע חדש, חברה בת של תאגיד הענק הסיני באוננג, בעסקת השקעה של כ-1.05 מיליארד דולר.

במסגרת אותה עסקה רכש תאגיד באוננג 51% ממניות קורוס מידי קנון וצ'רי בתמורה ל-526 מיליון דולר (263 מיליון דולר לכל אחת מהן), ובמקביל הזרים לקורוס סכום זהה כהשקעה הונית. לפני כשנה מכרה קנון עוד 12% מקורוס לבאוננג, וכעת נחתמה כאמור העסקה למכירת יתרת (12%) המניות.

כך שבסך הכול מדובר בהסכם מכירה טוב מאוד לקנון, שהצליחה להוציא את המיטב מההשקעה, שבשלב מסוים אף הוערכה לפי שווי שלילי של 250-350 מיליון דולר. יש לציין כי בידי החברה לישראל הפסדים צבורים מהשקעתה בקורוס (מהימים שלפני פיצולה של קנון), כך שמימושם בעתיד אמור לשקף החזר של כ-100% על ההשקעה.

מתונים שפרסמה קנון השבוע, עולה כי ב-2020 מכרה קורוס 12.6 אלף מכוניות, לעומת 26 אלף מכוניות שמכרה ב-2019. עוד נמסר כי ברבעון הראשון של 2021 מכרה קורוס 700 מכוניות, לעומת 500 מכוניות שמכרה ברבעון המקביל אשתקד. נתונים אלו מלמדים כי החברה טרם הגיעה לקצבי המכירות הרצויים, ולמרות זאת החליט תאגיד באוננג לרכוש עוד 12% ממניותיה.

עוד כתבות

גידול קקאו בשמורה בניגריה. הבצורת הקשה זה 20 שנה / צילום: Associated Press, Sunday Alamba

לשלם הון או להסתפק בתחליף זול? העתיד המריר של תעשיית השוקולד

גל התייקרויות הקקאו, על רקע היבול העגום במערב אפריקה, אולי התחלף בירידות חריפות - אך המחסור צפוי להימשך והמומחים לא מעריכים שהמחירים ישובו לקדמותם ● בינתיים יצרניות הממתקים הגדולות כבר מקטינות אריזות, משנות מתכונים ומשלבות יותר תוספות בחטיפים

כוחות איחוד והצלה בזירת תאונה. ''לרענן את מערך הבטיחות בתאגידים'' / צילום: חילוץ והצלה

כך תשפיע הרפורמה בתקנות הבנייה על האחריות לתאונות בענף

הרפורמה מבקשת לשנות את מדרג בעלי התפקידים באתרי הבנייה, כך שתוטל לראשונה אחריות ישירה בדין לבטיחות באתרים על שורת בעלי תפקידים נוספים

הביטלס / צילום: ap

על אחיזה קטנה נוספת באגדת הביטלס, באיחור של 50 שנה


הסרט Let It Be, שצולם בזמן ההקלטות האחרונות והדרמטיות של הביטלס כלהקה, עלה לאחרונה בדיסני פלוס ● הסרט צולם כבר בשנות ה-70 אך כעת הוא חוזר למסך באיכות צפייה וסאונד נדירות

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר אבנר גולוב, סגן נשיא Mind Israel / צילום: אלן ציפלסקי

שוקלים לרכוש מכונית חשמלית? את האזהרה הזו אתם חייבים לשמוע

שיחה עם ד"ר אבנר גולוב, סגן נשיא Mind Israel ● על הסדר העולמי החדש, הבחירה בין המחנה האמריקאי לזה הסיני, מה מסוכן במכוניות החשמליות שמגיעות מסין ועתיד יחסי ישראל-ארה"ב ● האזינו

ד''ר קלאוס בוגסו / צילום: מהאלבום הפרטי

המדען שהמציא את הציפרלקס מודה: "היה רגע שבו התרופה נגד דיכאון כמעט נגנזה"

ד"ר קלאוס בוגסו, כימאי רפואי שנחשב "בעל ידי הזהב" בפיתוח תרופות נוגדות דיכאון, הוא בין האחראים הבולטים למהפכה בטיפול במחלה שלוותה בבושה ובסטיגמות ● רק במלחמה הנוכחית זינק מספר המטופלים בתרופות נוגדות דיכאון ב־10%־20% ● בראיון לגלובס, הוא מספר למה לקח כל כך הרבה זמן להוציא את התרופה לשוק ומדוע קשה לפתח מוצר שיעזור לכולם

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה מעורבת בוול סטריט; נאסד"ק ו-S&P 500 סגרו שבוע רביעי רצוף בעליות

נאסד"ק ירד ב-0.1% ● הדאו ב-40,000 ובוול סטריט ג'ורנל מסבירים למה המדד הזה הוא "דינוזאור", או לפחות "פגום" ● יו"ר הפד, ג'רום פאוול חולה בקורונה ●  מניות השבבים עלו השבוע ב-5% ● מיקרוסופט תציע את מעבדי AMD ללקוחות הענן שלה, במקום אלה של אנבידיה ● בבנק אוף אמריקה ממליצים על רובין הוד ● גיימסטופ פרסמה אזהרת רווח והודיעה על גיוס הון, צללה ב-20% ● רדיט ו-OpenAI הכריזו על שיתוף פעולה, רדיט זינקה ב-10% 

מיירט הלייזר ''דראגון פייר'' / צילום: יוטיוב

הטיל הקטלני החדש של רוסיה, וישראל מקדימה את בריטניה ביירוט לייזר

ארה"ב מקדמת את שדרוג טילי הכתף וטילי השיוט הזעירים שלה ● רוסיה הופכת את טילי השיוט שלה לקטלניים יותר ● וספינות מלחמה חדשות של בריטניה יכללו את מערכת יירוט הלייזר "דראגון־פייר" ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

דב קוטלר בכנס הפוטנציאל והתשואה של החברה הערבית בישראל / צילום: כדיה לוי

דב קוטלר מדבר לראשונה על הפרישה, בריחת גופים מממנים זרים והפוטנציאל של החברה הערבית

מנכ"ל בנק הפועלים הפורש השתתף בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית של גלובס והתייחס למצב הכלכלי של ישראל ● "יחסית למלחמה אנחנו בהחלט במצב סביר, אבל השאלה היא התשקיף קדימה ואותי הוא מטריד", אמר דב קוטלר ● "יש לבנק 20 סניפים בחברה הערבית. אין ספק שבהרגלי הצריכה של עולם האשראי, יש הבדלים משמעותיים אבל יש גם התקדמות וצריך להשקיע גם בחינוך"

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

המערב חוסם את יצרני הרכב הסיניים, והם נוהרים לישראל. אלה הדגמים שבדרך

הרגולטורים בארה"ב ובאירופה פועלים להקים סכרי מיסוי כדי לרכך את חדירת יצרניות הרכב הסיניות לשווקים במערב ● אל מול הסביבה העוינות הזו, שוק הרכב הישראלי נתפס בסין כמעין "אתר בטא" ידידותי להשקת כלי רכב חדשים במערב, חלקם עם פוטנציאל לשנות את חוקי המשחק ● השבוע בענף הרכב

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: חולצו גופותיהם של שני לוק, יצחק גלרנטר ועמית בוסקילה

הגופות חולצו במבצע מיוחד של צה"ל ושב"כ ברצועת עזה ● סמל בן אבישי, מנהריה, מפלוגת התקשוב של חטיבת הצנחנים, נפל בקרב בצפון רצועת עזה ● צה"ל מאשר - חוסל בכיר בארגון טרור בלבנון שעבד עם חמאס ● לוחם צה"ל נפצע קשה בהיתקלות עם מחבלים בצפון הרצועה ● בית הנבחרים של ארה"ב אישר חוק שימנע עצירת משלוחי נשק לישראל ● עדכונים בולטים

טורטליני מלוחייה. מנה מזיכרונות הליקוט של הילדות / צילום: חיים יוסף

המסעדה התל אביבית שמציגה אלגנטיות אירופאית עם טוויסט מקומי

חברי הילדות שגדלו בעמק יזרעאל עומדים מאחורי המטבח הקלאסי המשודרג של אלנה, ומציעים מנות שהן בול מה שצריך למפלט מושלם

סיכום שווקים שבועי / צילומים: שאטרסטוק, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שתי המניות שמושכות את בורסת ת"א כלפי מעלה - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

מדד המחירים לצרכן באפריל הפתיע לרעה בפעם השלישית ברצף. זה מה שחושבים האנליסטים ● כל הפרטים על השינוי הדרמטי בשעות המסחר שמקדמת הבורסה בת"א ● וגם: מחקר חדש מגלה אילו אפיקי השקעה מניבים את התשואות הגדולות ביותר בטווח הארוך

יעל דיין / צילום: איל יצהר

חה"כ לשעבר יעל דיין הלכה לעולמה

לאחר שנים רבות של פעילות ציבורית וחברתית, יעל דיין נפטרה בגיל 85 • דיין, בת למשפחת ה"אצולה" הישראלית המפורסמת, התפרסמה גם כסופרת וכפעילה למען השלום במגוון מסגרות, וכיהנה עד לשנת 2013 במועצת עיריית תל אביב - שם שימשה גם כסגנית ראש העירייה

רון בנימין ז''ל / צילום: דוברות מטה החטופים

החטוף רון בנימין נרצח על ידי חמאס, וגופתו הושבה לישראל

תוך שעות ספורות הופעלו ארבע אזעקות מחשש לחדירת כלי טיס עוין בגליל העליון ובאצבע הגליל • צה"ל: הלחימה בג'באליה, במזרח רפיח ובמרכז הרצועה נמשכת - יותר מ-70 מטרות הותקפו • הלילה: תקיפה אווירית חריגה בג'נין, חוסל המחבל שביצע את הפיגוע בחרמש • עשרות אלפים מפגינים ברחבי הארץ להשבת החטופים ונגד הממשלה ● עדכונים שוטפים

עו''ד ד''ר גיל-עד נועם במהלך הדיון / צילום: Reuters, Yves Herman

ישראל לבית הדין בהאג: משמעות עצירת המלחמה - 132 חטופים ירקבו במנהרות חמאס

אחרי שבית הדין הבינלאומי לצדק בהאג קיים דיון בבקשה שהגישה דרום אפריקה להוציא צווים להפסקת המלחמה, המשלחת הישראלית השיבה על טענותיה ● המשנה ליועמ"שית למשפט בינלאומי, עו"ד ד"ר גיל-עד נועם, העומד בראש המשלחת: "לקרוא למשהו 'רצח עם' שוב ושוב, לא הופך את זה לרצח עם" ● במהלך הדיון נקראו קריאות ביניים והדיון הופסק למספר שניות

שר המשפטים יריב לוין / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

הוועדה לבחירת שופטים בחרה 28 שופטים ורשמים חדשים

16 שופטים נבחרו לבתי המשפט לענייני משפחה, תעבורה ולבתי משפט השלום, ו־12 רשמים בכירים מונו במרכז, בדרום ובצפון ● בבימ"ש השלום ובביהמ"ש המחוזי בירושלים טרם מונו שופטים בשל מחלוקת על זהותם ובשל דרישתו של לוין שכל המינויים יהיו בהסכמת כל חברי הוועדה, על אף שהחוק לא מחייב זאת

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

הנפת דגל ישראל על אדמת רפיח סימנה נקודת שבר ביחסים עם מצרים

היחסים בין ישראל לשותפה הביטחונית מצרים הגיעו לשפל תקדימי עם ההשתלטות על מעבר רפיח, צעד שבעיניים מצריות נתפס ככיבוש ● הנשיא אל־סיסי מנסה למצב את עצמו כמבוגר האחראי באזור, אך יש מחירים שהוא לא יכול לשלם

המחירים משתוללים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האינפלציה בשליטה? בינתיים המחירים משתוללים

בעולם הסטרילי של הפרסומות מתחילים להכיל ● קבוצות השוליים מדברות על ממלכת יהודה וישראל ועל בגידה מבפנים ● והאינפלציה עוד לא מסונכרנת עם המצב בשטח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק 

רס''ם רן יעבץ / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ם (מיל') רן יעבץ נפל בפיצוץ אמצעי לחימה בעוטף

יעבץ ז"ל, בן 39, שירת כלוחם בגדוד הסיור 6828 והניח אחריו הורים, אח ואחות, אישה ו-3 ילדים ● לוחם נפצע קשה מפגיעת כטב"ם של חיזבאללה שהתפוצץ במטולה • פיגוע בצומת יצהר: מחבל דקר איש קבע שהיה ברכבו ונמלט ● עדכונים שוטפים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

סמוטריץ' מקשיח עמדות מול ארדואן בשעה שבמכס הישראלי מעודדים יבוא מטורקיה דרך מסלולים עוקפים

שר האוצר סמוטריץ' הודיע על הטלת מכס של 100% על ייבוא מוצרים וסחורות מטורקיה, זאת לאחר שנשיא טורקיה הורה על עצירת הייצוא הטורקי לישראל ● בינתיים, לגלובס נודע כי במקביל במכס הישראלי פועלים להקלה על יבוא מטורקיה דרך מדינות צד שלישי