גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פיקוח מוגבר על הלבנת הון לצד שנת שיא בדוחות: מה קורה בדויטשה בנק?

למרות רפורמות פנימיות והצהרות על שינויים, הבנק, שידע לא מעט סקנדלים בשנים האחרונות, נמצא שוב על הכוונת של הרגולטורים בגרמניה שדורשים כי ינקוט בדחיפות בצעדים נגד הלבנת הון ● כל זאת בזמן ש־2020 הייתה השנה הטובה ביותר שלו מזה שבע שנים ● ממה חושש המפקח על הבנקים?

מנכ"ל דויטשה בנק כריסטיאן זיווינג / צילום: Associated Press, Michael Probst
מנכ"ל דויטשה בנק כריסטיאן זיווינג / צילום: Associated Press, Michael Probst

כאשר התפוצצה פרשת ארכגוס - הקרן המשפחתית הדרום־קוריאנית שהסבה הפסדים במיליארדים לשורת בנקי השקעות בינלאומיים - שמו של דויטשה בנק נפקד מרשימת "החשודים המיידיים". בעוד הבנק הגרמני היה מעורב בעבר בשורת שערוריות פיננסיות וסקנדלים, הפעם, מתברר, הוא עשה את כל הדברים הנכונים. בניגוד לעמיתיו בקרדיט סוויס או בג'י.פי מורגן, למשל, דרש הבנק ערבויות גדולות יותר מארכגוס ברבעון האחרון, על רקע מה שתפס כמדיניות השקעות מסוכנת יותר של הקרן. כשזו אכן פשטה את הרגל לפני כחודשיים, מימש הבנק את המניות ברשותו ללא הפסדים.

בשביל מנכ"ל הבנק, כריסטיאן זיווינג, זו הייתה הוכחה נוספת לכך שהרפורמה המקיפה שהוא מוביל בשנתיים האחרונות באחד מהבנקים הגדולים ביותר בעולם - עובדת. דויטשה בנק לא רק זכה למוניטין מפוקפק בשוק ההון ובציבור, אלא התנגש באופן חוזר ונשנה גם עם רשויות החוק בכמה מדינות, כולל גרמניה וארה"ב, סביב הפעילות שלו. לפני כשלוש שנים מונה זיווינג לתפקיד, במטרה לשים לכך סוף.

כחלק מהרפורמה המקיפה עליה הכריז שנה לאחר מכן, ביולי 2019, נמכרה חלק מפעילות בנקאות ההשקעות של הבנק ל-BNP Paribas הצרפתי, אך בינתיים פועלים שני הבנקים במשותף בתחום זה, בעוד השינוי מתבצע. היו אנליסטים שתלו את ההתחמקות המוצלחת של דויטשה בנק מהפסדים בפרשת ארכגוס בצעד זה ובעובדה שהפעילות מפוקחת על ידי שני הבנקים. "אחרי שנים של דרמה - דויטשה בנק הפך למשעמם", כתב "וול סטריט ג'ורנל" רק באחרונה.

אבל העבר - וגם ככל הנראה פרקטיקות בהווה - עדיין מעיבות על התנהלות הבנק. אחד התחומים האחרים שבהם התנגש באופן קבוע עם הרשויות היא נושא הלבנת הון, ובמיוחד הקשרים של הבנק ללקוחות רוסיים. בספטמבר 2018 נקטה הרשות הגרמנית הפדרלית לפיקוח בתחום הפיננסים (BAFIN) צעד חסר תקדים, והורתה להציב "נציגים מיוחדים" - רואי חשבון מחברת KPMG - בהנהלת הבנק, כדי לפקח על הפעילות שהוא נוקט נגד הלבנת הון. לפי הדיווחים, הצעד היה אמור להיות מיושם לשלוש שנים.

כספים ממקורות לא ידועים

בשבוע האחרון דיווחו כלי התקשורת בגרמניה כי לא רק ש־BAFIN האריכה את המנדט של אותם נציגים מיוחדים, אלא שהיא גם הרחיבה את סמכויותיהם לעסוק בפרשות שהתגלו לאחרונה. בהודעה שפירסמה הרשות נכתב, כי על הבנק עדיין "להציב הגנות פנימיות" בנוגע להעברות כספים, שמקורם אינו ידוע, וגם "לבדוק חשבונות של לקוחות" ולפקח על עסקאות המבוצעות באמצעות הבנק. "זהו סימן לכך שלא הכול נפתר בשלוש שנות הכהונה של זיווינג", כתב ה"פייננשייל טיימס" על ההכרזה.

BAFIN עצמה עוברת טלטלות בשנה האחרונה, בעיקר בשל פרשת "וויירקארד", שבה נחשפה הקלות שבה ענקית הפינטק הגרמנית לשעבר הונתה את הרגולטור, והסבה הפסדים של עשרות מיליארדים למשקיעים שלה. ראשי BAFIN התפטרו ותפקודה עומד במרכז ועידת חקירה של הפרלמנט שפועלת בחודשים האחרונים.

דויטשה בנק הבטיח באופן פומבי אחרי ההודעה "להמשיך ולשפר" את הבקרה סביב הלבנת הון וכי השקיע שני מיליארד אירו במאבק בפשעים פיננסיים. "אנחנו מודעים לכך שיש עוד עבודה לעשות", הודה.

הפרשה האחרונה בתחום שבה היה הבנק מעורב קשורה לסקנדל הלבנת ההון של הבנק הדני "דנסקה בנק" באסטוניה, שבו לפי החשד "הולבנו" עשרות מיליארדי אירו. דויטשה בנק היה שותף לחלק מהעסקאות, ובאוקטובר האחרון קנסו הרשויות בגרמניה את הבנק ב־13.5 מיליון דולר, בשל "דיווחים מאוחרים מדי" על העסקאות החשודות שהבנק הדני ביצע באמצעותו.

בינואר הסכים הבנק לשלם קנס של 125 מיליון דולר בתמורה לאי־העמדה לדין בארה"ב בנוגע לפרקטיקות עסקיות, שכללו תשלומי שוחד לבכירים במדינות עולם שלישי בעבור עסקים. לפי האשמות הרשויות, הבנק שילם כ־7 מיליון דולר ב"עמלות הפנייה" לבכירים במדינות כמו סעודיה, סין ואיחוד האמירויות בין השנים 2009 ל־2016. עוד לפני כן הוטל עליו קנס לאחר שהואשם בסיוע להלבנת עשרה מיליארד דולר ברוסיה.

"עברנו הליך טרנספורמציה נחוש"

מבחינת ההנהלה, השאיפה היא להמשיך בהליך הרפורמה וההתייעלות, שכולל גם פיטורים של 18 אלף עובדים והתמקדות בתחומים כמו הנפקות, ניהול הון, בנקאות פרטית ועסקית, סחר במט"ח ועוד. נתוני שנת 2020, שנת הקורונה, הפתיעו לטובה את האנליסטים והציגו בפעם הראשונה רווח שנתי לבנק מזה שבע שנים (908 מיליון אירו, לעומת הפסד של 43 מיליון אירו בשנה הקודמת). גם הרבעון הראשון של 2021 הסתיים בתוצאות טובות, שפורסמו בשבוע שעבר. רוב הרווחים נבעו מחטיבת ההשקעות (שתהליך הפרידה מחלק ממנה יסתיים בשנה שעברה), אך גידול בהכנסות נרשם גם בחטיבת הבנקאות העסקית והפרטית.

לפי העיתון הגרמני FAZ, דויטשה בנק מתחיל למעשה ליהנות מהריבית השלילית באיחוד האירופי משום שהיא "דוחפת" יותר ויותר לקוחות לבצע השקעות כדי למנוע את שחיקת החסכונות שלהם, ומגדילה את העמלות שהוא גובה בתחום זה. בנוסף, העובדה כי היא מונהגת כבר שבע שנים אומרת שלא נותרו הרבה בנקים, שאינם גובים ריבית שלילית, וכי ההשפעה השלילית של המהלך הולכת ופוחתת.

"אנחנו מרוויחים כעת משום שעברנו בשנים האחרונות הליך טרנספורמציה נחוש", אמר זיווינג עם הכרזת התוצאות הפיננסיות. "התהליך עוד לא נגמר, אבל אנחנו רושמים התקדמות מוצלחת". פרשנים, עם זאת, הצביעו על כך שמרבית רווחי הבנק נובעים עדיין מהזינוקים בבורסות ברחבי העולם בשנה האחרונה, וכי החזון של מנכ"ל הבנק, לפיו שני־שלישים מהכנסות הבנק יגיעו ממקורות הכנסה "יציבים יותר וברי־קיימא", עדיין רחוק ממימוש.

פרשת ארכגוס: קרדיט סוויס הרוויחה 15 מיליון ד' בעמלות, אך הפסידה 5.4 מיליארד

ההשלכות על קרדיט סוויס של שתי פשיטות הרגל שזעזעו את השווקים בתחילת השנה, הקרן המשפחתית ארכגוס של המשקיע ביל הוואנג מדרום־קוריאה וזו של "גרינסיל" האוסטרלית־בריטית - עמוקות מכפי שחשבו - כך עולה משורת דיווחים בימים האחרונים.

ביום ב' חשף העיתון הבריטי "פייננשייל טיימס" כי הבנק השוויצרי הרוויח כ־15 מיליון דולר בעמלות בלבד במהלך 2020 מהפעילות של ארכגוס, אך הפסיד יותר מ־5.4 מיליארד דולר כתוצאה מפשיטת הרגל בחודש שעבר.

בתחילה העריך הבנק השוויצרי כי ההפסדים, שיהיו כרוכים בחשיפה לקרן המשפחתית של הוואנג, שסיפר כי השקיע לפי הנחיית האל והתמקד בהשקעות בתחום הטכנולוגיה והבידור במינוף אדיר, יסתכמו ב־3־4 מיליארד דולר. כעת הוא מעריך את ההפסדים בסכום גדול יותר. יו"ר הדירקטוריון של הבנק, אנטוניו הורטה־אוסוריו, אמר לתקשורת שמדובר בפרשה "רצינית יותר מכל מה שראיתי בעבר", והבטיח להוביל חקירה מקיפה ועמוקה בנוגע להשקעה בארכגוס וניהול הסיכונים בבנק.

קרדיט סוויס כבר הודיעה על הדחת יו"ר ועדת ניהול הסיכונים של החברה, כמו גם על פיטורי האחראים על חטיבת ניהול הסיכונים וההשקעות שלה ומנהלים נוספים. כאמור, העובדה כי הרווח שרשם הבנק מהפעילות של ארכגוס היה כה שולי, בהשוואה לחשיפה ולסיכון הכרוך, שהיו טמונים בה, מעוררים שאלות כבדות לגבי מדיניות ניהול הסיכונים בו.

מנכ"ל הבנק תומאס גוטשטיין, שמשרתו לפי ההערכות אינה נתונה בסכנה, הודיע כי ביטל את חלוקת הבונוסים השנה בעקבות הפרשה. הבנק גייס בזריזות 1.9 מיליארד דולר בהנפקת אג"חים כדי לכסות על ההפסדים. הבנק הפסיד גם 1.5 מיליארד דולר כתוצאה מפשיטת הרגל של "גרינסיל קפיטל", ולקוחות שלו שלהם שיווק מוצר פיננסי שהסתמך על הלוואת החברה, בהיקף מוערך של עשרה מיליארד דולר, כבר מתכננים להגיש תביעה משפטית נגדו.

עוד כתבות

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

תחקירי שחיתויות ותרומות בקריפטו: האופוזיציה הרוסית נלחמת בפוטין בכל דרך

לפני כשלוש שנים הוציאה רוסיה מהחוק את הקרן למלחמה בשחיתות שהקים מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני בטענה שהיא קיצונית ● כיום פעיליה עובדים שעות נוספות ממדינות שונות בעולם, ומגיעים ל־17 מיליון צופים בחודש ● האם זה יעזור להם להחליש את פוטין, שהשיג 88% בבחירות האחרונות?

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%