גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כי בכל זאת חג: מתכון לעוגת גבינה של דלאל ויין שמתאים לשתות לצדה

מה יש כבר לחדש בעוגות גבינה? תתפלאו ● צ'יז קייק ניו יורקית, עוגת גבינה באסקית, עם פירות יער, עם פיסטוק או עם חלווה, והחידוש האחרון: מוס גבינה מוקצף בסגנון צרפתי ● וכמובן, גם מתכון

טארט ניו יורק של דלאל / צילום: יעל יצחקי
טארט ניו יורק של דלאל / צילום: יעל יצחקי

את שבועות אפשר לזהות ממרחקים, כמו את אוזני ההמן המפציעות יום אחרי חנוכה או הסופגניות שמעלות ניחוח כבר בחודש אוקטובר: המדפים מתחילים להתמלא בגבינות. המחלבות ועוגות הגבינה גנבו כידוע את שבועות מביכורי השדה והפרי שבהם עוסק החג המקורי, שכן הזיהוי המודרני והישראלי של החג עם חלב הוא חדש יחסית ומקורו מאמצע המאה הקודמת, תולדה של מוחות ישראליים וחשיבה מסחרית. כמו שכתב פעם יאיר ניצני: "שבועות בעבור יצרני הגבינות הוא כמו יום העצמאות לזמרים, שבערב אחד הם עושים שלוש במות בידור ובוכטה לשנה שלמה". וכך יצא שבמקום חג שבעת המינים יש לנו חג הבלינצ'ס ועוגות הגבינה.

בגדול שולטים במקומותינו בשנים האחרונות שני סוגים עיקריים של עוגת גבינה: הניו יורק צ’יז קייק, ואריאציה על עוגות הגבינה היהודיות, שנולדה לפני 125 שנים, במעדניות המהגרים היהודים ממזרח אירופה בלואר איסט סייד, ומנגד - עוגת הגבינה הבאסקית הפופולרית, שדורשת יותר מקילו גבינת שמנת והחלק העליון שלה מתקרמל לגמרי בתנור, כמעט שרוף.

והנה - חידוש. השנה מוגשת לראשונה עוגת הגבינה המיתולוגית של אריק קייזר מפריז. בשונה מהעוגות היהודיות של ניו יורק והנוכריות של סן סבסטיאן שבבאסקים, העוגה של האופה האלזסי מתבססת על מוס גבינה וגנאש שוקולד לבן מוקצף. שילוב שמעניק לה מרקם קרמי מחד ודחיסות מאידך. כל זה נח על בצק עוגייתי, פריך ורטוב גם יחד, כמו סברינה קרמלית במיוחד.

לצדה מככבת בקולקציה של עוגות הגבינה של המקום עוגת דגל חדשה שיצר קייזר במיוחד לשוק הישראלי. "טוויסט על טארט מונג (Tarte Mongue), שנוצר לרגל שבועות בהשראת העוגה שנולדה במאפייה הראשונה שלי ברחוב מונג 8. למתכון המקורי הוספתי בישראל פירות אדומים, שמאזנים בחמיצות שלהם את העושר של קרם הגבינה", הוא מספר בראיון מעיר האורות על העוגה המפוארת עם המעטה האדום והזרחני.

הטוויסט המקומי על טארט מונג / צילום: מייזון קייזר

ומה באמת עם עוגות הגבינה החמימות של בופה ארוחות הבוקר במלונות אילת ועם עוגות הפירורים הקרות של פעם? "הן פה ופשוט עברו הביתה, למטבח הפרטי", מרגיע הקונדיטור אלון שבו, שגם הוא עומד לפתוח בחודש הבא בית ממכר ראשון לעוגות, מושקע ומוקפד, ממש כמו עוגותיו - בדרום תל אביב.

בבית, אז כמו היום, אוהבים יותר עוגות של 9% ופחות של פילדלפיה. בחוץ זה כבר סיפור אחר. העוגות, לא משנה אם הן בסגנון באסקי או אמריקאי - עשירות מתמיד.
אחוזי השומן עלו והיצע הגבינות העשירות, שפעם היו נדירות, נסק. במילים אחרות: כך הפכה עוגת הגבינה של הקונדיטריות לחיילות אמריקאיות - אל תשאלו מה יש בפנים, והפטיסיירים מבטיחים שלא יספרו.

עוגות גבינה מושקעות בשלל צורות וטעמים, מחלווה ועד קרמל ועוגיות אוריאו, אפשר למצוא גם בוויטרינה הקוקטית והנהדרת של קונדיטוריית מגזינו בתל אביב, בניצוחו של ברק כהן. "בארץ אוהבים עוגות גבינה בכל צורה, ובפרט עשירות - עם או בלי תחתית, פירותיות ואפילו עם תוספות כמו עוגיות. הכול הולך - ובכל צורה".

ארבע עוגות גבינה של מגזינו / צילום: כרמל קוך

האם הקורונה שינתה את האופן בו צורכים קינוחים, אני שואל אותו. "בקורונה היה טירוף, שמבחינתנו עדיין נמשך. להכול יש ביקוש, וגם לעוגות הגבינה, שכבר מזמן אין להן עונה, יש מכירות טובות לאורך כל השנה", הוא אומר.

לצד עוגת הגבינה והשוקולד לבן וזו עם הקרמל, מצטרפות בשבועות לוויטרינה של מגזינו עוגת גבינה עם נוטלה, עם אוריאו, עם פיסטוק, עם חלווה ועוד. ארבעה מהטעמים גם מצטרפים יחד לעוגת "4 גבינות" שמחולקת לרבעים. בקרוב גם תצטרף עוגת גבינה באסקית למבחר.

תימור לביא, שמנצחת על היצע העוגות והמאפים של קונדיטוריית דלאל, מספרת שהשינוי ניכר גם במבחר. "הקלפים נטרפו בקורונה. שינינו את הלך הרוח, צמצמנו את המבחר ודייקנו מתכונים. המון מאפים נכנסו למבחר - יותר מאפים ובגטים לסלסלות פיקניק למשל. גם הקטנו עוגות לגדלים יותר אינטימיים, לאור המצב".

אל מבחר העוגות הקלאסיות של הקונדיטוריה - למשל זו המשלבת ריקוטה עם בצק בראוני שוקולד (נו, פאדג') שמתכונה מובא כאן - מצטרפת השנה גם עוגת טארט ניו יורק, צ'יזקייק ניו יורקי מצודד, שנאפה בתוך קלתית טארט מבצק פריך. כיף. 

מתכון

עוגת גבינת ריקוטה ופאדג' שוקולד
מתכון של קונדיטוריית דלאל

מרכיבים (ל־2 תבניות אינגליש קייק 28X9, גובה 3 ס"מ):

לפאדג' שוקולד:
200 גרם שוקולד מריר
150 גרם חמאה
5 (300 גרם) ביצים גדולות
כוס + 2 כפות (230 גרם) סוכר
4 כפות (60 גרם) קמח

למלית הגבינה:
125 גרם גבינת ריקוטה 
40 גרם אבקת סוכר
40 גרם אבקת אינסטנט פודינג
125 גרם גבינת שמנת

פאדג' גבינה של דלאל / צילום: יעל יצחקי

הכנה:
מערבלים עם וו גיטרה ריקוטה וגבינת שמנת, פודינג ואבקת סוכר עד לקבלת קרם אחיד.
מעבירים את הבלילה לשקית זילוף.

מכינים פאדג': ממיסים שוקולד וחמאה במיקרו או בבאן מארי (קערה על סיר מלא במים רותחים). טורפים ביצים עם סוכר במשך 2 דקות. מאחדים בין השוקולד ובלילת הביצים והסוכר ומנפים פנימה את הקמח ומקפלים.

הרכבה: בכל אחת מהתבניות ממלאים 200 גרם מתערובת הפאדג'. מזלפים מתערובת הגבינה פסים לאורך התבנית ומעל השוקולד. שופכים שוב לכל אחת מהתבניות את שארית תערובת הפאדג'.

מזלפים שוב את שאר תערובת הגבינה לתוך השוקולד בצורה נחש עקלתון. אופים בתנור שחומם מראש לטמפרטורה של 160 מעלות למשך כ-28 דקות. מצננים את העוגה לגמרי בטמפרטורת החדר ומעבירים למקרר עד להגשה.

 יינות שהולכים טוב עם גבינות

סוביניון בלאן הוא זן ענבים שמנפק - ולא משנה אם זה בניו זילנד, צרפת או ישראל - יינות רבגוניים ורעננים, שמביאים ביטוי רב למקום שבו גדל, בוודאי בהשוואה לזן השרדונה. בשנים האחרונות עלתה קרנו בארץ, בין אם הודות לפריחה בסצנת היינות הלבנים המקומיים, ובין אם הודות לייבוא (יינות סנסר הם יינות סוביניון בלאן וגם אלו הניו זילנדיים כמו קלאודי ביי של LVMH למשל).

ביקבים שמייצרים בסגנון העולם הישן, בצרפת וגם בישראל, מתסיסים את היין בטמפרטורה יחסית נעימה (חדר צרפתי בסתיו, עשו בעצמכם את המתמטיקה) שמנפקת יינות מינרליים וחדים יחסית. בעולם החדש מתסיסים בטמפרטורה קרה יותר, שמעניקה לו את טעמי הפסיפלורה המפורסמים שהפכו אותו כאמור לחביב על רבים בשנה האחרונה. כך או כך, היינות האלה משתדכים נפלא לגבינות ובכלל למאכלי שבועות.

קבלו כמה המלצות:

סוביניון בלאן, יקב הרי גליל
אחד מיינות הסוביניון בלאן הטובים בייצור מקומי, בוודאי בהשוואה למחיר, הוא זה של הרי גלילֿ מכרם משגב עם. היין - שאגב דושן בקומפוסט של קפסולות הקפה של נספרסו - תסס על שמריו, מה שמעניק לו עומק ועוד מורכבות - וקיבל בתמורה פטור מחבית. התוצאה: יין רענן מאוד, שקל ונעים לשתות. כ־50 שקל.

סוביניון בלאן. (מימין) של סוסון ים, יקב הרי גליל ויקב ספרה / צילום: אילן נחום, מיכל לופט, יח"צ

סוביניון בלאן, יקב ספרה
היין אלגנטי וחד כתמיד, מופת של עשייה ייננית בסגנון העולם הישן, הפתעה אמיתית לאור השנה המורכבת שעברה על הכרמים אשתקד. יין מעולה לארוחה חגיגית. 124 שקל

פלדשטיין וסוסון ים
פלדשטיין סוביניון בלאן ובלזק של סוסון ים הם שני יינות של ענקי ייננות מקומיים, אבי פלדשטיין וזאב דוניה (בהתאמה), שבהם הסוביניון בלאן נהנה מנוכחות ממתנת ומעגלת גם של החבית וגם של זן נוסף שמתארח איתו בבקבוק (15% רוסאן במקרה של פלדשטיין).

יינות עם פוטנציאל התיישנות של כמה שנים, שיענגו מאוד חובבי יינות בורגוניים וחמאתיים בסגנון שמוזגים בכוסות במסעדות השף המובילות של תל אביב. 89 שקל (פלדשטיין), ו־95 לזה של של סוסון ים (להשיג ברשת מנו וינו). 

עוד כתבות

בנייני משרדים בתל אביב. מסתמנת בעת האחרונה מגמה חדשה בשוק / צילום: Shutterstock

חברות ההייטק הגדולות נוטשות את השכירות ובוחרות בבעלות

מאנבידיה עד קופת חולים מאוחדת: חברות גדולות במשק עוברות בעת האחרונה ממודל של השכרת שטחי משרדים לרכישתם ● מה עומד מאחורי המגמה?

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים אישרו את הצעת החוק להחלשת היועמ״שים במשרדי הממשלה

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

איראן רוצה לרכוש מטוסי קרב, וישראל מבקשת מסין: "תרסני אותה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ישראל חוששת מזה שסין תמכור מטוסים מתקדמים לאיראן, מה עמד מאחורי החלטה של סין לא להתערב לטובת איראן בזמן המלחמה והעיתונאית הלבנונית שקוראת לנורמליזציה בין לבנון וישראל ● כותרות העיתונים בעולם

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

כללים פיסקליים / צילום: Shutterstock

הוצאות הממשלה מזנקות? זה מה שמונע מהן להשתולל

המלחמה הביאה לזינוק בכספים שמשלמת המדינה, והתקציב עומד להיפתח מחדש ● מהו המנגנון ששומר על רמה נשלטת של הוצאות ממשלתיות? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בת"א לקראת החלטת הריבית; מניית אמות משילה 5%, אלוט מזנקת ב-10%

ת"א 35 יורד ב-0.2% ● ירידות באסיה ובחוזים בוול סטריט ● בנק הפועלים: הפחד מפספוס הזדמנויות מניע עתה את בורסת ת"א ● בנק ישראל לצפוי להותיר היום את הריבית ללא שינוי, אך עיני השוק נשואות לתחזיות ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט ● וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

ציור שנוצר בעזרת chat GPT

כתב הגנה למשרדי פרסום בעידן ה–AI - בעקבות הטור של אמיר גיא

אם משרד פרסום הוא מה שהיה במשך עשרות שנים - שותף אסטרטגי, צומת שבו מרוכזת הבנת שוק, חדשנות מותגית ויכולת לראות את התמונה כולה - יש מצב שנמשיך לראות אותו עוד הרבה שנים ● רגע לפני שקוברים את המקצוע, הנה כמה דברים שבינה מלאכותית פשוט לא יכולה לעשות, נכון לעכשיו

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

מגדלי משרדים בתל אביב / צילום: Shutterstock

המספרים שמגלים עד כמה קשה לקנות דירה בתל אביב

פער משמעותי בין יוקר המחיה בתל אביב לאיכות החיים בה: לפי דירוג של דויטשה בנק, העיר ניצבת במקום השמיני ברשימת הערים היקרות בעולם ובולטת לרעה גם עם מחירי הדיור, אך מדורגת רק במקום ה-28 באיכות חיים ● אלו הפרמטרים שבחן הבנק

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

נאייקס מפטרת קרוב ל-6% מעובדיה, רובם בישראל

חברת הפינטק תפטר כ-70 עובדים, רובם בישראל ● לפי החברה, הרכישות האחרונות שביצעה יצרו חפיפות בתפקידים מסוימים ● מניית החברה זינקה בכ-53% מאז השפל האחרון באפריל על רקע מלחמת הסחר

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שעלתה לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

טלפון עם eSIM / צילום: Shutterstock

מתכננים לטוס לחו"ל? כך תבחרו חבילת אינטרנט

כדי לבחור חבילת אינטרנט שתתאים לכם בחו"ל, צריך לקחת בחשבון את נפח הגלישה הדרוש, האם יש צורך גם בשיחות, משך השהות ומספר המדינות שבהן תהיו ● לפניכם הפתרונות הזמינים לכל אפשרות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?