גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מצוקת רואי החשבון: המשרדים נלחמים ביניהם על כל סטודנט

בחמש השנים האחרונות נרשמה ירידה הדרגתית בכמות הבוגרים של לימודי ראיית חשבון ● היצע המתמחים הנמוך מוביל את הפירמות הגדולות לגייס בדרכים יצירתיות ● בענף מודים: "זה ממש מרוץ לתפוס אותם"

גילוי גמישות בנוגע לחופשות, הענקת מלגות לימודים, עריכת מסיבות וגם משלוח סלי פיקניק מפנקים. החיזורים אחר הסטודנטים לחשבונאות / צילום: Shutterstock
גילוי גמישות בנוגע לחופשות, הענקת מלגות לימודים, עריכת מסיבות וגם משלוח סלי פיקניק מפנקים. החיזורים אחר הסטודנטים לחשבונאות / צילום: Shutterstock

תוספת של 1,000 שקל לשכר ההתחלתי שעומד על 6,000-5,000 שקל בלבד, אפשרות לעבוד מהבית באופן היברידי, גילוי גמישות בנוגע לחופשות, הענקת מלגות לימודים, ניסיונות להפעיל קשרים באקדמיה כדי לשכנע סטונדטים להגיע, עריכת מסיבות וחגיגות וגם משלוח סלי פיקניק מפנקים - כך מחזרות בימים אלה פירמות ראיית החשבון הגדולות ומהמובילות בארץ אחר הסטודנטים לחשבונאות, המתמחים העתידיים.

החיזור האינטנסיבי נולד על רקע מחסור במתמחים בשוק ראיית החשבון, שמחריף בתקופה האחרונה. מדי שנה מסיימים 1,000-2,000 סטודנטים את לימודי ראיית החשבון ומקבלים רישיון לעסוק במקצוע.

בעוד שלפי כעשור המספר היה קרוב יותר ל-2,000 ובשנים מסוימות אף עבר אותו, בחמש השנים האחרונות נרשמה ירידה הדרגתית בכמות הבוגרים, והמספר מתקרב ל-1,000 בוגרים. כך, בעוד שבשנת 2017 מספר הבוגרים (סטודנטים שסיימו תואר בחשבונאות) עמד על 1,612, בשנת 2018 הוא ירד ל-1,288 וב-2019 הוא ירד ל-1,162 בוגרים. ב-2020 השלימו את לימודי החשבונאות 1,217 סטודנטים.

במקביל להידלדלות ההיצע התרחשה תופעה הפוכה של גידול בביקושים למתמחים ורואי חשבון, בין היתר בעקבות משבר הקורונה הכלכלי. לדברי שלומי שוב, ראש תוכנית חשבונאות Accountech וסגן דיקן בית ספר אריסון למינהל עסקים במרכז הבינתחומי, "המחסור החריף במתמחים וברואי חשבון התחדד בתקופת הקורונה. זה נובע מגידול בביקוש לאנשי כספים, במיוחד לאור העובדה שחברות רבות הופכות להיות ציבוריות על רקע הטירוף בהנפקות, ונדרשות להקים מחלקות כספים. כל זה מגיע על רקע ירידה בעשור האחרון במספר הסטודנטים לחשבונאות, ולצערי גם באיכותם".

רו"ח שלומי שוב  / צלם: יחצ

מעדיפים את ההייטק

לאורך השנים נרשמה תנועת מטוטלת בכל הקשור למספר בוגרי החוג לחשבונאות, כך שלאחר שנה-שתיים של מחסור במתמחים השוק תיקן את עצמו, ונרשמה עלייה בנרשמים ללימודים ובהיצע המתמחים. לדברי שוב, נראה שהפעם מדובר בשבר עמוק יותר במקצוע. "לכאורה, השוק אמור לתקן את עצמו, אבל לצערי זה הרבה יותר מורכב.

"זה נובע לדעתי משילוב בין 'כשל השוק' שקיים בתחום הביקורת, שמוביל את המשרדים לשלם שכר נמוך מאוד למתמחים, לבין החשיבה של הדור הצעיר. החבר'ה הצעירים מסתכלים היום על הטווח הקצר, ושואלים את עצמם בשביל מה ללמוד במסלול כל כך תובעני וקשה, ולקבל שכר התחלתי של 6,500 שקל? אם כבר ללמוד כל כך קשה, אז עדיף מדעי המחשב, ולהתחיל משכר של פי שלושה לפחות.

"הם לא מסתכלים מעבר לשנים הראשונות, כשאופק האפשרויות בתחום הפיננסי והעסקי יכול להיות עצום, ובתחום המחשבים יכול דווקא להיעצר - מה גם שגיל הפרישה לפנסיה בהייטק מאוד מוקדם, בעוד שבתחום העסקי לניסיון יש רק יתרון".

לדברי רו"ח שי ניסן, שותף בכיר בליאון אורליצקי ושות', מהפירמות המובילות בארץ, "המצוקה באיתור מתמחים נובעת מכמה סיבות. ראשית, יש ירידה בכמות הסטודנטים שפונים לתחום, בשל פערי השכר שמשולם לאקדמאים במדעי המחשב בפרט ויתר תחומי ההייטק בכלל. שנית, מודל החל"ת גרם למתמחים לדחות את מועד ההתמחות, ולהתפרנס מעבודות מזדמנות או קבלת דמי אבטלה. ושלישת, זמן ההגעה לעבודה גם הפך להיות גורם משמעותי, וקיים קושי לקלוט מתמחים טובים שגרים רחוק ממיקום המשרדים".

המצב הזה מוליד תחרות עזה על כל מתמחה. בשנים שבהן היה עודף היצע של מתמחים, מצאו את עצמם חלק מהסטודנטים ללא מקום התמחות מוביל גם חודשים ספורים לפני סיום הלימודים. משרדי הביג 5 - הגדולים והמובילים בארץ - היו מקבלים מאות פניות מסטודנטים כבר בשנה הראשונה ללימודיהם, בוחרים את המובילים במסלול וסוגרים איתם. אחרים השתלבו בפירמות בינוניות מובילות, וכל השאר היו צריכים לחפש את מקומם בשוק בין אלפי משרדים קטנים.

כעת, מעידים חלק מרואי החשבון במשרדים הגדולים, היצע המתמחים כה נמוך עד שהמשרדים נלחמים ביניהם על כל סטודנט. "זה ממש מרוץ לתפוס מתמחים. יש לנו צורך אדיר לגייס, ואין מספיק היצע", אומר שותף בכיר מפירמה הנמנית על הביג5.

רו"ח שוב מספר כי הגיע למצבים שבהם "בכירים פונים אליי לגבי סטודנט ספציפי, ומבקשים שיגיע אליהם, ולא למשרד מתחרה. אני, כמובן, מסרב בנימוס. ממה שאני שומע מסטודנטים, בשבועות האחרונים השכר ההתחלתי של מתמחים במשרדים הגדולים עלה, ולבוגרים איכותיים מוכנים לשלם אפילו 7,500 שקל. זאת דיפרנציאציה חשובה שאני לא זוכר כמוה בעבר, וזה יכול להיות פתח ליציאה עתידית מהמלכוד הזה.

"עם זאת בכדי שיהיה שינוי ממש, שכר המתמחים צריך לקפוץ בעשרות אחוזים, ובהמשך לקפוץ עוד. לא יכול להיות שהם ילמדו כל כך קשה בשביל פחות מ-10,000 שקל בחודש, גם בשנת ההתמחות הראשונה. זה לדעתי יגיע כי לא תהיה ברירה - הכניסה של הטכנולוגיה רק תאיץ את זה".

הרפורמה תעזור?

לא כולם מסכימים עם התזה שהשוק לא יכול לתקן את עצמו. לדברי רו"ח איריס שטרק, נשיאת לשכת רואי חשבון, "לפני כשבע שנים השוק סבל מעודף היצע, עד כדי כך שהיה צורך להרחיב מקומות התמחות, לנוכח הקושי למתמחים להשלים תקופת התמחותם. השוק איזן את עצמו, ובהמשך הוביל למחסור שאנחנו מרגישים כעת.

"התחרות על מתמחים היא רבה, אך לאור הרפורמה ההיסטורית שהובלנו בלשכה בתוכנית הלימודים בחשבונאות, יחד עם מועצת רואי החשבון, תמונת המצב צפויה להשתנות בעוד כשנתיים ובעיית המחסור תיפתר".

שטרק גם לא מתרגשת מהשכר ההתחלתי של המתמחים, ולא בטוחה שצריך להעלות אותו. "השכר ההתחלתי בתקופת ההתמחות נע בין 6,000 שקל ל-9,000 שקל, ואינו חריג ביחס למקצועות בעלי תקופת התמחות כמו עורכי דין או רופאים. המסלול מתבסס על אופק של פוטנציאל התפתחות השכר, במקביל להתקדמות בניסיון, בוותק ובתפקידי ניהול".

עוד כתבות

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת