גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מטיימס סקוור ועד לל"ג בעומר במירון: תקשיבו לאנשי המקצוע

ניהול אירועים מבחינת נגישות ובטיחות הוא מקצוע לכל דבר. הטענה שמתחם ההדלקה לא מוסדר רק מחזקת את העובדה שניתן היה לקיים שם אירוע - אבל בצורה מקצועית ומבוקרת, כאשר מה שקובע זה הפן המקצועי בלבד • שוב זלזלו באנשי המקצוע, וזו התוצאה הטרגית

הר מירון. הבוקר לאחר האסון / צילום: Reuters, Ilia Yefimovich
הר מירון. הבוקר לאחר האסון / צילום: Reuters, Ilia Yefimovich

בדרכי לישראל מארה"ב התגליתי לאסון הנורא שהתרחש בהר מירון ובהתעלם לרגע מאספקט האנושי הנורא, נזכרתי בביקורי האחרון בניו יורק בליל הסילבסטר האחרון לפני הקורונה שביליתי בטיימס סקוור.

קרוב למיליון איש משולהבים, רובם מלאים באלכוהול, הצטופפו ברחובות שמגיעים לכיכר המפורסמת וזה רק כדי לחזות בכדור שמתרומם מעל המגדל שם בדיוק ברגע שניו יורק עוברת לספור את השנה החדשה.

זה האירוע המרכזי של ניו יורק לקראת השנה האזרחית החדשה. אני כבר לא מתרגש מלהיות עם מיליון איש זרים בקור העז של ניו יורק ולחכות שעות כדי לראות איזה כדור קטן שקופץ מאיזה מגדל בכיכר לכמה שניות. אבל כמהנדס ומנהל זה היה בשבילי אירוע מרתק.

ניהול הנגישות, הבטיחות והשליטה במיליון איש יותר צפופים מאלו שהצטופפו במירון והפינוי שלהם מיד אחרי שהכדור המצחיק ההוא עלה לשמיים, זה היה מערך ראוי להערכה והערצה.

כל האזור שהיה רלבנטי לאירוע נסגר מראש וחולק לקטעים קטנים יותר שהופרדו אחד מהשני במתרסים שהיו סגורים פיזית ומבודדים בשליטה של שוטרים.
למרות שלא היה מחסום ויזואלי בין מתחם למתחם, לא ניתן היה לעבור מאזור לאזור פיזית.

האפשרות לצאת מאותו האזור היה רק דרך פתחים שנועדו לכך. האזורים שקראתי להם "מכלאות" התמלאו אחד אחרי השני בקיבולת המקסימלית המתוכננת, ואזור שני נפתח רק לאחר שהאזור הקודם התמלא.

בכניסה נערכו בדיקות ביטחוניות גופניות לכל מי שנכנס. בניו יורק לא שכחו כי יש מצב לאירוע מתאבדים בצפיפות קהל כזאת. וליד כל זה יצרו נתיבים ריקים לנגישות מיידית של כחות ההצלה שיוכלו להגיע לכל מקום במהירות האפשרית.

השחרור של האנשים מהמכלאות אחרי שהכדור עלה לשמיים נעשה בבקרה ובהדרגה על ידי שחרור מדורג של יציאות המכלאות כך שלא נוצר לחץ בלתי סביר של אנשים שלא יקרה אירוע כמו שקרה במירון.

זה היה מערך מתוכנן ברמה מקצועית שחשבו בו על כל פרט תוך אפשרות לשליטה מלאה במיליון איש משולהבים ככל שיהיו בכל רגע תוך רגע. על רקע הטיימס סקוור, כשאתה צופה מהצד במה שהתרחש במירון נשאלות השאלות הבאות:

1. האם המקום יכול להכין כל כמות של אנשים? גם אם היו מגיעים מיליון איש להר מירון במקום 100,000 המקום יכול להכיל אותם?

2. איזה מתודולוגיה נקטו המארגנים כדי להגדיר את התפוסה המקסימלית של המקום. כמה אנשים יכולים להיות בבטיחות בנוחות צפופה במקום?

3. ואם כן, איזה אמצעים נקטו כדי לווסת את כמות האנשים המתאימה.

4. האם נעשתה תוכנית לפינוי מווסת מהיר כמו בניו יורק. הרי במירון אנשים מיהרו לצאת לקחת את האוטובוס ולא היו בפאניקה. אם למשל היה נשמע שם איזה פיצוץ חבלני או אירוע פח"ע אחר ואנשים היו נכנסים לפאניקה, מה התרחיש לפינוי שלהם במצב כזה?

זה דומה לפרץ מים של שיטפון שצריך לעבור דרך גשר צר. או שאתה קולט את המים בבריכות ומזרים אותם בבקרה דרך הגשר או שאתה נותן לכל המים האלו לזרום לגשר למוטט אותו.

נשמעו קולות מהשוליים לכאורה שבמירון מדובר בציבור לא ממושמע שאינו מקיים כללים. טענה כזאת היא טענה חסרת בסיס. השתתפתי בתור מהנדס אורח שעובד עם הסקטור החרדי בהילולה האחרונה בסוכות בבית ויז'ניץ הענק בבני ברק שיצא לי לתכנן אותו.
כמו בניו יורק הייתי נדהם מהארגון ולשליטה של מארגני האירוע בסדר ובהתנהלות ההמונית במקום. המקום נמצא באזור צפוף, היה בשלב בנייה, והשליטה באנשים הייתה מאלפת. אין כמו הציבור החרדי שממושמע להנחיות המנהלים שלו.

לסיכום כמו תמיד, ניהול אירועים מבחינת נגישות ובטיחות זה מקצוע למקצוענים, הטענה שהמקום לא מוסדר רק מחזקת את העובדה כי כן ניתן לקיים שם אירועים אבל בצורה מקצועית ומבוקרת כאשר מה שקובע זה הצד המקצועי בלבד. זאת עוד דוגמה איך הפוליטיקאים מזלזלים באנשי המקצוע בכל תחום וגם כנראה במקרה הזה.

הכתובת היא על הקיר. ולא רק במירון. תנו לאנשי המקצוע לעבוד וגם תקשיבו להם.

הכותב הוא ממלא-מקום יושב-ראש איגוד המהנדסים לבנייה ותשתיות וסגן יושב-ראש לשכת המהנדסים והאדריכלים

עוד כתבות

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה