גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"קל להגיד שמנכ"ל 'חזק' מהווה בעיה, אבל אין בזה היגיון, שהרי מנכ"ל ניתן להחליף ברגע"

פורום שווי הוגן דן בתזכיר בנושא ממשל תאגידי בחברות שאין בהן בעל שליטה ● רו"ח שוב: "לעומת מקרים שבהם הדירקטורים עסוקים בלהדוף את בעל השליטה, במצב החדש ההנהלה מקבלת את הכוח והדירקטוריון צריך לפקח עליה" ● זבידה: "על ההגה לא יכולים להיות מספר נהגים, כך אי אפשר לנהל"

דודו זבידה / צילום: כדיה לוי
דודו זבידה / צילום: כדיה לוי

לאחר שנים של בחינה והיערכות, הפיצו בחודש מרץ השנה משרד המשפטים ורשות ניירות ערך תזכיר לתיקון חוק החברות, בנושא ממשל תאגידי בחברות ציבוריות שאין בהן בעל שליטה. התזכיר מבקש לראשונה לקבוע מבחן כמותי ברור לשאלת השליטה בחברה ציבורית ישראלית, ואף מציע לבדל את הרכב הדירקטוריון של חברות ציבורית ללא גרעין שליטה, ביחס להרכב הדירקטוריון הקבוע כיום בחוק.

בבסיסו של תזכיר התיקון לחוק, מציעים משרד המשפטים ורשות ני"ע לקבוע כי שליטה תוגדר לפי החזקה של 25% ומעלה ממניות חברה ציבורית, שאין בה בעל מניות שמחזיק ביותר מ-50% ממניותיה. בנוסף, מוצע כי חברה שהוגדרה על פי מבחן זה כחברה ללא גרעין שליטה, לא תחויב עוד במינוי שני דירקטורים חיצוניים (דירקטורים הממונים למשך שלוש שנים ללא אפשרות להחלפתם) אלא למינוי רוב של דירקטורים בלתי תלויים.

התיקון המוצע לחוק גם קובע כי בחברות שאין בהן בעל שליטה, ייבחרו המועמדים לתפקידי דירקטור על-ידי ועדת מינויים בלתי תלויה של דירקטורים מאותה חברה, נוסף על כך. כמו כן קובע התיקון המוצע, כי דירקטור המוגדר כבלתי תלוי יוכל לכהן בתפקיד היו"ר ולקבל על כך תגמול נוסף.

חודש לאחר פרסום התזכיר, קיים פורום שווי הוגן של המרכז הבינתחומי הרצליה דיון בנושא. בדיון הציגו אנשי משרד המשפטים ורשות ני"ע את התמורות המתחוללות בסביבה העסקית המקומית, שהובילו לפרסום התזכיר לשינוי החוק, וכן את הסיבות שהובילו אותם לקביעת אבחנה ברורה מיהי חברה ללא גרעין שליטה וכיצד עליה לפעול.

רו"ח שלומי שוב, ראש תוכנית חשבונאות וסגן דיקן בבית ספר אריסון למינהל עסקים של המרכז הבינתחומי, הסביר בפתח הדיון כי בחברות ללא גרעין שליטה הכוח עובר להנהלה ונוצרת בעיית נציג, שנעוצה בשלטון מנהלים ומוכרת משוק ההון האמריקאי. לדבריו, "בהעדר בעל שליטה, אשר לו אינטרס ישיר בפיקוח על פעולות ההנהלה, האורגן המרכזי העשוי להפעיל פיקוח אפקטיבי הוא הדירקטוריון, וזה האתגר העיקרי.

"זה מצחיק אבל בעבר כל כך חששנו מתופעת בעלי השליטה ועכשיו אנחנו מתמודדים עם בעיה אחרת. לכאורה התפקיד הרשמי של הדירקטוריון לא משתנה, אבל כולנו מבינים שיחסי הכוחות משתנים. אם בדירקטוריון של חברה מוטת שליטה הדירקטורים עסוקים לא מעט בלהדוף את בעל השליטה, אז במצב החדש ההנהלה מקבלת את הכוח והדירקטוריון צריך לפקח עליה", הסביר רו"ח שוב.

שלומי שוב / צילום: יח"צ בינתחומי

"הכול מתחיל ונגמר באגו"

לעומתו, בכירים במגזר העסקי שהשתתפו בדיון הביעו ברובם התנגדות מובהקת לשינויים המוצעים. נתן חץ, מנכ"ל ודירקטור בחברת הנדל"ן אלוני חץ, אמר למשל כי אינו מבין מדוע הוחלט לטפל כרגע ב-15% מהחברות הציבוריות ולהזניח את ה-85% האחרות.

"אני חושב שהמרפא הוא קודם כל לטפל בכל החברות הציבוריות בישראל. והטיפול צריך להיות שבכל החברות הציבוריות בישראל (כמו שמקובל אגב בכל העולם), רוב הדירקטוריון יהיה בלתי תלוי. אם נרפא את זה ובמהלך 4-5 שנים זה מה שיקרה, אני מבטיח לכם שכל הבעיות של שוק ההון ייפתרו".

נתן חץ / צילום: איל יצהר

נתן חץ מחזיק ב-14.5% בלבד ממניות אלוני חץ והחברה מוגדרת כיום כחברה ללא גרעין שליטה, לאחר ששותפיו לשעבר של חץ (משפחת ורטהיים) מכרו את החזקותיהם בה לטובת המשך השליטה בבנק מזרחי. בדירקטוריון אלוני חץ מכהנים כיום שבעה דירקטורים, מתוכם שני דירקטורים חיצוניים (דח"צים) ושני דירקטורים בלתי תלויים (דב"תים), כלומר רוב של דירקטורים עצמאיים.

חץ גם תהה בקול מהיכן צצה לה הגישה הקובעת שקיימת בעיית נציג, "כאילו ההנהלה היא איזה משהו אנטי חברה", לדבריו. "החברה מנוהלת על-ידי ההנהלה, צריך לזכור את זה, והדירקטוריון אמור לפקח שהמנהלים לא יעשו דברים לא לגיטימיים", הוא הדגיש.

לדברים הצטרף גם יקי ודמני, יו"ר הדירקטוריון של רשת שופרסל, המוגדרת אף היא כחברה ללא גרעין שליטה. ודמני טען כי בתזכיר שפורסם קיימות כמה בעיות מהותיות, וכי ביחסים בין הנהלה ודירקטוריון "הכול מתחיל ונגמר באגו".

לדבריו, "הפתיחה בתזכיר אומרת 'תפקידו של הממשל התאגידי הוא מניעת שימוש בכוחה ובמעמדה של הנהלת החברה', שמבחינתי זה כבר יצירת חוסר איזון. זה כאילו שבאמת מדובר פה בשני מחנות. הכניסה למסדרון שמוביל לתזכיר, מגדירה בעיה שלהערכתי היא לא בעוצמה כזאת", הוסיף ודמני.

יקי ודמני / צילום: יונתן בלום

דודו זבידה, המכהן כמנכ"ל מבנה נדל"ן, שמוגדרת גם היא כחברה ללא גרעין שליטה, הדגיש כי דירקטוריון צריך להיות גוף שיודע לייצר פיקוח אפקטיבי על ההנהלה, וההנהלה והדירקטוריון צריכים לייצר יחד ובהרמוניה ערך לבעלי המניות. "על ההגה לא יכולים להיות מספר נהגים, כך אי אפשר לנהל חברה".

לגבי בעיית הנציג, הדגיש זבידה כי "מאוד קל להגיד שמנכ"ל 'חזק' מהווה בעיה, אבל לדעתי, אין בזה היגיון שהרי מנכ"ל ניתן להחליף ברגע על-ידי הדירקטוריון. דווקא לגבי יו"ר דירקטוריון 'חזק' המצב עלול להיות יותר בעייתי, שהרי דירקטוריון שהיחסים בין חבריו קולגיאליים עלול להתקשות להחליף יו"ר דירקטוריון דומיננטי.

"בחברות ללא גרעין שליטה, אם השוק הוא משוכלל ואקטיבי, מחר בבוקר תבוא חברה אחרת ותפעל להשתלט עליה מתוך הבנה שהחברה נסחרת בדיסקאונט לאור ביצועי ההנהלה הירודים. הגורם המשתלט יוכל להציע לתקן את החולי הזה. זו הדרך הנכונה להבטיח ניהול יעיל", הדגיש זבידה.

"שהיו"ר יחליף במידה מסוימת את בעל השליטה"

פרופ' אמיר ברנע, הדיקן המייסד של בית ספר אריסון למנהל עסקים בבינתחומי, ציין כי "בחברות ללא בעל שליטה ראוי לבנות את מעמד יושב ראש הדירקטוריון בצורה יותר בסיסית כדי שהוא יחליף במידה מסוימת את בעל השליטה. הוא יהיה פעיל ויקבל משכורת ויכיר את החברה מבפנים, הוא יהיה הגוף שינחה את הדירקטוריון לפקח בצורה אפקטיבית על ההנהלה, לא בצורה תאורטית כאשר קיים פער אינפורמציה".

עו"ד אהוד (אודי) סול ממשרד הרצוג פוקס נאמן, הדגיש כי "בחברות ללא גרעין שליטה יש מנכ"ל דומיננטי, המנכ"ל שולט. המנכ"ל הוא האיש החשוב בחברה, ההנהלה היא החשובה בחברה ואם היא עושה את העבודה שלה טוב אז אל תפריעו לה".

עיקרי התיקון החדש לחוק החברות

● תיקון ושינוי הגדרת מהי שליטה בחברה ציבורית
● כללים להרכב הדירקטוריון בחברה שאין בה בעל שליטה
● כללים למינוי והצעת מועמדים לכהונת דירקטור בחברה ללא גרעין שליטה
● כללים לביצוע עסקאות עם בעלי עניין מהותיים בחברה ללא גרעין שליטה
● המלצה להרחבת הגיוון המגדרי בדירקטוריון

עוד כתבות

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

תחקירי שחיתויות ותרומות בקריפטו: האופוזיציה הרוסית נלחמת בפוטין בכל דרך

לפני כשלוש שנים הוציאה רוסיה מהחוק את הקרן למלחמה בשחיתות שהקים מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני בטענה שהיא קיצונית ● כיום פעיליה עובדים שעות נוספות ממדינות שונות בעולם, ומגיעים ל־17 מיליון צופים בחודש ● האם זה יעזור להם להחליש את פוטין, שהשיג 88% בבחירות האחרונות?

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"