גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חוק חינוך חינם לפעוטות: חינם שיעלה ביוקר למעמד הביניים

למרות שהילודה במדינת ישראל שוברת שיאים ביחס לעולם המערבי, חברי הכנסת מרב מיכאלי וניצן הורוביץ מקדמים חוק שיעניק הטבות יקרות לכל המרבה בילודה ומעבירים את האחריות לגידול הילדים מהמשפחה למדינה

ניצן הורביץ / צילום: רפי קוץ
ניצן הורביץ / צילום: רפי קוץ

ביום שני האחרון נפל דבר בישראל, חברי הכנסת מרב מיכאלי (העבודה) וניצן הורוביץ (מרצ) החלו לקדם הצעת חוק חינוך חינם מגיל 3 חודשים שכמוה כמענקי לידה מוגדלים ונדיבים לכל בית בישראל. עבור כל ילד שנולד הוריו יקבלו הטבה בשווי 62,100 שקלים מהמדינה ללא הגבלה במספר הילדים.

כך למשל, משפחה ממעלה אדומים לה שישה ילדים תקבל 372,600 שקלים מכספי הציבור, משפחה מביתר עלית עם עשרה ילדים תהנה מהטבה בת 621,000 שקלים וממשפחה פוליגמית מהפזורה הבדואית המורכבת מבעל, מספר נשים ושלושים ילדים תקבל 1,863,000 (קראתם נכון, מענק בן יותר ממיליון ושמונה מאות אלף שקלים. הפוליגמיה משתלמת, אבל זה לטור אחר). משפחה מתל אביב לה שני ילדים תקבל הטבה צנועה בהרבה בשווי 120,000 בלבד.

אם התוכנית לא נשמעת לכם מוכרת, ייתכן ואתם מכירים אותה בשמה הרשמי, "חוק חינוך חינם לפעוטות", אשר מקודם בימים אלו בהנהגתם של מיכאלי והורוביץ. פירושו שהמדינה תממן מעונות יום לכל תינוק בעלות ממוצעת של 2,300 שקלים בחודש, החל מגיל שלושה חודשים ועד כניסתו לגן עירייה. מיכאלי והורוביץ מנמקים את התכנית בפתרון בעיית אי השיוויון בחברה הישראלית, עזרה להורים צעירים ודאגה לחינוך העוללים הצעירים.

בתור אימא לפעוט מתוק בעצמי, המשלמת קרוב לארבעת אלפים שקלים בחודש עבור מעון פרטי מצוין, כמובן שהייתי שמחה לקבל את השירות הזה בחינם מהמדינה. יש רק בעיה אחת: זה לא יהיה בחינם וזה לא יהיה מוצלח. עלותו של הפרויקט מוערך בכעשרים מיליארד שקלים בשנה, ולאלו יש עלות חד פעמית נוספת בת כעשרה מיליארד שקלים עבור בניית תשתיות. הדבר יגרור עליית מיסים משמעותית ויצא שעבור ההטבה ה"חינמית" הזאת נשלם ביוקר בשיעור מס מוגדל למשך שארית חיינו.

מעבר לעלות התקציבית האסטרונומית, עם כל הרצון הטוב המדינה לא מסוגלת לספק טיפול איכותי בעוללים. המעונות מטעם המדינה אמנם מפוקחים, כלומר הסיכוי להתעללות קטן וכנראה הם יצליחו לשמור על העוללים בחיים במשך יום הלימודים, אבל עם כל הכבוד אני מצפה מהמעון לספק לי קצת יותר מילד נושם עם דופק בסוף היום. בנוסף, מעונות אלה גם סובלים מניהול ארכאי ומסורבל. כולנו זוכרים איך בסופו של כל סגר מעונות מטעם המדינה נפתחו באיחור של ימים רבים כי היו זקוקים לזמן "להיערך".

ידוע כי כל הורה היכול להרשות לעצמו שולח את ילדיו למעון פרטי מהסיבה הפשוטה שמעון כזה בשוק החופשי מתחרה על כל לקוח ולכן יש לו תמריץ להיות מצוין. במעונות הפרטיים יש מעט ילדים פר מטפלת, יחס אישי וחוגים מגוונים משפות ועד תנועה ומוזיקה. לעומת זאת, מעונות היום מטעם המדינה צפופים, מעניקים רמה טיפולית וחינוכית בינונית במקרה הטוב, ומעסיקים מטפלות בשכר מינימום שעובדות שם הרבה פעמים מחוסר ברירה. לשם המדינה רוצה שאשלח את היקר לי מכל? ועוד כופה עלי לשלם על זה?

חוק חינוך חינם לפעוטות, אם יעבור בכנסת ויצא לפועל, יחסל את ענף המעונות הפרטיים. הרי אם המדינה כופה על אזרחיה לשלם על שירות מטעמה, למה שישלמו כפול וישלחו את טפיהם למעון פרטי? מעונות פרטיים רבים יאלצו לסגור את שעריהם, תפחת התחרות בענף, המעונות הפרטיים הנותרים יתייקרו וההורים יצטרכו להכריע בין מעון ממשלתי כושל "בחינם" או מעון פרטי מוצלח אך יקר עשרות מונים.

חוק חינוך חינם לפעוטות הוא עוד חולייה בשרשרת הכפייה הממשלתית באמתלה של שיוויון ודאגה לחלשים. פעוטון לכל ילד, מחשב לכל ילד, חוג לכל ילד, טיפולי שיניים לכל ילד. בואו נקרא לילד בשמו: העברת כספים ממעמד הביניים ומשפחות קטנות, אשר מתנהלות באופן אחראי ולא מביאות ילדים לעולם מעבר ליכולתן הכלכליות, למשפחות שעושות ילדים בלי חשבון ומפילות את עול כלכלתם וגידולם על הציבור.

בדיקה מהירה במדרג הסוציו-אקונומי של מדינת ישראל, מגלה כי הישובים העניים ביותר בתחתית הטבלה הם רהט, ביתר עילית, חורה, אלעד, תל שבע, לקיה ומודיעין עילית. המשותף לכולם הוא ילודה מופרזת. העוני בישובים אלו אינו נובע מגזירת גורל, אפליה או דיכוי חברתי. הוא נובע גרידא מההחלטה להביא מספר דו ספרתי של צאצאים, מעל ומעבר מיכולתן הכלכלית של אותן משפחות. מעשרה ילדים בישובים החרדים ועד עשרות ילדים פר בית אב בקרב בדואים פוליגמיים.

חוק חינוך חינם לפעוטות, אם יעבור, לא יטיב עם אף מגזר בישראל. הוא ימסה וייקח יותר כסף מהכיס של מעמד הביניים היצרני וכך יהיה עול כלכלי על הורים צעירים בטווח הארוך, ויעודד התבדלות חברתית של קבוצות הקיצון בקרב החרדים והבדואים. הרי אם מקבלים פעוטונים חינם מהמדינה הדבר מהווה תמריץ שלילי לרכישת השכלה רחבה, יציאה לעבודה יצרנית והיטמעות בחברה הישראלית.

לא מפתיע שחוק כה אווילי הגיע מבית היוצר של שני מחוקקים נטולי ילדים (שזו כמובן בחירה לגיטימית). ייתכן והם פועלים מכוונות טובות ואף עברו בהצלחה את מבחן התיאוריה בנושא, אבל לו גידלו ילדים משל עצמם הם היו לומדים על בשרם שגידול ילדים לא מסתכם במסגרות יום מגיל לידה ועד בגרות. מה עם תשומת לב, אהבה וזמן איכות הורי? מה עם ילדים שההורים שלהם מעדיפים חופשה שנתית בחו"ל במקום לממן להם חוג או שיעור פרטי? והורים שבוחרים לכלות את שעות אחר הצהריים שלהם מול המסך במקום לטפח את ילדיהם? האם גם כאן המדינה ערבה לתקן את אי-השיוויון? מה הלאה, יחוקק חוק "זמן איכות הורי לכל ילד"? המרדף אחרי "השיוויון" אינו רק סיזיפי, הוא בלתי אפשרי.

אני אספר לכם משהו אישי. אני מאוד אוהבת ילדים, ולו יכולתי הייתי עכשיו אימא לשלישייה לפחות. הסיבה שכרגע יש לי ילד אחד, אותו אני אוהבת עד השמיים ובו אני ובעלי משקיעים שעות רבות בטיפוח כישוריו (רק שלא יצא מצטיין חלילה ויאשימו אותנו שגידלנו אותו באופן לא שיוויוני) היא כי זה מה שאני ובעלי יכולים להרשות לעצמינו כרגע. כי ילד זקוק ליותר ממשאבים כלכליים, הוא זקוק גם למשאבים מוגבלים אחרים כגון זמן, סבלנות, ופניות רגשית של הוריו. ואת אלו המדינה לעולם לא תוכל לספק גם אם תחוקק מאה חוקים כדי ליצור שיוויון.

אני מציעה למרב מיכאלי וניצן הורוביץ לשנות גישה. במקום להטיף לאחריות חברתית, שזה ביטוי מכובס לגביית כספים בכפייה מהציבור העובד והעמקת שליטת המדינה על חיינו, לעודד אחריות אישית וילודה אחראית. נכון ילדים הם שמחה, אבל ילדים זה גם עסק יקר וצריך לחסוך ולהיערך כלכלית לקראתו. זו חוכמה מאוד קטנה לספק שירותים "חינמים" למשפחות שבחרו להעמיד צאצאים רבים ולשלוח את החשבון למשפחות שבחרו להביא לעולם מספר מועט של ילדים, בהתאם ליכולתם הכלכלית. תפסיקו להעניש את הנמלה ולתגמל את הצרצר.

הכותבת היא עצמאית בעלת עסק, אמא לפעוט מתוק ופעילה חברתית לקידום מחשבה ליברלית

עוד כתבות

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

כמה פעמים הפועל ת"א כבר ירדה לליגה הלאומית?

מי יזם את הענקת פרס ישראל,  מה משמעות המילה סייבורג ובאיזה פסטיבל מעניקים את פרס "כד החלב"? ● הטריוויה השבועית

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

המערב חוסם את יצרני הרכב הסיניים, והם נוהרים לישראל. אלה הדגמים שבדרך

הרגולטורים בארה"ב ובאירופה פועלים להקים סכרי מיסוי כדי לרכך את חדירת יצרניות הרכב הסיניות לשווקים במערב ● אל מול הסביבה העוינות הזו, שוק הרכב הישראלי נתפס בסין כמעין "אתר בטא" ידידותי להשקת כלי רכב חדשים במערב, חלקם עם פוטנציאל לשנות את חוקי המשחק ● השבוע בענף הרכב

ד''ר קלאוס בוגסו / צילום: מהאלבום הפרטי

המדען שהמציא את הציפרלקס מודה: "היה רגע שבו התרופה נגד דיכאון כמעט נגנזה"

ד"ר קלאוס בוגסו, כימאי רפואי שנחשב "בעל ידי הזהב" בפיתוח תרופות נוגדות דיכאון, הוא בין האחראים הבולטים למהפכה בטיפול במחלה שלוותה בבושה ובסטיגמות ● רק במלחמה הנוכחית זינק מספר המטופלים בתרופות נוגדות דיכאון ב־10%־20% ● בראיון לגלובס, הוא מספר למה לקח כל כך הרבה זמן להוציא את התרופה לשוק ומדוע קשה לפתח מוצר שיעזור לכולם

דב קוטלר בכנס הפוטנציאל והתשואה של החברה הערבית בישראל / צילום: כדיה לוי

דב קוטלר מדבר לראשונה על הפרישה, בריחת גופים מממנים זרים והפוטנציאל של החברה הערבית

מנכ"ל בנק הפועלים הפורש השתתף בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית של גלובס והתייחס למצב הכלכלי של ישראל ● "יחסית למלחמה אנחנו בהחלט במצב סביר, אבל השאלה היא התשקיף קדימה ואותי הוא מטריד", אמר דב קוטלר ● "יש לבנק 20 סניפים בחברה הערבית. אין ספק שבהרגלי הצריכה של עולם האשראי, יש הבדלים משמעותיים אבל יש גם התקדמות וצריך להשקיע גם בחינוך"

עו''ד ד''ר גיל-עד נועם במהלך הדיון / צילום: Reuters, Yves Herman

ישראל לבית הדין בהאג: משמעות עצירת המלחמה - 132 חטופים ירקבו במנהרות חמאס

אחרי שבית הדין הבינלאומי לצדק בהאג קיים דיון בבקשה שהגישה דרום אפריקה להוציא צווים להפסקת המלחמה, המשלחת הישראלית השיבה על טענותיה ● המשנה ליועמ"שית למשפט בינלאומי, עו"ד ד"ר גיל-עד נועם, העומד בראש המשלחת: "לקרוא למשהו 'רצח עם' שוב ושוב, לא הופך את זה לרצח עם" ● במהלך הדיון נקראו קריאות ביניים והדיון הופסק למספר שניות

יחידת המודיעין של צה''ל וסימני השאלה / צילום: איל יצהר

התחקיר עוד לא הושלם אבל המינויים כבר מעוררים סערה: מה עובר על היחידה היוקרתית של חיל המודיעין

יחידת המודיעין מתמודדת עם לא מעט סימני שאלה שטרם זכו למענה מאז 7 באוקטובר ● בכירים לשעבר בצבא מתארים אותה כחבולה ומפולגת ברקע הכישלון המודיעיני הקשה והפרסומים על אודותיה בתקשורת הזרה ● בשלב זה, תחקיר רשמי ומלא טרם נערך ובכירי 8200 לא הודיעו על פרישתם בעקבות המחדל, אולם כבר כעת זהות יורשיהם מעוררת סערה חדשה בצמרת הצבא

גידול קקאו בשמורה בניגריה. הבצורת הקשה זה 20 שנה / צילום: Associated Press, Sunday Alamba

לשלם הון או להסתפק בתחליף זול? העתיד המריר של תעשיית השוקולד

גל התייקרויות הקקאו, על רקע היבול העגום במערב אפריקה, אולי התחלף בירידות חריפות - אך המחסור צפוי להימשך והמומחים לא מעריכים שהמחירים ישובו לקדמותם ● בינתיים יצרניות הממתקים הגדולות כבר מקטינות אריזות, משנות מתכונים ומשלבות יותר תוספות בחטיפים

מיירט הלייזר ''דראגון פייר'' / צילום: יוטיוב

הטיל הקטלני החדש של רוסיה, וישראל מקדימה את בריטניה ביירוט לייזר

ארה"ב מקדמת את שדרוג טילי הכתף וטילי השיוט הזעירים שלה ● רוסיה הופכת את טילי השיוט שלה לקטלניים יותר ● וספינות מלחמה חדשות של בריטניה יכללו את מערכת יירוט הלייזר "דראגון־פייר" ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר אבנר גולוב, סגן נשיא Mind Israel / צילום: אלן ציפלסקי

שוקלים לרכוש מכונית חשמלית? את האזהרה הזו אתם חייבים לשמוע

שיחה עם ד"ר אבנר גולוב, סגן נשיא Mind Israel ● על הסדר העולמי החדש, הבחירה בין המחנה האמריקאי לזה הסיני, מה מסוכן במכוניות החשמליות שמגיעות מסין ועתיד יחסי ישראל-ארה"ב ● האזינו

נתי אמסטרדם, Country Director, אנבידיה ישראל / צילום: ניב קנטור

הילד שמכר קרח בנתניה הוא היום מנהל בכיר בחברה הלוהטת בעולם. כך הוא עשה זאת

להייטק הוא הגיע כמעט בטעות, וב־2017 הציעו לו לבנות מאפס את הפעילות העסקית של אנבידיה ● כיום נתי אמסטרדם מלא בגאווה על הדרך שעבר, ולא מודאג ממצב הענף הישראלי: "יש פה הרבה טאלנטים ורעב גדול להצלחה. זה לא ישתנה לעולם" ● שיחה קצרה עם נתי אמסטרדם, Country Director, אנבידיה ישראל

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

סמוטריץ' רוצה להחריב את קשרי הסחר עם טורקיה, אך עלול לדרוס הסכם עם האיחוד האירופי

סמוטריץ' הודיע על כוונתו להחיל מכס של 100% ממחירו של כל מוצר המיובא מטורקיה, בנוסף למכסים הקיימים ● המשמעות של המהלך: דריסה של הסכם PAN-EURO-MED CUMULATION שבו חברות ישראל וטורקיה, אבל גם האיחוד האירופי ומדינות נוספות

יו''ר המחנה הממלכתי, בני גנץ / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

גנץ באולטימטום לנתניהו: "תוכנית פעולה חדשה עד ה-8.6 או שנפרוש מהממשלה"

יו"ר המחנה הממלכתי תקף את רה"מ בהצהרה ואמר: "בתקופה האחרונה דבר מה השתבש. החלטות חיוניות לא התקבלו. מעשים מנהיגותיים הנדרשים כדי להבטיח ניצחון לא נעשו" • ראש האופוזיציה לפיד: "גנץ צריך להודיע הערב שהוא פורש מהממשלה האיומה בתולדות המדינה, שהוא לא יסייע עוד לנתניהו להישאר בשלטון, ושהוא קורא לבחירות"

תחנת כוח אשכול / צילום: יוסי וייס חברת החשמל

דליה השיגה מימון לתחנת הכוח אשכול

חברת דליה חברות אנרגיה בע"מ, בשותפות עם חברות נוספות, חתמו על הסכם למימון רכישת תחנת הכוח אשכול בהיקף כולל של כ־9.15 מיליארד שקל לא כולל מע"מ ● רכישת האתר, שממוקם בחלקו הצפוני של אזור התעשייה באשדוד, כוללת את תחנת הכוח הקיימת וגם שטחי נדל"ן עבור מסחר ותעשייה באזור מבוקש בין נמלי אשדוד

דיון בבג''ץ על גיוס תלמידי ישיבות, פברואר 2024 / צילום: דוברות הרשות השופטת

הממשלה לבג"ץ: נשלים את חקיקת חוק הגיוס עד סוף יולי

הממשלה הודיעה לבג"ץ כי חקיקת חוק הגיוס תושלם עד לסוף מושב הקיץ של הכנסת, כלומר עד לסוף יולי ● לפי תגובת הממשלה לבג"ץ, אחרי ה-7 באוקטובר נוצרה שעת כושר ייחודית לקידום הסדרים שקודם לא היה להם סיכוי 

סיכום שווקים שבועי / צילומים: שאטרסטוק, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שתי המניות שמושכות את בורסת ת"א כלפי מעלה - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

מדד המחירים לצרכן באפריל הפתיע לרעה בפעם השלישית ברצף. זה מה שחושבים האנליסטים ● כל הפרטים על השינוי הדרמטי בשעות המסחר שמקדמת הבורסה בת"א ● וגם: מחקר חדש מגלה אילו אפיקי השקעה מניבים את התשואות הגדולות ביותר בטווח הארוך

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה מעורבת בוול סטריט; נאסד"ק ו-S&P 500 סגרו שבוע רביעי רצוף בעליות

נאסד"ק ירד ב-0.1% ● הדאו ב-40,000 ובוול סטריט ג'ורנל מסבירים למה המדד הזה הוא "דינוזאור", או לפחות "פגום" ● יו"ר הפד, ג'רום פאוול חולה בקורונה ●  מניות השבבים עלו השבוע ב-5% ● מיקרוסופט תציע את מעבדי AMD ללקוחות הענן שלה, במקום אלה של אנבידיה ● בבנק אוף אמריקה ממליצים על רובין הוד ● גיימסטופ פרסמה אזהרת רווח והודיעה על גיוס הון, צללה ב-20% ● רדיט ו-OpenAI הכריזו על שיתוף פעולה, רדיט זינקה ב-10% 

אתר בנייה. ''יותר מ־90% מכוח האדם במקצועות 'הרטובים' היו בידי עובדים פלסטינים'' / צילום: Shutterstock

חומרים תוצרת הארץ ושימוש בטכנולוגיה: איך להוציא את ענף הבנייה לעצמאות

אירועי מלחמת "חרבות ברזל" הבהירו היטב עד כמה היה ענף הבנייה תלוי שנים בגורמים לא יציבים ● האתגר העצום שאיתו הוא מתמודד עשוי לסייע בשינוי החשיבה: "המדינה צריכה להיות עצמאית גם בבנייה"

נמל קרטחנה, ספרד / צילום: Shutterstock, Aleksei Kazachok

ספרד מנעה מאונייה שהובילה חומר נפץ לישראל לעגון אצלה

ספינת המטען הכללי מריאן דניקה, ששטה עם דגל דנמרק, יצאה מהודו ב־8 באפריל, תוך שלפי עיתון "אל פאיס" הספרדי - היא נשאה 27 טונות חומר נפץ ● לפי שר התחבורה הספרדי, האוניה פנתה בבקשה לעגינה בקרטאחנה ב־21 במאי וסורבה

בעסקה מורכבת נדרש המתווך להראות הישגים כדי להיות ראוי לעמלת תיווך / אילוסטרציה: Shutterstock

בעסקה מורכבת נדרש המתווך להראות הישגים כדי להיות ראוי לעמלת תיווך

האם יש לשלם דמי תיווך אף שפעולות התיווך הופסקו ביוזמת המוכרים ולאחר זמן התנהל מו"מ ישיר בין המוכרים לקונים?

אונייה של צים / צילום: Shutterstock

צים מייקרת את הובלת המכולות מהמזרח לישראל

חברת הספנות הודיעה על התייקרות עלויות הובלת המכולות שלה מהמזרח הרחוק לישראל החל מה-25 במאי ● עם היטלים ומסים מחיר מכולות מגיע לכ־4,260 דולר עבור מכולת 20 רגל